16. jaanuar 2004

Hernesupp

400—500 g sea- või loomaliha
200 g suitsuliha 3 l vett
2 kl. kuivatatud herneid 1 sibul soola

Liha ja leotatud (6—8 tundi) herned panna külma veega keema. Keema hakkamisel
eemaldada vaht, siis lisada sibul ning keeta, kuni kõik ained on pehmed. Supp
maitsestada. Kui hernesuppi valmistatakse soolalihaga, siis keeta herned mageda
veega eraldi pehmeks ja lisada koos keedu-leemega lihaleemele.

hernesuppi saab aga teha veel mitut moodi..

Herne-piimasupp
Pool kl. kuivatatud herneid
1 l piima
4—6 spl. kruupe
soola
2 l vett
võid

Pestud leotatud herned ja kruubid panna külma veega keema ja keeta pehmeks,
lisada piim, kuumutada keemiseni, maitsestada ja lauale andmisel lisada või.


Herne-lambalihasupp
3 l vett
2—3 spl. sularasva
pool kl. kuivatatud herneid
l sibul
400—500 g suitsutatud lambaliha
l—2 porgandit
soola

Liha panna keema, lisada külmas vees leotatud herned koos leotusveega ja rasvas
kuumutatud väikesteks kuubikuteks lõigatud sibulad ning porgandid. Keeta nõrgal
tulel, kuni herned on pehmed. Maitsestada. Liha lõigata kuubikuteks ja panna
supi sisse tagasi.


Herne-kartulisupp
500 g suitsuliha või -konti
3—4 kartulit
2 l lihaleent soola (maitserohelist)
l l vett
l kl. kuivatatud herneid
l sibul
1—2 porgandit

Puhastatud, pestud ja leotatud (6—8 tundi) herned ja liha
panna vähese külma veega keema, lisada hakitud sibul ja
tükeldatud porgandid, keeta peaaegu pehmeks ning lisada
tükeldatud kartulid. Kui kõik ained on pehmed, võtta liha
välja, muud ained tampida pudruks, valada juurde lihaleem,
keeta veel 10—15 minutit ja maitsestada.
Supi juurde anda rasvaga praetud leiva- või saiaviile.

kribas 01.16.04 08:19
arvamused

minu versioon siis ka :)

kasutan mitut sorti liha. tavaliselt ostan ühe pisema seakoodi, natuke lihasemat loomakonti ja kondiga suitsuribi või suitsuseakonte ka.
lõhun konditükid vajadusel väiksemaks ning panen potti. lisan paar sibulat, poolrõngastena või nii ja mingi koguse herneid (NB! leotamata!), tunde järgi. eelistan lihvimata terveid herneid. valan poti külma vett täis ja panen keema. ahjaa, vürtsi-pipart ka mõned terad ikka sisse.
siin on nüüd selline nüanss, et kui mingi osa lihast on sügavkülmutet, siis võiks jätta herned algul lisamata, lasta liha keema, riisuda vaht ning panna herned alles nüüd.
nii, kui see pajatäis nüüd keeb, keerad kuumuse all väiksemaks või puupliidil tehes lükkad poti pliidiservale. supp peab niimoodi vaevu keema, et pealispind väreleb.
no ja järgmised 5-6 tundi keeb. aegajalt sega. nii 3 tunni pärast võid liha välja võtta, kontidest jm. mittesobivast puhastada, tükeldada ning tagasi potti libistada.
kusagil lõpus, kui supp juba meeldivalt paks on, lisa soola.
tolle supi sisse sobivad praetud saiakuubikud imehästi.

nüüd lase külalised tuppa ja nautige suppi :)
et miks külalised? mul ei õnnest seda suppi nii alla 5 liitri teha kunagi..

kribas: pilleriin 01.16.04 11:34

700g hernest, 2l piima, 12gsuhkrut, 2g kassitoitu
ja siis see k6ik keema panna ja peale seda prugikasti!

kribas: aleks 10.05.06 22:45

minu versioon siis selline, sobib ka taimetoitlastele: leotatud herned ja kruubid panen ahjupotti ja valan veega üle, lisan ka sibula ja 1-2 porgandit ning kylmpressitud oliiviöli 2-3 spl. Ahjus lasen podiseda 175 kraadi juures nii 2-3 tundi. kui herned pehmed, maitsestan soola ja rosmariiniga. Mittetaimtoitlased vöivad lisada pool tundi enne valmimist veel ehtsat maasinki tykeldatult nii 150-200 gr, saab väga hea suitsumaitse.

kribas: eva 11.01.07 15:01
avalda ka arvamust:













trüki see kood alumisse tühja lahtrisse. aitäh :)