21. september 2004

lambahautis kapsa ja tomatiga

retseptipõhja sain nami-namist, aga töötlesin seda veidi meeldivamaks omale.

600-700g pehmet lambaliha (kondiga tükk peab raskem olema)
250g suitsupeekonit
ca 1kg värsket kapsast
3-4 porgandit
2-3 tomatit
1-2 sibulat
5-6 küünt küüslauku
tüümiani, kaukaasiapärast maitseainet omal soovil, soola, pipart, vett

lambaliha lõika sobivateks tükkideks, et oleks pärast mugav süüa. peekon pisikesteks kuubikuteks (väiksemaks kui lammas). kapsas haki peeneks, sibulad-küslad koori ja lõigu viiludeks. porgandid koori ja viiluta.
haudepott ägedale tulele, soojaks. peekon-lammas potti ja pruunista ära, aegajalt segades. lisa sibul-küsla, kuumuta veel. lisa enamus maitseaineid. nüüd kalla potti sorts vett. lase keema ja lisa porgand. lase uuesti keema ja pane ka kapsas potti. kaas peale ja kui jälle keeb, siis tuli vaiksemaks, et jääb hauduma. kui kõik kapsas ei mahu korraga potti, siis pane jaokaupa - kapsas läheb hautamisel mahult kõvasti kokku.
aegajalt sega kapsast, kuid katsu poti alumine pool liha ja porgandiga jätta puutumata.
umbes 45 minuti pärast lisa poolikud tomativiilud ja ülejäänud maitseained. hauta veel umbes 15 minti.
kõrvale sobivad kartulid omale meeldival kuju ja kuum tee :)

postitas pilleriin 15:25 | arvamused (1)

12. september 2004

ameerika õunapirukas (american pie)

nokkisin selle retsepti paar aastat tagasi üles perekooli foorumist. tegelik päritolu on veel ajakirja Pirkka septembrikuu number, 2002. perekoolis andis selle Miki-nimeline kasutaja :)

(12 tükki, 1 tükk u 125g)

TAIGEN:
4 dl nisujahu
2 spl suhkrut
150 g margariini
1/2 dl külma vett

TÄIDIS:
1 kg hapukaid õunu(Granny Smith)
1/2 sidruni mahl
1½ dl suhkrut
1½ spl nisujahu
1½ tl kaneeli
1 tl vaniljesuhkrut
25 g võid või margariini

LISAKS:
Kaneeli ja vaniljesuhkruga maitsestatud vahukoort, vaniljekastet või jäätist.

1. Mõõda jahud, suhkur ja külm margariin köögikombaini kaussi. Sega kiiresti teraliseks massiks. Lisa vesi ja sega siledaks taignaks. Pane kilesse keeratud taigen külmkappi ootama, kuni valmistad segu.
2. Koori õunad ja eemalda seemnepesad. Lõika need kuubikuteks ja maitsesta sidrunimahlaga. Sega suhkur, jahu, kaneel ja vaniljesuhkur omavahel. Sega segu õuntega.
3. Rulli taignas 2 ümmargust plaati, läbimõõduga u 33 cm. Tõsta taignarulli abil üks plaat koogivormile(u 26 cm läbumõõduga), et servad ulatuvad üle vormi ääre u1/2 cm (taigent ei saa äärtesse kõvasti kinni vajutada). Kalla täidis koogivormi ja lõika täidise peale mõni võitükk.
4. Tõsta teine taignaplaat kaaneks. Keera pealmise plaadi serv alumise plaadi ja koogivormi servade vahele. Torgi koogipind kahvliga ja küpseta ahju alaosas 200°C juures u 35 minutit. Paku leigena vaniljejäätise, vaniljekastme või kaneeli ja vaniljesuhkruga maitsestatud vahukoorega.

Toiteväärtus/1 tükk:
energiat: 278kcal/1152kJ
rasva: 12g
proteiini: 3g
süsivesikuid: 34g

tegin kopipaste, sest täpselt nii ma seda teengi. mul on vähe suurem vorm, nii et teen tavalsielt 1,5-kordsest taignakogusest. väga lahe kook, mille sisse võib tegelikult panna ka kõiki muid pie-täidiseid, mida kuskilt netist leiab.

postitas pilleriin 16:53 | arvamused (1)

8. september 2004

Suitsune möki tüümianitomatiga

Mõnusat aromaatset õhtusööki.

100 g suitsupeekonit
500 g lamba kintsuliha
5 tomatit
2 küüslauguküünt
punt tüümiani
3 nelgitera
2 loorberilehte
sool, pipar

Peekon peab kuumale pannile saama ja är praetud saama. Kui see möödas, siis pannile jäänud rasva sisse viilutet küüslauk. Kuldseks ikka. Küüslauk maha, pannile lihatükid – nii ampsused. Pruuniks kergelt ja pannilt maha.
Tomat sektoriteks.
Ahjupotti liha ja tomat vaheldumisi, peekon sinna veel manu. Tüümian kahte marlikotikesse (et ei hakkaks segama) ja liha vahele. Niisamuti toimeta ka nelgi ja loorberiga. Sool ja pipar järgi ning keskmise kuumusega ahju. Tunnike ahjus.
Kõrvale metsiku ja pikateralise riisi segu hautet kuivatet aprikoosidega.
Pääle mõni värske tüümianioks.

Vein: shiraz

postitas 14:23 | arvamused (0)

3. september 2004

Peipsiääre haugiamps

"Klopitud röövel"

700 g haugifileed
1 väiksem sibul
3 küüslauguküünt
1 supilusik mannat
1 muna
4 supilusikut päevalilleõli
1 porgand
1 paprikakaun
1 väiksem naeris
50 g riivjuustu
punt lehtpeterselli
sool, pipar

Haug hakkmassinasse koos sibula ja küüslauguga. Asjale, mis massinast välja tuleb, panna manu muna, manna, pipar, sool ja kenakesti ära sassitada. Nüüd pallikesed vormida ja pannile kuuma õli sisse. Kuldpruun kooruke tuleb. Pärast pallide praadimist lähevad pannile sama õli sisse õhkõrnaks viilutet paprika, porgand ja naeris. Ahjupannile nüüd pallid ja selle pääle laduda paprika-porknas-naeris ja kõige pääle riivjuust. Ahju 15 min. Välja ja peterselliga üle puistata.

Vein: riesling

postitas 13:19 | arvamused (0)

1. september 2004

Vasikaribi petersellimekise tomatikastmega

Volksu uus retsept:

Niisiis. Vasikas on hüva amps ja kulub tänaseks päevaks retseptumi sisse nagu nakstigi.

"Kablutav vissi"

6 vasikaribi tükki, igaüks 150 g.
80 g taluvõid
1 supilusik fariinsuhkrut
3 supilusikut tomatipastat
3 näpuotstetäit hakitud LEHTpeterselli
sool, pipar

Sõber pann aetakse tuliseks, et särtsub ja võikene sulab ära. Selles prigisevas võis lastakse ribi nii 10 minti mõlemalt poolt. Praadumise lõpus sool ja pipar. Võetakse siis pannilt maha ning ilusalle vaagnalle, et oleks kaunis vaadata.
Pannile pannakse aga fariinsuhkur, hooliliselt segades ja kohe ka klaasis külmas vees lahustet tomatipasta. Soola ja pipart ka. Segada kuni valmis.
Garniiriks koorega ahjukartul.
Vein: malbec

Volks

postitas pilleriin 15:15 | arvamused (0)