9. veebruar 2006

portugali oapada

vedeles mul hulk kuivatatud aedube ootel ja päris õllekõrvaseks ei tahnud ka ära keeta. peale pikka sobramist netis jäi kaalule portugali oapada Nami-Namist. modifitseerisin tiba käepärasemaks ja tulemus oli igatahes tegemist väärt.

oapad029.jpg

0,5kg kuivatatud aedube
0,5kg suitsupeekonit
1 suur hakitud sibul
1 hakitud küüslauk (ca 7-8 küünt)
ca 1l vett
70-100g kontsentreeritud tomatipastat
0,5kg küüslauguga Krakovi vorsti
1spl paprikapulbrit, veidi tšillipipart (jahvatatud või helbeid)

pane oad kaussi külma veega likku umbes 8ks tunniks. vesi peab ube ohtralt katma.
lõika suitsupeekon ribadeks, puhasta ja viiluta sibul ja küüslauk, lõika vorstist ca 0,5 - 0,7 (ca 0,7cm) viilud. võta suur haudepott ja prae selle põhjas ära. vajadusel lisa searasva või võid (aga mitte taimeõli või taimseid määrdevõisid). tõsta peekon potist välja.
pane potipõhja rasva sisse sibul ja pruunista. ära kasuta liiga kõrget temperatuuri - sibul võiks pruunistuda ca 7 minutit. seejärel lisa küüslauk ja kuumuta veel veidi.
nüüd nõruta oad ja lisa potti, samuti vorst, tomatipasta, vesi, paprikapulber, tšillipipar. lase keema, keera seejärel tuli vaiksemaks ja hauta kaane all, kuni oad on pehmed. selleks võib vabalt minna 2 tundi. vajadusel lisa vahepeal natuke vett.
lõpus lisa soovi korral veidi soola ja kaunista petersellilehtedega.

toorsuitsuvõrst küüslauguga oleks ek muidugi parim, sest see krakov ei sarnane chouriçole küll mitte, aga ka nii tuli päris hea pada :)

postitas pilleriin 18:20 | arvamused (3)

30. august 2005

Mahlased Taimõri pelmeenid

Tainas:

800 g. sõelutud nisujahu
200 g. hapukoort
200 g. vett
3 muna

Hapukoor ja vesi ja munad lüüakse kokku ning vispeldatakse nii, et vaht taga, andes väikeste kogustena manu jahu. Mikser ka passib selleks segamise tööks.

Mätsida kokku üks korralik tainapall ning lasta sel tunnikene niiske räti all seista.
Pärast lauale jahu ja jahule rusikasuurune taignakäkk ja rulliga laiaks. Teeklaas ning täidis ja poolkuud vormuvadki. Ja jahust ikka läbi, mida kohe ei söö - sügavkülma.

Kolme-elaja-täidis

300 g. sealiha
300 g. loomaliha
300 g. lambaliha
üks sibul
must purustet pipar
sool

Lihha massinasse ja koos hakklihaks lasta. Sibul pannil õlis pruunistada ja lihasse segada. 20 minti seista ka lasta.

Kanakese-seenemiku täidis

500 g. kanaliha
400 g. värskeid metsaseeni
100 ml. rõõska koort
soola

Lihha massinasse ja hakklihaks lasta. Seened peeneks hakata ning võiga sirrata. Siis kanahakkliha ja rõõskkoor ja seened kokku ja segamini. Sool. Seismine nii paarkümmend minti.

Viin: Puškin, Belõi Doktor, Gželka

postitas Volks 21:41 | arvamused (2)

19. jaanuar 2004

Leivasupp

300 g kuiva leiba 1—2 spl. võid 1— 2 l vett,
pool kl. mett või suhkrut, kalja

Leiba leotada mõned tunnid vees, keeta pehmeks,
maitsestada suhkru ja kaljaga.
Keetmise lõpul lisada või. Lauale anda piima või koorega.

postitas 09:27 | arvamused (1)

Odrajahukarask

Pool l petti või hapupiima 5—7 kl. odrajahu,
pool tl. soodat, 2—3 spl. sulavõid 1 tl. soola

Sooda lisada jahule. Kõik ained segada
ja kloppida puulusikaga kõvasti läbi.
Taigen valada õhukese kihina rasvaga määritud pannile
ja küpsetada keskmise kuumusega ahjus (200—220°C).
Süüa soojalt või ja rõõsa piimaga.

postitas 09:25 | arvamused (0)

