22. veebruar 2010

guljašš-supp

tegelikult teen ma veiseguljašši üsna samamoodi, nagu lamba omagi. aga kuna kordamine on tarkuse ema, siis..

100g ungari pekki
ca 700g pehmet veiseliha
3-4 sibulat
3-4 küünt küüslauku
0,5tl teravat paprikapulbrit
1tl magusat paprikapulbrit
soola
1-2 paprikat (rohelised oleks kõige paremad)
200g purustatud tomateid (või värskeid kooritud tomateid)
800g - 1kg kartuleid
vett

lõika veiselihast väikesed tükid. ungari pekist tee tillukesed kuubikud. puhasta ja haki küüslauk ja sibul.
haudepott tulele, mitte väga suurele kuumusele, pekikuubikud potti ja aegajalt segades kuumutada, et rasv välja tuleks. seejärel keera kuumust juurde, lisa potti liha, sibul-küüslauk ja paprikapulber. kuumuta segades, kuni liha enamvähem pruunistub.
vala peale keevat vett, nii et liha on peaaegu kaetud, lase keema ja jäta kaane alla hauduma.

vahepeal puhasta ja ribasta paprika, vajadusel koori tomatid, koori ja viiluta (või tükelda) kartulid.
kui liha on poolpehme (sõltuvalt lihast ca 45 minti), lisa aedviljad. vala peale veel keeva vett, nii et koostisained on kaetud, maitsesta soolaga ja hauta veel, vähemalt teist samapalju.

guljašši sisse käivad väikesed klimbid ka, nagu lambaka puhulgi, aga neid ma täna ei viitsinud teha.


guljash825.jpg

postitas pilleriin 19:13 | arvamused (0)

1. veebruar 2010

Provanssaali kana 40 küüslauguküünega

sobrasin retsepte, mida teha terve kanaga. no et oleks lihtne ja natuke teistmoodi, kui tavaliselt. suur hulk retsepte ütles, et 'tükelda kana', aga ma ei tahtnud. ingliskeelseid lehti ka ei viitsind sobrada. nii leidsingi siis nami-namist sellise retsepti.
üldiselt, kana oli mul suurem ja küüslauku rohkem kui 40 küünt. aga noh, loodan, et tulemus oli siiski pädev :P

Poulet aux quarante gousses d'ail on Prantsusmaalt Provence'st pärit lihtne, ent maitseküllane roog. Provence on Prantsusmaal tuntud oma oliiviõli ja küüslaugukasvatuse poolest ning mõlemaid on siin roas rohkelt. Võimaluse korral kasuta kevadsuviseid värskeid küüslauguküüsi - neid ei pea esmalt koorima. See siin on üks lihtsamaid versioone tuntud roast.

Koostis:
1 terve kana (ca 1,5 kg)
soola
musta pipart
40 tervet küünt küüslauku (2-3 küüslaugupead)
2 kuni 4 dl oliiviõli
värsket maitserohelist - nt
salveid
tüümiani e. aed-liivateed
rosmariini
loorberilehte

Valmistamine:
Sul on vaja ahjupotti, kuhu terve kana parajasti ära mahub.

Kommentaar: minul oli natuke väike pott. kana mahtus ära, aga kaan ei läinud tihkelt peale. või siis oli mul liiga suur kana :P

Valmista ette küüslauguküüned. Kui kasutad noori küüslauke, siis neid koorida pole vaja - lihtsalt jaota küüslaugupead eraldi küünteks. Vanemad küüslauguküüned tuleks esmalt koorida. Lihtsam on seda teha siis, kui küüslauguküüsi esmalt 60 sekundit keevas vees blanšeerida, siis nõrutada ja koorida.

Kommentaar: ma ei hakanud neid vees mäkerdama, see koor tuleb niigi hästi lahti ju, vähemalt korralikul kodusel küüslaugul küll ;)

Maitsesta kana soola ja pipraga nii seest kui ka väljast, siis aseta ahjupotti, kõht ülalpool. Lisa kõik küüslauguküüned ning meelepärased ürdid. Vala peale 2-3 dl (oliiv)iõli, kontrollides, et küüslauguküüned oleksid õli sees.

Kommentaar: mina kasutasin kuivatatud tüümiani ja basiilikut ning loorberilehte. ilmselt värskega oleks parem tõesti, aga siis ma oleksin pidanud neid ostma mingi hiigelkoguse ju..

Kata pott kaanega ning pane eelkuumutatud 180-kraadisesse ahju. Küpseta 1-1,5 tundi, kuni kana on küps.

