« Iraan - Ourmiye, Tabriz | Main | Iraan, Shiraz - Bandar Abbas - Bam - Yazd - Teheran »

Iraan, Teheran - Isfahan

Niisiis tagasiulatuvalt m6ni s6na kurikuulsast bussis6idust Teherani. Nagu 8eldud, sai yks meie viimastest einetest Tyrgis saatuslikuks ning meie l2bisaamine oma k6htudega on viimase 4-5 p2eva jooksul olnud sama nigel, kui suhted USA ning Iraani vahel - kui katsuda delikaatselt v2ljenduda. Nimetatud vaevused j6udsid siis haripunktini tol 10h bussis6idul. Kuna me polnud yle p2eva praktiliselt midagi ka s88nud, puges meie kehadesse vaikselt t2ielik j6uetus. Nagu sellest v2he oleks olnud, rappus mu keha vaheldumisi kuuma- ning kylmav2rinates, k6hus toimus endiselt kodus6da ning pea oleks justkui pitside vahele surutud olnud. Seda k6ike siis pilgeni t2is bussis, kus mugavused piirdusid tooli seljatoe 15cm ulatuses allalaskmisega.
i-le punkti pani aga hetk, kui bussi eesotsas (otse loomulikult olid meie kohad just seal) teler sisse lylitati ning yksteise j2rel erinevate Iraani mainstream-filmide katkendeid n2itama hakati. Muidugi m6ista ei k2inud asi l2bi k6rvaklappide ning kontrollimatu myra ja r88kimine levisid yle bussi. Olukorra paremaks kirjeldamiseks ytleme, et kui India laiatarbefilmid v6iks tituleerida yhtedeks maailma jubedaimateks, siis Iraani omad ei j22 mitte kaugele maha.
Bussi yhtlane 66tsumine ning mingisuguse defektse aparatuuri j2rjekindel monotoonne l2bil6ikav piiksumine ei aidanud samuti kaasa.
Tagantj2rele juhtunut kirja pannes tundub see endalegi liiga absurdsena, ent bussis oli asi t6esti naljast kaugel. Kuna kitsikuse t6ttu polnud v6imalik ka uinuda, viibisin mingis kummalises une ja 2rkveloleku vahelises sonimisstaadiumis. Sajad seosetud m2lupildid silme eest l2bi s2hvatamas, sekka 'kick back to the reality' stiilis kalkulatsioonid tervisekindlustuse puudumisest, pyydlikud meenutused erinevate viiruste levikualadest ning peiteaegadest etc.
Ja kui hetkeks selginedes ning silmad avades n2ed l2bi bussi esiakna kottpimeduses enda poole s88stvat meeleheitlikult signaalitavat ning tulesid vilgutavat veoautot, ei aita seegi enesetundele kaasa.

Lisaks on Tyrgi ning Iraan 22retult ebamugavad maad k6huprobleemide jaoks. Teatavasti siinsetes kultuurides klosetipott eriti au sees ei ole ning selle aset t2idab auk p6randas ning voolikujupp, millega v2ljaheited alla uhtuda. Nii k2imegi kultuuritute barbaritena ringi, taskud t2is salvr2tikuid. Eile oli lausa hiilgav p2ev - enne Isfahani rongile istumist 6nnestus mul soetada defitsiitsed kaks rulli tualettpaberit. Teatavasti pole rongide tualettruumid just avaraimad - Iraanis t2hendab see seda, et peale WC-ukse avamist astud s6na otseses m6ttes otse potti.

Kergetest ebameeldivustest veel niipalju, et inimeste t2helepanu on t6epoolest uskumatu. Poolde selga ulatuvate rastapatside t6ttu olen harjunud pilkudega, ent siinne yletab k6ik piirid. Meid j2lgib t2navatel absoluutselt iga kui viimane silmapaar - olenemata vanuse- v6i yhiskonnaklassist. Imikust rauga ning kerjusest s6durini j2lgitakse iga meie sammu.
Lisan kohe juurde, et tegu on siiski siira uudishimu ja yllatusega ning seniste Iraanis viibitud p2evade jooksul pole me kohtunud MITTE YHEGI meie suhtes negatiivselt meelestatud inimesega. Ja inimeste arv, kellega nelja p2eva jooksul oleme j6udnud suhelda, v6ib peagi yletada 1000 piiri! Oleme Siimuga m6lemad 22rmiselt suhtlemisaltid ja ekstravertsed inimesed, but enough is enough. Sunnin pahatihti end juba v2gisi s6bralikkusele ja viisakusele, kui l2heneb j2rjekordne tumetukk: 'hello, welcome - what is your country, what is your name'. Suurel osal juhtudest sellega ka k6neoskus piirdub. Igatahes peale meie lahkumist peaks arvestatav osa populatsioonist teadma Eesti olemasolust, selle asukohast ning selle mittev6rdumisest 'aa.. espania' v6i 'aa.. eslovenia'-ga.
Kui karikas j2rjekordselt on l2henemas t2itumisele, siis yritan ette kujutada, millised kommentaarid, pilgud, hyyded ja zhestid v6iks Tallinnas v6i veelgi enam - suvalise Eesti v2ikelinna t2navatel tabada pealaest jalatallani musta looritatud mosleminaist. Olen veendunud, et t2nu Ida-Euroopale omastele 'ossiks / kalbassiks / rullnokaks' kutsutavatele tegelastele v6iks too kogemus naisterahvale kujuneda koguni elu piinlikemaks ja alandavaimaks p2evaks. Kui siis meenutada, et ykski kohatud inimestest pole meie suhtes negatiivne olnud, veendun 6nneks taas, et tegu on yhe s6bralikema ja avatuma rahvusega, kellega on au olnud tutvuda.

