23. juuni 2010

grillitud ananass toorjuustukreemiga

lihtne ja maitsev grillmaius, paras küpsetada grillil, kui liha on maha võetud, aga söed veel leiged.

1 ananass
300g Farmi toorjuustu
2 spl mett
poole sidruni (või soovi korral laimi) mahl ja koor

võta toorjuust veidi varem külmkapist välja, et saaks pehmeneda.
vahusta toasoe toorjuust mee ja sidrunimahlaga, lisa riivitud sidrunikoor. kui eelistad laimimaitset, kasuta laimi.
puhasta ananass ja lõika ca 1-1,5cm viilud. aseta grillile ja grilli mõlemat poolt (sõltuvalt grilli kuumusest) 3-5 minutit.
aseta grillitud ananassiviilud taldrikutele ja kaunista toorjuustukreemiga.
soojalt on parim!


ananass375.jpg

postitas pilleriin 12:10 | arvamused (0)

15. mai 2010

kõige lihtsam kodune jäätis

viimase aja soojus on tekitanud jäätiseisu. polegi kuigi ammu, kui sain sõbrannalt teada nii lihtsa koduse jäätise retsepti, et .. no on lihtne! pole vaja mingeid erilisi masinaid ega midagi, suurepärase tulemuse saab lihtsalt mikserit omades.
googeldades leiab seda mitmest eesti kokandusblogist. aga kuna mult on mitu inimest seda retsepti nõudnud, siis panen kirja. kuigi see on tõesti häbematult lihtne.

400ml 35% rõõska koort
1spl suhkrut
soovi korral 1tl vaniljesuhkut
3/4 purki suhkruga kondenspiima (nö lapsepõlve kondekas on Maximates saada, aga kõlbavad ka muud)
lisandid vastavalt soovile (ca 150ml kanget kohvi kohvijäätise jaoks, 1 laim ja 1 sidrun tsitrusejäätise jaoks, ca 75g riivšokolaadi šokolaaditükkidega jäätise jaoks, marju marjajäätise jaoks jne)

vahusta koor suhkruga tugevaks vahuks. edasi vahustades lisa kondenspiim.
seejärel lisa oma maitsenüanss: kalla segusse jahutatud kohv, mahla vms; tsitrusejäätise jaoks pesin viljad korralikud, riivisin koore, pigistasin mahla jäätisesse ning lisasin riivitud koore; see on koht oma fantaasia ja soovide rakendamiseks. lisandite lisamisel maitse - sest sellise maitsega jäätis jääbki.

kalla saadud segu kaanega kaussi vms suletavasse nõusse ja aseta sügavkülma. sõltuvalt nõust ja segu konsistentsist saab mõnusa jäätise 3-8 tunniga.

sellest toorainest tuleb ca 1,7-1,8l jäätist.


jaatis061.jpg

postitas pilleriin 19:41 | arvamused (0)

9. veebruar 2010

mannavaht

selline hea klassikaline asi, mida ma ikka väga ammu teinud pole. aga kuna mul on kapis Marjasoo imehead jõhvikapüreed, siis oleks ju patt jätta proovimata. muide, püreed on vist veel saada isegi!

lugesin paar retsepti läbi ja tegin lõpuks ikkagi huupi. nagu pildilt näha, jäi tulemus üsna vedel - ehk mannat oleks võinud rohkem panna või kauem keeta. suhkrut lisasin ka veel vahustamise ajal korduvalt.
retsepti panen siis kirja ikkagi raamatu järgi.

1l vedelikku (vesi + jõhvikapüree)
1,5dl mannat
ca 1-2dl suhkrut, maitse järgi

kuumuta vedelik ja suhkur keemiseni. lisa manna, pidevalt segades.
keeda ca 5 minutit (võib ka kauem, aga ei pea nii kaua, nagu pudru puhul), aegajalt segades.
jahuta ja vahusta. võib käsitsi, võib ka mikseriga. ma ise panin kraanikaussi külma vee, tõstsin poti sinna sisse ja vahustasin seal. kuum segu ei vahustu, küll aga aitab vahustamine samal ajal jahtumisele kaasa.


mannavaht624.jpg


natuke mälestusi ka.
ma ei mäleta kodust mannavahu tegemist, võib-olla polnud mind siis enamasti kodus. küll aga mäletan, kui Hiiumaal vanaisa seda suurt potitäit (seal oli ju alati rohkem lapsi kohal) trepi kõrval külmaveekausis käsitsi vahustas :)

postitas pilleriin 13:58 | arvamused (0)

21. juuli 2008

Vincenti šokolaadikook

Vincent on üks Tallinnas elav prantslane ja tema seda retsepti levitas. Natuke nagu Tarte au Chocolat, aga mitte päris (vähemalt mitte need retseptid, mis mulle ette on jäänud, aga igas kubermangus tehakse toda ka ju ise moodi).