Serveerimiseks lõika kana sobiva suurusega tükkideks. Serveeri nt värske salati ning krõbeda leivaga. Kindlasti sööge ära ka oliiviõlis pehmeks ja mahedaks haudunud küüslauguküüned, nt neid leivale katki surudes.

Kommentaar: me sõime klassikaliselt kartuli ja porgandiga, roheline salat värkse ja päikesekuivatatud tomati ja pestoga oli ka kõrval. hulga küüslauke pistsime ka niisama prae lisandina nahka.

Kokkuvõte: kana maitseb ikka nagu kana. krõbedat nahka ei ole. veidi on teine maitsenüanss juures, kui tavaliselt - eriti, kui sedasama küslat kõrvale järada :)


kana568.jpg

postitas pilleriin 19:34 | arvamused (2)

1. aprill 2007

lambamaksapada

viimase lambaga sain mõne lambamaksa ka. netis sorides ei jäänud midagi hullult isuäratavalt silma, nii mailisin Volksule. vastus on tüüpiline Volksu retsept, mis jätab interpreteerimisvõimalusi (need kogustega retseptid pole tglt üldse 'päris'-Volks):

noo, ma ususn, et juppideks ja õrnalt võist pannil läbi, siis rohelise pipra,
pisukese rosmariini, bataadi, kaali ja tüümianioksaga kurikuuma ahju. Pisut vett ka.
Pärast kurnad kastmevedeliku läbi sõela, lisad soraka magust punast portveini,
sirrad kopsikus läbi ja kutsud rahva roale.

lisan siis omapoolsed kogused ka:
1 lambamaks (ei kaalunud, ca pool kilo või natuke peale)
1 keskmine kaalikas (ca 800g)
500-600g bataati
rohelist pipart nii 30-40 tera + natuke purustet peale
maitseroheline tunde järgi

paprika sobis kõrvale hästi :)

lmaks11.jpg

postitas pilleriin 08:54 | arvamused (2)

24. veebruar 2006

hõrk kartulivorm juustuga

resteptikogust üks 3a tagune asi :)

Tervist. Volks eetris ja pakub neile, kes liha süüa ei täi.

Sõbralik segu.

1 kg kartuleid
pool liitrit piima
200 g eesti juustu
80 g võid
2-3 küslaküünt
1 muna
25 g purustet kreeka pähkleid
purustet musta pipart
soola

Kardulas lõigatakse imeõhukesteks ketasteks ja visatakse potti, segatakse sassi koos soola, pipra, pähklite ja poole osa riivitud juustuga. Siis lüüakse muna lahti ja raputatakse pääle ja siis piim ka ja segatakse jälle hästi läbi.

Keraamiline ahjunõu hõõrutakse kokku küslaga, määritakse seejärel võiga, potist kogu segu ahjunõusse, pääle riputada ülejäänud riivitud juust ja mõni tükike võid.
Ahi on enne kuumaks aetud ja 40-50 minti keskmises kuumuses on paras aeg küpsemiseks. Vein võiks olla ümmargune ja täidlane - nagu Rioja Crianza viinamarjast Hispaaniast näiteks.

Volks

postitas pilleriin 22:32 | arvamused (2)

9. veebruar 2006

portugali oapada

vedeles mul hulk kuivatatud aedube ootel ja päris õllekõrvaseks ei tahnud ka ära keeta. peale pikka sobramist netis jäi kaalule portugali oapada Nami-Namist. modifitseerisin tiba käepärasemaks ja tulemus oli igatahes tegemist väärt.

oapad029.jpg

0,5kg kuivatatud aedube
0,5kg suitsupeekonit
1 suur hakitud sibul
1 hakitud küüslauk (ca 7-8 küünt)
ca 1l vett
70-100g kontsentreeritud tomatipastat
0,5kg küüslauguga Krakovi vorsti
1spl paprikapulbrit, veidi tšillipipart (jahvatatud või helbeid)

pane oad kaussi külma veega likku umbes 8ks tunniks. vesi peab ube ohtralt katma.
lõika suitsupeekon ribadeks, puhasta ja viiluta sibul ja küüslauk, lõika vorstist ca 0,5 - 0,7 (ca 0,7cm) viilud. võta suur haudepott ja prae selle põhjas ära. vajadusel lisa searasva või võid (aga mitte taimeõli või taimseid määrdevõisid). tõsta peekon potist välja.
pane potipõhja rasva sisse sibul ja pruunista. ära kasuta liiga kõrget temperatuuri - sibul võiks pruunistuda ca 7 minutit. seejärel lisa küüslauk ja kuumuta veel veidi.
nüüd nõruta oad ja lisa potti, samuti vorst, tomatipasta, vesi, paprikapulber, tšillipipar. lase keema, keera seejärel tuli vaiksemaks ja hauta kaane all, kuni oad on pehmed. selleks võib vabalt minna 2 tundi. vajadusel lisa vahepeal natuke vett.
lõpus lisa soovi korral veidi soola ja kaunista petersellilehtedega.

