28. detsember 2005

Armastus Ofelia vastu

Armastus Ofelia vastu ehk sealiha punaveini-koriandrikastmes

1 kg sealiha (kael)
klaas punaveini
kaks supilusikut purustet koriandriseemneid
veskist meresoola, veskist musta pipart
kaneelikoor
kuus supilusikut rafineeritud päevalilleõli

Notsutükid pannakse marineeruma veini ja maitseainetega vähemasti neljaks tunniks, aga veelgi parem – laske rahus olla üleöö.

Pann väga tuliseks, lihakene marinaadist välja ja kuivaks. Pannile õli ning liha graniitjaks mõlemalt poolt. No ikka kenasti pruuuniks.

Kogu kupatus pruunistet, siis pann ülejäänud õlist puhtaks, liha uuesti pääle ja marinaadus tollele otsa. 30 minti pannikaane all tõmmata lasta. Marinaadist tulnud kaste peab olema tihe. Kui ei ole, siis kaas päält maha ja 10 minti ilma kaaneta lisaks lasta.

Vein: Cabernet Franc

postitas Volks 11:46 | arvamused (0)

18. aprill 2004

selle aasta esimene grill

eile sai siis selle aasta esimene grill ära tehtud, ühe sünnipäeva raames. oli igatsugu vorste ja liha, kõhu sai täis ja meele heaks. omalt poolt sai aga üks kodune liha kaasa haaratud.

ca 2kg searibi
500g tomatipastat
1spl mädarõigast
4-5 küüslauguküünt
100-150ml mustsõstramahla
vett, maitseaineid

ma ostan ribi ühelt kindlalt müüjalt, tal on sellised ribitükid, kus hulga krõmpskonti sees, mis ikka hamba all katki läheb. ribid tuleb sellisteks parajateks tükkides lõigata nii paari kondi järelt - et oleks ikka näppu võtta ja et liiga suur ka poleks. tomatipasta on mul ka mitte ketshup, aga just tavaline tomatipasta. tomatipasta kaussi, peale pressi küüslauk, raputa maitseaineid (mul oli sedapuhku üks poola päritolu grillmaitseaine - aga ka niisama sool, pipar, natuke suhkrut ja maitse järgi ürte on hea), pane rõigas ning sega. kuna päris tomatipastaga jääb üsna paks, siis vedelda mahla ja natukese veega.
nüüd hakka siis ribisid laudma marineerimisnõusse, kenasti marinaadiga kokku möglades. see marinaad jääbki selline vähe kuivem, et lihatükid ei ole seal nagu leos, vaid marinaad püsib kenasti liha küljes. omaenda kätega on ikka kõige parem liha marinaadiseks teha :)
aseta nõu jahedasse kohta. paari tunni pärast võid natuke liha liigutada ja kontrollida, et kõik tükid ikka marinaadiga koos on. las seisab veel natuke.
no ja siis tuli grilli ja tükid tulel küpseks ;)

postitas pilleriin 23:58 | arvamused (2)

3. aprill 2004

Cabernet Ruigam

kakkuke uuris searetsepte ja kuna mul on ikka veel loominguline kriis ;), siis saab ühe kopi-paste Volksu kogumikust.

600 g sea sisefileed
1 teelusik koriandriseemneid
1 teelusik fariinsuhkrut (kõlbab ka tavaline)
3 teelusikut oliivõli
klaas punaveini (cabernet sauvignon)
sool, pipar meki järele

Notsufilee lõigatakse sentimeetripaksusteks ristiviiludeks, pannakse õliga määritud pärgamentpaberi vahele ja tambitakse pisut. Uhmris purustatakse koriandriseemned ning lisatakse sinna sool, pipar ja suhkur, segatakse kokku.
Siga mätsitakse mõlemalt poolt selle seguga kokku. Pann kuumaks ja õli pääle. Pruunistate mõlemalt poolt kõik notsutükid. Kui see valmis, asetate kogu liha veelkord pannile, katate veiniga, hoiate minuti väga kõval tulel, siis aga leek vaikseks ja pool tunnikest siga kaane all hauduma peab.
Valmis siis, kui vedelik siirupi paksusega. Liha vaagnale. Kaste läbi sõela kannu.
Vein: Cabernet Sauvignon loomulikult!

teie Volks

postitas pilleriin 01:13 | arvamused (0)

6. märts 2004

Koriandrinotsu

600 g seafileed
klaas punast veini
supilusik oliivõli
supilusik purustet koriandrikupraid
teelusik suhkrut
sool, pipar

Notsufilee tuleb sentimeetrijämedusteks juppideks viilutada, misjärel panna nood viilakad kahe küpsetuspaberi vahele ja pisut köögihaamriga toksida. Nüüd tuleb siis mätsida viilakad mõlemalt poolt kokku seguga koriandrist, soolast, suhkrust ja piprast ja asetada pooleks tunniks jahedasse.

