28. märts 2010

lõunamaine oasupp kalkunihakklihaga

täna oli supi-isu ja köögikapil oli päris mitu purki ube. sai siis natuke mööda netti soritud ja kokku keeratud üks lõunamaisema mekiga oasupp.

1 sibul
5-6 küünt küüslauku
juursellerit
2-3 porgandit
ca 500g kalkunihakkliha (võib ka ilma lihata teha)
2 purki valgeid ube tomatikastmes (400g)
1 purk punaseid ube (400g)
ca 700g tomatipastat või purustatud tomateid (võivad olla nii koserv kui värsked)
ca 1l köögivilja- või loomalihapuljongit
150g pastat oma soovi järgi
1 tšillipiprakaun või veidike kuivatatud tšillipipart või tšillipulbrit
soola, pipart, tüümiani
riivjuustu
värsket peterselli

puhasta ja haki sibulad, küüslaugud, seller, porgandid.
vala haudepoti põhja sort head õli või pane tükike võid ning madalal kuumusel kuumuta hakkliha seal läbi. tõsta hakkliha potist välja ning lisa vajadusel veidi õli. kui teed ilma lihata suppi, jäta see etapp vahele.

pane potti juurikad, kuumuta segades keskmisel kuumusel. kui need muutuvad pehmeks, lisa veidi puljongit või vett, nii et olemasolev on kaetud. lase keema.
lisa supile oad ja tomatid. lase keema. siis kalla sisse ülejäänud puljong ning jäta supp vaikselt hauduma.

puhasta tšilli (soovitan seda teha kummikinnastega), lõika pikuti pooleks ja pane suppi. kui värsket tšillit pole käepärast, võib kasutada kuivatatud tšillikaunu või ka pulbrit, doseerimisel peab viimase puhul olema ettevaatlik ja lisama vähehaaval.

lase supil aegajalt segades tunnike haududa. vajadusel võib lisada vedelikku.
umbes tunni pärast eemalda tšillikaun ja lisa pasta.mina kasutasin niitnuudleid. maitsesta soolaga ja vajadusel lisa veel veidi pipart.
hauta veel kümmekond minutit.

serveerimisel lisa peale riivjuustu (parmesan sobis väga hästi) ja maitserohelist. kõrvale sobivad väga kenasti nii maisitortillad kui ka tavaline röstsai.

oad võib asendada ka kuivatatud ubadega, aga siis peab neid eelnevalt ca 12 tundi leotama.


oasupp197.jpg

postitas pilleriin 20:45 | arvamused (0)

4. oktoober 2008

kolumbuse-eelne supp

seda suppi tegin ma esmakordselt päris mitu aastat tagasi, kui lapsega kodune olin. ostsin turult mingeid juurikaid-liha, et suppi teha ja kodus mõtlesin välja, et siia ei sobi ükski kartul, riis ega makaron sisse. ilmselt sobiks ka, aga ma ei pea vajalikuks. ning vahelduseks on hea süüa toitu, kus neid ei ole.
ning sellest kartulita-olekust saigi supp oma nime :)
koguse annan umbes 8-le liitrile. keedan üsna paksu ja tihke supi ning siis söödavale portjonile lisan vett. ülejäänud läheb sügavkülma, kiire tööpäeva õhtul hea võtta.
kogused on antud nagu on, ma ei oska osiste kaalusid väga pakkuda. pealegi pole see ju nii oluline, kas on veidi rohkem porgandit või mustõirgast :)

750g-1kg porgandit
1-2 kaalikat või naerist (sõltuvalt suurusest)
1-2 juursellerit (jälle, sõltuvalt suuruest)
1-2 mustrõigast
1,7kg lihasemaid veisesupikonte
1,2kg suitsusearibi
2-3 sibulat,
pipart, vürtsi, soola
maitserohelist

supikondid ja ribi loputa külma vee all puhtaks ja pane külma veega potti, nii et liha-kondid on kaetud veega. aja keema. jälgi juures: kui keema hakkab minema, koori vaht ära ja keera kuumus maha, et keeks aeglaselt. ägeda keemisega keedab vahu 'supi sisse' ja puljong jääb hägune. seega on see vahuriisumise momendi tabamine väga oluline.
kui vaht on kooritud, siis keeda vaevu keevana 4-5 tundi.

