23. juuni 2010

grillitud ananass toorjuustukreemiga

lihtne ja maitsev grillmaius, paras küpsetada grillil, kui liha on maha võetud, aga söed veel leiged.

1 ananass
300g Farmi toorjuustu
2 spl mett
poole sidruni (või soovi korral laimi) mahl ja koor

võta toorjuust veidi varem külmkapist välja, et saaks pehmeneda.
vahusta toasoe toorjuust mee ja sidrunimahlaga, lisa riivitud sidrunikoor. kui eelistad laimimaitset, kasuta laimi.
puhasta ananass ja lõika ca 1-1,5cm viilud. aseta grillile ja grilli mõlemat poolt (sõltuvalt grilli kuumusest) 3-5 minutit.
aseta grillitud ananassiviilud taldrikutele ja kaunista toorjuustukreemiga.
soojalt on parim!


ananass375.jpg

postitas pilleriin 12:10 | arvamused (0)

8. veebruar 2010

lõhesupp: lihtne, odav, kiire

kui suur summa raha panna selle peale, et natuke reisida, siis tuleb kusagilt mujalt kokku hoida.
kuna kartul-porgand on omal olemas, siis tuli mõte teha üks kalasupp. supikogu Stockmannist maksis alla seitsme krooni; kuna soovisin sibula asemel porrut, maksis see veel nii 5 krooni; piima pidin ka ostma, sest vana oli otsas. süüa saame veel teinegi päev.

lõhe supikogu
soovi korral üks lõhesteik
1,5l vett
2 porgandit
2 kartulit
soovi korral 1 pisem sibul või ca 6cm porrulauku
soovi korral veidi piima või koort
soola, pipart, loorberilehte, ca 1tl õli

supikogu koosneb tavaliselt siis lõhe luudest, peast, sabast ja lihast, mis seal küljes on. kuna seda liha pole palju, siis kalasema supi saamiseks võib ühe kalatüki juurde osta. kui on ostetud terve kala, mis ise fileerida, siis saab rohkem liha külge jätta.

pane kala külma veega keema. puljongi keema hakates keera kuumust vähemaks ja riisu vaht.
kuni puljong keeb, koori porgandid-kartulid. puhasta sibul või porru, haki meeldiva suurusega tükkideks. haki porgand.
pane väikesele pannile natuke õli, lisa porgandikuubikud ja sibul-porru. kuumuta segades läbi.

15-20 minutit puljongile piisab. tõsta kalatükid veest ja kurna puljong läbi tiheda sõela või marli. lase kurnatud puljong uuesti keema ning lisa kuumutatud porgand-sibul. maitse järgi lisa pipart, vürtsi, loorberit jms. mina panen need teemuna sisse, siis pole hiljem supis segamas.
haki kartulid ning lisa supile.

nüüd eemalda kalaliha luudelt ja tükelda sobivaks ning kalla suppi. lase supp keema ning lisa maitse järgi soola. soovi korral kalla peale veidi piima või koort.

serveerimisel lisa maitseroheline.


kalasupp607.jpg


postitas pilleriin 18:13 | arvamused (0)

23. jaanuar 2010

lihtne karrikana

selline lihtne karrikana retsept, mis jõudis minuni lapse isapoolsest suguvõsast. vahepeal ei teinud seda mitu aastat, aga kuna lapsele see väga maitseb, siis sai tänasel päeval taaskord see ette võetud.
kuna mul kirjalikku retsepti ei ole, siis panen kogused üsna ebamääraselt. karrisid on ka erinevaid, samuti soovitakse erineva teravusega toitusid. nii et igaüks peab ise proovima :)

2 kanafileed (ca 400g)
5-6 küünt küüslauku
1 keskmine sibul
150g kuldseid rosinaid
300g kookospiima
veidi keevat vett
2-4tl karrit (sõltub karrist ja sellest, kui teravamaitselist kastet soovid)
1-2tl kurkumi (võib ka ära jätta, kui ei ole; siis tuleks veidi rohkem karrit panna)
soola, suhkrut, õli

puhasta sibulad ja küüslauk, haki peeneks. kanafileed lõika ribadeks.
pane haudepannile või -kastrulisse paar supilusikatäit õli, lase kuumaks ja lisa sibulad-küüslaugud. hauta segades kuldseks ja üsna pehmeks.
lisa karri ja kurkum, sega, vajadusel lisa törtsuke õli. kalla segule veidi keevat vett. lisa kanatükid, sega ja jäta kaane alla hauduma keskmisel kuumusel.

hauta ca 10-12 minutit, kuni kanatükid on pehmed. lisa rosinad ja kookospiim.
lase keema ja vajadusel keeda natuke ilma kaaneta, et liiga vedel ei jääks (jahtudes see tahaneb ka). maitsesta soola ja vähese suhkruga.

serveeri riisiga. parim on pruun riis, seekord mul omal kahjuks ei olnud. riisivesi on paras keema panna enne kastme tulele panekut.

võib kasutada ka nn kookosekoort, siis tuleb lõpus natuke vett juurde panna. karripasta võib ka olla karri asemel, kuid selle koguseid ma ei oska öelda.


karrikana479.jpg


postitas pilleriin 16:06 | arvamused (0)

30. august 2008

koorene kanakaste

olen seda sousti mõned korrad teinud ja minu meelest erineb veidi tavalisest kanasoustist. ise arvan, et selle maitsenüansi annavab kuivatatud paprika.

