22. mai 2006

aeg,on aeg

Turul on mitmeid aegu ja turg kajastab looduses ning kaubanduses toimuvat.

Kala puhul tuleb öelda, et on värske siia aeg ja see tähendab hõrgutisi soolasiiast. Kohe tuleb peale linaski varasuvine aeg, Hiiumaal ka tuulekala aeg, ärge maha magage.

Peenralt või rõdupotist on võrsunud juba koriander ehk selle üks alamliike Eestis - kinza. Küprose salat on teretulnud, sest lühikest aiakurki saab juba.

Tomatiga on kehvasti, sest on nn. üleminekuaeg: hääd odavat kodumaist ei ole ja hää välismaine (kobartomat,mis maavitsalise järgi ka lõhnab ja maitseb) maksab turul 45 eeku kilo!!!!??

Kel keskhilist sparglit, lõikab sparglivõsud ja jätab kolmandiku peenrale, et oleks järgmisel aastal ka rohkelt võtta.

Ühesõnaga on k'tte jõudnud varasuvine armastuse aeg. Armastust nõuab hing, kogu olemine, tärkav suvi, armastust nõuab aed, mees, naine ja lapsed ka nõuavad. Köök võiksolla armastuse sepapada.

tervitelles

Volks

postitas Volks 22:46 | arvamused (1)

26. jaanuar 2005

liha pruunistamine

ma ei tea, kust on tulnud see lause, et 'pruunistage liha õlis'. mul tuleb elust meelde ükskuid kordi, kui korralikult kuivatatud liha õlis pruunistades ei hakka õlipritsmeid lendama, nii et pliidi ümbrus on pärast nagu õlipommiga üleujutatud. natuke asja üle mõeldes avaldub siin loogika: taimne ja loomne rasv ei meeldi teinteisele ;) õli on ju taimne, ja ka kõige taisemas lihas on natuke loomset rasva. lahendus on lihtne: liha peaks pruunistama võiga või searasvaga! pritsmeid pole peaaegu ollagi. hoidke alt, kaalujälgiad! :)

postitas pilleriin 18:30 | arvamused (0)

27. juuli 2004

tomatite koorimine

aja mingi suvalises anumas nii palju vett keema, et see kataks tomatid - tomateid ära siiski keema pane, enne lihtsalt kontrolli! sinna võib mahtuda üks tomat, aga võib ka mitu korraga. eemalda tomatitel rohelised 'sabad' ja tee alumisele poolele väike ristlõige ning kasta tomatid umbes minutiks keevasse vette ning seejärel kohe külma vee alla. nüüd tuleb koor ilusti lahti :)

postitas pilleriin 23:31 | arvamused (0)

25. veebruar 2004

pottide-pannide pesemisest

põhjakõrbenud potti ei tohi kraapida metallnuustiku vm. abarasiivsete asjade/vahenditega. põhi saab küll puhtaks, kuid järgmine kord kõrbeb ära samast kohast.

**
poti saab puhtaks, kui jätta seisma soolase või soodase veega. soolveega peaks pott seisma üleöö, soodaveega piisab ka 30st minutist. siis tuleb vesi keema ajada ja pott puhtaks pesta. kui on vaja, tuleb protseduuri korrata.

**
pannide ja pottide külge kõrbenud toidujäätmetest saab lahti ka nii, kui puhastatav nõu asetada põhi ülespoole teise nõu peale, milles on keev vesi. aur hautab jäätmed varsti lahti.

**
rasvaste nõude pesemiseks on kaval kasutada sinepipulbrit - eemaldab rasva, kuid ei reosta loodust. kindlasti peab nõud loputama kuuma veega.

**
enne rasvate nõude pesemist võib need majapidamispaberiga üle pühkida - seee imeb suurema rasva endasse.

postitas pilleriin 14:09 | arvamused (0)