vahepeal valmista ette muu supimaterjal: koori, puhasta ja vastavalt soovile lõika kuubikud või ribad.
kui puljong on on oma aja ära keenud, siis tõsta kondid ja liha sealt välja. kurna puljong läbi marli ja sõela. korja sõeltalt suuremad lihatõkid ära ja ülejäänud läheb sodisse.

pane puljong uuesti tulele ja lase keema. ära vett lisa!
siinkohal panen mina supi sisse teemuna, mille sees on pipra- ja vürtsiterad ning loorberileht.
vahepeal lase porgandi- ja sibulatükid kuuma panni pealt vähese rasvainega läbi ning seejärel lisa keevasse puljongisse. lase supp uuesti keema ning lisa mõne minuti pärast kaalikad. seejärel jälle keema ja juurseller. ning jälle keema ja viimasena mustrõigas.

kuni supp minu korda keema tõuseb, jõuad liha kontide pealt ära puhastada ja tükeldada. kõige lõpuks lisa need nüüd juba üsna paksu supi sisse.
lase uuesti keema.

nüüd võtan ma selle päeva söögikoguse teise potti, lisan vett ja soola ning lasen veel korraks keema. serveerimisel lisan maitserohelist.

kolumbusesupp400.jpg

postitas pilleriin 16:46 | arvamused (1)

3. oktoober 2007

kaalikasupp väikese suitsulihaga

mingi päev tuli supiisu ja sai siis korra turul käidud ning seejärel pandud sisse asju, mis kodus kapis olid.

ca 0,5kg veise supikonti
ca 0,5kg suitsuseakonti
1 sibul
vürtsi, terapipart, loorberit

4-5 porgandit
1 juurseller
1 kaalikas
paar peotäit riisi
3spl tomatipastat
soola
maitserohelist

alustuseks on vaja kontidest ja lihast keeta puljong. kuna sees on ka suitsukondid, ei oska ma isegi pakkuda, kuidas kuubiku baasil seda teha. seega, tuleb ise keeta :)

vahepeal koori ja tükelda porgandid, seller ning kaalikas.

kui puljong valmis, lihad välja tõstetud ja kurnatud, lase uuesti keema. lisa seller, porgandid ja mõne aja pärast kaalikatükid. selleri ja porgandi võid enne ka läbi kuumutada pannil väheses õlis. soovi korral võid ka sibulat panna, sedagi eelnevalt läbi kuumutades.

puhasta liha kontidelt, tükelda.

kui porgangid on poolpehmed, pane riis suppi. sega, et riisitükid põhja ei jääks. lase keema. kui riis on ka peaaegu pehme, lisa tomatipasta, lihatükid ning sool. lase keema, sega läbi ja vajadusel maitsesta veel.

kõige lõpuks raputa supile maitserohelist ja serveeri :)

kaalikasupp421.jpg

postitas pilleriin 20:34 | arvamused (0)

14. november 2005

lambaguljašš

tegin täna vahelduseks lambast guljashi. mis selle väikese esimese koivaga ikka teha, plovi on ka juba saanud.
kasutasin retsepti Peeter Kardi 'Ungari köögi' raamatust. kirjutan siia need kogused, millega ma tegin

ca 800g lambaliha
100g suitsupekki
200g sibulaid
2 suurt küüslauguküünt
2 paprikat (retseptis olid rohelised, ma ei saanud neid ja tegin punastega)
800g kartuleid
1,5spl tomatipüreed
köömneid, soola
1 muna
3spl jahu


