28. september 2005

kaheksajalg ahti moodi

<_ahti_> kaheksajala kohta võin öelda, et see pole portugalis delikatess ... see on rohkem selline fast food, mida on lihtne teha ...
<_ahti_> PR, kirjuta üles: kaheksajalg plärts potti, ilma veeta ja millegita, ning keedad tunnikese (ok, päris fast ei ole). Pärast tükeldad ning a) keedad riisiga b) teed salati c) sööd niisama sisse

postitas pilleriin 13:28 | arvamused (4)

Oasalat

Et hiljuti on mõnel pool ubadest juttu olnud, siis panen siiakohta kirja oma lemmiku sooja oasalati retsepti:
1 pakk külmutatud rohelisi türgiube (võib ka teha enda kasvatatutest, aga need külmutatud on just parajaks suuruseks lõigatud ja laiskus ka maksab midagi)
1 purk punaseid konservube
2-3 küüslauguküünt
1-2 spl õli
1-2 spl veiniäädikat
soola

Keeda külmutatud oad soolaga maitsestatud vees, kurna ja pane kaussi, loputa konservoad konsrvivedelikust ja pane roheliste ubade juurde. Koori ja tükelda küüslauk. Aja õli pannil kuumaks, keera tuli alt ära ja pane küüslauk kuuma õlisse - pannil tuld all ei tohi olla, sest muidu kõrbeb küüslauk ära. Kalla õli koos küüslauguga ubade peale, lisa äädikasorts ja sega segi. Saab selline soe-külm salat. Kes tahab päris sooja, see võib punased oad ka pannil, törtsu veega soojaks ajada.

postitas 11:16 | arvamused (0)

24. september 2005

Kookose-kohupiima küpsised

Käin juba mõned päeva ringi kõikehõlmava küpsiseisuga. Täna katsetasin selliseid.

Kodu.jpg

Retseptiks:
1 muna
5 spl suhkurt (nt 2 fariinisuhkurt ja 3 tavalist)
1 tuutu Meierei rasvata kohupiima
1 pakk (150g) kookoshelbeid
3 spl nisujahu
3 spl riisihelbeid
1/2 tl soodat
1/2 sidruni mahl
1 sidruni koor

Kokku mätsida on mõnus kätega. Teelusikaga plaadile laduda ja 20 minutit küpsetada 200 kraadises ahjus.

postitas 18:36 | arvamused (1)

19. september 2005

krõbe grillitud lambaribi

sain eile selle aasta esimese lamba kätte. parahalt noor, ilma suure rasvakihita.
et mitte sügavkülmutada, tegin ribid täna kohe ära.

soovi järgi lambaribisid
jahvatatud punast paprikat
jahvatatud piprasegu
paar spl nisujahu


grillitud lambaribi


pane ahju sooja ca 240 kraadi juurde.
lõika lambaribi kontide vahelt parajateks portsjoniteks. maitsesta mõlemalt poolt paprikapulbri ja pipraseguga. raputa igale küljele õhuke kiht jahu.
keera ahi grillrezhiimile ja pane lambaribid restile, ülevalt teisele siinile. alla rasvakogumisplaat ka muidugi. ca 15 minuti pärast keera temperatuuri madalamaks, umbes 190-200 kraadi peale ja küpseta soovitud küpsusastmeni.
enne lauale andmist maitsesta ka kerge soolaga.

kasutasin seekord kogumisplaadile tilkuvat rasva kartulite soojendamiseks. nädalavahetusest oli üle keedetud kartuleid, lõikasin need pooleks ja panin peale temperatuuri mahakeeramist need rasvakogumisplaadile, raputasin peale natuke soola ja natuke pitsaürte. sain päris mõnusa lisandi ribide kõrvale.

roheline tee on siia kõrale väga mõnus juua ;)

postitas pilleriin 20:24 | arvamused (0)

18. september 2005

Tagurpidi õunakook kliidega

Palusin Pilleriinult, et ta mulle ka siia kasutaja teeks, et kui tuleb tuju söögitegemisest blogida, siis ei teeks ma seda mitte oma kodublogis, muude juttude vahele, vaid teeks seda hoopiski siin. Kuna ma hetkel tegelen oma tite- ja muust üleliigsest kaalust lahti saamisega, siis sellest lähtuvalt on ka enamus mu retsepte kerged. Alustuseks, siis õunakook.
4-5 suuremat haput õuna (antonovka tüüpi)
1tl kaneeli
3 spl suhkurt
4 spl nisukliisid
puhasta ja viiluta õunad, sega kaneel, suhkur ja nisukliid. võta ahjuvorm või koogivorm, lao vaheldumisi õunad ja kliisegu, pannes kõige alla kliisegu.
Taignaks:
1 muna
1 klaas hapupiima (väherasvast)
3 spl suhkurt
1/2 klaasi kaerakliisid
1/2 tl soodat
Sega kõik taignaks kokku ja kalla õuntele peale, hoolitse selle eest, et kõik õunad oleks kaetud ja kui taigent üle jääb, siis susi natuke lusikaga, et läheks õunte vahele ka.
Küpseta 200 kraadises ahjus 30 minutit kuni õunad pehmed ja koogipind küps ja pruun.

