22. november 2004

suupisteküpsised kohupiimast

neid küpsiseid on meie peres jõulude paiku tehtud nii kaua, kui ma mäletan. ehk siis kaua. kõikidele teistele on sellised küpsised aga täiesti tundmatud - kuid kes on söönud, tahab veel.
viimasel ajal olen jõudnud järeldusele, et neid võib ka väljaspool jõule teha. kuigi, nende maitse ja lõhn seostuvad minu jaoks vist küll alati jõuludega.

300g kohupiima
300g margariini
3,5kl jahu
0,5tl äädikat
0,5tl soodat
0,5tl soola
1spl vett
300g tuhksuhkrut, vaniljet

haki kohupiim, margariin ja jahu laual üsna peenikeseks segamini.
pane väiksema tassi põhja sool, lisa äädikas ja vesi. sega. nüüd lisa sooda. sega veel (vahutamine selle protsessi juures on normaalne). kalla segu ülejäänud tainga peale ja sõtku ühtlaseks.
pane ahi sooja umbes 220 kraadi peale.
vormi taignast peenikesed (ca 1-1,5cm läbimõõduga) vorstikesed ja lõika nendest kettad, mitte üle 1cm paksud. aseta kettad ahjuplaadile, jäta vahed (paisuvad natuke) ning pane ahju küpsema, kuni muutuvad kuldpruunideks. kalla kaussi ning sega koheselt tuhksuhkruga.
enne järgmise täie panemist plaadile jahuta plaat korralikult maha.

nämm!

      
postitas pilleriin 16:18 | arvamused (0)

20. november 2004

Šampinjoonid, pruunid ja lõhnavad.

Õnnis paast, maitsev paast.
Mulle paast meeldib. Üha enam.
Kuna eelmisel pühapäeval algas ortodoksidel (need kes toksivad kogu aeg) jõulupaast, on taaskord võimalus panna kaalule oma oskused maitsva toidu valmistamisel ja kehakaalu kilod (võimalikult vähenevad).

Täna tuli nt. idee maitsestada seeni.

Pruunid lõhnavad šampinjoonid.

400 g pruune šampinjone
1 supilusik ketjap manisi (magus paks soja)
2 supilusikut kuiva valget veini
1 eesti küüslaugupea nii 5 küünega
2 supilusikut päevalilleõli
kaks tubli näpuotsatäit kuivatet pune (oregano)
noaotsaga Sambal Oeleki (või muud toorchillit)

Pann tulele. Kummaks ja õli pannile. Küüslaugukene noa alla ja viiludeks. Pannile heita ja siristada pisut. Seenekesed pooleks (ja mitte enam!!!), et säilitaksid vähesegi seenemaitse, mis šampinjonidel on. Küüslaugule otsa ja praadida, kuni õli imendub seende ja pann kuivaks jääb. Nüüd veinikene ja sirrata veel. Siis chilli, oregano ja lõpuks magus soja.

Kena riisi manu.

Vein: müller-thurgau v. chardonnay

postitas 01:13 | arvamused (0)

16. november 2004

Kombitsate maailm

Beebikaheksajalad muhedas tomatises loorberi-hapukurgi-oliivisousti sees

Noored (vahest ka beebikaheksajalgadeks kutsutud) peajalgsed on hõrgutis. Eestlane alles õpib seda suurepärast tegelast armastama. Volks aga juba ammu.

300 g külmutet beebikaheksajalgu
purk purustet tomateid (400 g)
klaas punast kuiva veini
4 keskmist hapukurki
peotäis kivideta musti oliive
võimalusel pisut kappareid
üks loorberileht
pool supilusikut fariinsuhkrut
sool, pipar

Kaheksajalad lähevad soolasesse vette ujuma tagasi. Nii 15 minti tahavad keeda, siis vesi seljast. Potti kaheksajalgadele pääle vein, tomat, hakitud hapukurk, oliivid, loorberileht ja hauduma.
Haudub nii 20-25 minti. Soola ja pipra ja suhkruga nii mekitada, et haput palju ei oleks.

