25. veebruar 2004

pottide-pannide pesemisest

põhjakõrbenud potti ei tohi kraapida metallnuustiku vm. abarasiivsete asjade/vahenditega. põhi saab küll puhtaks, kuid järgmine kord kõrbeb ära samast kohast.

**
poti saab puhtaks, kui jätta seisma soolase või soodase veega. soolveega peaks pott seisma üleöö, soodaveega piisab ka 30st minutist. siis tuleb vesi keema ajada ja pott puhtaks pesta. kui on vaja, tuleb protseduuri korrata.

**
pannide ja pottide külge kõrbenud toidujäätmetest saab lahti ka nii, kui puhastatav nõu asetada põhi ülespoole teise nõu peale, milles on keev vesi. aur hautab jäätmed varsti lahti.

**
rasvaste nõude pesemiseks on kaval kasutada sinepipulbrit - eemaldab rasva, kuid ei reosta loodust. kindlasti peab nõud loputama kuuma veega.

**
enne rasvate nõude pesemist võib need majapidamispaberiga üle pühkida - seee imeb suurema rasva endasse.

postitas pilleriin 14:09 | arvamused (0)

tomati-juustuvorm

eilsete kuklite peale midagi lahedamat :)

Kogus: kuuele
Aeg: ettevalmistuseks 10 minutit + küpsetamiseks 20 minutit
1 portsjon annab 260 kcal

600g kirsstomateid
4 muna
2spl jahu
2dl hapukoort
4spl piima
peotäis värsket basiilikut
50g parmesani juustu
0,5tl soolaga
0,25tl musta pipart

Kuumuta ahi 190 kraadini ja võita vorm. Aseta tomatid vormi põhja. Klopi munad ja ja jahu ühtlaseks, lisa hapukoor ja piim. Lõpuks sega juurde hakitud basiilik ja riivitud parmesan. Maitsesta soola ja pipraga. Vala segu vormi ning küpseta 20 minutit. Serveeri soojalt.

kõrvale pakuksin oma aruga grillitud liha. aga mitte sellist kuivaks küpsetatud. võiks olla selline ca 1cm läbimõõduga loomalihaviilud, mis viskad tulikuumale õlitatud pannile ja lased paar minutit ühelt poolt ning natuke vähem teiselt ning pannilt võttes lisad maitseained.
kui kardad kiirpihvi teha, siis võid võtta minutpihvid :)

postitas pilleriin 13:58 | arvamused (0)

22. veebruar 2004

Lambuke ürdi-veini soustiga

lisaks nüüd jälle ühe Volksu lambaretsepti :)

Ei ole mahlakamat ja hõrgumat ühest kenast lambasuutäiest. Kasukameki kartjaile olgu öeldud, et sellest eelarvamusest tuleb üle saada. Turgudel ja taludes kasvavad määgijad, kellede ainus eesmärk ei ole villa kasvatada. Lihaks lähevad. Suurima koguse kondita lambaliha saab tagakintsust. Sellele tulebki nüüd turule järele minna.

1 kg. kondita lambaliha
vürtsköömneid
pipar, sool

soust:

pool klaasi kuiva punaveini
klaas puljonksi
3 küüslauguküünt
1 porgand
supilusik võid
supilusik oliivõli
punt värsket rosmariini
punt värsket tüümiani
sool, pipar
maisitärklis

Parajad lambatükid määritakse pipra, soola ja vürtsköömnetega kokku ning lähevad ahju haudumisele. Ahjupotis peaks pisut õli olema ja pärast pruunistumist pannakse vett manu. Hautatud lamba kõrvale tehakse sousti nõnna:
Potti pannakse särisema või ja kohe ka oliivõli, mis aetakse kuumaks. Sinna purustet küüslauk ja viilutet porgand. Rosmariin ja tüümian seotakse punti ja pannakse ka potti. Kui küüslauk ja porgand on oma saanud, valatakse puljonks ning seejärel viinapuu neste. Sool ja pipar ja läbi kuumutada kõik see. Soustipada tulelt ja kraam kurnata läbi sõela. Soust pliidile tagasi ning kreemjaks lasta maisitärklisega paksendades.