toorsuitsuvõrst küüslauguga oleks ek muidugi parim, sest see krakov ei sarnane chouriçole küll mitte, aga ka nii tuli päris hea pada :)

postitas pilleriin 18:20 | arvamused (3)

27. detsember 2005

Kõõrutab ploomide poole

Kõõrutab ploomipuu poole

1 kilo broileritükka
400 g. musti kuivatet kivideta ploome
2 sibulit
pool teelusikat safranit
2 suurt kardulast
toiduõli
soola

Sopsuta ploomid veega üle ja pane pooleks tunniks paari klaasi külma veega likku.

Sippul kõrge servaga pannil õhkpeeneteks viiludeks lasta ja pannil tulises õlis kuldseks - nagu ikka. Parajaks löödud kanatükid sippula pääle, siis sool ja ploomid koos ploomi leoveega. Pool tundi haududa.

Pärast seda: kartul sentimeetrijämedusteks tükkideks ja koos safraniga kaagale manu. Kümme minti tõmmata.

Vein: merlot

postitas Volks 12:51 | arvamused (1)

28. november 2005

tuline ahjuvorm

miskit Volksu retseptide arhiivist :)

Terava elamuse harrastajatele.

500 g kartuleid
200 g veisehakkliha
100 g suitsuseapõske
200 g hapukapstast
100 g pohli
paar viilu eesti juustu
3 värsket chillikauna
kimbuke tüümiani
soola, pipart

Kartulid laastudeks loigata. Kõrge ahjupoti pohja seapose viilud alla, pisut tüümiani pääle. Hakkliha maitsestada hakitud tüümiani, hakitud chilli, soola ja pipraga. Kartulis seapõse pääle, siis hakkliha, siis pohladega segatud hapukapstas, siis kartul, siis hapukapstas jälle ja siis hakkliha ja kartul pääle. Koige pääle juust.
Ahju. Valmis hautada.

Volks

postitas pilleriin 21:02 | arvamused (0)

30. mai 2005

Kluugutis baklažaaniteki all

300 g kalkuni kintsu
150 g suitsupõske
1 keskmine baklažaan
supilusik klassikalist adžikat
paar näpuotstäit kuivatet oreganot
soola, pipart

Kõrge servaga ja ilma tingimata kaanega pann lastakse hetkeks kuumaks tõmmata, ning pannakse sinna viilutet suitsupõsk. Sel särisemise ajal tehakse kluugu parajateks tükkideks ja segatakse läbi adžikaga, asetatakse siis õrnalt suitsupõsele ja kluugu kukile baklažaanitükid. Noile selga sool ja pipar ja oregano ja siis pannile kaane alla. Kuni pehme.

Vein: mis kätte juhtub, aga mõrkjam on parem, näiteks bonarda

Volks

postitas Volks 21:19 | arvamused (0)

17. aprill 2005

Haug lavashi sees

mul haug külmikus ja volksu link tänases lehes. seega..

Hambuline kala lavashis

800-grammine haug
pool kilo õhukest lavashi
punt värsket estragoni
70 g taluvõid
sorts sidrunimahla
purustet must pipar
sool

Haug puhastatakse, tehakse soomusest priiks ja fileeritakse är. Järgijäänud kraamist (pea, saba, kõhuääred, selgroog) võite kalasuppi teha.

Võiga määritud ahjupoti põhja pannakse kaks lavashi, kummagi pääle üks tükeldet haugifilee, mis on enne soolatud-pipardatud. Rohkelt estragoni kala pääle, siis sidrunimahlasorts ja kalakene kaetakse lavashiservadega kinni. Servad ühendatakse vajadusel võileivatikuga. Päält määritakse ka pisut võiga.

Eelkuumutet ahju madalale kuumale pehmeks hauduma.