2 kanafileed
2-3 küünt küüslauku
2tl kuivatatud paprikat (sain piprapoest)
300ml vett
100-200ml 25% rõõska koort
1spl jahu, 1spl tärklist (ilma kuhjata lusikatäied kindlasti)
veidi võid
soola, karrit

lõika kanafilee parajateks tükikesteks. pane pann sooja ja või peale (hädapärast käib mingi toiduõli ka). kui või on sulanud, siis kanatükid pruunistuma. sega.
mõne minuti pärast lisa 200ml vett. lase keema ja lisa 1tl kuivatatud paprikatükke. jäta hauduma.

nii veernadtunni pärast lisa karrit (umbes 1tl) ja ülejäänud kuivatatud paprika. hauta veel ca 10-15 minutit. lisa lisa rõõsk koor. lase uuesti keema tõusta. lisa maitse järgi soola.
sega jahu ja tärklis omavahel. siis lisa ülejäänud ca 100ml külma vett segule ja sega ühtlaseks. segu peab jääma kallatav.
kalla kastmesse ja kuumuta segades kuni keemiseni. seejärel eemalda tulelt.

sobib kenasti nii riisi kui kartuliga.
lapsed ka söövad ja kiidavad.

postitas pilleriin 23:06 | arvamused (0)

21. detsember 2007

pisut ärevaid makaroonasid

Eelroana jõululauale sobib makaroon väga hästi. Ega seda siis palju pea tegema, seda enam, et linnalastel VÄRSKET pastat tagliatellede näol saadaval.

Tagliatelle meresoolases vees pehmeks, korraks tõmbuma.
Enne toda aga maksab poest ostetud kuivatet puravikud kaheks tunniks likku jätta. Pärast seda siis hakata ja musta pipra, kuivatet tüümiani ning rõõsa koorega pannilt kuumast läbi lasta. Koort peab olema nii palju, et suurem seenetükk selles ujuda ei tohi, et oleks poolenisti kaetud.
Tagliatelle manu.
Eelroa veiniks olgu pinot grigio. Külm.

Volks

postitas Volks 01:13 | arvamused (0)

9. mai 2007

suitsujuustu-tüümianitäidisega kanafilee valgeveiniananassiga

Sedakorda kiirelt maitsev kraam.

Ürdivatsane kõõrutis, kus ka suti suitsujuustu sees on.

4 kanafileed
punt värsket tüümiani
4 küüslauguküünt
meresool, must pipar
4 viilu suitsutet kadakajuustu

purk tükeldet konservananassi
pool klaasi kuiva valget veini
jupike võid
oliivõli

Fileedelt naksatakse är' too pehme kõhualune lihasiil. Kahe naisenäpu jämeduse noaga tehakse jämedamast otsast sisselõige tipu poole ja laiendatakse, kuni saab.
Tüümian ja küüslauk hakatakse koos ülipeeneks ja segatakse tsimaru soolaga. See segu topitakse filee sisselõikesse ja supsatakse sinna ka juustuviil. Võileivatikuga ots kinni.

Grillpannile võijups ja õlisorts, fileed praadida mõlemalt poolt keskmisel tulel nii 8-10 minti, et juust är' sulaks. Pipar ja sool ka mõlemale küljele puistata.

Valmis fileed vaagnale, pannile praeleemesse ananassitükid, tiba särrata lasta, siis valge vein noile kaela ja pisuke hau. Vaagnale see ananass fileede manu.

Safraniriis. Vein: tempranillo.

Volks

postitas pilleriin 20:03 | arvamused (1)

2. veebruar 2007

kergemat sorti rohekala

Salatipõhjaks:

jääsalatit, palju keski tahab
väikseid kappareid
rediseid
balsamiäädikat tunde järgi
tsipa oliivõli
tsipa vedelat mett

salati pääle
külmsuitsu gorbuša
külmsuitsu tuura ja
õrnsoola siia tükka

pluss korralik törts karulauguga toorjuustu (saksa toode)

ja semillion

postitas Volks 20:55 | arvamused (0)

14. september 2005

rukkihelbe-marjapuder

jaanuari 2005 elukirjast leidsin sellise retsepti, mida võiks homme hommikul järgi proovida :)

1l vett
0,5tl soola
3dl rukkihelbeid
2dl (külmutatud) pohli
1dl suhkrut
(1sl niskukliisid)

lase vesi keema ja puista ained sisse. hauta kuni pool tundi (sõltub helvestest).

aint et mul pole pohli, proovin äkki mustikatega?

postitas pilleriin 16:04 | arvamused (1)

25. august 2005

tomatipüreesupp

pasitab, et olen püreesuppide lainel..

