18. veebruar 2004

vastlakuklid

oma ajastu lapsena eelistan ka oma lapsepõlve retsepte. igal aastal ma ei viitsi kukleid ise teha, aga kui teen, olen parimad saanud ikka selle retsepti järgi, mis on Ida Savi raamatus "Saiad, pirukad, koogid".

1/4l piima
30g pärmi
100g suhkrut
1 muna
75-100g võid
riivitud sidrunikoort
1/2tl peenestatud kardemoni
1/2tl soola
450-500g jahu
määrimiseks munavalget

pärmitaigna valmistamisel tõsta ained juba varem jahedast välja, et kõik oleks toasoe (piima võib ka pliidil kuumutada). pärm armastab ca 30-40 kraadist temepratuuri ja külmad koostisained võivad pärmi 'ära ehmatada' :)
hõõru pärm vähese toasooja piima või paari tl suhkruga vedelaks. lisa ülejäänud suhkur (jäta siiski natuke alles muna lahtihõõrumiseks) ning leige vedelik, sega natuke ning lisa umbes pool jahust. nüüd pane mõnusasse sooja kohta kerkima (radika või ahju lähedusse, päikese kätte laual vms.; pane puhas rätik kausile peale, et mingit sodi kogemata taignasse ei läheks).
kui taigent on silma järgi umbes poole rohkem kui alguses (tavaliselt ehk 30-45 minti läheb), lisa taignale sool, suhkuga lahti hõõrutud muna, sidrunikoor ja kardemon ning enamiku järelejäänud jahust. sõtku kätega segamini ning lisa vähehaaval pehme või. nüüd tuleb jupp aega sõtkuda, kuni taigen muutub ühtlaseks ning lööb kausi ja käte küljest lahti.
aseta taigen soja kohta ning lase veel seista, kokku ehk paar tundi. vahepeal võib natuke sõtkuda, nö. alla lüüa. idee poolest peaks taignakogus suurenema kerkimisega umbes 2 korda.
valmis taignast veereta väiksed kuklid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud või või-margariiniga määritud ahjuplaadile ning lase seal veel kerkida.
apne ahi sooja 180-200 kraadi juurde. vahetult enne ahju panemist määri kukleid lahtilöödud munavalgega ning küpseta umbes 10-12 minutit.
peale ahjust väljavõtmist peaks kukleid piserdama veega ning jätma rätiku alla jahtuma.
jahutnud kuklitel lõika 'mütsikesed' pealt ära ning kui on soovi, võid ka natuke sisu välja uuristada. nüüd pane äralõigatud tüki kohale vahukoort (35%-38% koor vahusta suhkruga), soovi korral võid ka natuke moosi põhjale panna. aseta 'müts' kuklile pähe ning sõelu kõige peale tuhksuhkrut.
mm.. ja ongi imemaitsvad kuklid valmis.

teise tavapärase vastlaroa (hernesupi) retsepti leiad siit :)

kribas pilleriin 02.18.04 17:41
arvamused
avalda ka arvamust:













trüki see kood alumisse tühja lahtrisse. aitäh :)