Vein: riesling

Volks

postitas pilleriin 00:41 | arvamused (0)

26. jaanuar 2005

kanahautis pastinaagiga

1 väiksem broiler (ca 1kg)
2-3 porgandit
2-3 pastinaaki
2 keskmist sibulat
3-4 küünt küüslauku
vürtsi, pipart, soola, vett, võid

puhasta ja pese broiler, kuivata ning tükelda sobivateks portsjoniteks. koori aedviljad. lõika porgandid ja pastinaagid ribadeks, lõika sibulad pikuti neljaks ja siis viiluta, küüslauguküüned pikuti pooleks ja viiludeks.
pane ahi umbes 150 kraadi peale sooja. aja pann kuumaks, pane pannile või, sulata. pruunista kanatükid ja pane ahjupotti. lisa vajadusel natuke rasvainet ning kalla aedvili pannile. pruunista segades umbes 5 minutit, kalla ühtlaselt kanatükkidele. lisa maitseained ja kuum vesi (nii, et poti põhjas ikka on, aga juurikateni ei ulatuks) ning aseta ahju. kaas ka peale ;)
ahjus võib haududa julgelt tund kuni kaks. serveerida võid riisi või kartuliga; aga sobib ka niisama - seda eriti juhul, kui paned aedvilju topeltkoguse :)

postitas pilleriin 21:48 | arvamused (0)

8. september 2004

Suitsune möki tüümianitomatiga

Mõnusat aromaatset õhtusööki.

100 g suitsupeekonit
500 g lamba kintsuliha
5 tomatit
2 küüslauguküünt
punt tüümiani
3 nelgitera
2 loorberilehte
sool, pipar

Peekon peab kuumale pannile saama ja är praetud saama. Kui see möödas, siis pannile jäänud rasva sisse viilutet küüslauk. Kuldseks ikka. Küüslauk maha, pannile lihatükid – nii ampsused. Pruuniks kergelt ja pannilt maha.
Tomat sektoriteks.
Ahjupotti liha ja tomat vaheldumisi, peekon sinna veel manu. Tüümian kahte marlikotikesse (et ei hakkaks segama) ja liha vahele. Niisamuti toimeta ka nelgi ja loorberiga. Sool ja pipar järgi ning keskmise kuumusega ahju. Tunnike ahjus.
Kõrvale metsiku ja pikateralise riisi segu hautet kuivatet aprikoosidega.
Pääle mõni värske tüümianioks.

Vein: shiraz

postitas 14:23 | arvamused (0)

26. august 2004

loomalihapada seentega

600g veiseliha
600g tooreid seeni
5-6 sobulat
3 suuremat tomatit
100-150ml punast veini
soola, pipart
lõika liha kuubikuteks. puhasta seened ja tükelda. koori sibulad ja lõika ka endale sobivateks tükkideks. tomatid koori ja viiluta.
pruunista liha praepannil väheses õlis (võib ka ilma). loomaliha jaoks lase pann hästi kuumaks ja esimene segamine tuleb teha peaaegu kohe. võid pipra koha liha peale panna; sool pane siis, kui liha hakkab vedelikku välja ajama. vala liha kuumakindlasse nõusse või kaanega ahjuvormi.
pane ahi sooja 225 kraadi peale.
seened pruunista pannil väheses rasvaines koos sibulatega ja vala seejärel liha peale. kõige peale pane tomativiilud. kalla ka vein sinna ning kata nõu kaanega ja hauta ahjus kaane all umbes tund aega.
kõrvale sobivad kartulid.

postitas pilleriin 09:55 | arvamused (0)

10. august 2004

moldaavia köögiviljaraguu

täna on mult umbes 2 inimest küsinud, et mida teha kabatshokist. leidsin vanast heast raamatust "Rahvaste toite" sellise vahva hautise. kogused on muidugi sellised konkreetsed, aga ma ei usu, et midagi juhtub, kui umbes panna ;)

160g kabatshokki
80g aedube
80g värskeid herneid
1-2 porgandit
1 petersell
150g baklazhaani
150g tomatit
2spl tomatipüreed
2 piprakauna
1 sibul
100g taimeõli
1-2tl suhkrut
1 küüs küüslauku
1,5-2 kl vett või puljongit
soola, pipart.

puhastatud kabatshokid, porgandid, petersell, sibul ja baklazhaanid lõigatakse suurteks kuubikuteks ja hautatakse taimeõlis, kergelt pruunistunud köögiviljadele lisatakse vesi või puljong ja hautatakse kaanega kaetult. hautamise vältel lisatakse neljaks lõigatud tomatid ning kuuma veega ülevalatud piprakaunad ning hautatakse üheskoos pehmeks. herned ja kaunoad keedetakse eraldi väheses vedelikus pehmeks ning lisatakse teistele toiduainetele, kui need on valmis. maitsestatakse tambitud või purustatud küüslaugu, soola ja pipraga.