2 keskmist sibulat
3 küünt küüslauku
700g tomateid või ka tomatipüreed
2spl (oliiv)õli või mingit muud rasvainet
7dl keeva vett
100ml värsket koort
puljongikuubik, maitserohelist soovi järgi


tomsupp096.jpg


koori ja puhasta küüslauk ja sibul, viiluta. koori tomatid ja viiluta samuti.
aja rasvaine potipõhjas kuumaks, keera kuumus väiksemaks ning lisa sibulad-küüslaugud. kuumuta neid, kuni hakkavad muutuma klaasjaks. lisa vesi, lase uuesti keema ning lisa tomatid või püree.
kasutasin taimseid puljongikuubikuid ning lisasin need ka selles etapis, tegelikult tuleks kuubik lisada natuke hiljem.
keeda ca 15 minutit ja lisa hakitud maitseroheline ning koor.
kui tõuseb keema, võta tulelt ära ning püreesta saumikseriga.
serveerimisel võid lisada riivitud juustu ja/või saiakuubikud.

01.09.2005
soovi korral võib lisada tshillipulbrit või mõnda teravat kastet ka, kui on soov saada vürtsikamat suppi. sel juhul üsna lõpus siis ;)

13.09.2005
vett võib ka umbes poole vähem panna ja osa asendada nt tomatimahlaga. sõltub vist tomatitest ka natuke :O

postitas pilleriin 18:46 | arvamused (8)

8. august 2005

lillkapsa püreesupp kanaga

värsket lillkapsast tuleb praegu ema juurest peenralt rohkem, kui ära süüa jõuab. pingutame ja sööme.

lillkpsupp586.jpg

1 lillkapsas (ca 1kg)
paar porgandit
1 keskmine sibul
peotäis hakitud supijuurikaid (juurseller, petersell)
1l puljongit (ise keedetud või kuubikust)
200-300g kanafileed
1 pakk (200ml) rõõska koort
tilli
1spl toiduõli

oma aia lillkapsas tasub panna soolvette nii tunniks seisma, saab ussidest-putukatest lahti. kui on talvel külmutatud kapsas, siis ei pea; ka poeomad on enamasti 'putukavabalt' kasvatatud. lõika kapsa õisik tükkideks.
puhasta sibul ja lõika ribadeks, tükelda porgandid kuubikuteks. pann keskmisele kuumusele, õli peale, sibul-porgand-supijuurikad pannile. kõrvale supipotiga vesi või valmis puljong keema. pannil olevat sega ja kuumuta, kuni hakkab mõnusat lõhna tulema ja sibul muutub kergelt klaasjaks. supipotti ja terve kanafilee juurde. vajadusel lisa puljongikuubik. lase keema ja keeda nii 10 minutit, siis lisa lillkapsaõisikud. keeda veel ca 20 minutit.
tõsta kanafilee potist välja ja lõika sobivateks supitükkideks. potis olevad aedviljad purusta saumikseriga ühtlaseks püreeks. püreestamise lõpul kalla sisse rõõsk koor.
lisa kanatükid ja hakitud till.

soovi korral võib seda valmistada ka ilma kanata.

postitas pilleriin 20:11 | arvamused (6)

26. juuli 2005

Kalaleem nuudlite ja laimiga

Kõikide kalameeste naistele ja kõikide kalanaiste meestele tundub see retseptum pisut metsa poole, soovitan aga siiski.
Tavapärane (mida isegi saanud proklameerida) on, et kalasupp peab olema kalasupp kindlakskujunenud korra järele (vesi samast veekogust, kust kala; soovitavalt röövkala nooremad esindajad: koha, ahven, haug ja kiisk jne.). Kindlasti sibulast ja kardulast peab olema ja porknas vahest ka.

Volks katsetas aga segada rööv- ja lepiskala ning teha sellest leem munanuudlitele. Ilusti tuli välja. Ilma igasuguse kartulita. Ja vajalikult krehvtine, kuigi kiisk puudub.

125 g. munanuudleid
ühe latika pea, uimed ja selgroog
ühe keskmise koha pea, uimed ja selgroog
1,75 liitrit vett
üks leht värsket või kaks lehte kuivatet loorberit
viis tera vürtsi
viis tera musta pipart
üks piri-piri kuivatet kaun (väike)
pool punti käharpeterselli
pool laimi
sool, pipar veskist,
teelusik suhkrut

Kalaosad lastakse koos loorberi, vürtsi, pipra, soola ja piri-piriga pehmeks, kurnataks siis är' ja klaaritakse luud kenasti lihast puhtaks, mis hiljem supi sisse potsab.

