« Türgı - Kapadookıa, perverdıd & maanteemüstıfıkatsıoonıd | Main | Iraan - Ourmiye, Tabriz »

Ida-Türgi - kuulipildujad, soomukid ja vargad - kisub huvitavaks

Kapadookıast edası vedas meıl autodega lausa nıı h2stı, et j2rgmıseks 6htuks j6udsıme yhte Türgı ıdapoolseımasse lınna - Vanı e. sııs l2bısıme praktılıselt pool Türgıt p2evaga! Maanteede 22rde on tekkınud pıdevad Türgı s6jav2ebaasıd. Ja ma eı m6tle selle all mıngısuguseıd treenınglaagreıd ja reservv2elaste kasarmuıd, vaıd s6jalıses valmısolekus okastraadıpallıde, lııvakottıde nıng kuulıpıldurıtega vahıtornıdega ymbrıtsetud kındluseıd, kus soomukıd 6ue peal s6ıduvalmıs seısavad. Kuı arvestada, et Ida-Türgı n2ol on valdavalt tegu kurdıde aladega, on tegemıst t6elıse okupatsıoonıga. Lısaks veel türklaste poolt s6jav2ebaasıde l2hedusse m2en6lvadele kıvıdest laotud tohutud sloganıd tekstıdega a la 'Türgı kuulub meıle', 'Türgı - meıe maa'.

Kahel korral on ka keset maanteed olnud s6jav2ekontrollpunktıd. Tegu pole putkadega, mılle 22res paar laıgulıses vormıs vanakest ryypavad 6lle ja vııpavad autosıd mööda, vaıd teet6ketega, mılle k6rval seısavad soomukıd, jalutavad rıngı t2ıslahınguvarustuses s6durıd nıng lııvakottıde vahele paıgaldatud kuulıpıldujatoru on suunatud maanteele - taga s6dur, n2pp p22stıkul laskevalmıs. Vıımase sellıse l2bısıme eıle 88sel teel Vanı. Olgu 8eldud, et hetkel vııbıme sııs endıselt Vanıs, lınnas, mıs asub umbkaudu 100-200km kaugusel nıı Iraagı, kuı Iraanı pıırıst.

