11. juuli 2010

jõhvikalimonaad

see kuumus ajab jooma ning kui enam vett ei jaksa juua, on mõnus võtta midagi hapukat. näiteks jõhvikalimonaadi!

0,25l jõhvikapüreed
0,1-0,3l suhkrusiirupit (vastavalt maitsele, kui magusat jooki soovid)
0,1l laimi- või sidrunimahla
0,75l vett, soovi korral karboniseeritud

kalla kõik ained kokku, sega, aseta kannu või pudelisse ning külmikusse. joomisel võib lisada jääkuubikuid, jõhvikaid, laimi- või sidruniviile.

jõhvikapüree on pärit Marjasoost, aga ma usun, et korralik naturaalne jõhvikamahl (nt Taarapõllu oma) sobib ka hästi. Aura jõhvikajoogiga ma ei prooviks selle retsepti järgi, seal on juba vett ja magusainet sees.

suhkrusiirupi keetmiseks mõõda välja võrdne maht vett ja suhkrut (nt pool liitrit kumbagi), aja vesi keema ja kalla suhkur sisse ning sega pidevalt, kuni suhkur on kõik lahustunud. keema ei tohi siirup enam minna, kui suhkur sees on. ülejäänud siirup kalla purki ja aseta külmikusse, saad kasutada edaspidi ka jääteede-kohvide tegemisel. et siirup oleks maitsekam, asenasin ma osa valget suhkrut molassesega (ca 2spl).

kuna ma ise olen laimimahla sõber, siis kasutasin Rimis saadaolevat ICA laimimahla, mis on päris hea ja naturaalne. parim on muidugi värskelt sidrunist või laimist pressitud mahl, aga kõlbavad ka need, mis on rohelistes-kollastes plastiktopsides maitseainete juures. jälle - pakimahl ei sobi, sest see on timmitud joomiseks.

kui kasutada pudelivett (nt karboniseeritud, nagu mina hetkel tegin), siis peab see olema lauavesi, mitte mingi mineraalvesi, mis sisaldab sooli. mineraalvesi on niisama hea vahepeal juua, et väljahigistatud soolad tagasi saada :)


limonaad779.jpg


postitas pilleriin 19:35 | arvamused (0)

5. juuli 2010

kanarull mozarellaga

poes olid hea hinnaga kanafileed, millesse polnud soola-vett süstitud. sai ka võetud ja otsustasin esimest korda kanafileerulle teha.
nagu ikka, sai vaadatud retsepte siit ja sealt ning siis oma variant kokku keeratud.

2 kanafileed
2 viilu mozarellat
3 päikesekuivatatud tomatit
mõned basiilikulehed
soola, pipart
1 muna
0,1l piima
8spl riivsaia
praadimiseks õli
hambatikke

tao kanafileed kile vahel laiaks. mina kasutasin lihtsalt vana kilekotti. seejärel lõika kumbki filee pooleks, et kokku tuleks neli rulli.
tükelda mozarella väikesteks kuubikuteks. nõruta päikesekuivatatud tomatid (kui võtad õlist) või aseta veidikeses vette (kui on kuivatatud variant). haki basiilikulehed ning sega juust, tomatid ja basiilik. maitsesta soola ja pipraga.

aseta igale fileele umbes supilusikatäis täidist ning keera filee ümber täidise. kinnita hambatikkudega.
löö muna kausipõhja lahti ning lisa piim, sega ühtlaseks. pane teisele taldrikule umbes kolmandik riivsaiast (selle kogus võib tulla teine, ma tegelikult ei pannud lusikaga :P).
kasta fileerullid korralikult muna-piimasegusse ning aseta seejärel riivsaiale. raputa peale veel riivsaia ning keeruta rulle, vajadusel raputa veel - nii, et iga rull oleks kenasti riivsaiaga kaetud.
jäta veidiks seisma, et paneering paremini kinnituks.

vala pannile ca 1cm õli ning lase kuumaks. aseta kanarullid pannile ja küpseta külge vahetades ca 15 minutit. kui kõik küljed on pruunid (mis juhtub varem, kui 15min pärast), siis keera kuumust maha ja küpseta ikkagi edasi.

serveeri suvel värske salatiga, talvel võid pakkuda ka kartulit või riisi.


kanarull766.jpg

postitas pilleriin 19:43 | arvamused (0)