postitas pilleriin 23:23 | arvamused (1)

3. mai 2004

Ahjuvorm hapupiimaga

700 g loomaliha
300 g sibulat
5 küüslauguküünt
750 g kardulast
100 g sulatet võid
150 g hapupiima (ka kefiir võib olla)
2 muna
nisujahu
puljongit
sool, pipar

Sibulapoisid lõigatakse rõngasteks. Pool sibulast nakstigi kõrge servaga ahjupanni põhja. Kartul ka ümmargusteks viiludeks. Pool kartulist sibula pääle pannile. Kartuli pääle lihatükid, mis eelnevalt laiaks tambitud küüslaugu ja soolaga, jahus keeratud ja pannil pruunistet. Liha pääle järelejäänud sibul ja pipart veskist. Ja kardulas taas. Panni tuleb nüüd valada puljonksi, kuni poole kõrguseni. Pääle pritsida sulavõid, kaan pääle ja madala tulega ahju. Kuni pehmeks saab. Ahjust välja, pääle valada kahe muna ja hapupiima segu ning uuesti ahju - hästi kuumale tulele, kuni päält ilus näib. Vana hää Cabernet Sauvignon sobib siia juure rüübata.

Volks

postitas pilleriin 22:48 | arvamused (0)

6. märts 2004

Koriandrinotsu

600 g seafileed
klaas punast veini
supilusik oliivõli
supilusik purustet koriandrikupraid
teelusik suhkrut
sool, pipar

Notsufilee tuleb sentimeetrijämedusteks juppideks viilutada, misjärel panna nood viilakad kahe küpsetuspaberi vahele ja pisut köögihaamriga toksida. Nüüd tuleb siis mätsida viilakad mõlemalt poolt kokku seguga koriandrist, soolast, suhkrust ja piprast ja asetada pooleks tunniks jahedasse.

Kõrgema servaga pannil lasta õli tuliseks ning praadida notsuviilud mõlemalt poolt pruuniks. Kui kogu liha praadunud - läheb kõik see lihahunnik pannile tagasi ja lastakse vein kuklasse. 1 minut kõval tulel, siis tuli maha ja kaane all pool tundi.

Sic! Praeleem peab saama siirupi paksuse. Kui seda ei juhtu, võtke liha pannilt, nõrutage ja laske vedelikul vastav paksus saavutada.

Liha vaagnale ja kaste kohe pääle. Midagi rohelist (nt. basiilik läheb hästi) kaunistuseks.

Vein: shiraz

Volks

postitas 15:15 | arvamused (1)

5. märts 2004

plov

nagu Volks on öelnud ja ka mujalt lugeda saab, on plov ehk pilaff üldnimetus hautet riisile. selle toidu kohta on vist küll igal perenaisel oma retsept. ma lisan siia selle, millise ma täna tegin. üsna palju inspiratsiooni olen saanud kunagi perekoolis mursa nime all avaldatud retseptist.