Juurde röstsai. Võimalusel mõne veelinnu maksast tehtud pasteediga :-)
Vein: chenin blanc

postitas 19:17 | arvamused (0)

9. november 2004

kanakoivad karris-kookoses

7 broileri poolkoiba
50 g võid
pool purki punast karripastat
purk kookospiima
5 küüslauguküünt
soru kuiva valget veini
10 tera rose-pipart
kurkumit pool teelusikut
100g kanabuljonksi
supilusik fariinsuhkrut

Pann tulele ja hästi kuumaks, või pääle sulama ja särisema, küüslaugud pannile särisema, kanakoivad ka. Pruunistad koivad ära kõval leekival leegil või kangel elektril, võtad pannilt ära ja hoiad soojas.

Keedad buljonksi (võib kuubikust), kuhu lisad kurkumi. Segad. Pliidilt maha.

Kuumale pannile või ja küsla manu viskad karripasta ja segad kõvasti, võtad tule väiksemaks ning lisad valge veini, segad, seejärel kookospiim.

Nüüd koivad potti, valad buljonksi pääle, mis koibi ei kata, aga ärge muretsege! Hautad, siis lisad rose-pipra terad. Ja siis pannilt või-küsla-veini-kookosepiima segu
koibadele pääle. Pärast koivad eraldi ja kaste kurnata läbi sõela kastmekannu. Kes tahab, võib kastme ka paksendada kreemjaks.

Garneeriks basmati riis, soovitavalt segatuna rosinate või purustet kreeka pähklitega. Riisi võib panna ka tirtsu trühvliõli, kui kätte saate.

mekkige
Volks

postitas pilleriin 23:41 | arvamused (0)

3. november 2004

Peidus tall

10 keskmist kartulit
500 g hääd noore lamba liha
Schezuani pipart
2 rosmariinioksa
4 küüslauguküünt
2 muna
pool klaasi piima
100 g riivjuustu
sool, jahvatet muskaatpähkel

See on üks kartulivormi-tüüpi roog. Kindlasti aga maitseelamus.

Lambaliha läheb ampsusteks tükkideks. Kartulid mundrist valla ja viilakateks. Ahjupoti põhja pisut oliivõli, siis lihatükid pääle, viilutet küüslauk, rosmariin ja Schezuani pipar sinna vahele ja pääle.
Noh ja siis kartuliviilakad pääle laduda. Nonde vahele võib köömneid panna ja soola kindlasti

Ahju, mis on eelsoojendatud ja lasta sääl pool tundi 250 kraadi all olla. Siis välja korraks, et - muna-piimasegu kus muskaatpähkel ka sees - pääle valada ja takkaotsa kõige pääle riivjuust. Ahi 100 kraadile ja kolmveerand tunnikest, et pehme oleks kõik.

Vein: mendoza

postitas 15:49 | arvamused (0)

1. november 2004

tallekints mustade ploomidega

sain värsket noore lamba liha ja õnnestus üks kints omale sebida. konsulteerisin kokaraamatute ja ka Volksuga ja tulemuseks pakkusin külalistele järgnevat rooga.

1 talle (lamba) kints (kondiga, ca 2kg)
paar peotäit kuivatatud ploome
paar pead küüslauku
soola, pipart,
rosmariini, tüümiani
sibulat, vett

ahi sooja, 250-275 peale ehk üsna kuumaks.
vajadusel loputa ploomid läbi. puhasta küslad, suuremad küüned võid pikuti pooleks lõikuda.
lambakintsu lõika terava noaga pikuti 3-5 pikka sügavat lõhet (vaata, et üksteisest mööda läheksid. pane lõhesse soola, pipart, ürte; seejärel täida ploomide ja küüslauguga. kui kõik lõhed on täidetud, võid veel nööriga kintsu kinni siduda.
ahjupannile tilk vett ja lammas peale. sellel kõrgel kuumusel lase umbes 10 minti ühte külge, siis vaheta külge ja 10 minti teist külge. nüüd alanda kuumust, 180-190 ringis oleks hea. vajadusel lisa tiba vett ja lase kintsul seal olla. umbes tunni pärast vaheta külge ja pane pannile kooritud terved mugulsibulad. hoia ahjus veel umbes tund. kui on vanem loom või suurem tükk, hoia kauem.

serveeri koheselt peale ahjust võtmist. kui sidusid nööriga kinni, eemalde see eelnevalt. praeleemele võid lisada värsket hakitud peterselli.
kõrvale sobivad ideaalselt keedukartulid või kartulipudru ning praetud kaalikakuubikud.
kui küüslauk ei meeldi, võib selle ka ära jätta.

joogiks kuum roheline tee või tummisem punavein.

postitas pilleriin 21:57 | arvamused (0)