postitas 16:48 | arvamused (0)

14. september 2005

rukkihelbe-marjapuder

jaanuari 2005 elukirjast leidsin sellise retsepti, mida võiks homme hommikul järgi proovida :)

1l vett
0,5tl soola
3dl rukkihelbeid
2dl (külmutatud) pohli
1dl suhkrut
(1sl niskukliisid)

lase vesi keema ja puista ained sisse. hauta kuni pool tundi (sõltub helvestest).

aint et mul pole pohli, proovin äkki mustikatega?

postitas pilleriin 16:04 | arvamused (1)

4. september 2005

õhulised kalakotletid

1kg värsket kala või ca 500g fileed (haug või koha)
1 keskmine sibul
3 viilu saia
1dl piima
2spl tärklist
3 munavalget
õli
soola, pipart, muskaatpähklit
sousti jaoks: 2spl jahu, 1,5dl piima, 1,5dl majoneesi, natuke vett, soola

haugkotl165.jpg

pane saiaviilud piimaga likku. koori sibul ja lõika neljaks.
puhasta kala, fileeri, eemalda nahk ja suuremad roided. aja kala, sibul ja sai läbi hakklihamasina. sega natuke ja lisa tärklis ning maitseained, vajadusel ka natuke piima.
vahusta munavalged kõvaks vahuks ja sega ülejäänud taigna sisse, nii et jääks ühtlane mass.

kuumuta ca spl õli pannil ja keera kuumus vaiksemaks. tõsta lusikaga pannile kotletid, suru pealt siledamaks. kui alumine pool on kuldpruun, vaheta külge ja küpseta teine pool ka valmis. enne järgmist pannitäit lisa vajaduse korral õli.

kui kotletid on valmis, vaata, et pannil oleks ca paar spl kuuma õli. lisa jahu ja sega kohe; kui enam tükke pole, kalla peale piim ja lase keema, pidevalt segades. võid lisada ka natuke vett. kui soust on sobivasse paksusesse keenud, lisa majoneesi ja sega korralikult, lase korraks keema tõusta ja võta soust tulelt. maitsesta.

serveeri kohe värskete keedukartulite ja konservehernestega.

postitas pilleriin 22:20 | arvamused (2)

1. september 2005

pannil praetud lambafileed punase veiniga

kohustuslik SLÕhtuleht tööl avanes Prisma reklaami ja alljärgneva retseptiga. et seda enesele säilitada, panen siia kirja ;)
allikaks on märgitud: "Kiired toidud" lk 131, Varrak

600g väikesi värskeid kartuleid
160g suhkruherneid, kaunte ots kärbitud
2spl oliivõli
4 lamba seljatükki või nimmefileed, ca 200g tükk; ääred maha lõigatud (mis ääred?)
170ml punast veini
1spl punase sõstra tarretist
2tl hakitud värsket tüümiani
30g võid, jahutatud ja kuubikuteks lõigatud

keetke kartuleid suures kastrulis kergelt soolaga maitsestatud vees 15-20 minutit või pehmenemiseni. lisage suhkruherned ja keetke veel minut. kurnake köögivili, pange kastrulisse tagasi ja segage kergelt 1spl õliga läbi.
vahepeal kuumutage suurel pannil ülejäänud õli ka praadige lambafileesid keskmisel või pisut kõrgemal kuumusel kummaltki poolt 4-5 minutit või kuni liha on küps, aga seest roosa. võtke lihatükid pannilt, katke kinni ja hoidke soojas.
lisage pannile vein, sõstratarretis ja tüümian ning laske keema. keetke 5 minutit või kuni vedelik kahaneb ja muutub siirupitaoliseks. segage hulka või.
serveerimiseks lõigake lihast diagonaalsed viilud, jaotage neljale taldrikule ja tõstke lusikaga kastet peale. serveerige köögiviljadega.

mina:
1. ilmselt teen ma hernesteta ja ei sega õliga köögivilju.
2. võiga praadides pritsib liha oluliselt vähem kui taimeõliga praadides. taimne ja loomne rasv..
3. miks või peab olema kuubikuteks lõigatud?
4. ma lisaks tüümiani peale keetmist
5. ja punasesõstratarretise asendan ilmselt ps-mahlaga. sest seda mul on.

postitas pilleriin 18:16 | arvamused (0)