Kõrgema servaga pannil lasta õli tuliseks ning praadida notsuviilud mõlemalt poolt pruuniks. Kui kogu liha praadunud - läheb kõik see lihahunnik pannile tagasi ja lastakse vein kuklasse. 1 minut kõval tulel, siis tuli maha ja kaane all pool tundi.

Sic! Praeleem peab saama siirupi paksuse. Kui seda ei juhtu, võtke liha pannilt, nõrutage ja laske vedelikul vastav paksus saavutada.

Liha vaagnale ja kaste kohe pääle. Midagi rohelist (nt. basiilik läheb hästi) kaunistuseks.

Vein: shiraz

Volks

postitas 15:15 | arvamused (1)

3. veebruar 2004

sügisene seakarbonaad

et leevendada vennaihust toitude põuda siin (fazz küll üritab seda leevendada), lisan ühe sellise retsepti. see retsept on proovimist väärt :)

4 seakarbonaadi
1 hakitud sibul
1 loomalihapuljongi kuubik
1 klaas vett
1/4tl purustatud musta pipart
3 õuna, puhastatud ja viilutatud
3/4 klaasi rosinaid
1/2tl jahvatatud kaneeli

Võta suurem ja sügavam pann ning lase pliidil üsna kuumaks.
Kuni pann soojeneb, lahusta puljongikuubik vees ning lisa sinna pipar.
Kui pann on kuum, pane pannile seakarbonaadid ja sibul ning pruunista, liha tuleb vähemalt üks kord pöörata. Pruunistamine võtab aega umbes 5 minutit.
Nüüd vala puljong pannile, pane pannile kaas peale ja lase puljongil keema minna. Keera pliidil kuumust maha ja lase umbes 5 minutit kaane all haududa, seejärel lisa rosinad, õunad ja kaneel ning hauta veel umbes 15 minutit vaiksel tulel, kuni õunad on pehmed.
Serveeri kuumalt kas kartulite või riisiga.

postitas pilleriin 20:22 | arvamused (0)

26. jaanuar 2004

sinepiga ahjusiga

Sain täna oma kadunud neti tagasi ja kohe ka Neemelt (kellelt on pärit marineeritud küslad) ühe vahva retseptumi, mille siinkohal ära kriban:

Võtad ühe kena seapraetüki ning küpsetad selle ahjus ära.
Tõstad välja, siis lõikad kamara ja ülearuse peki ära. Asemele määrid järgmise mödla: 3 spl sinepit, 1 munakollane, 0,5 spl. kartulitärklist, 0,5 spl. suhkrut, riivsaia; paned ahju tagasi nii 220-250o juures ja küpsetad veel 10-15 minutit. Saab hää.

postitas pilleriin 18:45 | arvamused (1)

23. jaanuar 2004

Siga sibulal, veinist rääkimata

Tänaõhtune eksprompt-roog.

Vaja:
Sea sisefileed paras tükk
Porrut (pool kuni üks vars)
Küüslauku (3-4 küünt)
Mugulsibulat (1 keskmine)
Soola
Musta pipart
Koriandrit
Valget veini
Malmpott
Pliit
Ahi

Haki sealiha pisikesteks tükkideks ja pane poti põhja praadima. Kui liha on parasjagu pruun ja natuke rasva välja andnud, korja liha potist välja ja pane kõrvale. Kui rasva vähe tuli (sisefilee pole eriti rasvane, võid mõne tükiga ka proovida, mis rohkem välja annab), pane õli juurde ja viska sinna sisse tükeldatud küüslauk, porru ja sibul ning prae need pruuniks.
Kui valmis, laota gemüüse poti põhja laiali ja kata lihatükkidega. Lisa maitseained ja vala kogu tulemus valge veiniga üle, umbes nii palju, et liha kaetud oleks.
Pane kogu roog ahju kaane alla hauduma, mulle tundus et nii kolmveerand tundi 200+ kraadi juures oli paras, aga ma ei vaadanud väga täpselt kella.
Valmis on ta siis, kui liha hakkab suus sulama ja vein on potist enam-vähem otsa saanud.
Viimaseks liigutuseks võib sibula ja liha potis omavahel ilusti ära segada, kui seda juba vahepeal juhtunud ei ole.

Ette kanda heas seltskonnas, kuumalt, keedukartuli ja külma viinaga.


postitas fazz 22:10 | arvamused (0)

16. jaanuar 2004

mõisahärra hautis

kui ma mailiga selle retsepti sain, tabasin, et saatja nimi ei jõuagi minuni korralikult. humm.. kuna ma ise ilge php-guru ei ole, peab selle vormi veel üle kontrollima. aga igatahes..

Käib nii, et võta:
300 g sealiha, võib olla läbikasvanud
4-5 rusikasuurust kartulit,
1 pakk külmutatud aedviljasegu vastavalt maitsele (algselt tehtud shampinjonisupi seguga)
1 kl. vett,
1 kuhjaga spl. koorevõid,
2 küüslauguküünt,
1 väiksem mugulsibul,
1 spl. Vilux sinepit \"Dijoni teravamaitseline\"
maitse järgi soola, musta peenpipart, kuivatatud tilli ja peterselli, jms.