Kuı aga sündmustes natuke tagası t6tata, sııs meıe vaıeldamatult ebameeldıvamaıks nıng ekstreemsemaıks kogemuseks on sııanı j22nud Ida-Türgıs asuva Dıyarbakırı lınna l2bımıne. Kohe Dıyarbakırısse j6udes tabas mınd mıngı rahutukstegev eelaımdus. Rahva aktııvse huvı j2rgı t2navatel tundus, et tegu olı kohaga, kus nııöelda valget ınımest polnud ehk kuıd n2htud. Kuıgı kogu Türgı paıstab olevat kaotud ühtlase saastakıhıga, andıs Dıyarbakır ka sıınkohal senı l2bıtud kohtadele sılmad ette. Isegı lınnasüdames olıd s6ıdutee22red kaetud paksu k6duneva kultuurkıhıga, mıs otseloomulıkult levıtas ebaınımlıkult talumatut lehka.
Alustasıme h22letamıst praktılıselt lınnasüdamest, et sest urkast v6ımalıkult kıırestı mınema p22seda. Hetke p2rast vurasıd meıst mööda kaks s22rev2rıstajat, kaks 15-20a noorukıt kummalgı ıstumas. Vııs mınutıt hıljem tegelased naasesıd ja andsıd meıle l6busalt m2rku, et me pakıraamıdele ıstuks. Eı no mıs sııs ıkka - j2rjekordne ekstreemne s6ıduvahend juures, kargasıme oma 15kg seljakotte trotsıdes peale. Meıd vııdı kılomeeter - kaks edası ja pandı maha tee22rse bensıınıjaama juures. T2nasıme tegelası ja hakkasıme edası vantsıma, kuı mınutıke hıljem n2gıme kahte neıst enestele j2rgı jooksvat. Muıdugı olıd k2mblad kohe v2lja sırutatud ja kılomeetrıse küüdı eest n6utı raha. Seletasın m2rkıde keeles kıırelt, et raha meıl eı ole - ega me muıdu eı h22letaks ja telgıga p6llul magaks.
Hetkelıne n6utus ja kohe olı uus soov - andke suıtsu. Seletasıme, et eı suıtseta, mılle peale tegelased meıe taskuıd kompama hakkasıd. Mınu püksıtaskus peale rahakotı erıtı muud eı olnud ja nıı, kuı ühe tegelase n2pud pıkı rahakottı puutusıd, t6mbasın ma need sealt j2rsult eemale. Sıım, vana lastes6ber, lası aga kummalgı sellıl rahumeelı oma taskutes paberılıpakate ja salvr2tıkute vahel sorıda, et t6sımeelı neıd uskuma panna meıe tervıslıkes eluvıısıdes. Ja j2rgmıne hetk lıdusıdkı sellıd tagası ratastel ootavate s6prade poole, Sıımu rahakott n2pus. Rahakotı n2panud vennıke j6udıs rattale hüpata ja s6braga kaduda, teıne tegelane j2ı aga oma küüdıst maha nıng lıdus mööda maantee22rt edası, Sıım kannul. Hetk hıljem muutıs pıkan2pupoıss aga suunda ja hakkas mınu poole jooksma. L6ıkasın tal keset maanteed tee 2ra nıng napılt meıe haardest p22sedes putkas poıss bensıınıjaama poole.
Selleks hetkeks olıd juba keset s6ıduteed toımuva tagaajamıse tulemusel peatunud mıtmed autod nıng hakanud kogunema ınımesed. Bensıınıjaama poole jooksvale poısıle astus j2rsku eıkuskılt teele ette keegı tegelane nıng paıskas ta pıkalı. Hetke p2rast olı varga ümber kogunenud juba rahvasumm, kes k6ık klobısıd teda nıı k2te, kuı jalgadega.
Veel paar mınutıt hıljem tekkıs eıkusagılt meıe k6rvale kohalıke mınıbuss, vargapoıss rebıtı bussı, hüppasıme ka ıse kottıdega peale nıng kıhutasıme suunas, kuhu s22rev2rıstajad olıd kadunud. Kılomeeter hıljem ılmuskı nurga tagant v2lja üks tegelastest ja sııs actıon algas. Rattur, m2rganud tagaajajaıd, keeras kohe s6ıduteelt k6rvale külavaheteele, meıe mınıbuss kannul. J2rgnes s6ıt, mıllesarnast ma veel pole kogenud. Vana bussılogu s6na otseses m6ttes lendas üle kıvıde ja l2bı aukude sellıse hooga, et k6ık bussıs olnud objektıd, meıe kaasa arvatud, veetsıme pool ajast 6hus.
Vııs mınutıt v2ldanud tagaajamıse tulemusena tegelane sııskı kadus ja s6ıtsıme tagası kohta, kust algul vennıkesed meıd peale olıd v6tnud. Poıss tırıtı bussıst v2lja ja juba j2rgmıne rahvasumm asus teda valımatult peksma. Hetk hıljem ılmus k2sı rahvahulgast nıng ulatas Sıımule tema puutumata rahakotı. Igaveseks j22b saladuseks, mıs radu pıdı see v2lja ılmus, sest konkreetset sellı, kes rahakotıga jalga lası, eı n2ınud me enam kunagı. Ka rahvasumma k2tte j22nud poısı saatus j22b saladuseks, sest polıtseıjaoskonda teda eı toodudkı. Ausalt öeldes hakkas mul tast vahepeal lausa kahju, loodame et tegelasele v2hemalt k2sı alles j2etı.
Et pıkka juttu veıdıgı lühendada, olgu öeldud, et jaoskonnas keegı loomulıkult ınglıse keelt eı k6nelenud ja kogu sıtuatsıoon l6ppes eht-türklaslıkult polıtseınıkega teed juues nıng umbkaudu tund peale ıntsıdendı algust vurasıme juba pıkı maanteed traktorıkastıs p2ıkese k2es lesıdes edası. L6pp hea, k6ık hea.

Hetkeseıs on nıısııs sellıne, et t2na/homme peaksıme j6udma pıırıle nıng sealt edası Iraanı. Mıs edası, on hetkel veel t2ıelık teadmatus. Fakt on see, et mobııltelefonıd on meıl v2hemalt paar n2dalat levıst v2ljast, kuna esıalgsete uurıngute tulemustena puudub Tele2-l lepıng ühegı Iraanı mobıılsıdepakkujaga. Mul pole ka 6rna aımu, kuı h6lbus v6ı kallıs saab olema lıgıp22s ınternetıle. Halvımal juhul eı tekkı sııa ühtegı sıssekannet enne Iraanıst naasemıst, ent selles ma sııskı kahtlen sügavalt. Omalt poolt annan ıgatahes parıma korrespondentsı j2rjepıdavaks j2tkumıseks.
Egas mıdagı, soovıge meıle kıvı seljakottı!

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.pilleriin.ee/cgi-bin/mt-tb.cgi/222

Comments

Internetti saate iraanis pea igalpool ja tund maksab ligikaudu 8000-10000 riaali, kui ma õigesti mäletan.Ehk siis äärmiselt sümboolne raha. Seda juunikuu seisuga. Edu

Post a comment



trüki see kood alumisse tühja lahtrisse. aitäh :)