30. mai 2004

Lõhepoiss türgi saunas

400 g lõhefileed või forellifileed
sool, pipar, kolmandiku sidruni mahl

kastmeks:
100 g oliiviõli
kahe kolmandiku sidruni mahl
kaks supilusikat viilutet rohelisi oliive
kaks teelusikat kappareid
sool, pipar

Kenad kalatükid taldrikule, pääle soola ja pipart ning pisut sidrunimahla ja taldrikuga koos 8 minutiks aurukorvi. Korvi kaas pääle ka.
Kastmeks kaussi õli, sidrunimahl, kapparid, oliivid, sool ja pipar ning vispliga hästi segi lüüa.
Aurutet kala vaagnale, õrnalt kastmega kalatükid üle käia ja õite pisut värsket raiut' petersellipoissi kah pääle riputada.
Kõrvale aromaatne ja aurav jasmiiniriis.
Vein: Chenin Blanc

Volks

postitas pilleriin 00:31 | arvamused (1)

19. mai 2004

Muhedad kotletid utest ja vasikast

500 g vasika-lambahakkliha
2 muna
3 viilu saia
pool klaasi piima
1 suurem toores kartul
sorts oliivõli
jahvatet rosmariini
jahvatet kaneeli
sool, pipar

Hakklihasse munad. Piimas leotet sai manu. Toores kartul peene silmaga riivist läbi. Rosmariini ja kaneeli. Ärge ehmuge - kaneel annab mõnusa idamaise meki ega riku maitset! Sool ja pipar.

Kotletid mätsida peopesasuurused. Ja ikka pigem lätakad kui kõhukad.
Pannile ja pärast vatsa. Aurutet broccoli parmesani juustuga kõrvale.

Volks


sai tehtud isegi. nämm :)

postitas pilleriin 23:26 | arvamused (1)

17. mai 2004

Tsipa suitsused kalapallid.

Stauriid on tihti meie suitsukalandusest täiesti kõrvale jäänud. Selleks 3 põhjust: esiteks on teda harva saada, teiseks põlatakse ta ookeanikalana ära ja kolmandaks on punane kala röövinud valge mageveekala ja valge mereveekala positsiooni.
Volks armastab kohutavalt peaaegu luuvaba stauriidi tema pehmuse ja mõnusa meki pärast ning soovitab kõigile.

2 suitsustauriidi (et siis kuumsuitsu)
2 muna
paar viilu saia
värsket estragoni
1 riivitud sidruni koor
valget pipart
soola
riivsaia
päevalilleõli

Stauriididelt nahk üle kõrvade. Uimeluud ja keskel olev suur kont välja. Puhas kala hakkmassinasse ja koos hakitud estragoniga tsiraki läbi. Parimal-kuidas-teha-kotlette-viisil tuleb kalakene saia ja munaga segi mätsida, lisada sidrunikoor, pipar ja vajadusel soola.
Pallikesed vormida. Hellalt riivsaiaga puuderada ja siis...Asetada nood pallid pannile, mis on kuum kui naise armastus, et kohe särisema hakkaksid. Ja pannil peab olema rafineeritud päevalilleõli! Muu rasvainega ei tule nii hää.
Krõbedate kalapallide kõrvale võiks teha kuuma tomati-basiiliku-küüslaugu kastme näiteuseks.

Vein: riesling

Volks

postitas 14:26 | arvamused (0)

10. mai 2004

juustused vasikakarbonaadid

turul jäid silma värsked ja kenad vasika karbonaaditükid, sellised suuremad, kont ka kenasti küljes. pistu inspiratsiooni sain ka ühest Hispaania roogade raamatust.