Siis kurnatud leemesse sukeldatakse nuudlid ja lastakse pehmeks minna. Hakit' petersellipoiss nüüd ja laim ka - tükeldatuna. Ja suhkur, tasakaalu toomiseks soola ja imeõrna hapu manu. Pisukene podisemine nõutud veel ning enne lauale toomist kalatükid sisse.
Must leib hapukoorevõiga, kui võimalik.

Vein: soave

postitas Volks 20:49 | arvamused (0)

23. juuli 2005

Aurustet juurikud šokolaadi-veinisoustis

Lihtne ja mekitav roog taimetoidulistele või noile, kel tõsine himu Eesti maamullas kasvanud juurikate järele. Soust on eksootikum, aga olen täheldanud, et millegi väga lihtsa ja ja väga eksootilise ühendamine on seiklus, mille võib ette võtta ka eluaeg hakklihakastme või vorstisousti pääl kasvanu.

pool kilo juurikuid ja päälmaad kasvanud asju: nt. lillkapsas, naeris, kaal, koorega värske kartul, redis, porknas - valik on lai
punt lehtpeterselli, punt tüümiani

200 g. kuiva punaveini
pool tahvlit musta šokolaadi (kes krehvti, võtku bitter), riivituna.
supilusik võid
nelgitera
musta pipart veskist ja tiba peenikest soola

Selle roa jaoks on vaja bambusest aurutit. Toda leidub täitsa söödava hinna eest paremates poodides. Juurikat aurutatakse bambuskarbis är, nii, et nad on poolpehmed, elik krõmpsuvad õrnalt (muuseas, kartulid maitsevad siis nagu küpsekartulid lõkkest). Aurutamisele tuleb panna juurikad ja petersell ning tüümian läbisegi (ürdid tervena, soovitavalt ka juurikad tervena, kui on pisikesed).

Soust tehakse lihtsalt. Tulisele pannile vein, siis pisut tsirrata. Šokolaad manu ja nelgitera ja kogu aeg, kogu aeg, kogu aeg segada-segada-segada. Siis pipar ja soolake ning kreemjas olema peab, kui liig paks, kraanist kuuma vett ligi.

Juurikad soustiga üle valada ning garneeringuks mõned mandariinilõigud.

Vein: Shiraz/Syrah

postitas Volks 23:27 | arvamused (0)

11. veebruar 2005

Seene-oaroog paastuks, mis igate värskelt mekib

Retseptum säänne on:

võetagu:
100 g kuivatatud hiina musti shampinjone või 350 g soolatud ja siis ilma tingimata magestatud terveid metsaseeni
1 purk suuri valgeid ube
1 suur tomat
2 suurt eesti küüslauguküünt (või äärmisel juhul 5 hiina- ehk poolamaa oma)
pool punti värsket basiilikut
20 g taluvõid
kuivatet oregano (pune)
sool 'n must pipar veskist

Seenepoikad hakkele ja viiludeks. Siis koos nõrutet ubadega, mis konservipurgist välja valat' saavad pannile. Juurde saagu suure näpuotsaga oreganot. Enne seda aga on pann tuline ja sulavõi koos tiba oliiviõliga pääl.
Mõned küüslauguviilakad ka manu. Tsirrata üks 10 minti ja siis tulelt maha. Jahutada. Sellele segadusele tuleb manu anda värskelt hakitud basiilik, hakitud tomat, ülejäänud peenestet küüslauk ja sool 'n pipar. Serveerida jahutet viisil, aga mitte külmkapist tulnuna, sest muidu hangub oliivõli.

Röstsai, avokaadoviilud, valge vein - Torrontes

Volks

postitas 23:17 | arvamused (0)

29. juuni 2004

lõhekokteil

200g lõhekonservi
130g värsket kurki
130g värsket tomatit
50g värskeid salatilehti
60g riivjuustu
Kaste:
150g majoneesi
50g rõõska koort
soola

Lõhetükkidel eemaldada nahk, lõika tükid väiksemaks. Koori kurgid ja lõika ribadeks. Tükelda tomatid, salatilehed näpi tükikesteks. Kala, salati- ja aedviljatükid tõsta vaheldumisi madalatesse kokteiliklaasidesse. Majonees sega rõõsa koorega ja maitsesta soolaga. Vala kaste salatile. Peale tõsta kuhjake riivjuustu. Kaunista tilli või petersellilehega.

postitas pilleriin 00:13 | arvamused (0)