eelmises sissekandes on juttu, et sain sellised rasvasemad kondita ribitükid lõpuks turult. et asi natuke lihasem oleks, võtsin ühe lambakoodi ka.
liha lõikasin sellisteks kenadeks kuubikuteks, mida mõnus tükeldamata suhu pista on. emailitud malmpott tuliseks ning lambatükid sisse ning pruuniks. mina lisan nüüd mingit tomatiollust, aga seda ei pea tegema - mõned inimesed ütlevad, et õiges plovis seda pole. täna oli mul käepärast Pomi tomatipasta, vahel olen kasutanud ka Salvesti teravat tomatikastet, siis peab vähem maitsestama. parasjagu kuuma vett ka peale ning maitseaineid - soola, soovi korral pipart.. ja edasi on nii, et täna ma ei saanud sellist spetsiaalset 'pripava dlja plova', nii et kasutasin 'pripava gruzinskaja univesalnaja' nimelist segu. tegelikult saab ilma nendeta ka hakkama (ma ei poolda maitseainesegusid üldiselt), aga päris hästi sobivad siia. kui segusid pole, võiks natuke jahvatet koriandrit ikka leida. igatahes peab see leem olema üsna vürtsikas - riis tõmbab hiljem sisse.
nii, kui vesi läheb keema, siis tuli väikseks ja hauduma.
järgmiseks võtsin natuke küüslauku (mis on järjekordselt otsa saamas ning seega ei saanudki seda kahte pead panna) ja mõned sibulad. puhastada ning tükeldada. porgandid koorida ja riivida - kogus on maitse järgi. törts võid või õli pannile, sibulad peale, natukese aja pärast porgandid järgi. kuumutan läbi ning kallan lihaolluse peale.
vajadusel natuke vett peale, et kõik ikka kaetud oleks.
riis peaks olema selline tavalisem ja odavam, mitte mingi basmati vm. peenem riis. loputan kraani all ära, nõrutan ja panen potti. igaks juhuks mitte v'ga palju - riisil on omadus üsna kõvasti paisuda. natuke veel vett ja kaas peale.
mõne minuti pärast, kui vesi vaikselt keema tõuseb, segan suure lusikaga ettevaatilkult riisi. üldiselt on kavalam pulgaga torgata auke läbi riisi potipõhjani ja vajadusel keeva vett lisada. väga palju riisi segada ei maksa, läheb pudruks ära. natuke ikka võib.
no ja nüüd haudub. ja haudub. ja haudub. kuni riisi on palju ja see on pehme.
mingil kummalisel kombel jäid mul rosinad täna lisamata. tavaliselt panen natuke rosinaid pisut enne hautamise lõppu. või musti ploome. või mõlemaid.

paras aeg panna tee tulele, sest lammast peab kuuma joogiga alla loputama.
tulemus peaks olema kihiline, segades ei tohi mitte kihte segamini pöörata. küll aga toitu serveerides :)

mõned inimesed teevad plovi veisest ja ka seast. selle kohta ma ei oska nõu anda. lambaga on parim :)

postitas pilleriin 23:51 | arvamused (0)

22. veebruar 2004

Lambuke ürdi-veini soustiga

lisaks nüüd jälle ühe Volksu lambaretsepti :)

Ei ole mahlakamat ja hõrgumat ühest kenast lambasuutäiest. Kasukameki kartjaile olgu öeldud, et sellest eelarvamusest tuleb üle saada. Turgudel ja taludes kasvavad määgijad, kellede ainus eesmärk ei ole villa kasvatada. Lihaks lähevad. Suurima koguse kondita lambaliha saab tagakintsust. Sellele tulebki nüüd turule järele minna.

1 kg. kondita lambaliha
vürtsköömneid
pipar, sool

soust:

pool klaasi kuiva punaveini
klaas puljonksi
3 küüslauguküünt
1 porgand
supilusik võid
supilusik oliivõli
punt värsket rosmariini
punt värsket tüümiani
sool, pipar
maisitärklis

Parajad lambatükid määritakse pipra, soola ja vürtsköömnetega kokku ning lähevad ahju haudumisele. Ahjupotis peaks pisut õli olema ja pärast pruunistumist pannakse vett manu. Hautatud lamba kõrvale tehakse sousti nõnna:
Potti pannakse särisema või ja kohe ka oliivõli, mis aetakse kuumaks. Sinna purustet küüslauk ja viilutet porgand. Rosmariin ja tüümian seotakse punti ja pannakse ka potti. Kui küüslauk ja porgand on oma saanud, valatakse puljonks ning seejärel viinapuu neste. Sool ja pipar ja läbi kuumutada kõik see. Soustipada tulelt ja kraam kurnata läbi sõela. Soust pliidile tagasi ning kreemjaks lasta maisitärklisega paksendades.

postitas pilleriin 15:08 | arvamused (0)

17. veebruar 2004

Taimne toit Frau Echile

Paastu saabumise puhuks olgu see neile, kes liha ei meki.

pakk külmutet suuri põldube
250 g soolatud metsaseeni
50 g suitsujuustu
1 sibul
1 varsselleri vars
paar vart värsket basiilikut
kaks küüslauguküünt
pool klaasi valget veini
supilusik võid

Seened lasta 24 tundi liguneda vahepääl vett vahetades. Oad soolvees pehmeks lasta. Sibul-küüslauk pannil võist läbi ja väiksema ahjupoti põhja. Selle pääle vaheldumisi oad, hakitud seened, viilutet varsseller ja basiilik ning riivjuust. Soola ja pipart. Pritsida pool veinist ja tsipa vett ja ahju.
Poole haudumise pääl panna ülejäänud vein.