2 vasikakarbonaadi
1 muna
ca 70-100g riivitud juustu
3-4 küünt küüslauku
pipart, soola, sibulat

vali sellised suuremad karbonaadid, kaks tükki kokku võiks olla ca 500-600g.
pane ahi sooja ca 190-200 kraadi juurde. puhasta sibul ja lõika pooleks või neljaks.
tao karbonaadiviilud lihahaamriga natuke pehmemaks ja kuivata paberiga. pane pann tulele, lase tulikuumaks. karbonaadid pannile (võib ka ükshaaval), mõlemalt poolt kuumal pannil pruuniks. pead jälgima, et liha ei jõuaks hakata mahla välja ajama - selle vältimiseks peabki pann olema hästi kuum ja lihal tohib külge pöörata ainult üks kord.
pruunistatud viilud pane ahjupannile või madalasse ahjuvormi, raputa peale natuke pipart, vala pannile vett, pane sinna ka sibulalõigud ja aseta ahju.
löö muna kaussi ja segi. lisa riivjuust. puhasta küüslaugud ja pressi juustu peale. maitse järgi soola. sega ära. segu tuleb valada lihale ca 5 minutit enne ahjust väljavõtmist.
kui kaua vasikat ahjus hoida, sõltub maitsest. kui soovid sellist värskemat, tooremat liha, siis vala segu kohe lihale peale ja sel juhul pole ka vett vaja plaadile panna. võid aga liha hoida ahjus ka ca 45 minutit või isegi veel kauem - siis saad väga läbiküpsenud tulemuse :)

postitas pilleriin 23:50 | arvamused (0)

5. mai 2004

marinaad jogurtist, lambale

RaudMehe eritellimusel üritan kirja panna mingi versiooni lambaliha marinaadist. üldiselt teen sellised asju ikka tunde järgi ja käigu pealt olemasolevatest vahenditest, aga no üritame siis :) aluseks on siis 3-4kg lammast.

2-3l maitsetamata jogurtit (või keefiri)
3 küüslauku
3tl jahvatatud koriandrit
2tl jahvatatud muskaatpähklit

tegelikult võibolla jääks mingi marjajogurtiga ka hea, ma pole proovinud. siis ilmselt võtaksin ka teised maitseained :)
küüslaugud puhastad ja purustad, segad muu nänniga kokku marinaadiks ja poetad lambatükid (mitte liiga väikesed) marinaadi sisse. kenasti, et tükid ikka enamvähem kaetud on. jahedasse seisma. võib kenasti paar-kolm päeva marineeruda. aegajalt (no kord päevas umbes) võid tükke keerata.
piimatoote baasil marinaad peaks olema hea ka neile, kes kardavad lamba nö. kasukamaitset - piimatooted mahendavad seda.
no ja siis ära küpsetada. grillil või ka ahjus - viimasel juhul alusta nii 230 kraadiga umbes ja tõmba ca 10 minuti pärast ahjuuks lahti ning lase temperatuur nii 190 ligi ja siis küpseta, kuni tundub parajalt pehme.

no ja tegelikult võib analoogset marinaadi kasutada ka veisele; sea puhul peaks maitseainete osakaalu vähendama; kana juurde ma sellist segu ei kasutaks :)

postitas pilleriin 19:16 | arvamused (0)

3. mai 2004

Ahjuvorm hapupiimaga

700 g loomaliha
300 g sibulat
5 küüslauguküünt
750 g kardulast
100 g sulatet võid
150 g hapupiima (ka kefiir võib olla)
2 muna
nisujahu
puljongit
sool, pipar

Sibulapoisid lõigatakse rõngasteks. Pool sibulast nakstigi kõrge servaga ahjupanni põhja. Kartul ka ümmargusteks viiludeks. Pool kartulist sibula pääle pannile. Kartuli pääle lihatükid, mis eelnevalt laiaks tambitud küüslaugu ja soolaga, jahus keeratud ja pannil pruunistet. Liha pääle järelejäänud sibul ja pipart veskist. Ja kardulas taas. Panni tuleb nüüd valada puljonksi, kuni poole kõrguseni. Pääle pritsida sulavõid, kaan pääle ja madala tulega ahju. Kuni pehmeks saab. Ahjust välja, pääle valada kahe muna ja hapupiima segu ning uuesti ahju - hästi kuumale tulele, kuni päält ilus näib. Vana hää Cabernet Sauvignon sobib siia juure rüübata.

Volks

postitas pilleriin 22:48 | arvamused (0)