24. veebruar 2006

hõrk kartulivorm juustuga

resteptikogust üks 3a tagune asi :)

Tervist. Volks eetris ja pakub neile, kes liha süüa ei täi.

Sõbralik segu.

1 kg kartuleid
pool liitrit piima
200 g eesti juustu
80 g võid
2-3 küslaküünt
1 muna
25 g purustet kreeka pähkleid
purustet musta pipart
soola

Kardulas lõigatakse imeõhukesteks ketasteks ja visatakse potti, segatakse sassi koos soola, pipra, pähklite ja poole osa riivitud juustuga. Siis lüüakse muna lahti ja raputatakse pääle ja siis piim ka ja segatakse jälle hästi läbi.

Keraamiline ahjunõu hõõrutakse kokku küslaga, määritakse seejärel võiga, potist kogu segu ahjunõusse, pääle riputada ülejäänud riivitud juust ja mõni tükike võid.
Ahi on enne kuumaks aetud ja 40-50 minti keskmises kuumuses on paras aeg küpsemiseks. Vein võiks olla ümmargune ja täidlane - nagu Rioja Crianza viinamarjast Hispaaniast näiteks.

Volks

postitas pilleriin 22:32 | arvamused (2)

9. veebruar 2006

portugali oapada

vedeles mul hulk kuivatatud aedube ootel ja päris õllekõrvaseks ei tahnud ka ära keeta. peale pikka sobramist netis jäi kaalule portugali oapada Nami-Namist. modifitseerisin tiba käepärasemaks ja tulemus oli igatahes tegemist väärt.

oapad029.jpg

0,5kg kuivatatud aedube
0,5kg suitsupeekonit
1 suur hakitud sibul
1 hakitud küüslauk (ca 7-8 küünt)
ca 1l vett
70-100g kontsentreeritud tomatipastat
0,5kg küüslauguga Krakovi vorsti
1spl paprikapulbrit, veidi tšillipipart (jahvatatud või helbeid)

pane oad kaussi külma veega likku umbes 8ks tunniks. vesi peab ube ohtralt katma.
lõika suitsupeekon ribadeks, puhasta ja viiluta sibul ja küüslauk, lõika vorstist ca 0,5 - 0,7 (ca 0,7cm) viilud. võta suur haudepott ja prae selle põhjas ära. vajadusel lisa searasva või võid (aga mitte taimeõli või taimseid määrdevõisid). tõsta peekon potist välja.
pane potipõhja rasva sisse sibul ja pruunista. ära kasuta liiga kõrget temperatuuri - sibul võiks pruunistuda ca 7 minutit. seejärel lisa küüslauk ja kuumuta veel veidi.
nüüd nõruta oad ja lisa potti, samuti vorst, tomatipasta, vesi, paprikapulber, tšillipipar. lase keema, keera seejärel tuli vaiksemaks ja hauta kaane all, kuni oad on pehmed. selleks võib vabalt minna 2 tundi. vajadusel lisa vahepeal natuke vett.
lõpus lisa soovi korral veidi soola ja kaunista petersellilehtedega.

toorsuitsuvõrst küüslauguga oleks ek muidugi parim, sest see krakov ei sarnane chouriçole küll mitte, aga ka nii tuli päris hea pada :)

postitas pilleriin 18:20 | arvamused (3)