150g tumedat šokolaadi
125g võid
200g suhkrut
4 muna
200g jahu
4-5 tl küpsetuspulbrit

Sulata šokolaad koos võiga leiges kohvis või vees. Sega, lisades samal ajal ülejäänud komponendid. Küpseta ümaras lahtikäivas koogivormis 45 minutit 180° juures.

postitas fazz 14:58 | arvamused (0)

20. oktoober 2006

kirju koer

peaks tegema kirjut koera. see kass arturi kook ei meeldi, ma ei fänna ei iiriseid ega maisipulki - seda oleks ju poest saada samas. korralikku kirjut koera pole - see, mida Selver pakub, on rummiessentsiga ära rikutud. mulle meeldib rumm ja rummikoogid, aga no kuulge, see pole see kook ju!
ja et teinepäev töö juures ka retsept käepärast oleks..

2 pakki vanilje- või kohviküpsiseid
250g marmelaadi
1dl rosinaid
3spl kakopulbrit
150g võid
0,5 purki suhkruga kondenspiima (ülejäänud pool purki võib ära süüa, talveks vaja rasva koguda :P)

tambi või pudista küpsised peeneks. lõika marmelaad kuubikuteks. sega kausis marmelaadikuubikud, küpsised, rosinad ja kakaopulber.
sulata kastrulis vaiksel tulel või, lisa kondentspiim. sega läbi. vala see segu kaussi muude ainete peale ja sega ühtlaseks.
aseta segu küpsetuspaberile ja mätsi ühtlaseks ning keera paber rulla. aseta külmikusse ja lase seista üle öö.
hommikul on nämm :)

postitas pilleriin 19:56 | arvamused (5)

31. jaanuar 2005

KISSELLID

Kisselle valmistatakse marjadest, mahlast, puuviljadest, piimast. Marjadest ja mahlast valmistatud kissellide tihendamiseks on õigem kasutada kartulitärklist, sest maisitärklis muudab kissellid häguseks. Piimakissellide valmistamiseks sobib paremini maisitärklis, see annab ühtlasema konsistentsi, pehmendab maitset, kissell ei muutu venivaks. Maisitärklist tuleb võtta veidi rohkem kartulitärklisest, vahekorras 1:1,5.
Tärklis segatakse külma veega ja lisatakse kuumale vedelikule, kisselli alt ülespoole pidevalt segades, et ei tekiks tärkliseklompe. Parem on keedunõu selleks ajaks tulelt tõsta ja peale tärklisega segamist uuesti kuumutada keemiseni, et kaoks toore tärklise maitse. Keeta ei tohi, siis võib kissell muutuda vedelaks. Paksud kissellid muutuvad kergesti venivaks, kui neid üleliia segatakse ja kuumutatakse, eriti kartulitärklisega valmistatud piimakissellid.
Kisselle valmistatakse mitmesuguse paksusega, muutes tärklise kogust. Vedela kisselli valmistamiseks võetakse kartulijahu 1 l. vedeliku kohta 1–2 sl., paksule kissellile 3–4 sl.

Kisselli valmistamiseks arvestada:
mahla 100–150 g, värskeid marju või puuvilju 150–250 g või kuivatatud puuvilju 100 g. l l vett , ½ - ¾ klaasi suhkrut, 1–4 sl. tärklist.

Mahlakissell.

Vesi ja suhkur keedetakse, lisatakse kartulitärklis ja kuumutatakse keemiseni.
Nõu võetakse tulelt ja veidi jahtunud kissellile lisatakse mahl. Mahlaga mitte kuumutada, nii säilitatakse rohkem vitamiine.

Piimakissell.

1 l. piima, 3–4 sl. suhkrut, 2–3 sl. maisitärklist või 1,5–2 sl. kartulitärklist, vanilliini või hakitud pähkleid.