16. jaanuar 2004

Kartulipuder

l kg kartuleid, l kl. piima, vett ,l spl. võid, soola, 1—2 sibulat

Tükkideks lõigatud kartulid keeta väheses soolaga maitsestatud vees pehmeks,
valada keeduvesi ära, suruda kartulid katki, lisada kuum piim ja võiga
läbikuumutatud hakitud sibulad ning kloppida hästi kergeks. Süüa pekikastme ja
piimaga.

kartuliputru saab teha mitut moodi

Kartuli-jahupuder

1 kg kartuleid, 1—2 spl. nisu- või odrajahu
2—3 spl. võid, vett, soola

Kartulid keeta väheses soolaga maitsestatud vees pehmeks, suruda keeduvees
katki, lisada võis kuumutatud jahu Ja keeta segades läbi. Süüa pekikastme Ja
piimaga.

Kartuli-munapuder

l kg kartuleid, vett, soola, 2—3 spl. rasva, 1—2 muna, pool kl. koort, l—2
sibulat
Kooritud kartulid keeta väheses soolaga maitsestatud vees pehmeks, suruda katki,
lisada rasvaga läbikuumutatud hakitud sibulad ja lõpuks lahtiklopitud muna ja
koor. Kloppida hästi kergeks. Süüa praelihakastme ja rõõsa või hapupiimaga.

postitas 11:53 | arvamused (0)

Mulgikapsad

1 kg hapukapsaid, soola,
400—500 g pekist sealiha, suhkrut, pool kl. tangu või kruupe, (1—2 sibulat) vett

Kapsad ja liha panna keedunõusse, nende peale pestud tangud. Valada veega üle ja
hautada kaanega kaetult tasasel tulel või ahjupotiga ahjus, kuni kõik toiduained
on pehmed. Maitsestada soola ja suhkruga. Sibulad võib lisada algul või vähese
rasvaga kuumutatult hautamise lõpul. Lauale anda kartulitega või hautatud
lihatoitude juurde.

postitas 11:49 | arvamused (2)

Hernesupp

400—500 g sea- või loomaliha
200 g suitsuliha 3 l vett
2 kl. kuivatatud herneid 1 sibul soola

Liha ja leotatud (6—8 tundi) herned panna külma veega keema. Keema hakkamisel
eemaldada vaht, siis lisada sibul ning keeta, kuni kõik ained on pehmed. Supp
maitsestada. Kui hernesuppi valmistatakse soolalihaga, siis keeta herned mageda
veega eraldi pehmeks ja lisada koos keedu-leemega lihaleemele.

hernesuppi saab aga teha veel mitut moodi..

Herne-piimasupp
Pool kl. kuivatatud herneid
1 l piima
4—6 spl. kruupe
soola
2 l vett
võid

Pestud leotatud herned ja kruubid panna külma veega keema ja keeta pehmeks,
lisada piim, kuumutada keemiseni, maitsestada ja lauale andmisel lisada või.


Herne-lambalihasupp
3 l vett
2—3 spl. sularasva
pool kl. kuivatatud herneid
l sibul
400—500 g suitsutatud lambaliha
l—2 porgandit
soola

Liha panna keema, lisada külmas vees leotatud herned koos leotusveega ja rasvas
kuumutatud väikesteks kuubikuteks lõigatud sibulad ning porgandid. Keeta nõrgal
tulel, kuni herned on pehmed. Maitsestada. Liha lõigata kuubikuteks ja panna
supi sisse tagasi.


Herne-kartulisupp
500 g suitsuliha või -konti
3—4 kartulit
2 l lihaleent soola (maitserohelist)
l l vett
l kl. kuivatatud herneid
l sibul
1—2 porgandit

Puhastatud, pestud ja leotatud (6—8 tundi) herned ja liha
panna vähese külma veega keema, lisada hakitud sibul ja
tükeldatud porgandid, keeta peaaegu pehmeks ning lisada
tükeldatud kartulid. Kui kõik ained on pehmed, võtta liha
välja, muud ained tampida pudruks, valada juurde lihaleem,
keeta veel 10—15 minutit ja maitsestada.
Supi juurde anda rasvaga praetud leiva- või saiaviile.

postitas 08:19 | arvamused (3)

15. jaanuar 2004

hautatud porgandid

10 keskmist puhastatud porgandit , pool kl. vett
soola, 2—3 spl. rasva , rõõska või hapukoort