30. mai 2004

Lõhepoiss türgi saunas

400 g lõhefileed või forellifileed
sool, pipar, kolmandiku sidruni mahl

kastmeks:
100 g oliiviõli
kahe kolmandiku sidruni mahl
kaks supilusikat viilutet rohelisi oliive
kaks teelusikat kappareid
sool, pipar

Kenad kalatükid taldrikule, pääle soola ja pipart ning pisut sidrunimahla ja taldrikuga koos 8 minutiks aurukorvi. Korvi kaas pääle ka.
Kastmeks kaussi õli, sidrunimahl, kapparid, oliivid, sool ja pipar ning vispliga hästi segi lüüa.
Aurutet kala vaagnale, õrnalt kastmega kalatükid üle käia ja õite pisut värsket raiut' petersellipoissi kah pääle riputada.
Kõrvale aromaatne ja aurav jasmiiniriis.
Vein: Chenin Blanc

Volks

postitas pilleriin 00:31 | arvamused (1)

10. mai 2004

juustused vasikakarbonaadid

turul jäid silma värsked ja kenad vasika karbonaaditükid, sellised suuremad, kont ka kenasti küljes. pistu inspiratsiooni sain ka ühest Hispaania roogade raamatust.

2 vasikakarbonaadi
1 muna
ca 70-100g riivitud juustu
3-4 küünt küüslauku
pipart, soola, sibulat

vali sellised suuremad karbonaadid, kaks tükki kokku võiks olla ca 500-600g.
pane ahi sooja ca 190-200 kraadi juurde. puhasta sibul ja lõika pooleks või neljaks.
tao karbonaadiviilud lihahaamriga natuke pehmemaks ja kuivata paberiga. pane pann tulele, lase tulikuumaks. karbonaadid pannile (võib ka ükshaaval), mõlemalt poolt kuumal pannil pruuniks. pead jälgima, et liha ei jõuaks hakata mahla välja ajama - selle vältimiseks peabki pann olema hästi kuum ja lihal tohib külge pöörata ainult üks kord.
pruunistatud viilud pane ahjupannile või madalasse ahjuvormi, raputa peale natuke pipart, vala pannile vett, pane sinna ka sibulalõigud ja aseta ahju.
löö muna kaussi ja segi. lisa riivjuust. puhasta küüslaugud ja pressi juustu peale. maitse järgi soola. sega ära. segu tuleb valada lihale ca 5 minutit enne ahjust väljavõtmist.
kui kaua vasikat ahjus hoida, sõltub maitsest. kui soovid sellist värskemat, tooremat liha, siis vala segu kohe lihale peale ja sel juhul pole ka vett vaja plaadile panna. võid aga liha hoida ahjus ka ca 45 minutit või isegi veel kauem - siis saad väga läbiküpsenud tulemuse :)

postitas pilleriin 23:50 | arvamused (0)

4. aprill 2004

hakklihasüdamed

6 vormileivaviilu
võid, peterselli
400 g väga head loomaliha (fileed)
2 tl konserveeritud rohepipraterasid
soola, pipart
tillukesi kurke

Lõika igast vormileivaviilust 2 ilusat südant metallis piparkoogivormiga. Määri saiale võid ja raputa peale pisut peterselli. Sega hakkliha hakitud rohepipraga ja jaga see igale leivaviilule. Lase hakklihal saiatükikeste peal pisut laiali valguda. Prae esmalt lihapool (1-2 minutit) ja seejärel saiapool. Serveeri taldrikul, mida kaunistad hakitud sibula, värske salati ja tillukeste kurkidega.

postitas pilleriin 00:51 | arvamused (2)

22. märts 2004

kapsa-hakklihasalat

loominguline paus sai sundlõpu. terve nädal õnnestus hiilida nii, et midagi korralikku süüa ei teinudki. natuke oli kappi kogunenud siit, natuke sealt .. ah, valetan, üks maksastroganov sai siiski reedel kokku keeratud. igatahes aga avastasin ma täna kapist hakkliha, millest juba eile plaanisin süüa teha, kuid asjaolude kokkusattumisel ei olnud tänaõhtuni teinud. vaatasin ja mõtsin, et homme võib selle hakkliha vist prügikasti lennutada.
esimene idee oli niisama sibulaga ära praadida ja leivaga ära süüa. sibulat hakkides läksid aga mõtted köögikappide ja nendes leiduva man ning lõpptulemusena valmis hoopiski selline salat:

