31. august 2005

mustika-õunakook

mustikad hakkavad selleks aastaks küll läbi saama, aga..

mustikakook

taigen:
250g margariini või võid
75g suhkrut
1 muna
350g jahu
0,5tl küpsetuspulbrit

täidis:
2-3 hapu õuna jagu kuubikuid
mustikaid
kaneeli

kate:
3 muna
3spl suhkrut
250g hapukoort

pane ahi sooja ca 200 kraadi juurde.
vahusta rasvaine suhkruga, lisa muna ja klopi see korralikult taignasse. lõpuks lisa sinna küpsetuspulbriga segatud jahu ja tee üsna kõva taigen. vajadusel võib jahu juurde panna - ja lõpp on mõistlik käega kokku sõtkuda, lusikaga hästi ei jõua.
suru taigen küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja, tekita kõrgemad servad. tee koogipõhjale kahvliga mõned täkked ja pane ahju nii 10ks minutiks.

õuntest eralda seemnepesad ja vajadusel koori (võid selle teha ka enne taigna tegemist) ja haki kuubikuteks. mustikad võivad olla nii värsked kui külmutatud. ära pane mustikaid väga paksu kihina, muidu liguneb koogipõhi liiga läbi!

katteks vahusta munad suhkruga kõvaks vahuks ning lisa hapukoor.

võta koogipõhi välja, kata mustikate ja õuntega, raputa peale kaneeli. seejärel vala kate õuna-mustikasegule ning pane kook ahju ning küpseta veel, kuni on pealt kena pruunikas.

plaaditäie jaoks võtta umbes 2-kordne kogus.

mõnus jäätisega :)

postitas pilleriin 23:14 | arvamused (0)

30. august 2005

Mahlased Taimõri pelmeenid

Tainas:

800 g. sõelutud nisujahu
200 g. hapukoort
200 g. vett
3 muna

Hapukoor ja vesi ja munad lüüakse kokku ning vispeldatakse nii, et vaht taga, andes väikeste kogustena manu jahu. Mikser ka passib selleks segamise tööks.

Mätsida kokku üks korralik tainapall ning lasta sel tunnikene niiske räti all seista.
Pärast lauale jahu ja jahule rusikasuurune taignakäkk ja rulliga laiaks. Teeklaas ning täidis ja poolkuud vormuvadki. Ja jahust ikka läbi, mida kohe ei söö - sügavkülma.

Kolme-elaja-täidis

300 g. sealiha
300 g. loomaliha
300 g. lambaliha
üks sibul
must purustet pipar
sool

Lihha massinasse ja koos hakklihaks lasta. Sibul pannil õlis pruunistada ja lihasse segada. 20 minti seista ka lasta.

Kanakese-seenemiku täidis

500 g. kanaliha
400 g. värskeid metsaseeni
100 ml. rõõska koort
soola

Lihha massinasse ja hakklihaks lasta. Seened peeneks hakata ning võiga sirrata. Siis kanahakkliha ja rõõskkoor ja seened kokku ja segamini. Sool. Seismine nii paarkümmend minti.

Viin: Puškin, Belõi Doktor, Gželka

postitas Volks 21:41 | arvamused (2)

28. august 2005

Veinivasikas

Veinivasik on teadagi üks võimalusi, kuidas noorukveise ammoniaakset lihamekki varjata. Kõigile vasikaliha ei meeldi ja see on klaar. Paljud ei hakkagi kunagi vasikut sööma - ja mitte ainult teadmise pärast, et tegu on piimavasikaga, vaid selle tõttu, et liha on kirbem, ehk ka vintskem kui muidu.
Veiniga vasikaliha on klassika. Aga veelgi klassikalisem on vasikaliha mekkimine köögiviljadega, kartul välja arvata.

500 g. vasikaliha
liiter allikavett
50 gr. taluvõid
üks väike sibul
40 g. nisujahu
pool klaasi mahlasemat punaveini (merlot, malbec)
basiilikum
tümiaanium
estragonicum

Veinivasika garniiriks võiks olla juurik. Näiteks fooliumis võiga küpsetet kaal, topinambur, must rõigas või pruunistet naeris. Võib aga ka spargelt keeta.

Aga. Vasikas keedetakse vähesoolases vees tervena pehmeks. Siis, pärast jahtumist nuga pihku ja lõigata mõnusad tükid, noh, et poleks liigsuured.
Tulises võis sirrata sibul ning jahu tumekollaseks, selle manu kolmveerand vasikapujonksist.
Kui keema kisub, vasikas manu ja keema uuesti.
Värske hakitud basiil, tüüm ja estragoon saputada kõige pääle ja muidugi vein ja sool. Kuiv ürt kah võimalik. Segada-segada-segada. Ringitades.

postitas Volks 14:54 | arvamused (1)

27. august 2005

Kümmelseened taluköögi moodu tehtud

Kuigi Taat norib meid seeneaastaga, leiab ikka vahest nõnda palju, et pannitäieks. Minge metsa, ütlen ma ja kes otsib, see leiab. Kümmelseeni olen teind juba aastaid, ei teagi, miks varem põhjust polnud retseptumit jagada...

