17. jaanuar 2004

hapukoorekook

laupäeva puhul üks mõnus kook :)
selle retsepti sain ma mashenkalt. garanteeritud on igatahes maitsev tulemus..

põhi:
125 g pehmet võid
40 g suhkrut
2 spl hapukoort
1 munakollane
150 g jahu
näpuotsaga soola
1tl küpsetuspulbrit

täidis:
3 munakollast
130g suhkrut
600 g hapukoort
2 spl kartulitärklist (või 1 spl mannat)
4 munavalget

Kõigepealt tee valmis põhi. Selleks vahusta kõigepealt pehme või suhkruga, seejärel lisa munakollane ja vahusta edasi, kuni muna on kenasti taignasse segunenud. Siis lisa hapukoor, 1 lusikatäis korraga, vahepeal sega eelmine korralikult taignasse. Kõige lõpuks sõelu taignasse küpsetuspulbri ja soolaga segatud jahu.

Taigen vajuta lahtikäiva koogivormi põhja ning küpseta 200oC juures umbes 20 minutit. Võimalusel vooderda kogu vorm küpsetuspaberiga, enne, kui taigna vormi paned.

Nüüd valmista täidis. Eralda munakollased munavalgetest. Kõige parem on seda teha ükshaaval, nii, et lööd muna kausikese kohal pooleks ning nõrutad munavalge välja, munakollane peab koore sisse jääma. Munakollase paned teise kaussi. Jälgi, et munavalge sisse munakollast ei satuks, valge ei vahustu muidu hiljem. Kollase juurde valget võib jääda. Enne järgmise munavalge eraldamist kalla eelmine sellest nõust mujale, kus eraldad.

Vahusta munakollased 2/3 suhkruga ning lisa munavahule hapukoor ning karulitärklis. Sega korralikult. Siis vahusta munavalged ülejäänud suhkruga kõvaks vahuks ning lisa ülejäänud taignale. Sega ettevaatlikult, et mitte kaotada munavalgete kohevust.

Selle aja peale peaks põhi juba küps olema. Vala täidis põhjale ja küpseta algul 275 kraadi juures umbes 10 minutit, siis vähenda kuumust 200 kraadi peale ja küpseta veel vähemalt 40 minutit. Koogi küpsust kontrolli puutikuga (kui täidis tiku küljes on vedel, siis ei ole kook veel küps). Kontrolli ka, et kook pealt ei kõrbeks. Kui on selline oht, siis kas vähenda kuumust või kata kook pealt fooliumiga. Sel juhul küpsemisaeg pikeneb.

Kui kook on valmis, lase natuke jahtuda, siis on parem lõigata.


..aga konsistents ei ole mul paari proovimisega veel õnnestunud. tundub, et lõpuks peaks temperatuur olema madalam ja aeg pikem või mis. igatahes kipub minul see lõpuks ahjust välja võttes kokku vajuma, mida mashenkal küll ei juhtu. õnneks siiski see ei mõjuta maitseomadusi :)

kribas pilleriin 01.17.04 14:07
arvamused
avalda ka arvamust:













trüki see kood alumisse tühja lahtrisse. aitäh :)