Tükelda sealiha suupärasteks tükkideks ja pane wok-pannile. Raputa lihale veidi musta peenpipart ja mõõdukalt soola ning lisa 1 kuhjaga spl koorevõid ja 1 spl sinepit. Lihale lisa 1/2 tl. kuivatatud tilli, peterselli ja muid maitseaineid tunde järgi. Kangemad (jalapeno, cayenne jne.) piprad siia ei sobi.
Lõika kartulid pikuti pooleks ja viiluta 1cm paksusteks tükkideks. Kartuliviilud aseta liha peale koos tükeldatud sibula ja viilutatud küüslauguga. Raputa kartulitele veidikene soola ja soovi korral kartulimaitseainet. Parem pane soola vähe, pärast saab juurde panna.
Kõige peale puista külmutatud aedviljasegu paki sisu. Originaalis oli selleks shampinjonisupi segu. Ka siin võib kihile puistata õige veidi soola. Lõpuks kalla wok pannile 1 klaas vett, kata pann kaanega ja tõsta tulele. Algul lase panni sisu kõval tulel podisema, pärast keera vaiksemaks, et hauduks nii nagu peab. Umbes 20 minuti pärast võiks piiluda, kas pealmine köögivili on üles sulanud ja panni sisu aeglaselt aga korralikult segada. Muuseas kontrolli, kas soola ja muud kraami on parajalt. Kui vesi on põhjast otsa saanud, tuleks seda poole klaasi kaupa juurde lisada, sest muidu pole hautisel õiget mekki ja mahla. Pane kaas tagasi peale ja 20 minuti pärast tee kartulile ja lihale maitseproov. Kui need on pehmed, keera tuli alt ära ja lase hautisel 10 minutit rahuneda.
Serveeri (soovitavalt savikaussides) külma õlle või härmas viinaga.


kõlab nii, et proovin järgi. umbes varsti :)

postitas pilleriin 19:18 | arvamused (0)

15. jaanuar 2004

Põrgust päästetud siga

tulles vastu fazzu soovile, kopin siia selle retsepti. ühtlasi tänud autorile! :)

Valmistada juhul, kui on vaja hädasti kaitsta käntsakat parimat sealiha riknemise eest. Põhjuseks näiteks see, kui ilusal kevadpäeval koos 25-kraadise sooja saabumisega külmkapp untsu läheb(või midagi sinnapoole).

Vaja on:

Mida parajagu kodus on, sest nagu eelnevalt mainitud, tegu on häireolukorraga ning poest midagi tuua ei jõua. Hea oleks, kui leiduks selliseid asju:
musta pipart
soola
mingit tsitrusvilja, näiteks sidrunit
küüslauku paar küünt
oliiviõli
üks korralik mugulsibul, hädapärast ka paar väiksemat
rohelist sibulat, peterselli, sellerit, porrut vms. rohelist
mõistagi hea seaprae tükk

Tee nii:
Võta küüslauguküüned ja purusta ära. Kuidas iganes parem on, mina vajutan nad tavaliselt lihtsalt kahvliga mudruks. Võta liha ning määri kokku sellesama küüslaugu, soola ja musta pipraga. Lisaks pigista sidruni seest mahla, saab tummisem. Võta lihatüki suurusega sobiv malmpott, ahjuvorm või lihtsalt kõrgema servaga ahjuplaat. Pane liha anumasse, kalla sinna natuke vett(sortsu võid õli ka panna aga esialgu tuleb rasva ka liha seest) ning pista kogu see värk umbes tunnikeseks korralikku kuuma ahju. Vahepeal võid lihatükki paar korda ümber keerata, nii saab ta ühtlaselt pruun. Vaata, et vett väheks ei jääks!
Tunni aja pärast lisa juurde sibulakettad ning kõikvõimalikku mitte-väga-peeneks lõigatud rohelist. Nüüd võib olla vaja ka sorts oliiviõli panna, et asi väga kuivaks ei läheks.
Eksperimenteerimise koht: mina siinkohal potile kaant peale ei pannud. Võiks aga panna, sest äkki saab mahlasem.
Igatahes, pista lihake uuesti ahju ja küpseta senikaua, kuni valmis on. Peaks hea saama.
Kogu see värk võtab umbes 1.5-2 tundi aega, aga vahepeal on piisavalt aega, et jõuaks rahulikult natuke külmkappi parandada. :-)
Tarvitada:
Seespidiselt. Võib soojalt, koos keedukartuli, mädarõika ja pitsi parema viinaga. Midagi hullu aga ei juhtu, kui ta maha jahtub. Mis taga siis teha, eks mõtled ise välja.
Teie terviseks.

postitas pilleriin 00:30 | arvamused (4)