Porgandid lõigata kuubikuteks, panna keedunõusse kuuma rasva sisse ja kuumutada
segades. Lisada vedelik ja sool ning hautada kaane all pehmeks. Kui toit jääb
kuivaks, valada vedelikku juurde. Seejärel lisada koor ja kuumutada koos läbi.
Hautatud porganditele võib lisada ka jahutummi. Selleks segada 2—3 tl. jahu
poole kl. külma piimaga, valada peaaegu pehmeks keenud porganditele ja keeta
koos läbi.

postitas 18:03 | arvamused (0)

hautatud köögivili

1 kg köögivilja (porgand, kaalikas, kapsas, kartul, sibul jne.), 1-2 kl. vett
või lihaleent

Juurvili lõigata kuubikuteks ja kuumutada keedunõus rasvaga läbi, lisada
vedelik, maitsestada ja hautada kaane all, umbes 10 minuti järel lisada
tükeldatud kapsas ja kuubikuteks lõigatud kartulid ning hautada üheskoos
pehmeks. Hautamise lõpul peab köögiviljal üsna vähe vedelikku olema. Lõpuks
lisada hapukoor ja kuumutada üheskoos keemiseni. Lauale anda maitserohelisega
ülepuistatult.

postitas 18:00 | arvamused (0)

hapukapsasuppe

hapukapsasuppi, nagu ühte head eesti suppi ikka, annab teha mitmel eri moel. paneme siis siia mõned ritta:

Hapukapsasupp seapea ja seajalgadega

Pool seapead ja seakõrv, pool kl. odrakruupe, 3 l vett (1—2 sibulat)
2—2l hapukapsast, soola

Seapea ja seakõrv panna koos hapukapsaste, pestud odrakruupide ja sibulatega külma veega keema. Keeta pehmeks ja maitsestada enne lõplikku valmimist. Seapea anda eraldi vaagnal lauale.

Hapukapsasupp lambalihaga

500—600 g lambaliha, 1 sibul, 1l hapukapsaid, 1 spl. rasva (2—4 spl. odratangu), soola, 1 porgand 2 l vett

Liha panna külma veega keema, eemaldada vaht, lisada hapukapsad ja pestud
odratangud ning keeta. Pool tundi enne keetmise lõpetamist lisada rasvas
kuumutatud peenestatud sibul ja porgand. Keeta kõik pehmeks. Odratangude asemel võib kasutada ka jahu. Juurde võib anda ka verikäkke.


Hapukapsasupp kartulitega

500 g hapukapsaid, 1—2 porgandit, 400—500 g soolaliha, 4—5 keskmist kartulit
2 l vett, soola

Hapukapsad ja liha keeta peaaegu pehmeks, lisada riivitud porgandid, kartulid ja keeta kõik pehmeks. Maitsestada. Liha anda eraldi vaagnal lauale.

Hapukapsasupp põldubadega

400—500g sealiha, pool kl odratangu, 1 l hapukapsaid, 1 sibul, pool kl. kuivatatud põldube, soola, 2 l vett

Põldube leotada vees 6—8 tundi ja kupatada. Liha panna külma veega keema,
eemaldada vaht, lisada leotatud ja kupatatud oad, hapukapsad, odratangud ja
peenestatud sibul. Keeta kõik ained pehmeks ja maitsestada. Liha anda lauale
eraldi vaagnal või lõigata kuubikuteks ja panna supisse.

postitas 17:57 | arvamused (0)

nõgese- või naadisupp

Noori nõgeseid või naate
2 spl. võid
1 spl jahu
vett
soola
2 muna

Noored nõgesed või naadid puhastada, pesta, keeta vähese veega ilma kaaneta nõus
ja hakkida peeneks. Või sulatada, lisada jahu ja kuumutada läbi, valada juurde
kuum vesi ja hakitud nõgesed või naadid. Keeta mõni minut, siis maitsestada
soolaga. Kausis kloppida toores munarebu koorega lahti, valada peale kuum supp.
Muna võib lisada ka keedetult lõikudena.

postitas 17:52 | arvamused (1)

aedviljasupp

400—600 g liha
3 l vett
soola
4—5 porgandit
6—8 kartulit hapukoort maitserohelist

Liha panna külma veega keema, eemaldada vaht, keeta poolpehmeks, lisada sool,
ribadeks lõigatud porgandid ja kaalikad, lõpuks kartulid, ja keeta kõik pehmeks.
Lauale andmisel panna supisse hapukoort ja puistata peale maitserohelist.

postitas 17:50 | arvamused (0)