27. aprill 2004

tibinase mandliküpsised

Saadan midagi, mis valmib kiirelt ja on suht odav valmistada. Kerge ja õhuline nauding, ja väheste kaloritega.
Mandlid jahvatada suhkruga. 50g võid vahustada suhkruga. Lisada 2 munavalget ja segada. Ettevaatlikult segamise ajal juurde lisada jahu, vaniljeessentsi ning siis mandli ja suhkru pulber. Taigen peax jääma piisavalt paks, et saax rullida.
Õhukesed kettad panna pärgamentpaberile ja ahju 3-4 minutiks. Peale kypsemist asetada kuumad kypsised nt. taignarullile jahtuma.

mhh, peab tibinase käest küsima, palju umbes neid mandleid ja jahu on ja kui kuum ahi võiks olla? :)

postitas pilleriin 00:26 | arvamused (1)

18. aprill 2004

selle aasta esimene grill

eile sai siis selle aasta esimene grill ära tehtud, ühe sünnipäeva raames. oli igatsugu vorste ja liha, kõhu sai täis ja meele heaks. omalt poolt sai aga üks kodune liha kaasa haaratud.

ca 2kg searibi
500g tomatipastat
1spl mädarõigast
4-5 küüslauguküünt
100-150ml mustsõstramahla
vett, maitseaineid

ma ostan ribi ühelt kindlalt müüjalt, tal on sellised ribitükid, kus hulga krõmpskonti sees, mis ikka hamba all katki läheb. ribid tuleb sellisteks parajateks tükkides lõigata nii paari kondi järelt - et oleks ikka näppu võtta ja et liiga suur ka poleks. tomatipasta on mul ka mitte ketshup, aga just tavaline tomatipasta. tomatipasta kaussi, peale pressi küüslauk, raputa maitseaineid (mul oli sedapuhku üks poola päritolu grillmaitseaine - aga ka niisama sool, pipar, natuke suhkrut ja maitse järgi ürte on hea), pane rõigas ning sega. kuna päris tomatipastaga jääb üsna paks, siis vedelda mahla ja natukese veega.
nüüd hakka siis ribisid laudma marineerimisnõusse, kenasti marinaadiga kokku möglades. see marinaad jääbki selline vähe kuivem, et lihatükid ei ole seal nagu leos, vaid marinaad püsib kenasti liha küljes. omaenda kätega on ikka kõige parem liha marinaadiseks teha :)
aseta nõu jahedasse kohta. paari tunni pärast võid natuke liha liigutada ja kontrollida, et kõik tükid ikka marinaadiga koos on. las seisab veel natuke.
no ja siis tuli grilli ja tükid tulel küpseks ;)

postitas pilleriin 23:58 | arvamused (2)

Sardiinipasteet

Olgu öeldud, et sardiinipasteet, mis on erakordselt tavaline suupiste portugali köögis, puudub Eestis täiega. On muud igasugused: tuunikalast ja anshoovisest jne. Samas on sardiin kahtlemata väärikaim pasteedikala, kuna ei ole nii kuiv kui tuun ja ei ole nii soolane kui anshoovis.

Volks leiutas väga lihtsa resteptumi.

Sardiinu tomaatu pasteetu.

4 karpi atlandi sardiine õlis
purk (100 g) tomatipastat
soola
veskist musta pipart
jahvatatud muskaati

Sardiinitükid võetasse karpidest, nõrutatasse õlist är', eraldatasse selgroolülid ning hakkmassinast paar korda läbi. Tomatipasta lahjendatasse vähese veega, et oleks selline parajalt soustine. Lisatasse muskaati ja musta pipart.

Hakkmassinast käind kala ja tomatisoust segatakse kokku ning maitse järele soola manu. Jahutada, karpi, külmkappi.
Lahe määre külma laua jaoks. Järele proovitud.
Värske lavashiga parim. Mõnda tummist portugali punaveini kõrvale hiivata, sest teadagi Portugalis öeldakse: "Kui vein ei ole punane, siis ei ole see vein." Pääle kuulata fado-muusikat.

tervitelles

Volks

postitas 16:09 | arvamused (0)

16. aprill 2004

haug õllega

telliti mult haugiretsept ning leidsin selle raamatust "Meie kalad meie laual" (L. Petti, E. Pihu). kuna tellijaks õllelemb meesterahvas, siis see oligi valiku juures määrav ;)

kilose haugi kohta võta 1/2 liitrit õlut, 2 suurt sibulat, 1 loorberileht, petersellilehti, soola, pipart, 100g võid.
puhastatud haugi hoia 20 minutit nõrgalt hapus äädikavees, nõruta majapidamispaberil, hõõru soola ja pipraga.
õlu ja sibul pane sobiva suurusega potti, lase keema, tõsta haug sisse ja lisa või. kui tõuseb uuesti keema, keera kuumus väiksemaks ning keeda tasasel tulel umbes 15 minutit.

postitas pilleriin 14:36 | arvamused (0)

8. aprill 2004

lihavõttetort

et pühadest mitte märkamatult mööda libiseda, pakun välja ühe beseekoogi.

100g mandleid
4 munavalget
50g suhkrut
100g vahukoort
aprikoosikompotti

jahvata mandlid. vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa alles lõpus suhkur ja mandlid ning sega kergelt läbi. eelsoojendusega 175-kraadi kuumuses ahjus küpseta 20 minutit.
peale jahtumist vahusta vahukoor, kata kook sellega ning kaunista aprikoosidega ;)

postitas pilleriin 16:48 | arvamused (0)

4. aprill 2004

hakklihasüdamed

6 vormileivaviilu
võid, peterselli
400 g väga head loomaliha (fileed)
2 tl konserveeritud rohepipraterasid
soola, pipart
tillukesi kurke

Lõika igast vormileivaviilust 2 ilusat südant metallis piparkoogivormiga. Määri saiale võid ja raputa peale pisut peterselli. Sega hakkliha hakitud rohepipraga ja jaga see igale leivaviilule. Lase hakklihal saiatükikeste peal pisut laiali valguda. Prae esmalt lihapool (1-2 minutit) ja seejärel saiapool. Serveeri taldrikul, mida kaunistad hakitud sibula, värske salati ja tillukeste kurkidega.

postitas pilleriin 00:51 | arvamused (2)

3. aprill 2004

Cabernet Ruigam

kakkuke uuris searetsepte ja kuna mul on ikka veel loominguline kriis ;), siis saab ühe kopi-paste Volksu kogumikust.

600 g sea sisefileed
1 teelusik koriandriseemneid
1 teelusik fariinsuhkrut (kõlbab ka tavaline)
3 teelusikut oliivõli
klaas punaveini (cabernet sauvignon)
sool, pipar meki järele

Notsufilee lõigatakse sentimeetripaksusteks ristiviiludeks, pannakse õliga määritud pärgamentpaberi vahele ja tambitakse pisut. Uhmris purustatakse koriandriseemned ning lisatakse sinna sool, pipar ja suhkur, segatakse kokku.
Siga mätsitakse mõlemalt poolt selle seguga kokku. Pann kuumaks ja õli pääle. Pruunistate mõlemalt poolt kõik notsutükid. Kui see valmis, asetate kogu liha veelkord pannile, katate veiniga, hoiate minuti väga kõval tulel, siis aga leek vaikseks ja pool tunnikest siga kaane all hauduma peab.
Valmis siis, kui vedelik siirupi paksusega. Liha vaagnale. Kaste läbi sõela kannu.
Vein: Cabernet Sauvignon loomulikult!

teie Volks

postitas pilleriin 01:13 | arvamused (0)