P.S. Ahjupott peab olema kaanega ja kaanetatult see hautis ka valmib! Enne lõplikku valmimist maksab kaas är võtta ja mõni juustuviil pääle panna ning veel ahjus lasta, kuni päälmine juust sula. Ja muidugi mainin, et parim haudepott on malmist!

Volks

postitas 09:27 | arvamused (0)

15. veebruar 2004

Ürdivatsane kõõrutis, kus ka suti suitsujuustu sees on.


4 kanafileed
punt värsket tüümiani
4 küüslauguküünt
meresool, must pipar
4 viilu suitsutet kadakajuustu

purk tükeldet konservananassi
pool klaasi kuiva valget veini
jupike võid
oliivõli

Fileedelt naksatakse är' too pehme kõhualune lihasiil. Kahe naisenäpu jämeduse noaga tehakse jämedamast otsast sisselõige tipu poole ja laiendatakse, kuni saab.
Tüümian ja küüslauk hakatakse koos ülipeeneks ja segatakse tsimaru soolaga. See segu topitakse filee sisselõikesse ja supsatakse sinna ka juustuviil. Võileivatikuga ots kinni.

Grillpannile võijups ja õlisorts, fileed praadida mõlemalt poolt keskmisel tulel nii 8-10 minti, et juust är' sulaks. Pipar ja sool ka mõlemale küljele puistata.

Valmis fileed vaagnale, pannile praeleemesse ananassitükid, tiba särrata lasta, siis valge vein noile kaela ja pisuke hau. Vaagnale see ananass fileede manu.

Safraniriis. Vein: tempranillo.

Volks

postitas 17:30 | arvamused (0)

29. jaanuar 2004

mahe riisikeedutus maksa ja peekoniga

300 g pikatera-riisi
100 g seamaksa
100 g toorsuitsupeekonit
1 porknas
50 g taluvõid
sortsud Ketjap Manis'i (magus soja)
nelk, must pipar, sool

Maks ja peekon ja porknas maksab tükikesteks lõigata ja pannilt läbi lasta - ja ilma soolata.
Riisikene soolveega potis saagu poolpehmeks lastud, siis kurnatud. Riisile manu võitükk ja sojasortsud, visata veel nelgiõiekesi (nii 4 tükki). Hauduvale riisile langevad kaela maks, peekon ja porknas, sool ja pipar ja saab pehmeks kogu see potitäis.

Riisikeedutuse juure maksab juua Eesti pohlaveini.

Volks

postitas 20:27 | arvamused (1)

16. jaanuar 2004

mõisahärra hautis

kui ma mailiga selle retsepti sain, tabasin, et saatja nimi ei jõuagi minuni korralikult. humm.. kuna ma ise ilge php-guru ei ole, peab selle vormi veel üle kontrollima. aga igatahes..

Käib nii, et võta:
300 g sealiha, võib olla läbikasvanud
4-5 rusikasuurust kartulit,
1 pakk külmutatud aedviljasegu vastavalt maitsele (algselt tehtud shampinjonisupi seguga)
1 kl. vett,
1 kuhjaga spl. koorevõid,
2 küüslauguküünt,
1 väiksem mugulsibul,
1 spl. Vilux sinepit \"Dijoni teravamaitseline\"
maitse järgi soola, musta peenpipart, kuivatatud tilli ja peterselli, jms.

Tükelda sealiha suupärasteks tükkideks ja pane wok-pannile. Raputa lihale veidi musta peenpipart ja mõõdukalt soola ning lisa 1 kuhjaga spl koorevõid ja 1 spl sinepit. Lihale lisa 1/2 tl. kuivatatud tilli, peterselli ja muid maitseaineid tunde järgi. Kangemad (jalapeno, cayenne jne.) piprad siia ei sobi.
Lõika kartulid pikuti pooleks ja viiluta 1cm paksusteks tükkideks. Kartuliviilud aseta liha peale koos tükeldatud sibula ja viilutatud küüslauguga. Raputa kartulitele veidikene soola ja soovi korral kartulimaitseainet. Parem pane soola vähe, pärast saab juurde panna.
Kõige peale puista külmutatud aedviljasegu paki sisu. Originaalis oli selleks shampinjonisupi segu. Ka siin võib kihile puistata õige veidi soola. Lõpuks kalla wok pannile 1 klaas vett, kata pann kaanega ja tõsta tulele. Algul lase panni sisu kõval tulel podisema, pärast keera vaiksemaks, et hauduks nii nagu peab. Umbes 20 minuti pärast võiks piiluda, kas pealmine köögivili on üles sulanud ja panni sisu aeglaselt aga korralikult segada. Muuseas kontrolli, kas soola ja muud kraami on parajalt. Kui vesi on põhjast otsa saanud, tuleks seda poole klaasi kaupa juurde lisada, sest muidu pole hautisel õiget mekki ja mahla. Pane kaas tagasi peale ja 20 minuti pärast tee kartulile ja lihale maitseproov. Kui need on pehmed, keera tuli alt ära ja lase hautisel 10 minutit rahuneda.
Serveeri (soovitavalt savikaussides) külma õlle või härmas viinaga.