postitas pilleriin 15:08 | arvamused (0)

20. veebruar 2004

pannkoogid kohupiimatäidisega

Qubik saatis mulle eile selle retsepti. minu poolt on näpuvigade parandus :)

Kõigepaelt teed sellise tavalise pannkoogitaigna: munad, jahud, piim; jätad lisamtta suure koguse suhkrut ja asendad selle väikesega ja õli väikese koguse paned topelt. Niih lisax teed taigna nii vedela, et lusikapealt voolab maha sutsu kiiremini kui ntx toiduõli.
Nyyd teine tähtis osa - Pann! Pann peab olema selline hiigelsuur hästikvalitteetne ja mina eelistan teflonit 40 cm läbimõõduga. Kooke kypsetataxe sedasi: võtad kulbiga tainast, valad soojale pannile ja siis valad yleliigse taigna kaussi tagasi (pane valmis ka hunnik majapidamispaberit panni serva kohesex puhastamisex) siis kypsetad pannkoogi ainult yhelt poolt, nii et ta jääx selline tumekollane ja olex siiki tahenenud juba. Neid tasub teha miski 10-kond (rohkemat ei jõua kahe inimesega ära syya)
Nyyd kohupiimamass: pakk seda tavalist teralisemat kohupiima, kax muna selle paki kohta, piima... sega see mass nyyd kokku, lisa suhkrut tundega ja pane mugavalt kaussi. Siis vaja see kohupiim pannkoogi sisse saada: pane kolm teelusikatäit kohupiima selle pannkoogu yhte serva, rulli yx keerd peale... siis keera kyljed keskele kokku ja rulli nyyd edasi kuni jääb sihukekena tombuke.. Nii kogu kohupiimaga samamoodi (kui maiustamisex midagi ei taha jätta). Nyyd võta oma suur pann, vala sinna umbes 1cm paksune õlikiht peale, lase see soojax ja tõsta sinna sooja õli sise särisema need kohupiimarullikesed... prae kenasti kuldpruunix ja krõbedax. Serveeri peale miinimum 10 minutit jahtumist, sest need on jubetulised alguses. Lisandina sobib hästi hapukoor papaya tykkidega:P
Head isu!

mhh, mhh .. ma pean nüüd tavaliste pannukate retsepti siia kribama vä? :)
ja piima asemel paneks ma vist hapukoort kohupiima sisse.
aga igatahes, kui üks meesterahvas sellega hakkama saab, siis peaks see ju kukepea olema!

postitas pilleriin 13:15 | arvamused (1)

bruschetta tomatiga

selline imelihtne, aga imemaitsev itaalia eine :)

4 viilu ciabattat vm. (itaalia) saia
2-3 küüslauguküünt
4-5 tomatit
3-4 vart värsket basiilikut
oliivõli, soola, pipart

puhasta ja haki tomatid kuubikuteks ja pane kaussi. puhasta küüslaugud ja haki peeneks või suru läbi küüslaugupressi tomatite kohal, et õli kaduma ei läheks :) haki basiilik peeneks ning lisa tomati-küüslaugu segule. vala peale tilgake oliivõli (parim on külmpressõli), raputa soola-pipart ning sega ära. jäta seisma.
nii. nüüd pane ahi sooja ja rösti saiaviilud ära. pane viilud ikka sooja ahju ja hoia neid seal umbes 5 minutit, vajadusel pööra külge.
veel kuumadele saiadele pane tomatisegu peale. kaunista värskete basiilikulehtedega.

kui kasutad pikka saia, siis võid lõigata saia pikuti pooleks ning seejärel sobia suurusega tükkideks. arvesta sellejuures, et sellest kattekogusest jätkub umbes 4le tavalisele saiaviilule.
võib teha ka nii, et küüslauku ei lisa kattele, vaid määrid saiu küüslaugu või küüslauguvõiga peale röstimist.

muide, sobib imehästi veinikõrvaseks :)

välja võiks tulemus näha umbes nii:

bruchetta.jpg

postitas pilleriin 00:24 | arvamused (2)

19. veebruar 2004

ah?

