20. aprill 2005

poolfabrikaadi soovitus

kuna just hetkel on meeles - ja kahe kuu pärast mitte (kui kindlasti midagi head grillida tahaks), siis teadmiseks, et Otepää Lihatööstuse sealiha meemarinaadis on täiesti hea vürtsikas ja mahlakas amps, pannil tehtuna küll ;)

postitas pilleriin 23:17 | arvamused (0)

18. aprill 2005

prantsuse lihasalat

Peeter Kardi raamatust "Salateid ja suupisteid", 1991

250g keedetud liha
400g mundris keedetud kartuleid
400g värskeid tomateid
1 keedetud muna
1 klaas salatikastest
soola, pipart

koori karulid ja lõika õhueksteks viiludeks. viiluta ka tomatid ja liha. pane salatikaussi tomativiilud, raputa peale soola ja pipart. sinna peale pane kiht lihaviile ja kiht kartuliviile, kartulitele puista samuti soola ja pipart.
valmista kaste, segades olliviõli, veiniäädikas, purustatud küüslauk, pipar ja sool omavahel.
kaunista salat munaveerandikega.

postitas pilleriin 13:17

17. aprill 2005

Haug lavashi sees

mul haug külmikus ja volksu link tänases lehes. seega..

Hambuline kala lavashis

800-grammine haug
pool kilo õhukest lavashi
punt värsket estragoni
70 g taluvõid
sorts sidrunimahla
purustet must pipar
sool

Haug puhastatakse, tehakse soomusest priiks ja fileeritakse är. Järgijäänud kraamist (pea, saba, kõhuääred, selgroog) võite kalasuppi teha.

Võiga määritud ahjupoti põhja pannakse kaks lavashi, kummagi pääle üks tükeldet haugifilee, mis on enne soolatud-pipardatud. Rohkelt estragoni kala pääle, siis sidrunimahlasorts ja kalakene kaetakse lavashiservadega kinni. Servad ühendatakse vajadusel võileivatikuga. Päält määritakse ka pisut võiga.

Eelkuumutet ahju madalale kuumale pehmeks hauduma.

Vein: riesling

Volks

postitas pilleriin 00:41 | arvamused (0)

2. aprill 2005

Peipsi kala päev

ma pole kunagi arvanud, et mina ja värske puhastamata kala sobivad kokku.
aga mõnikord on see paratamatus. näiteks kui õnnestub Peipsi äärest saada värsket kala. sellise Hästi Värsket Peipsi järve kala, mitte mingit x-päeva seisnud punaste silmadega kala hingehinnaga.
kohaga läks üsna lihtsalt. pool elamist on küll soomuseid täis, aga ma olen suure osa juba ära ka koristanud. kala ise läheb ahju, seega pääsesin fileerimisest.
suure haugiga oli keerulisem. soomuseid ei pidanud ära rookima, küll aga oli plaan see külma panna - no ei jõua paari päevaga ära süüa 5kg kala, peab ju mingi valiku tegema. nii et külma läheb ikka haug, mitte koha. nojah, tähendab, fileerida.
konsulteerisin paari raamatuga ja võtsin asja ette. igatahes mari on ühes kausis ja ootab töötlemist, kuigi ma ei tea millist.
peale teise filee eraldamist oli tunne, et nüüd võiks paar kala veel ära fileerida :)
luud-nahad-pea on potis ja saavad kalapuljongiks. eks homme või millaski teen supi ka peale.

postitas pilleriin 13:48 | arvamused (0)