lambgul359.jpg

lõika lambaliha sobivateks suutäie-tükkideks (guljaššitükid ei tohiks väga väikesed olla), vala üle kuuma veega ja pese seejärel korralikult külma veega.
lõika suitsupekk kuubikuteks, koori ja tükelda sibulad, koori küüslaugud, pese ja tükelda paprika.
pott tulele, soojaks, suitsupekk sisse, sulata rasv välja. sibulad sisse ja pehmeks - või kui õnnestub, siis pruuniks. nüüd peaks lisatama paprikapulber, aga ma lugesin retsepti valesti ja lisasin hakitud paprika - aga nii oli ka hea :). veidi keeva vett ka, lambatükid ja köömned sisse, purustatud küüslauk järgi. tuli vaikseks, kaas peale ja hauduma - kuni liha on peaaegu pehme. noore lambaga läks ca tunnike.
vahepeal on aega, et kartulid koorida ja lõigata ka üsna suurteks kuubikuteks. lisa need peaaegu pehmele lihale, maitsesta soolaga. nüüd peaks lisama paprikaviilud - no mul jäi see ära. lisa tomatipasta, vala vett juurde, nii et kõik on kaetud (supp ikkagi!) ja lase keema tõusta.
vahepeal sega munast ja jahust taigen, tee teelusikas märjaks ja tõsta selle otsaga supi sisse väikesed klimbid. keeda kuni kartulid on pehmed ja kõik klimbid pinnale tõusnud.

jubehea sai :)

postitas pilleriin 22:51 | arvamused (3)

25. august 2005

tomatipüreesupp

pasitab, et olen püreesuppide lainel..

2 keskmist sibulat
3 küünt küüslauku
700g tomateid või ka tomatipüreed
2spl (oliiv)õli või mingit muud rasvainet
7dl keeva vett
100ml värsket koort
puljongikuubik, maitserohelist soovi järgi


tomsupp096.jpg


koori ja puhasta küüslauk ja sibul, viiluta. koori tomatid ja viiluta samuti.
aja rasvaine potipõhjas kuumaks, keera kuumus väiksemaks ning lisa sibulad-küüslaugud. kuumuta neid, kuni hakkavad muutuma klaasjaks. lisa vesi, lase uuesti keema ning lisa tomatid või püree.
kasutasin taimseid puljongikuubikuid ning lisasin need ka selles etapis, tegelikult tuleks kuubik lisada natuke hiljem.
keeda ca 15 minutit ja lisa hakitud maitseroheline ning koor.
kui tõuseb keema, võta tulelt ära ning püreesta saumikseriga.
serveerimisel võid lisada riivitud juustu ja/või saiakuubikud.

01.09.2005
soovi korral võib lisada tshillipulbrit või mõnda teravat kastet ka, kui on soov saada vürtsikamat suppi. sel juhul üsna lõpus siis ;)

13.09.2005
vett võib ka umbes poole vähem panna ja osa asendada nt tomatimahlaga. sõltub vist tomatitest ka natuke :O

postitas pilleriin 18:46 | arvamused (8)

8. august 2005

lillkapsa püreesupp kanaga

värsket lillkapsast tuleb praegu ema juurest peenralt rohkem, kui ära süüa jõuab. pingutame ja sööme.

lillkpsupp586.jpg

1 lillkapsas (ca 1kg)
paar porgandit
1 keskmine sibul
peotäis hakitud supijuurikaid (juurseller, petersell)
1l puljongit (ise keedetud või kuubikust)
200-300g kanafileed
1 pakk (200ml) rõõska koort
tilli
1spl toiduõli

oma aia lillkapsas tasub panna soolvette nii tunniks seisma, saab ussidest-putukatest lahti. kui on talvel külmutatud kapsas, siis ei pea; ka poeomad on enamasti 'putukavabalt' kasvatatud. lõika kapsa õisik tükkideks.
puhasta sibul ja lõika ribadeks, tükelda porgandid kuubikuteks. pann keskmisele kuumusele, õli peale, sibul-porgand-supijuurikad pannile. kõrvale supipotiga vesi või valmis puljong keema. pannil olevat sega ja kuumuta, kuni hakkab mõnusat lõhna tulema ja sibul muutub kergelt klaasjaks. supipotti ja terve kanafilee juurde. vajadusel lisa puljongikuubik. lase keema ja keeda nii 10 minutit, siis lisa lillkapsaõisikud. keeda veel ca 20 minutit.
tõsta kanafilee potist välja ja lõika sobivateks supitükkideks. potis olevad aedviljad purusta saumikseriga ühtlaseks püreeks. püreestamise lõpul kalla sisse rõõsk koor.
lisa kanatükid ja hakitud till.

soovi korral võib seda valmistada ka ilma kanata.

postitas pilleriin 20:11 | arvamused (6)

27. juuli 2005

Suitsjas kikerherne püreesupp basiilikumiga

Värske ürdiga supid on hääd. Kuigi Vahemere-veersetes kusiinades vähe suitsuliha (sest liha suitsutatakse päämiselt põhjas, et säiliks üle talve), olen tuvastanud basiilikumi ja suitsusea imekena sobivuse.