mõtlen, et miks teiste tehtud toidud on alati kuidagi paremad kui enda tehtud? kas seepärast, et omadel on puudu see 'saladus', mis teiste omades alati on? et ise tehes tead täpselt, mida sisse paned ja siis kaob mingi võlu ära? või ma ikkagi ei oska süüa teha niivõrd hästi - mulle omale küll tundub, et see mis ma teen, ei ole nagu päris, kuigi teised söövad ja kiidavad? aga äkki nad ei ole paremat saanud? või on lihtsalt viisakad? aga miks nad siis jälle tulevad? ja süüa tahavad? või on asi lihtsalt söögis kui sellises, mille kvaliteet peab olema lihtsalt 'söödav'? või sõin ma täna jälle kõhu liiga täis ja nüüd on pea pakse ja laisku mõtteid täis? või ... ??

postitas pilleriin 17:16 | arvamused (1)

18. veebruar 2004

vastlakuklid

oma ajastu lapsena eelistan ka oma lapsepõlve retsepte. igal aastal ma ei viitsi kukleid ise teha, aga kui teen, olen parimad saanud ikka selle retsepti järgi, mis on Ida Savi raamatus "Saiad, pirukad, koogid".

1/4l piima
30g pärmi
100g suhkrut
1 muna
75-100g võid
riivitud sidrunikoort
1/2tl peenestatud kardemoni
1/2tl soola
450-500g jahu
määrimiseks munavalget

pärmitaigna valmistamisel tõsta ained juba varem jahedast välja, et kõik oleks toasoe (piima võib ka pliidil kuumutada). pärm armastab ca 30-40 kraadist temepratuuri ja külmad koostisained võivad pärmi 'ära ehmatada' :)
hõõru pärm vähese toasooja piima või paari tl suhkruga vedelaks. lisa ülejäänud suhkur (jäta siiski natuke alles muna lahtihõõrumiseks) ning leige vedelik, sega natuke ning lisa umbes pool jahust. nüüd pane mõnusasse sooja kohta kerkima (radika või ahju lähedusse, päikese kätte laual vms.; pane puhas rätik kausile peale, et mingit sodi kogemata taignasse ei läheks).
kui taigent on silma järgi umbes poole rohkem kui alguses (tavaliselt ehk 30-45 minti läheb), lisa taignale sool, suhkuga lahti hõõrutud muna, sidrunikoor ja kardemon ning enamiku järelejäänud jahust. sõtku kätega segamini ning lisa vähehaaval pehme või. nüüd tuleb jupp aega sõtkuda, kuni taigen muutub ühtlaseks ning lööb kausi ja käte küljest lahti.
aseta taigen soja kohta ning lase veel seista, kokku ehk paar tundi. vahepeal võib natuke sõtkuda, nö. alla lüüa. idee poolest peaks taignakogus suurenema kerkimisega umbes 2 korda.
valmis taignast veereta väiksed kuklid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud või või-margariiniga määritud ahjuplaadile ning lase seal veel kerkida.
apne ahi sooja 180-200 kraadi juurde. vahetult enne ahju panemist määri kukleid lahtilöödud munavalgega ning küpseta umbes 10-12 minutit.
peale ahjust väljavõtmist peaks kukleid piserdama veega ning jätma rätiku alla jahtuma.
jahutnud kuklitel lõika 'mütsikesed' pealt ära ning kui on soovi, võid ka natuke sisu välja uuristada. nüüd pane äralõigatud tüki kohale vahukoort (35%-38% koor vahusta suhkruga), soovi korral võid ka natuke moosi põhjale panna. aseta 'müts' kuklile pähe ning sõelu kõige peale tuhksuhkrut.
mm.. ja ongi imemaitsvad kuklid valmis.

teise tavapärase vastlaroa (hernesupi) retsepti leiad siit :)

postitas pilleriin 17:41 | arvamused (0)

17. veebruar 2004

Taimne toit Frau Echile

Paastu saabumise puhuks olgu see neile, kes liha ei meki.

pakk külmutet suuri põldube
250 g soolatud metsaseeni
50 g suitsujuustu
1 sibul
1 varsselleri vars
paar vart värsket basiilikut
kaks küüslauguküünt
pool klaasi valget veini
supilusik võid

Seened lasta 24 tundi liguneda vahepääl vett vahetades. Oad soolvees pehmeks lasta. Sibul-küüslauk pannil võist läbi ja väiksema ahjupoti põhja. Selle pääle vaheldumisi oad, hakitud seened, viilutet varsseller ja basiilik ning riivjuust. Soola ja pipart. Pritsida pool veinist ja tsipa vett ja ahju.
Poole haudumise pääl panna ülejäänud vein.