300g hakkliha
1 keskmine sibul
veerand keskmist kapsast
pool purki maisikonservi
3 muna
2spl suhkrut
soola, jahvatatud pipart, maitserohelist, majoneesi, sinepit

lõika kapsas ribadeks ning sega suhkruga. jäta seisma ning valmista vahepeal ette muid aineid.
keeda munad kõvaks (ca 10 minutit keevas vees). sibul haki mitte-väga peenikeseks. pane pann tulele, lase kuumaks, hakkliha peale, kuumuta läbi. lisa natuke jahvatatud pipart ning kuumuta veel. kui hakkliha hakkab vett eraldama, lisa sibul ning koos sibulaga kuumuta veel umbes 5 minutit. jäta jahtuma.
sega kapsast puulusikaga surudes või käte vahel mudides. kapsas peaks pehmeks muutuma. kui veel pole, siis sega kuni muutub.
haki munad katki ja kalla kapsale, lisa mais ja jahtunud hakkliha (hakkliha vedelikku pole salatisse vaja). vala peale majonees, lisa maitse järgi sinepit ja soola ning maitserohelist. sega korralikult.
see salat on üsna toitev ning sobib eraldi toidukorraks, kõrvale sobivad väga hästi tomatisektorid :)

postitas pilleriin 00:59 | arvamused (1)

5. märts 2004

turupäev

üle pika aja tegin täna suitsulõhe kõhuäärtest saiakatet.
turult saab kuumsuituslõhe kõhuääred kätte 45.-/kg, 15.- eest saab seega üsna paraja portsu. eemaldasin naha ja paar luud, hakkisin peeneks ning segasin hakitud tilliga ning karpi. vägahea, tükk aega kala võtta :)
tegelikult tahtsin karpi või haugi või latikat, aga olid teised sellise üleeile välimusega.
seega saab õhtuks plovi. hämmastav on see, et terve Baltijaama turu peale oli ühel lambamüüjal selliseid rasvasemaid tükke ka, mis plovi heaks teevad. aga, nüüd on need tükid mu kapis :)

postitas pilleriin 14:42 | arvamused (0)

1. märts 2004

Loom granaatõuna-friseesalatil

Pudulojus pleesitab.

Hõrk ja kerge õhtune piduroog veini ja küünalde manu.

500 g veise sisefileed
2 granaatõuna
1 õun
3 tomatit
2 friseesalatit
1 sigur
1 varsselleri vars
2 supilusikut maapähkliõli
1 supilusik vaarikaäädikat
sool, purustet must pipar

Loom sentimeetristeks viiludeks ja grillpannil mõlemalt küljelt vöödiliseks.
Frisee rebida peeneks ja segada viilutet varsselleri, suuremalt hakitud õunaga ning ühe granaatõuna seemnetega.
Õli, äädik, sool ja pipar omavahel sassi ja salati pääle valada. Pisut sopsutades segada.

Sigurilehed eraldada, vaagnale tähekese kujul lesima. Salat pääle. Nüüd tomatid sektoreiks ja külgedele. Lihaviilud sinna otsa ja teise granaadi seemned pääle raputada.

Vein Shiraz/Cabernet Sauvignon

Volks

postitas 17:30 | arvamused (0)

25. veebruar 2004

tomati-juustuvorm

eilsete kuklite peale midagi lahedamat :)

Kogus: kuuele
Aeg: ettevalmistuseks 10 minutit + küpsetamiseks 20 minutit
1 portsjon annab 260 kcal

600g kirsstomateid
4 muna
2spl jahu
2dl hapukoort
4spl piima
peotäis värsket basiilikut
50g parmesani juustu
0,5tl soolaga
0,25tl musta pipart

Kuumuta ahi 190 kraadini ja võita vorm. Aseta tomatid vormi põhja. Klopi munad ja ja jahu ühtlaseks, lisa hapukoor ja piim. Lõpuks sega juurde hakitud basiilik ja riivitud parmesan. Maitsesta soola ja pipraga. Vala segu vormi ning küpseta 20 minutit. Serveeri soojalt.

kõrvale pakuksin oma aruga grillitud liha. aga mitte sellist kuivaks küpsetatud. võiks olla selline ca 1cm läbimõõduga loomalihaviilud, mis viskad tulikuumale õlitatud pannile ja lased paar minutit ühelt poolt ning natuke vähem teiselt ning pannilt võttes lisad maitseained.
kui kardad kiirpihvi teha, siis võid võtta minutpihvid :)

postitas pilleriin 13:58 | arvamused (0)

2. veebruar 2004

spagett väikese teravusega

Teller saatis mulle jälle retsepti.
portsust pidada jaguma umbes 1,5-le :)

Külmkapist leidsin:
Mõned küüned küüslauku
Sibula
Adzhika kastet
Värsket kurki
Juustu
Piima

