24. jaanuar 2004

Kringel

2 klaasi piima, 50–60 g pärmi, 1 tl. peenestatud kardemoni, 1/2–l sidruni riivitud koor, 1 tl. soola, 2 sl. hakitud sukaadi, 3–4 munakollast või 1 muna ja 2 munakollast, 150–200 g suhkrut, 200–250 g võid, 150–200 g rosinaid, 1 kg jahu. Määrimiseks muna või munakollast, pealepuistamiseks mandleid ja tuhksuhkrut.

Pärm hõõrutakse 1 tl. suhkruga vedelaks, lisatakse leige pärm; ja umbes pool jahukogusest, segatakse lusikaga vedel taigen ja lastakse soojas kohas 15–20 minutit kerkida. Eelkergitusele lisatakse suhkruga vahustatud munakollased, sool, maitseained, ülejäänud jahu, segatakse taignaks, sõtkumise vältel lisatakse järk-järgult pehme või vahustatud või ja lõpuks sukaad ning pestud, kuivatatud ja väheses jahus veeretatud rosinad. Taigen kaetakse rätikuga, lastakse soojas kohas kerkida, kerkimise vältel sõtkutakse taignat 2–3 korda. Hästi kerkinud taignast veeretatakse taignalaual pikk rull, vormitakse kringel ja lastakse plaadil kerkida. Mandlid pannakse mõneks minutiks kuuma vette, kõrvaldatakse kestad, hakitakse peeneks või lõigatakse ribadeks.
Kerkinud kringel määritakse lahtiklopitud muna või munakollasega ja kaunistatakse hakitud, ribadeks lõigatud või tervete mandlitega. Kringlit küpsetatakse keskmise kuumusega ahjus 30–40 minutit. Küpsetamise algul, kuni kringli pruunistumiseni, olgu kuumus pisut tugevam, hiljem nõrgem. Kui paistab, et kringel kipub pealt kõrbema, kaetakse ta niiske pärgamentpaberiga ja vähendatakse ahju kuumust. Valmis kringel pannakse taignalauale või puitrestile, kaetakse rätikuga ja lastakse jahtuda. Jahtunud kringlile sõelutakse tuhksuhkrut.

kribas 01.24.04 18:04
arvamused
avalda ka arvamust:













trüki see kood alumisse tühja lahtrisse. aitäh :)