P.S. Ahjupott peab olema kaanega ja kaanetatult see hautis ka valmib! Enne lõplikku valmimist maksab kaas är võtta ja mõni juustuviil pääle panna ning veel ahjus lasta, kuni päälmine juust sula. Ja muidugi mainin, et parim haudepott on malmist!

Volks

postitas 09:27 | arvamused (0)

15. veebruar 2004

Ürdivatsane kõõrutis, kus ka suti suitsujuustu sees on.


4 kanafileed
punt värsket tüümiani
4 küüslauguküünt
meresool, must pipar
4 viilu suitsutet kadakajuustu

purk tükeldet konservananassi
pool klaasi kuiva valget veini
jupike võid
oliivõli

Fileedelt naksatakse är' too pehme kõhualune lihasiil. Kahe naisenäpu jämeduse noaga tehakse jämedamast otsast sisselõige tipu poole ja laiendatakse, kuni saab.
Tüümian ja küüslauk hakatakse koos ülipeeneks ja segatakse tsimaru soolaga. See segu topitakse filee sisselõikesse ja supsatakse sinna ka juustuviil. Võileivatikuga ots kinni.

Grillpannile võijups ja õlisorts, fileed praadida mõlemalt poolt keskmisel tulel nii 8-10 minti, et juust är' sulaks. Pipar ja sool ka mõlemale küljele puistata.

Valmis fileed vaagnale, pannile praeleemesse ananassitükid, tiba särrata lasta, siis valge vein noile kaela ja pisuke hau. Vaagnale see ananass fileede manu.

Safraniriis. Vein: tempranillo.

Volks

postitas 17:30 | arvamused (0)

lihapuljong / baassupp

nii, lubasin täna välja panna tavalise lihapuljongi tegemise õpetuse. see on küll aeganõudev, aga mitte keeruline protsess. kirjutasin selle kunagi perekooli foorumisse ja teen sealt nüüd kopi-paste. retsepti lõpp läheb küll baassupi (no selline kõige algsem supp, mille baasil saab valmistada teisi) retseptiks ära. kui on ainult puljongisoov, lõpetad kurnamisega ning lisad soola ja maitserohelist kohe.
üks nõks on veel pipra-vürtsiga: ma olen viimasel ajal tolle teekeetmiseks mõeldud muna sisse need pannud, siis on hea kerge välja võtta :)

ostad looma supikonti või ka veiseraguud vm. kontidega veiseliha. natuke liha võiks ka peal olla. loputad ära ja paned külma veega keema. kui hakkab keema tõusma, võid hakata vahtu riisuma. lased korraks keema ja keerad tule vaikseks, vahtu riisud kuni seda tuleb. edasi las olla vaevu-vaevu väreleva pinnaga ehk peaaegu keevana vaiksel tulel .. no oma 4-5-6 tundi. kauema ajaga saab parema puljongi. kui vaht on riisutud, panen puljongisse sibulat ning vahel ka pannilt läbi käinud porgandit ning supijuurikaid; pipra ja vürtsiterasid ka. kui paned enne riisumist, riisud need ka ära :P
kui arvad, et on piisavalt kaua keenud, võtad liha ja kondid puljongist välja; võtad topeltmarli, sõela ja kurnad puljongi teise potti. marli sisse jääva sodi viskad ära.
juba enne kurnamist võid koorida porgandid ja sibulad ning kartulid, viimased pane kindlasti külma vette! sibulad lõikad ribadeks (kand lõika viimasena, see hoiab sibulat koos), porgand riivi või haki kuubikuteks (mõne supi puhul on oluline, mõne puhul nö. maitse asi). tavaliselt lasen sibula ja porgandi üheskoos veel pannilt vähese rasva seest läbi, enne kui suppi panen. puljong lase enne porgandi-sibula lisamist uuesti keema ning üldse peab enne järgmise komponendi lisamist supi jälle keema laskma. kui soovid, pane veel juursellerit ka natuke. keedetud liha puljongi sest lõika kenadeks tükkideks; igasugused kelmed ja pekk viska ära. kartul haki kuubikuteks. kui porgandid on natuke aega keenud (riivutud porgandite puhul vähem, tükkide puhul vähe kauem - võta üks tükk, kui on enamvähem pehme, siis on okei), lisa kartulid, lase keema ja lisa liha. kui soovid, pane peale liha ka makarone sisse. keeda, kuni kõik juurikad on pehmed. lisa maitse järgi soola ja maitserohelist.

