29. juuni 2004

lõhekokteil

200g lõhekonservi
130g värsket kurki
130g värsket tomatit
50g värskeid salatilehti
60g riivjuustu
Kaste:
150g majoneesi
50g rõõska koort
soola

Lõhetükkidel eemaldada nahk, lõika tükid väiksemaks. Koori kurgid ja lõika ribadeks. Tükelda tomatid, salatilehed näpi tükikesteks. Kala, salati- ja aedviljatükid tõsta vaheldumisi madalatesse kokteiliklaasidesse. Majonees sega rõõsa koorega ja maitsesta soolaga. Vala kaste salatile. Peale tõsta kuhjake riivjuustu. Kaunista tilli või petersellilehega.

postitas pilleriin 00:13 | arvamused (0)

15. juuni 2004

Aroomikas siblija siloaugus

3 kanafileed
1 suur küüslauguküüs
supilusik päevalilleõli
supilusik tumedat soja
2 teelusikut fariinsuhkrut
kuivatet tüümiani
tandoori masala maitseainet - pool supilusikut
supilusik punaveini

salat:

2 lehtsalatipead
200 g rediseid
punt värsket tilli
150 g 20% hapukoort
sool

Mõnusad fileed tuleb juppideks hakkida, aga mitte liiga pisukesteks, et ikka mahla ka sisse jääks. Soja, suhkru, õli, tüümiani ja masalaga tunniks likku.

Salat rebida, redis tsõõrideks, tilliladvad autodafeele ja tsäkkida. Sool ja koor. Sassi.

Siblijajupid tuleb lasta väga tulisel pannil kiirelt krõbedaks. Veinisorts manu ja kaane alla 10 minutiks.

Ja siis linnusemäge meenutava salatikuhila (see salat kannab tihti nime "silo") otsa teha kraater, kut vulkaanil, kuhu kanakene ära mahub. Pääle värske tüümianioks.

vein: zinfandel rose nt.

Volks

postitas 14:25 | arvamused (0)

13. juuni 2004

kabatshokk riisiga

Kabatshok riisiga näitamas teed!

1,5 kg kabatshokki
4 keskmist tomatit
klaasitäis pikateralist riisi
120 ml taimeõli
400 ml piima
3 muna
tilli
sool, pipar

Kabatshokid är puhastada ja ratasteks lõigata, soolata, lasta 10 minti seista ja siis pannil kergelt õlis praadida. Ülejäänud õlis lasta 5-10 minti pannil tõmmata peeneks hakit' tomatitel. Tomatite manu pipardatud riis, 2 klaasi kuuma vett pääle ja soola ka. Keeta pannil kuni vedelik ära aurab. Hakitud till nüüd sinna sisse.
Haudepotti kihiti kabatshokk ja riis, alustades ja lõpetades kabatshokiga. Pääle valada piimas segilöödud muna ja küpsetada ahjus mõõduka kraadi juures.
Lauale kuda soovite, kuumalt või külmalt. Rose vein.

Volks

postitas pilleriin 23:07 | arvamused (0)

2. juuni 2004

ostukohad

süüa ostes pead täpselt teadma, kust mida osta. täna meenus see mulle jälle selega, et turul oli pisike jogurtitops 70 senti kallim kui suvalises poes - ehk siis topsi suurust arvestades ca 15% hinnavahet.
niisiis, turult tasub kindlasti osta juustu, liha, vorstitooteid, mune, saia.
ei tasu piimatooteid, leiba.
kohvi ja teed ei osta ma ka iial turult, kuivaineid - kuidas kunagi.
värske eesti kapsas on säästukas odavam kui meie turul.
tegelikult ei lippa ju ühe toidu nimel 10 eri ostukoha vahet, et odavamalt saada. lihtsalt aegajalt käivitub peas pisike kalkulaator..

postitas pilleriin 15:23 | arvamused (0)

1. juuni 2004

lambalihapelmeenid

esimene kord ei tulnud mul taigen kõige paremini välja, aga tulemus oli küll täiesti nauditav.

250g jahu
1 muna
natukene külma vett
ca 250g lambahakkliha või lamba-veise segahakkliha
paar sibulat
mõni küüs küüslauku
soola, pipart

kõigepealt teed nuudlitaigna. selleks segad jahu, muna ja tilgakese (tõesti hästi vähe - no ehk 50ml või pigem vähem) vett kokku ühtlaseks taignaks. tahab üsna korralikku sõtkumist, et ühtlane jääks. hästi kõva peabki olema. mässid kilesse ja asetad umbes pooleks tunniks külmkappi.
vahepeal teed täidise. kui sul pole hakkliha, siis tee see ise lamba- ja soovi korral ka vasikafileetükist (ma ise tegin seguhakklihaga). sega taigen, lisades hakklihale sibulad ja küüslauk ja natuke maitseaineid. seda on hea teha köögikombainis või lasta kogu kupatus paar korda läbi hakklihamasina - siis jääb piisavalt peenike.
niih, nüüd taigen jahusele laiali ja rullima. kuna taigen on üsna sitke, siis võtab see omajagu aeg ja oli minu jaoks raskeim osa. peaks mingi masina selle jaoks vaatama :P ma tegin taigne veel umbes 4ks osaks ja rullisin iga osa eraldi, et oleks vähem korraga teha.
kui taigen on üsna õhuke (max 2mm) - ja vaata, et laua külge ei hakka! - siis lõika nt klaasi või ümmarguse piparkoogivormiga ümmargused tükid (võid ka kandilised teha, kui ei viitsi ümmargustega jännata). nüüd lusikaga täidist ika pelmeeni keskele ja näppudega käpid servast kokku.
kui lõpuks kena käsitöö tehtud on, ajad potis hulga vett keema, lisad soola ning keedad nagu tavalisi pelmeene - pinnaletõusmisest umbes 5 minutit. arvesta ikka sellega, et pelmeenid vees üksteise külge ei kleepuks, st jaokaupa peab keetma.

jändamist on, aga tulemus on seda väärt :)

postitas pilleriin 14:33 | arvamused (0)