26. august 2004

loomalihapada seentega

600g veiseliha
600g tooreid seeni
5-6 sobulat
3 suuremat tomatit
100-150ml punast veini
soola, pipart
lõika liha kuubikuteks. puhasta seened ja tükelda. koori sibulad ja lõika ka endale sobivateks tükkideks. tomatid koori ja viiluta.
pruunista liha praepannil väheses õlis (võib ka ilma). loomaliha jaoks lase pann hästi kuumaks ja esimene segamine tuleb teha peaaegu kohe. võid pipra koha liha peale panna; sool pane siis, kui liha hakkab vedelikku välja ajama. vala liha kuumakindlasse nõusse või kaanega ahjuvormi.
pane ahi sooja 225 kraadi peale.
seened pruunista pannil väheses rasvaines koos sibulatega ja vala seejärel liha peale. kõige peale pane tomativiilud. kalla ka vein sinna ning kata nõu kaanega ja hauta ahjus kaane all umbes tund aega.
kõrvale sobivad kartulid.

postitas pilleriin 09:55 | arvamused (0)

23. august 2004

võrtsu-äärne kabatshokivorm

kuna on kabatshokihooaeg, siis üritan siia kirja panna roa, millega sai mõni päev tagasi 3 päev läbi füüsilist tööd teinud meest kerge vaevaga ära toidetud.

2 väiksemat või 1 suurem kabatshokk
1 küüslauk (suurus vastavalt soovile)
paar sibulat
7-8 tomatit
200g suitsuribi
500g hakkliha
3 muna
0,5l piima
riivjuustu
soola, pipart, ürte vastavalt soovile

koori kabatshokk vajadusel ja pane jämeda soolaga üleraputatult kaussi seisma. loksuta aegajalt.
koori tomatid. pruunista hakkliha natukese pipraga. puhasta ja tükelda küüslaguküüned ja sibulad (sibulad võivad vabalt rõngad olla). lõika suitsuribi kuubikuteks.
kuumuta ahi umbes 200 kraadini. vahepeal lao toiduained kihti kõrgemale ahjuplaadile või suuremasse ahjuvormi. kabatshokkidelt kalal enne vesi pealt ära ja lao need põhja. siis pane lihaasjad, sibulad, küüslaugud. vahele pane natuke maitseaineid; eriti head on ürdid (basiilik, pune, tüümian jt). tomatid pane kõige peale.
kui on sügavam vorm, võid kihte korrata.
väikeses kausis löö munad lahti ja sega piimaga ning vala vormile peale. ahju.
kui muna-piimasegu on juba üsna tardunud ning kabatshokid peaaegu pehemd, siis raputa peale riivjuustu.
kõrvale võid pakkuda makarone, riisi, kartulit; või süüa ka eraldi roana ;)

postitas pilleriin 15:51 | arvamused (1)

13. august 2004

retseptid arvutis

kui keegi ütleks mulle ühe hea softi, kuhu retsepte koguda, ma olek maru õnnelik. wordi dokumendid on tüütud.
võiksid olla kategooriad, otsing, piltide võimalus (okei, ehk ka mitte), ja see et koostisaineid ei pea ükshaaval lisama, vaid saab korraga.
neil mida ma leidnud olen, on ühel üks ja teisel teine hea vidin, aga ükski pole ideaalne. ja progreja pole ma ammugi. ja kõik siia üles ka ei suuda panna.

postitas pilleriin 19:25 | arvamused (3)

kodujuust-vanillijäätise dessert

retsept on kunagi ilmunud Kodukirjas ja tegelikult sobis palavamate ilmadega paremini ;)

200g kodujuust
1/2l vanilliplombiiri
1dl kirsimoosi- või kastet

lase jäätisel natuke sulada ja sega seejärel kodujuustuga. ettevaatlikult segades lisa kirsimoos või -kaste. serveeri kohe ;)

postitas pilleriin 17:48 | arvamused (0)

10. august 2004

moldaavia köögiviljaraguu

täna on mult umbes 2 inimest küsinud, et mida teha kabatshokist. leidsin vanast heast raamatust "Rahvaste toite" sellise vahva hautise. kogused on muidugi sellised konkreetsed, aga ma ei usu, et midagi juhtub, kui umbes panna ;)

160g kabatshokki
80g aedube
80g värskeid herneid
1-2 porgandit
1 petersell
150g baklazhaani
150g tomatit
2spl tomatipüreed
2 piprakauna
1 sibul
100g taimeõli
1-2tl suhkrut
1 küüs küüslauku
1,5-2 kl vett või puljongit
soola, pipart.

puhastatud kabatshokid, porgandid, petersell, sibul ja baklazhaanid lõigatakse suurteks kuubikuteks ja hautatakse taimeõlis, kergelt pruunistunud köögiviljadele lisatakse vesi või puljong ja hautatakse kaanega kaetult. hautamise vältel lisatakse neljaks lõigatud tomatid ning kuuma veega ülevalatud piprakaunad ning hautatakse üheskoos pehmeks. herned ja kaunoad keedetakse eraldi väheses vedelikus pehmeks ning lisatakse teistele toiduainetele, kui need on valmis. maitsestatakse tambitud või purustatud küüslaugu, soola ja pipraga.

postitas pilleriin 23:23 | arvamused (1)