kõlab nii, et proovin järgi. umbes varsti :)

postitas pilleriin 19:18 | arvamused (0)

15. jaanuar 2004

Jänese hautis ploomidega

Vajalikud toiduained:

jänes (küülik)
kuivatatud kivideta ploome 300 g
shampinjone 1 pakk
tüümiani e. aed-liivateed peoga
küüslauku
valgeveiniäädikat
sidrun 1/2
loorberilehed 2-3 tk
nelk 6-7 tera
soola
pipart (valge)
puljongit pisut


Jänes, või siis tegelikult küll küülik, tükeldada koos kontidega parajateks hautisetükkideks. Eemaldada suuremad rasva- ja kileosad. Pesta jaheda veega. Pruunistada väheses õlis. Jubedalt pritsib :P
Pane pruunistatud liha vähesesse puljongisse hauduma, lisa kuubikuteks lõigatud sidrun, sorts veiniäädikat, loorber, nelk, sool, pipar, tüümian. Hauta umbes tund.

Lisa ploomid, shampinjonid. Kuumuta veerand tundi. Valmis.
Sai jube hea :)

postitas Fikon 19:16 | arvamused (7)

hautatud porgandid

10 keskmist puhastatud porgandit , pool kl. vett
soola, 2—3 spl. rasva , rõõska või hapukoort

Porgandid lõigata kuubikuteks, panna keedunõusse kuuma rasva sisse ja kuumutada
segades. Lisada vedelik ja sool ning hautada kaane all pehmeks. Kui toit jääb
kuivaks, valada vedelikku juurde. Seejärel lisada koor ja kuumutada koos läbi.
Hautatud porganditele võib lisada ka jahutummi. Selleks segada 2—3 tl. jahu
poole kl. külma piimaga, valada peaaegu pehmeks keenud porganditele ja keeta
koos läbi.

postitas 18:03 | arvamused (0)

hautatud köögivili

1 kg köögivilja (porgand, kaalikas, kapsas, kartul, sibul jne.), 1-2 kl. vett
või lihaleent

Juurvili lõigata kuubikuteks ja kuumutada keedunõus rasvaga läbi, lisada
vedelik, maitsestada ja hautada kaane all, umbes 10 minuti järel lisada
tükeldatud kapsas ja kuubikuteks lõigatud kartulid ning hautada üheskoos
pehmeks. Hautamise lõpul peab köögiviljal üsna vähe vedelikku olema. Lõpuks
lisada hapukoor ja kuumutada üheskoos keemiseni. Lauale anda maitserohelisega
ülepuistatult.

postitas 18:00 | arvamused (0)

potihõrgutis

et ma suuresti mõtlesin selle koha teha, et ka vanemaid retsepte näha oleks, siis veel üks siia. originaalkuupäev on 02.12.02 :)

500 g vasikaliha
750 g kardulast
200 g tomateid
50 g tomatipastat
300 g baklazhaane (ka munataim - kes k...t küll sedaviisi tõlkis?!)
100 g suitsuribi
pool sibulat
peterselli, basiilikut, küüslauku, loorberit, pipart, soola meki järele

Savinõusse (nonii 3-4 liitrisesse) või keraamilisse kuumust kannatavasse nõusse panna hakitud sibulaga segatud kartulikuubikud. Väikseteks tükkideks lõigatud vasikas koos baklazhaanidega, mis eelnevalt pannil suitsuribiga praetud, sinna potti järele. Pipar ja hakit' roheline pääle raputada. Tomatipasta tuleb pisukese buljonksiga lahjendada, millesse pressida ka küüslauk. See ka sinn potti ja siis sool ja pipar takkaotsa.
Hauta ahjus kenaste pehmeks ja enne hautamise lõppu aseta pääle terved!!! tomatid.
Vat nii, keele viib minema kui naksti.
Volks

postitas pilleriin 16:49 | arvamused (0)