Kikerhernes on oriendi köökide tavapärane toiduaine ja ei meki üldse meie rohelise (ega ka kollase) herne moodi.

800 g. (kaks purki) kikerherneid
100 g. maasuitsuliha
viis basiilikuvart
50 g. rõõska koort
kaks klaasi vett
sool, pipar, muskaat

Suitsulihast eraldatakse suitsupekk ja taine osa lastakse väikesteks juppideks, kamar näritakse kohe niisama är.
Kombainer asetab massinasse herned koos purgis olnud soolveega, tükeldet suitsupeki ning 4 varre basiilikumilehed. Massin teeb kombaineri käe all kreemja segu.

See valatakse potti ja aetakse keemiseni. Siis tõmmatakse tuli maha ja lisatakse taine suitsuliha, nii palju vett, kui paksust tahetakse. Sirratakse, soolatakse, pipardatakse ja muskaaditatakse (seda'nd pisut, jah). Siis rõõsk koor. Veel pisut tõmmata madalal tulel ja valma.

Pääle riputatakse ühe varre basiilikumi värskelt hakit' mahlased lehed.

Õlu: porter

Volks

postitas Volks 19:42 | arvamused (0)

26. juuli 2005

Kalaleem nuudlite ja laimiga

Kõikide kalameeste naistele ja kõikide kalanaiste meestele tundub see retseptum pisut metsa poole, soovitan aga siiski.
Tavapärane (mida isegi saanud proklameerida) on, et kalasupp peab olema kalasupp kindlakskujunenud korra järele (vesi samast veekogust, kust kala; soovitavalt röövkala nooremad esindajad: koha, ahven, haug ja kiisk jne.). Kindlasti sibulast ja kardulast peab olema ja porknas vahest ka.

Volks katsetas aga segada rööv- ja lepiskala ning teha sellest leem munanuudlitele. Ilusti tuli välja. Ilma igasuguse kartulita. Ja vajalikult krehvtine, kuigi kiisk puudub.

125 g. munanuudleid
ühe latika pea, uimed ja selgroog
ühe keskmise koha pea, uimed ja selgroog
1,75 liitrit vett
üks leht värsket või kaks lehte kuivatet loorberit
viis tera vürtsi
viis tera musta pipart
üks piri-piri kuivatet kaun (väike)
pool punti käharpeterselli
pool laimi
sool, pipar veskist,
teelusik suhkrut

Kalaosad lastakse koos loorberi, vürtsi, pipra, soola ja piri-piriga pehmeks, kurnataks siis är' ja klaaritakse luud kenasti lihast puhtaks, mis hiljem supi sisse potsab.

Siis kurnatud leemesse sukeldatakse nuudlid ja lastakse pehmeks minna. Hakit' petersellipoiss nüüd ja laim ka - tükeldatuna. Ja suhkur, tasakaalu toomiseks soola ja imeõrna hapu manu. Pisukene podisemine nõutud veel ning enne lauale toomist kalatükid sisse.
Must leib hapukoorevõiga, kui võimalik.

Vein: soave

postitas Volks 20:49 | arvamused (0)

27. juuli 2004

gazpacho

tegin siis täna selle suve esimese gazpacho. kunagi enne olen ka teinud.
tegu on siis vahemere äärest (hispaaniast) pärit külma aedviljasupiga. kogused on pandud nii umbes :)

supp:
750g tomateid (ilmselt võib ka konservi kasutada)
1 roheline paprika
3 lühikest kurki
1/2 tshillipipart
1 suurem sibul
2-3 küünt küüslauku
100g viilutatud musti oliive
pool klaasi oliivõli
kolmandik klaasi veiniäädikat
tomatimahla
külma vett
soola, pipart
basiilikut, peteselli, tüümiani, rosmariini (värske on parem)

saiakuubikud:
6 viilu röstsaia
2-3 küünt küüslauku
basiilikut, peteselli, tüümiani, rosmariini
oliivõli, umbes pool klaasi