500 g. värskeid seeni
50 g. suitsušpekki
väikene sippul
pihutäis köömneid
500 g. kartohvlit
soola, musta pipart
kaks muna
pool klaasi piima

Seened vajavad äraviilutamist ja siis lähevad mõõduka kuumusega pannile, kust neilt kõik see vedelik välja lastakse. Vedelik ära valada tuleb.

Nüüd pannile kuubikuteks saetud špekk, peeneks hakit' sippul ja köömned ühekorraga. Sirrata lasta.

Kartohvlid peavad enne mundrid keedetud olema - ja mitte kõige pehmemaks. Tuleb need ketasteks lõigata ja siis špekile manu pannile. Kui kõik hakkab mõnusalt krõmpsumaks minema, siis sool ja pipar meki järele.

Kõige lõppu pääle valada piimaga sassilöödud munad. Ja lasta kuni muna kokku läheb.

Õlu: Lager-tüüpi

postitas Volks 10:28 | arvamused (0)

25. august 2005

tomatipüreesupp

pasitab, et olen püreesuppide lainel..

2 keskmist sibulat
3 küünt küüslauku
700g tomateid või ka tomatipüreed
2spl (oliiv)õli või mingit muud rasvainet
7dl keeva vett
100ml värsket koort
puljongikuubik, maitserohelist soovi järgi


tomsupp096.jpg


koori ja puhasta küüslauk ja sibul, viiluta. koori tomatid ja viiluta samuti.
aja rasvaine potipõhjas kuumaks, keera kuumus väiksemaks ning lisa sibulad-küüslaugud. kuumuta neid, kuni hakkavad muutuma klaasjaks. lisa vesi, lase uuesti keema ning lisa tomatid või püree.
kasutasin taimseid puljongikuubikuid ning lisasin need ka selles etapis, tegelikult tuleks kuubik lisada natuke hiljem.
keeda ca 15 minutit ja lisa hakitud maitseroheline ning koor.
kui tõuseb keema, võta tulelt ära ning püreesta saumikseriga.
serveerimisel võid lisada riivitud juustu ja/või saiakuubikud.

01.09.2005
soovi korral võib lisada tshillipulbrit või mõnda teravat kastet ka, kui on soov saada vürtsikamat suppi. sel juhul üsna lõpus siis ;)

13.09.2005
vett võib ka umbes poole vähem panna ja osa asendada nt tomatimahlaga. sõltub vist tomatitest ka natuke :O

postitas pilleriin 18:46 | arvamused (8)

8. august 2005

lillkapsa püreesupp kanaga

värsket lillkapsast tuleb praegu ema juurest peenralt rohkem, kui ära süüa jõuab. pingutame ja sööme.

lillkpsupp586.jpg

1 lillkapsas (ca 1kg)
paar porgandit
1 keskmine sibul
peotäis hakitud supijuurikaid (juurseller, petersell)
1l puljongit (ise keedetud või kuubikust)
200-300g kanafileed
1 pakk (200ml) rõõska koort
tilli
1spl toiduõli

oma aia lillkapsas tasub panna soolvette nii tunniks seisma, saab ussidest-putukatest lahti. kui on talvel külmutatud kapsas, siis ei pea; ka poeomad on enamasti 'putukavabalt' kasvatatud. lõika kapsa õisik tükkideks.
puhasta sibul ja lõika ribadeks, tükelda porgandid kuubikuteks. pann keskmisele kuumusele, õli peale, sibul-porgand-supijuurikad pannile. kõrvale supipotiga vesi või valmis puljong keema. pannil olevat sega ja kuumuta, kuni hakkab mõnusat lõhna tulema ja sibul muutub kergelt klaasjaks. supipotti ja terve kanafilee juurde. vajadusel lisa puljongikuubik. lase keema ja keeda nii 10 minutit, siis lisa lillkapsaõisikud. keeda veel ca 20 minutit.
tõsta kanafilee potist välja ja lõika sobivateks supitükkideks. potis olevad aedviljad purusta saumikseriga ühtlaseks püreeks. püreestamise lõpul kalla sisse rõõsk koor.
lisa kanatükid ja hakitud till.

soovi korral võib seda valmistada ka ilma kanata.

postitas pilleriin 20:11 | arvamused (6)

2. august 2005

jäätee ingveriga

kõige kuumemad suvepäeva on küll vist mööda, aga..

valmista must tee, lisa peenestatud ingverit ja sorts õunamahla. serveeri jääga täidetud klaasis, garneeri sidruni- või laimiviiluga. soovi korral magusta suhkruga.

Anne, juuli 2003

postitas pilleriin 19:30 | arvamused (0)

1. august 2005

koka käed


volks424.jpg

Volksu käed, mis meile siia ka retsepte kribavad :)
postitas pilleriin 17:13 | arvamused (0)