Kapist leidsin:
Spagette
Kuivatatud teravat paprikat

Valmib nii:
Spagetid keema. Sibul ja küüslauk üsna peeneks hakkida. Kurk (võib asendada ka suvikõrvitsaga) samuti hakkida, aga mitte liiga väikeseks. Juustu lõikasin õhukesteks liistakateks ja paprika purustasin kah. Kui teravat paprikat pole, siis võib proovida asendada näiteks piri-piriga, aga sellega ettevaatust.
Kui spagetid on pehmed, siis vesi ära kallata ja juust peale laotada ning kaas peale panna.
Pann kuumaks ja sibul-küüslauk pannile. Ise kasutasin oliiviõli. Temperatuur oli natuke liiga kõrge, sibul-küüslauk läksid veidi pruuniks (soov oli valge \"kaste\" saada). Siis kurk juurde, minut praadimist. Kuhjaga teelusikatäie adzhika kastet viskasin otsa ja purustatud paprika samuti. Soola ja pipart otsa.
Pool minutit kuumutamist, siis kallasin paraja sortsu piima peale ja lasin ehk 30 sekundit mulistada.
Nüüd kihku-kähku spagett taldrikusse ja pannilt kõik otsa. Natuke läks kaste pruuniks, aga mõnus terav oli.

Nagu sündis retsept sellest, mis parasjagu külmkapis leidus :)

postitas pilleriin 20:22 | arvamused (0)

1. veebruar 2004

kohupiima-lehttainas

ostsin kunagi, vist Emma poest, sellise raamatu nagu "Piimatooted laste toidulaual", välja antud aastal 1980, autoriks legendaarne Linda Petti ja maksin selle eest vist 2.- või 3.- :)
väga huvitav lugemine muide, kõik tolleaegne sortiment kirjas ja puha. ideid saab ka üsna korralikult.
täielik hitt sellest raamatust on aga kohupiima-lehttainas, mis on nii metsikult lihtne, et seda ei kujutagi ette ja mis peaaegu et petab ära ja mõjub päris-lehttaignana. kui süveneda, siis maitse on natukene teine ning kihid ei ole nii kenad, aga pealiskaudsel suhtumisel sellest aru ei saa. igatahes võin ma siiralt vastata imetlevatele küsimustele, et 'kas sa tegid taigna ise?' jaatavalt :)

100g kohupiima
100g võid või margariini
120g jahu
soola

hakid ained laual segi ning sõtkud ühtlaseks taingaks. paned umbes ööpäevaks külmkappi. järgmisel päeval rullid õhukeseks ja kasutad nagu tavalist muretaigent.
ma olen teinud nii pirukaid kui magusaid küpsetisi ning servadele raputanud suhkrut peale ning teinud selliseid lihtsaid kihilisi küpsiseid niimoodi.
muide, kaloraazh on ka antud :) saadud kogus annab valku 30g, rasva 80g, süsivesikuid 90g ja energiat 1250kcal. ilmselt see varieerub kohupiima rasvasusest :P

postitas pilleriin 14:01 | arvamused (0)

28. jaanuar 2004

aedviljatäidisega paprikad

et natuke tasakaalustada loomalihatoitude ilmselt ülekaalu siin (loomaliha on mu lemmik, saate ju aru?), lisan vahelduseks ühe liha mittesisaldava retsepti.
ma olen seda kunagi teinud, aga üsna ammu, nii et kommenteerida enam ei mäleta :P
retsept on tõlgitud ühest ürgaegsest Burdast ja sestap on mul ka pilt sisse skännitud:

taidet_paprika.gif

2-3 rohelist paprikakauna
200g värskeid shampinjone
1 purk maisi
4 tomatit
150g hapukoort
100g Gouda või Emmentali juustu
soola, pipart, murulauku

Pese paprikakaunad, lõika pooleks ja eemalda seemned. Lase vesi keema. Kuni vesi tõuseb keema, pese ja puhasta shampinjonid ning viiluta. Nõruta mais, pese tomatid ja tükelda kuubikuteks. Lisa keevasse vette soola ja keeda paprikaid vaiksel tulel umbes 3 minutit. Sega kausis shampinjonid, tomatid, mais, hapukoor ja 2/3 juustust ettevaatlikult, maitsesta soola ja pipraga. Täida blansheeritud (kuumutatud) paprikad seguga ja pane peale ülejäänud juust. Aseta paprikad rasvaga määritud kuumakindlasse nõusse. Küpseta 200 kraadi juures 25 minutit. Võid küpsetada ka mikrolaineahjus keskmisel võimsusel.