koori tomatid, puhasta sibulad, küüslauk ja paprika. pane köögikombaini või purusta saumikseriga eelnevalt peenestatud 2 tomatit, pool sibulat, 1 kurk, veerand paprikat ja tshillipipar, enne purustamist lisa ka umbes pool klaasi tomatimahla. kui pole millegagi mikserdada, jäta see etapp lihtsalt vahele :)
vala segu kaussi. haki ülejäänud tomatid, paprika, kurk ja sibul suhteliselt peeneks ja pane kaussi, kalla ka oliivid sinna. purusta juurde küüslauk, vala peale õli ja äädikas ning lisa tomatimahla või -pastat, vajadusel lahjenda külma veega. lisa soola ja pipart ning hakitud maitserohelist.
sega läbi ning pane vähemalt paariks tunniks külmkappi tõmbama.

mõni aeg enne serveerimist valmista saiakuubikud. pane ahi sooja umbes 175 kraadi juurde. lõika röstsaiast parajad kuubikud. pane kaussi õli ning sega sisse purustatud küüslauk ja peenekshakitud maitseroheline ning lisa saiakuubikud. kui on kaanega kauss, siis raputa ja keera ümber, tavalise kausi puhul sega; kuni õli on kõik saiatükkidesse imendnud.
nüüd aseta saiakuubikud ahjuplaadile ühekordse kihina ja aseta ahju umbes 20 minutiks. korra võiks vahepeal segada ka.

serveerimisel aseta saiakuubikud kausi põhja ning tõsta supp peale.
eraldi kausikestesse võib panna veel paprikat, tomatit, kurki ja keedumuna, mida igaüks saab vastavalt soovile supile lisada.
kõrvale sobib imehästi mõni valgem kuiv vein.


gazpacho075.jpg

postitas pilleriin 23:41 | arvamused (2)

8. märts 2004

kana-püreesupp

va laiskus ei lase jälle mingit oma retsepti siia kribada, kopi-paste on märksa lihtsam :P Volksu varasalvest niisiis.

Püreesuppe püütakse pakkuda viimasel ajal kõikvõimalikes söögikohtades. reeglina on nood maitsetud plödid. Tehke kodus ise.

"Ujuv tibu"

2 supilusikut taluvõid (võib olla ka light-margariin, kaalujälgijad!)
1 hakitud keskmine sibul
3 sellerivart, hakitud ka
3 supilusikut nisupüüli
4 klaasi vett
1 kanafilee
1 keskmine kartul
4 teelusikat kanabuljooni pulbrit (kaks kuubikumi)
400 g. sparglivõsusid, puhastet ja hakitud kenasti
100 g. 10% rõõska koort
1 teelusik soyasousti
teelusikuotsaga musta tolmpipart
teelusikuotsaga valget tolmpipart

Või või mingi lait-margariin kokapotti sulama. Pane manu sibul ja hakitud seller ning poputa neid kuumaga nii 4-5 minti. Lisa jupphaaval saputades jahu, segades kogu aeg. Kupata minuti jagu ja är lase jahul klompi tõmmata. Lisa vesi, kanafilee ja buljoon. Jällegi sega ning lase kreemjaks. Tõsta keemiseni. Potti pikuti lõigutud (friikartula moodi) kartul ja hakitud spargel. Võta suur kuum maha ja hauta paarkümmend minti.
Nüüd panna valmis mikser, millega püreestad poti sisu. Püree nakstigi potti tagasi.
Rõõsk koor, sojasoust ja must ning valge pipar püreele manu panna ja supp keemiseni vedada.