Bussidest / rongidest veel niipalju, et eesoleval 6htul oleme sunnitud ette v6tma j2rjekordse l2bi 88 kestva bussireisi Isfahanist Shirazi - yhtegi rongi sel marsruudil lihtsalt ei liigu. Palvetan ja loodan parimat. Eile8ine rongis6it ei hiilanud just ka avarusega - kitsas 6 voodikohaga kupees 6 inimest oma kottide ja pampudega. Siiski v6rreldes Teherani bussiga oli see kui h6ljumine paradiisis - kindlasti on siin oma t2htsus ka faktil, et viimaks on meie k6hud taas normaalselt funktsioneerima hakanud.
Kuidagi kalliv6itu tunduvad siiski rongi- ja bussipiletid ning isegi taksos6idud, kui meenutada fakti, et kytusehinnad j22vad Eesti omadele alla kuni mitmekymnekordselt. 10h bussis6it Teherani inimese kohta ca 75 Eesti krooni, 8h rongis6it Ishafani ca 55 Eesti krooni ning eesseisev 6-7h j2rjekordne bussis6it Shirazi ca 60 Eesti krooni.
Ehk inimesed, kes samuti Iraanis k2inud, viitsivad siinkohal kommentaarides teada anda, milliste tariifidega teie ringi s6itsite?


01-060706.jpg
just selline pilt avanes meile Iraani piiri yletades ning m88da h22letut maanteed teadmatuse poole k6mpides, yksik s6dur kymme sammu eespool ainsa m2rgina inimasustuse olemasolu meelde tuletamas

02-060706.jpg
mu lemmikpropagandamaalinguks on siiani j22nud Teheranis takso aknast n2htud tohutut majaseina kattev pilt p2ikeseloojangus musta ryytatyd Kalashnikovi hoidvast mosleminaisest

03-060706.jpg
keeleoskajad siinkohal lisakommentaare ei vaja

04-060706.jpg
olgu siiski lisatud, et siiani on see meie Iraani teel ainsaks (tongi)paugutavaks relvaks j22nud

05-060706.jpg
...

06-060706.jpg
...

07-060706.jpg
...

08-060706.jpg
...

09-060706.jpg
leia kymme erinevust

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.pilleriin.ee/cgi-bin/mt-tb.cgi/224

Comments

loodan, et neid inimesi ikka on, kes seal käinud on. või no pigem loodan, et mõni neist ikak ka tagasi on jõudnud:P
kivi kotti igatahes.
(ärge päriselt ikka kive tooma hakake)
ja seni ahastavamaks jutustuseks ja hullemaks pean sisi teie seiklusi Siimu rahakoti jahil. elu nagu aksion filmis.

KJ ma akkan kohe ulguma, ma tahan ka siit kraalist õue..ma tahan kaaaaaa trippima jälle. ma olen ikka väga kade teie peale :) nagu näha- teil on lõbus, kui tagasi oled, tahan kuulda kõike mis sa kirja ei pane :D

Propagandamaalinguid leidub väga palju Põhja-Inglismaal Belfastis, kui Sind peaks huvitama. Need maalingud on tõesti superhead.

Parandan: Põhja-Iirimaal. Mõtlesin selle peale, et Belfast kuulub Inglismaa alla ja kirjutasingi Põhja-Inglismaa:P

Olen teadlik. Ylikoolikaaslane Londonis pärines Belfastist ja kutsus vaheajale s6ites mindki kaasa. Kahjuks tol korral meie graafikud ei klappinud.

Murettekitav on see, et j6udum88da v2rvivad v6imud seinamaalinguid yle ja ajalugu kustub ruutmeeter-ruutmeetrilt.

Post a comment



trüki see kood alumisse tühja lahtrisse. aitäh :)