postitas pilleriin 16:26 | arvamused (0)

14. veebruar 2004

peale pausi

kui on kokkamisega suurem vahe olnud, näiteks umbes nädal, siis läheb aega, et jälle vedama saada.
ja ma ei ole suutnud ühtegi mõnusat valentinipäeva retsepti ka välja võluda.
aga ma tean, mille üle ma ise täna rõõmustaksin: külmsuitsulõhe rohelise salati, sidruni ning röstsaiaga ja jahedat valget veini kõrvale..

postitas pilleriin 15:14 | arvamused (0)

9. veebruar 2004

kalahautis

enne kooli on kiire olnud ja ega ma nüüd mitu päeva lisa ka siia midagi.
vahepeal sai kodus küll ka üht-teist põnevat süüa tehtud, aga kuna tahaks juba pikali saada, siis läksin jälle oma varamu kallale ja pakun välja hoopis ühe mõnusa kalahautise.

600g väherasvase kala fileed (nt tursk, mintai)
3-5dl kalaleent
1 sibul
1 porgand
300g erinevaid köögivilju
(nt aeduba, minimais, varseller, spargelkapsas)
1 loorberileht
1tl soola
5 valget terapipart
2 tera vürtsi
(1spl võid)
½ porrulauku
½ sidrunit

Keeda sibula- ja porgandirattad, tükelda köögivilju ning maitseaineid, kuni viljad on poolpehmed. Määri ahjuvorm võiga ja aseta sinna fileetükid. Vala peale poole sidruni mahl ning porru- ja sidrunirattad. Lisa keedetud köögiviljad ja leem. Hauta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit või pliidil, kuni kala ja köögivili on küpsenud. Serveeri kartulitega.

postitas pilleriin 00:02 | arvamused (1)

6. veebruar 2004

õhkav lambahautis*

600 g lambaliha (kints)
purk purustet tomateid
2 supilusikut magusat soja (Ketjap Manis)
supilusik Pav Bhaj masalat (võib ka garam masalat)
6 küüslauguküünt
5 nelgitera
50g võid
sool

Haa. Lammas kooritakse kontidelt ja kahe-ampsu-suurusteks tükkeks lõigatakse. Pannil või sees pruunistatakse.
Kõrge servaga ahjupott, millel kaas ka juures on, võetakse kasutusse ja sinna sisse pannakse liha. **

Liha vahele laia peoga küüslauguküüned, mida maitse huvides pooleks võib hakata. Viide ilmakaarde liha sekka nelgiterad. Nüüd purustet tomatid, siis masala ja sool, soja ja hool. Segamini puulusikuga, kaas pääle ja 150 kraadi manu ca 2,5 tunniks.

Juurde sobib herneste, idude ja munahüübega basmati riis. Liha keske-ella, riis ratast pidi ümber.

Vein: pinot noir

Volks

* roog on õrnalt terav

** muuseas, kes Venemaal käib, võiks endale 150 rutsi eest muretseda vene-tüüpi malmist ahjupoti, säänse ümara, mida hargiga ahju pannakse, kut vene multifilmides näidatakse; pott malmist on, aga seest emailitud - seega kasutamiseks kohe valmis

postitas 14:48 | arvamused (2)

5. veebruar 2004

Imelihtne kohupiimakook

Maitsev ja kergelt valmiv kook, mis sobib nii argipäeva magustoiduks kui ka
vahukoorega kaunistatult pidulauale. Kes armastab rosinaid, võib neidki
kohupiimale lisada.