Pääle supirohelust ning kõrvale röstleib. Soolasiiaga? :-)

Volks

postitas pilleriin 00:22 | arvamused (3)

15. veebruar 2004

lihapuljong / baassupp

nii, lubasin täna välja panna tavalise lihapuljongi tegemise õpetuse. see on küll aeganõudev, aga mitte keeruline protsess. kirjutasin selle kunagi perekooli foorumisse ja teen sealt nüüd kopi-paste. retsepti lõpp läheb küll baassupi (no selline kõige algsem supp, mille baasil saab valmistada teisi) retseptiks ära. kui on ainult puljongisoov, lõpetad kurnamisega ning lisad soola ja maitserohelist kohe.
üks nõks on veel pipra-vürtsiga: ma olen viimasel ajal tolle teekeetmiseks mõeldud muna sisse need pannud, siis on hea kerge välja võtta :)

ostad looma supikonti või ka veiseraguud vm. kontidega veiseliha. natuke liha võiks ka peal olla. loputad ära ja paned külma veega keema. kui hakkab keema tõusma, võid hakata vahtu riisuma. lased korraks keema ja keerad tule vaikseks, vahtu riisud kuni seda tuleb. edasi las olla vaevu-vaevu väreleva pinnaga ehk peaaegu keevana vaiksel tulel .. no oma 4-5-6 tundi. kauema ajaga saab parema puljongi. kui vaht on riisutud, panen puljongisse sibulat ning vahel ka pannilt läbi käinud porgandit ning supijuurikaid; pipra ja vürtsiterasid ka. kui paned enne riisumist, riisud need ka ära :P
kui arvad, et on piisavalt kaua keenud, võtad liha ja kondid puljongist välja; võtad topeltmarli, sõela ja kurnad puljongi teise potti. marli sisse jääva sodi viskad ära.
juba enne kurnamist võid koorida porgandid ja sibulad ning kartulid, viimased pane kindlasti külma vette! sibulad lõikad ribadeks (kand lõika viimasena, see hoiab sibulat koos), porgand riivi või haki kuubikuteks (mõne supi puhul on oluline, mõne puhul nö. maitse asi). tavaliselt lasen sibula ja porgandi üheskoos veel pannilt vähese rasva seest läbi, enne kui suppi panen. puljong lase enne porgandi-sibula lisamist uuesti keema ning üldse peab enne järgmise komponendi lisamist supi jälle keema laskma. kui soovid, pane veel juursellerit ka natuke. keedetud liha puljongi sest lõika kenadeks tükkideks; igasugused kelmed ja pekk viska ära. kartul haki kuubikuteks. kui porgandid on natuke aega keenud (riivutud porgandite puhul vähem, tükkide puhul vähe kauem - võta üks tükk, kui on enamvähem pehme, siis on okei), lisa kartulid, lase keema ja lisa liha. kui soovid, pane peale liha ka makarone sisse. keeda, kuni kõik juurikad on pehmed. lisa maitse järgi soola ja maitserohelist.

postitas pilleriin 16:26 | arvamused (0)

28. jaanuar 2004

sametine supp ameerika angerjast

keedus iseenesest lihtne, aga mokamekine

poolteist liitert kalapuljonksi
2 ameerika angerja fileed
200 g rohelisi türgi ube
1 suur kartul
200 g lillkapstast
1 porgand
klaas piima
sorts kohvikoort
loorber
vürts
must pipar

puljonksis saab angerjas loorberi ja vürtsi ja pipraga pehmeks aetud. Kalapala hüppab potist välja ja läheb tükeldamisele. Puljonks kurnatakse klaariks ja udune asi lastakse allavett. Vedelikusse lähevad piklikuks friikartuli - kujuliseks lõigatud kartulisiilud, porgandikettad, jala küljest eraldet lillkapstaõied ja türgioad. Pehmeks. Kala potti juurde. Keema. Piim ja kooresuts manu. Keema. Näpuotsaga rohelist tilli - selle puudumisel aga imeväike tsutsakas soolaga sissetehtud tilli.

röstsai, soolasiig

Volks

P:S: ameerika angerja asemel eesti oma võtta on ohtlik, on teine liigrasvane. Ameerika angerjas Jaama turu kalapaviljoonis külmutet ja fileerit' kujul saadaval - 55 eeku kilo, 2 fileed on nii 350-400 grammi

postitas 16:43 | arvamused (0)

16. jaanuar 2004

Mitchi-munasupp

Ma ise pole mingi koduse kiirtoidu fänn, eelistan aeganõudvamat tervislikku sööki. ent küllap satub siia igasugu inimesi, nii panen üles selle mulle saadetud retsepti.