Serveerida soojalt, garneerida murulauguga.

postitas pilleriin 18:24 | arvamused (0)

ananassiloom

esmaspä saigi vasikakontidest mingi roog kokku keeratud. tavaline raguu või soust ei tundunud huvitav, pealegi vahtis külmikust poolik ananassipurk vastu.
ühtlasi avastasin, et mul pole majapidamises ühtegi marineerimata küüslauku, mis on iseendast katastroof!
aga okei.

nii 700g looma ribikonte lihaga (või ka puhast loomaliha, siis poole vähem)
keskmine sibul
ca 300g tükeldatud ananassi konservi
sidrunimahla, õli
törts veini
vett, piima, jahu
soola, wok-maitseainet, pipart

väiksema haudepoti või panni põhja valad törtsu õli või võid, lased kuumaks. liha sisse, natuke keerata, pruuniks. kui vedelikku hakkab eralduma, lisad sibulad (küüslauk oleks tegelikult ehk paremgi) ja keerad kuumuse maha. paari minuti pärast kallad törtsu veini peale - mitte liiga palju. muide, ise kasutasin sedapuhku mingit suvalise hõõgveini lõppu :P aga veini võib ka ära jätta, kui seda pole parajasti.
nii. kui vein on pealt enam-vähem kadunud, panin umbes spl. jahu, jahvatatud musta pipart ja segasin korralikult ning kallasin kuuma vett kogu kupatusele peale. no umbes nii poole sousti jagu. hetke pärast tuli sidrunimahla mõte. teoreetiliselt oleks võinud seda ka varem lisada. okei, igatahes sel hetkel kallasin väikese koguse sidrunimahla ning panin kaane peale ning jätsin väikesele kuumusele hauduma.
kuna noor loom ei taha väga kaua tulel olla, lisasin varsti ananassid. see kaal on antud kood vedelikuga, mul oli selline suurem purk, sellest umbes pool. vedelikku ma sousti ei pannud. selle asemel lisasin hoopis piima.
et maitse hubitabam oleks, sobrasin pisut maitseainetekapis ja leidsin mingi Sichuan wok-maitseainesegu (huvitav, Santa Maria kodukalt ma seda ei tuvastaunud enam), mida sai pisut lisatud ning kõige lõpuks näpuotsaga soola.
kõrvale keetsin kurkumiga riisi.

igatahes uuriti mult, et kas see on mingi Hiina retsept. ei ole, ise keerasin kokku.
jagus 2le suurele ja 1le väikesele inimesele :)

postitas pilleriin 01:02 | arvamused (0)

16. jaanuar 2004

Mitchi-munasupp

Ma ise pole mingi koduse kiirtoidu fänn, eelistan aeganõudvamat tervislikku sööki. ent küllap satub siia igasugu inimesi, nii panen üles selle mulle saadetud retsepti.

Noh, kui juba munade ja nuudlite peale jutt läks, siis üks veel, mida eile suure näljaga õhtul tegin. Nimi võiks olla Mitchi-munasupp või midagi sellist. Vaja läheb:
Pakk Michisid (kiirnuudlid)
1 muna
Natuke paprikat (võib ka ära jätta)
Keema ajada üsna vähekene vett, Mitchid e. nuudlid sinna sisse visata, mõned minutid keeta kuni on peaaegu pehmed, siis muna sisse lüüa. Kui on ka paprikat, siis see hakkida, aga võib jätta näpuotsa suurused kuubikud, mis suts enne muna sisse loopida. Maitseaineteks need samad kiirnuudli pakis olevad (sõltub muidugi margist, osadel ei ole nii head). Kokku peaks jääma selline parajalt paks \"supp\". Mina söön alguses pulkadega ja hiljem lusikaga leeme magustoiduks peale :) PS. Eeldab, et inimesel pole kiirnuudlimürgitust.

postitas pilleriin 11:16 | arvamused (3)

15. jaanuar 2004

Siimu lihtne nuudliroog

Siim kribas mulle sellise lihtsa retsepti:

Ma soovitaks ühe ülilihtsa pasta, mida aeg-ajalt endale teen, kui toiduvalmistamisele aega ja vaimu ei viitsi kulutada. Vaja läheb:
Lintnuudleid
Sinki, sellist, mida hea praadida
Muna
Nuudlid ära keeta, kui valmis hakkavad saama, siis singiribad pannile ja tuliseks. Edasi tuleb kõike umb. korraga teha, sest peab tuline olema. Nuudlid kaussi, toores muna otsa ja särisev sink peale (ise kraabin pannilt ka rasva otsa) ning siis kõik kiirelt ära segada. Muna hüübib tänu makaronide ja singi kuumusele natuke ära, kuid kõik peaks siiski mõnusalt vedel olema. Viimasel korral praadisin singi sisse ka natuke paprikatükke. Maitseaineid ma sellele ei pane, sink ja muna annavad omapärase tulemuse nagunii.
Head katsetamist :)
Siim


muide, ka mul on antud toidust oma versioon olemas. vahe on selles, et segan muna piimaga, singi asemel kasutan suitsupeekonit ning kui peekon on pannil juba üsna kena, siis kallan makaronid ka pannile, kuumutan ning seejärel muna-piimasegu peale ja siis segan kuni hüübib. soola-pipart-pitsaürte ka man.
ja kuigi Siim jättis end anonüümseks, on mul põhjust arvata, et just tema sedasinast köögipäevikut oma ajaveebis reklaamis :)

postitas pilleriin 23:50 | arvamused (1)