Piim lasta keema tõusta, lisada suhkur ja maitseained ning külma piimaga segatud maisi või kartulitärklis. Maisitärklist keeta 2–3 minutit, kartulitärklis kuumutada keemiseni. Piimakissell anda lauale keedisega.

Kakaokissell.

l l piima, 4 sl. suhkrut, 2–3 sl. kakaod, vanilliini, 2– 3 sl. maisitärklist või 1,5–2 sl. kartulitärklist.

Keevale piimale lisada suhkruga segatud kakao. Edasi valmistada nagu piimakisselli.

Karamellkissell.

1 l. piima, 5–6 sl. suhkrut, '/2 klaasi vett, 2–3 sl. maisitärklist või 1,5–2 sl. kartulitärklist.

3 sl. suhkrut pruunistada puhtal pannil, lisada 3 sl. keeva vett ja keeta, kuni karamell on lahustunud. Keevale piimale lisada ülejäänud suhkur, suhkrukaramell ja külma piimaga segatud tärklis. Kuumutada segades. Serveerida keedisega.

postitas Zoom 20:04 | arvamused (4)

13. august 2004

kodujuust-vanillijäätise dessert

retsept on kunagi ilmunud Kodukirjas ja tegelikult sobis palavamate ilmadega paremini ;)

200g kodujuust
1/2l vanilliplombiiri
1dl kirsimoosi- või kastet

lase jäätisel natuke sulada ja sega seejärel kodujuustuga. ettevaatlikult segades lisa kirsimoos või -kaste. serveeri kohe ;)

postitas pilleriin 17:48 | arvamused (0)

20. veebruar 2004

pannkoogid kohupiimatäidisega

Qubik saatis mulle eile selle retsepti. minu poolt on näpuvigade parandus :)

Kõigepaelt teed sellise tavalise pannkoogitaigna: munad, jahud, piim; jätad lisamtta suure koguse suhkrut ja asendad selle väikesega ja õli väikese koguse paned topelt. Niih lisax teed taigna nii vedela, et lusikapealt voolab maha sutsu kiiremini kui ntx toiduõli.
Nyyd teine tähtis osa - Pann! Pann peab olema selline hiigelsuur hästikvalitteetne ja mina eelistan teflonit 40 cm läbimõõduga. Kooke kypsetataxe sedasi: võtad kulbiga tainast, valad soojale pannile ja siis valad yleliigse taigna kaussi tagasi (pane valmis ka hunnik majapidamispaberit panni serva kohesex puhastamisex) siis kypsetad pannkoogi ainult yhelt poolt, nii et ta jääx selline tumekollane ja olex siiki tahenenud juba. Neid tasub teha miski 10-kond (rohkemat ei jõua kahe inimesega ära syya)
Nyyd kohupiimamass: pakk seda tavalist teralisemat kohupiima, kax muna selle paki kohta, piima... sega see mass nyyd kokku, lisa suhkrut tundega ja pane mugavalt kaussi. Siis vaja see kohupiim pannkoogi sisse saada: pane kolm teelusikatäit kohupiima selle pannkoogu yhte serva, rulli yx keerd peale... siis keera kyljed keskele kokku ja rulli nyyd edasi kuni jääb sihukekena tombuke.. Nii kogu kohupiimaga samamoodi (kui maiustamisex midagi ei taha jätta). Nyyd võta oma suur pann, vala sinna umbes 1cm paksune õlikiht peale, lase see soojax ja tõsta sinna sooja õli sise särisema need kohupiimarullikesed... prae kenasti kuldpruunix ja krõbedax. Serveeri peale miinimum 10 minutit jahtumist, sest need on jubetulised alguses. Lisandina sobib hästi hapukoor papaya tykkidega:P
Head isu!

mhh, mhh .. ma pean nüüd tavaliste pannukate retsepti siia kribama vä? :)
ja piima asemel paneks ma vist hapukoort kohupiima sisse.
aga igatahes, kui üks meesterahvas sellega hakkama saab, siis peaks see ju kukepea olema!

postitas pilleriin 13:15 | arvamused (1)

19. jaanuar 2004

Leivasupp

300 g kuiva leiba 1—2 spl. võid 1— 2 l vett,
pool kl. mett või suhkrut, kalja

Leiba leotada mõned tunnid vees, keeta pehmeks,
maitsestada suhkru ja kaljaga.
Keetmise lõpul lisada või. Lauale anda piima või koorega.

postitas 09:27 | arvamused (1)