31. juuli 2004

Värskendav kirsijook

Kui läheb palavaks on mõnus rüübe ja kui kergemat rüübet tahta siis ka - saab õhtu otsa kõrrega imeda - puuviljade kõrvale nt.

150 g kirsse (värskeid v. kompoti)
40 g kirsilikööri
30 g tuhksuhkrut
150 g jäätist pähklitega
1 l gaseeritud joogivett (mitte originaalset mineraalvett, mitte sidruni- või greibimaitselist)

Kirssidelt võetakse kivid ja asetatakse kannu põhja, lisada liköör, tuhksuhkur, jäätis ja valada üle gaseeritud veega.

Proozit!

Volks

postitas pilleriin 23:46 | arvamused (0)

27. juuli 2004

gazpacho

tegin siis täna selle suve esimese gazpacho. kunagi enne olen ka teinud.
tegu on siis vahemere äärest (hispaaniast) pärit külma aedviljasupiga. kogused on pandud nii umbes :)

supp:
750g tomateid (ilmselt võib ka konservi kasutada)
1 roheline paprika
3 lühikest kurki
1/2 tshillipipart
1 suurem sibul
2-3 küünt küüslauku
100g viilutatud musti oliive
pool klaasi oliivõli
kolmandik klaasi veiniäädikat
tomatimahla
külma vett
soola, pipart
basiilikut, peteselli, tüümiani, rosmariini (värske on parem)

saiakuubikud:
6 viilu röstsaia
2-3 küünt küüslauku
basiilikut, peteselli, tüümiani, rosmariini
oliivõli, umbes pool klaasi

koori tomatid, puhasta sibulad, küüslauk ja paprika. pane köögikombaini või purusta saumikseriga eelnevalt peenestatud 2 tomatit, pool sibulat, 1 kurk, veerand paprikat ja tshillipipar, enne purustamist lisa ka umbes pool klaasi tomatimahla. kui pole millegagi mikserdada, jäta see etapp lihtsalt vahele :)
vala segu kaussi. haki ülejäänud tomatid, paprika, kurk ja sibul suhteliselt peeneks ja pane kaussi, kalla ka oliivid sinna. purusta juurde küüslauk, vala peale õli ja äädikas ning lisa tomatimahla või -pastat, vajadusel lahjenda külma veega. lisa soola ja pipart ning hakitud maitserohelist.
sega läbi ning pane vähemalt paariks tunniks külmkappi tõmbama.

mõni aeg enne serveerimist valmista saiakuubikud. pane ahi sooja umbes 175 kraadi juurde. lõika röstsaiast parajad kuubikud. pane kaussi õli ning sega sisse purustatud küüslauk ja peenekshakitud maitseroheline ning lisa saiakuubikud. kui on kaanega kauss, siis raputa ja keera ümber, tavalise kausi puhul sega; kuni õli on kõik saiatükkidesse imendnud.
nüüd aseta saiakuubikud ahjuplaadile ühekordse kihina ja aseta ahju umbes 20 minutiks. korra võiks vahepeal segada ka.

serveerimisel aseta saiakuubikud kausi põhja ning tõsta supp peale.
eraldi kausikestesse võib panna veel paprikat, tomatit, kurki ja keedumuna, mida igaüks saab vastavalt soovile supile lisada.
kõrvale sobib imehästi mõni valgem kuiv vein.


gazpacho075.jpg

postitas pilleriin 23:41 | arvamused (2)

tomatite koorimine

aja mingi suvalises anumas nii palju vett keema, et see kataks tomatid - tomateid ära siiski keema pane, enne lihtsalt kontrolli! sinna võib mahtuda üks tomat, aga võib ka mitu korraga. eemalda tomatitel rohelised 'sabad' ja tee alumisele poolele väike ristlõige ning kasta tomatid umbes minutiks keevasse vette ning seejärel kohe külma vee alla. nüüd tuleb koor ilusti lahti :)

postitas pilleriin 23:31 | arvamused (0)

20. juuli 2004

kartulikoored

kui ajad rasked, söögem kartulikoori ;)

värskeid kartulikoori
õli
2 küüslauguküünt
küüslaugusoola (lauasoola)
viie pipra segu

Hoolikalt pestud kartulitelt lõigata paksud koored. Kuivatada need majapidamispaberil, et hiljem õli potis üle keema ei hakkaks. Õli kallata potti nii palju, et kartulikoored selles vabalt ujuda saaksid. Kartulikoored panna keeva õlisse ja praadida kuldpruuniks. Valmis koortelt nõrutada liigne rasv ja kallata need sügavasse kaussi. Lisada maitseained ja ohtralt küüslauku ning raputada koored maitseainetega korralikult läbi. Serveerida taldrikul koos võileivatikkudega. Juurde sobib pakkuda õlut, kuid ilmtingimata eestimaist.

postitas pilleriin 23:20 | arvamused (1)

19. juuli 2004

kabatshoki-tomativorm

pole erilist kokkamisetuju olnud ja siia ka on auk tekkinud. aga miskit on siiski tehtud ka :)

1 kabatshokk (umbes 1kg)
4-5 tomatit
küüslauku
ürte (pitsaürdid vm vahemerestiilis), soola, pipart
1 muna
klaas piima
riivjuustu

kabatshokk koori õhukeselt ära, lõika umbes 1cm viiludeks, raputa soola peale ja pane kaussi seisma (et suurem vedelik välja nõrguks).
koori tomatid (klikka, kui ei tea kuidas).
vala kabatshokiviiludelt vedelik ära ning lao viilud väiksema ahjuvormi põhja. tomativiilud peale, purustatud küslat maitse järgi ja maitseaineid ka. ideaalis peaks üks kiht veel tulema.
muna löö kahvliga natuke segi ja lisa piim ning vala kogu kupatusele peale ning pane vorm ahju. paarikümne minuti pärast lisa riivjuust ning küpseta veel soovitud küpsuseni (kabatshoki küpsuseni siis).

postitas pilleriin 19:18 | arvamused (0)