1 pakk Juubeli tordipulbrit
4 muna
400 g kohupiimapastat
4 sl suhkrut
200 g hapukoort
100 g võid

Vahusta munad suhkruga, sega hulka kohupiim ja hapukoor. Määri 26 cm
läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga. Puista põhja kolmandik tordipulbrist,
selle peale pane õhukesi võitükke. Nüüd kalla vormi pool kohupiimamassist,
teine kolmandik tordipulbrist ning ülejäänud kohupiimamassist. Kõige peale
pane võitükikesi. Küpseta 200o juures 30 - 40 min, kuni kook on pealt
kuldpruun ja seest küps. Piilu poole küpsemise pealt, kas koogi pinnal on
mõni koht jahune, sel juhul pane sinna võitükikesi.

postitas 13:28 | arvamused (5)

4. veebruar 2004

tatrajahu pannkoogid petiga

kunagi oli mul üle mingi hulk tatrajahu ja otsisin retsepte, et mida sellega siis peale hakata. ja kohe esimesega hooga leidsin ühe lihtsa ja mõnusa retsepti. sellised mittemagusad pannkoogid, sobivad imehästi juustu-küüslaugukastmega või ka dipikastmetega :)

1kl ehk ca 240ml petti
1 muna
6spl nisujahu
6spl tatrajahu
natuke õli
1tl suhkrut
1tl soola
1,5tl küpsetuspulbrit

löö muna suhkruga lahti. lisa umbes 1spl õli või sulatatud võid. sega jahud, sool ja küpsetuspulber omavahel. lisa munale kordamööda jahusegu ja petti, segades.
kui oled saanud ühtlase taigna, pane pann sooja keskmsie kuumuse peale. törts õli pannile ja lusikaga koogid peale. kummaltki poolt küpseta paar minutit, kenaks kollaseks.
sellest kogusest ei tule väga palju kooke, nii paarile inimesele jagub.

ise olen peti asemel kasutanud ka maitsestamata jogurti ja piima segu või hapukoore-piima segu. töötab ka :)

postitas pilleriin 19:53 | arvamused (0)

3. veebruar 2004

sügisene seakarbonaad

et leevendada vennaihust toitude põuda siin (fazz küll üritab seda leevendada), lisan ühe sellise retsepti. see retsept on proovimist väärt :)

4 seakarbonaadi
1 hakitud sibul
1 loomalihapuljongi kuubik
1 klaas vett
1/4tl purustatud musta pipart
3 õuna, puhastatud ja viilutatud
3/4 klaasi rosinaid
1/2tl jahvatatud kaneeli

Võta suurem ja sügavam pann ning lase pliidil üsna kuumaks.
Kuni pann soojeneb, lahusta puljongikuubik vees ning lisa sinna pipar.
Kui pann on kuum, pane pannile seakarbonaadid ja sibul ning pruunista, liha tuleb vähemalt üks kord pöörata. Pruunistamine võtab aega umbes 5 minutit.
Nüüd vala puljong pannile, pane pannile kaas peale ja lase puljongil keema minna. Keera pliidil kuumust maha ja lase umbes 5 minutit kaane all haududa, seejärel lisa rosinad, õunad ja kaneel ning hauta veel umbes 15 minutit vaiksel tulel, kuni õunad on pehmed.
Serveeri kuumalt kas kartulite või riisiga.

postitas pilleriin 20:22 | arvamused (0)

2. veebruar 2004

seenekotletid riisiga

ja veel midagi mu varasalvest lisaks:

Auväärsed köökmeistrid,
kui kellelgi jätkus oidu sügisel seened kuivama panna, oli tark. Aga kel ei jätkunud, saab poest nüüd siis metsaseente asemel austerservikuid või igavaks muutuvaid šampinjone.
60 g kuivatatud metsaseeni (500 g värskeid seeni)
200 g riisi
40 g riivsaia
sool
pipar

