19. mai 2010

sooja ilma jahe soovitus

ma tegin selle aasta esimese gazpacho ära. jube hea tuli.
retsept on endiselt siin ja nüüd lisasin pildi ka :)

postitas pilleriin 15:00 | arvamused (0)

17. mai 2010

singi-tomati-kodujuustu-quiche kerge salatiga

tõesti-tõesti - see oli minu esimene quiche. otsa sai lausa hämmastavalt kiiresti.
tegelikult on quiche retsepte netis saadaval küll ja küll, aga nagu mulle just öeldi, et villaseid sokke on ka nett täis, aga ikka pannakse juurde. no mina panen villased sokid küll jalga :P

aga olgu, asja juurde. 24cm vormi tegin, kogused siis selle järgi. ja nagu ikka, ega mu retseptid väga kaalujälgijatele sobi. ning sõna 'pirukas' on suupärasem :P

taigen:
250g jahu
150g võid
veidi soola
2-3spl külma vett

täidis:
4 muna
200ml 35% koort
100g Farmi maitsestamata toorjuustu (toatemperatuuril)
200g suitsusinki
2 tomatit
2tl hakitud värskeid ürte (basiilik, tüümian, rosmariin)
veidi soola

salat:
1 pea frillice salatit
1 pikk kurk
200-300g tomateid (kirsstomatid on parimad, aga ka muud sobivad)
1 keskmine paprika
3-4 päikesekuivatatud tomatit
1spl balsamveiniäädikat
2spl kvaliteetset õli (ma ise olen kasutanud valge sinepi õli; aga külmpress-oliivõli on muidugi väga sobilik)
1tl suhkrut
0,5tl soola
veidi jahvatatud valget pipart

taigna valmistamiseks peavad ained olema külmad. aseta või, jahu ja sool suuremale lõikelauale ja haki kiiresti suure noaga ühtlaseks pudiks. kasuta kindlasti võid, mitte margariini. lisa vesi ja mätsi ühtlaseks taignaks :P
rulli küpsetuspaberi peal vormipõhjast veidi suuremaks, pane teise küpsetuspaberiga kata vormi põhi. aseta nüüd vorm taignale ja keera osava liigutusega kogu kupatus teistpidi, nii et taigen on vormi põhjas. käte abiga kohenda taigent, kus vaja. servad peavad ka kenasti jääma.
aseta vorm külmkappi, vähemalt pool tundi peaks seal seisma, kui võib ka pikemaks 'unustada'.
kuumuta ahi ca 220 kraadini. torka taignast puutikuga läbi mõned augud, et õhk küpsemise ajal alt välja pääseks ja tainast 'kummi' ei ajaks. aseta põhi ahju, ca 5 minuti pärast alanda temperatuuri 200le kraadile ja küpseta veel umbes 10 minutit.

vahepeal valmista ette täidis. koori tomatid ja viiluta. haki suitsusink kuubikuteks. mikserda kokku munad, koor ja toorjuust. lisa veidi soola.

nüüd peaks põhi küps olema. võta see ahjust välja, aseta põhjale ühtlaselt singikuubikud, nende peale laota tomatikettad ja puista ürdid. nüüd kalla kõige peale muna-koore-toorjuustutäidis.

aseta ahju ja alanda veel veidi temperatuuri (ca 190). küpseta ca 30-40 minutit, küpsust võid kontrollida puutikuga.

kuni quiche küpseb, on hea aeg valmistada salat.
rebi salat tükkideks (võid kasutada ka mingit muud meeldivat salatit või frillice ja lollo rosso segu), kirssomatit lõika neljaks, suuremad sektoriteks. kurk lõika pikuti pooleks või neljaks ning seejärel mitte väga õhukesteks viiludeks, puhasta paprika seemnetest ja viiluta samuti mitte liiga peenikeseks. tükelda ka päikesekuivatatud tomatid.

vala salatikastme ained (balsamico, äädikas, suhkur, sool, pipar) väikesesse kaanega purki ja loksuta seal korralikult segamini ning seejärel vala salatile ja sega salat läbi. jäta lauale seisma, kuni pirukas valmib.

quiche on väga hea ka siis, kui on üleöö külmkapis seisnud.


quiche066.jpg

postitas pilleriin 21:22 | arvamused (1)

15. mai 2010

kõige lihtsam kodune jäätis

viimase aja soojus on tekitanud jäätiseisu. polegi kuigi ammu, kui sain sõbrannalt teada nii lihtsa koduse jäätise retsepti, et .. no on lihtne! pole vaja mingeid erilisi masinaid ega midagi, suurepärase tulemuse saab lihtsalt mikserit omades.
googeldades leiab seda mitmest eesti kokandusblogist. aga kuna mult on mitu inimest seda retsepti nõudnud, siis panen kirja. kuigi see on tõesti häbematult lihtne.

400ml 35% rõõska koort
1spl suhkrut
soovi korral 1tl vaniljesuhkut
3/4 purki suhkruga kondenspiima (nö lapsepõlve kondekas on Maximates saada, aga kõlbavad ka muud)
lisandid vastavalt soovile (ca 150ml kanget kohvi kohvijäätise jaoks, 1 laim ja 1 sidrun tsitrusejäätise jaoks, ca 75g riivšokolaadi šokolaaditükkidega jäätise jaoks, marju marjajäätise jaoks jne)

vahusta koor suhkruga tugevaks vahuks. edasi vahustades lisa kondenspiim.
seejärel lisa oma maitsenüanss: kalla segusse jahutatud kohv, mahla vms; tsitrusejäätise jaoks pesin viljad korralikud, riivisin koore, pigistasin mahla jäätisesse ning lisasin riivitud koore; see on koht oma fantaasia ja soovide rakendamiseks. lisandite lisamisel maitse - sest sellise maitsega jäätis jääbki.

kalla saadud segu kaanega kaussi vms suletavasse nõusse ja aseta sügavkülma. sõltuvalt nõust ja segu konsistentsist saab mõnusa jäätise 3-8 tunniga.

sellest toorainest tuleb ca 1,7-1,8l jäätist.


jaatis061.jpg

postitas pilleriin 19:41 | arvamused (0)