Noh, kui juba munade ja nuudlite peale jutt läks, siis üks veel, mida eile suure näljaga õhtul tegin. Nimi võiks olla Mitchi-munasupp või midagi sellist. Vaja läheb:
Pakk Michisid (kiirnuudlid)
1 muna
Natuke paprikat (võib ka ära jätta)
Keema ajada üsna vähekene vett, Mitchid e. nuudlid sinna sisse visata, mõned minutid keeta kuni on peaaegu pehmed, siis muna sisse lüüa. Kui on ka paprikat, siis see hakkida, aga võib jätta näpuotsa suurused kuubikud, mis suts enne muna sisse loopida. Maitseaineteks need samad kiirnuudli pakis olevad (sõltub muidugi margist, osadel ei ole nii head). Kokku peaks jääma selline parajalt paks \"supp\". Mina söön alguses pulkadega ja hiljem lusikaga leeme magustoiduks peale :) PS. Eeldab, et inimesel pole kiirnuudlimürgitust.

postitas pilleriin 11:16 | arvamused (3)

15. jaanuar 2004

hapukapsasuppe

hapukapsasuppi, nagu ühte head eesti suppi ikka, annab teha mitmel eri moel. paneme siis siia mõned ritta:

Hapukapsasupp seapea ja seajalgadega

Pool seapead ja seakõrv, pool kl. odrakruupe, 3 l vett (1—2 sibulat)
2—2l hapukapsast, soola

Seapea ja seakõrv panna koos hapukapsaste, pestud odrakruupide ja sibulatega külma veega keema. Keeta pehmeks ja maitsestada enne lõplikku valmimist. Seapea anda eraldi vaagnal lauale.

Hapukapsasupp lambalihaga

500—600 g lambaliha, 1 sibul, 1l hapukapsaid, 1 spl. rasva (2—4 spl. odratangu), soola, 1 porgand 2 l vett

Liha panna külma veega keema, eemaldada vaht, lisada hapukapsad ja pestud
odratangud ning keeta. Pool tundi enne keetmise lõpetamist lisada rasvas
kuumutatud peenestatud sibul ja porgand. Keeta kõik pehmeks. Odratangude asemel võib kasutada ka jahu. Juurde võib anda ka verikäkke.


Hapukapsasupp kartulitega

500 g hapukapsaid, 1—2 porgandit, 400—500 g soolaliha, 4—5 keskmist kartulit
2 l vett, soola

Hapukapsad ja liha keeta peaaegu pehmeks, lisada riivitud porgandid, kartulid ja keeta kõik pehmeks. Maitsestada. Liha anda eraldi vaagnal lauale.

Hapukapsasupp põldubadega

400—500g sealiha, pool kl odratangu, 1 l hapukapsaid, 1 sibul, pool kl. kuivatatud põldube, soola, 2 l vett

Põldube leotada vees 6—8 tundi ja kupatada. Liha panna külma veega keema,
eemaldada vaht, lisada leotatud ja kupatatud oad, hapukapsad, odratangud ja
peenestatud sibul. Keeta kõik ained pehmeks ja maitsestada. Liha anda lauale
eraldi vaagnal või lõigata kuubikuteks ja panna supisse.

postitas 17:57 | arvamused (0)

nõgese- või naadisupp

Noori nõgeseid või naate
2 spl. võid
1 spl jahu
vett
soola
2 muna

Noored nõgesed või naadid puhastada, pesta, keeta vähese veega ilma kaaneta nõus
ja hakkida peeneks. Või sulatada, lisada jahu ja kuumutada läbi, valada juurde
kuum vesi ja hakitud nõgesed või naadid. Keeta mõni minut, siis maitsestada
soolaga. Kausis kloppida toores munarebu koorega lahti, valada peale kuum supp.
Muna võib lisada ka keedetult lõikudena.

postitas 17:52 | arvamused (1)

aedviljasupp

400—600 g liha
3 l vett
soola
4—5 porgandit
6—8 kartulit hapukoort maitserohelist

Liha panna külma veega keema, eemaldada vaht, keeta poolpehmeks, lisada sool,
ribadeks lõigatud porgandid ja kaalikad, lõpuks kartulid, ja keeta kõik pehmeks.
Lauale andmisel panna supisse hapukoort ja puistata peale maitserohelist.

postitas 17:50 | arvamused (0)