Kuivatat seened sukeldatakse vette ligunema. Las ligunevad 3 tundi. Värsked seened aga keedetakse.
Kui seened ette valmistet, hakite need imepeeneks. Riisist teete pudru, tõhusa liimja pudru.
Seened riisispudruga segamini, soola manu ja pipart ka. Mätsite kotletid valmis, keerutate noid riivsaias ja siis pannile, kus kuum ja rõõmsalt prõksuv õli.
Lauale võite anda seenesoustiga, mille teete puljonksist, kus seened keesid või leos olid ja rõõsast koorest, maitsestatuna riivitud muskaatpähklaga.
Volks

postitas pilleriin 23:54 | arvamused (0)

spagett väikese teravusega

Teller saatis mulle jälle retsepti.
portsust pidada jaguma umbes 1,5-le :)

Külmkapist leidsin:
Mõned küüned küüslauku
Sibula
Adzhika kastet
Värsket kurki
Juustu
Piima

Kapist leidsin:
Spagette
Kuivatatud teravat paprikat

Valmib nii:
Spagetid keema. Sibul ja küüslauk üsna peeneks hakkida. Kurk (võib asendada ka suvikõrvitsaga) samuti hakkida, aga mitte liiga väikeseks. Juustu lõikasin õhukesteks liistakateks ja paprika purustasin kah. Kui teravat paprikat pole, siis võib proovida asendada näiteks piri-piriga, aga sellega ettevaatust.
Kui spagetid on pehmed, siis vesi ära kallata ja juust peale laotada ning kaas peale panna.
Pann kuumaks ja sibul-küüslauk pannile. Ise kasutasin oliiviõli. Temperatuur oli natuke liiga kõrge, sibul-küüslauk läksid veidi pruuniks (soov oli valge \"kaste\" saada). Siis kurk juurde, minut praadimist. Kuhjaga teelusikatäie adzhika kastet viskasin otsa ja purustatud paprika samuti. Soola ja pipart otsa.
Pool minutit kuumutamist, siis kallasin paraja sortsu piima peale ja lasin ehk 30 sekundit mulistada.
Nüüd kihku-kähku spagett taldrikusse ja pannilt kõik otsa. Natuke läks kaste pruuniks, aga mõnus terav oli.

Nagu sündis retsept sellest, mis parasjagu külmkapis leidus :)

postitas pilleriin 20:22 | arvamused (0)

1. veebruar 2004

loomalemb

mõningase üllatusega märkisin täna, et me toitume ühekülgselt. raudselt üle poole meie lihatarbimisest moodustab loomaliha. siga on sel aastal olnud 1 kord ja kana paar korda, kala ka natuke sekka. lammast pole sel aastal veel ka olnud.
aga kindel on see, et muidu on siga ju eestlaste seas kõige popim?

ausalt, tegelikult ma ei viitsi praegu kokkama hakata..

postitas pilleriin 19:06 | arvamused (0)

kohupiima-lehttainas

ostsin kunagi, vist Emma poest, sellise raamatu nagu "Piimatooted laste toidulaual", välja antud aastal 1980, autoriks legendaarne Linda Petti ja maksin selle eest vist 2.- või 3.- :)
väga huvitav lugemine muide, kõik tolleaegne sortiment kirjas ja puha. ideid saab ka üsna korralikult.
täielik hitt sellest raamatust on aga kohupiima-lehttainas, mis on nii metsikult lihtne, et seda ei kujutagi ette ja mis peaaegu et petab ära ja mõjub päris-lehttaignana. kui süveneda, siis maitse on natukene teine ning kihid ei ole nii kenad, aga pealiskaudsel suhtumisel sellest aru ei saa. igatahes võin ma siiralt vastata imetlevatele küsimustele, et 'kas sa tegid taigna ise?' jaatavalt :)

100g kohupiima
100g võid või margariini
120g jahu
soola

hakid ained laual segi ning sõtkud ühtlaseks taingaks. paned umbes ööpäevaks külmkappi. järgmisel päeval rullid õhukeseks ja kasutad nagu tavalist muretaigent.
ma olen teinud nii pirukaid kui magusaid küpsetisi ning servadele raputanud suhkrut peale ning teinud selliseid lihtsaid kihilisi küpsiseid niimoodi.
muide, kaloraazh on ka antud :) saadud kogus annab valku 30g, rasva 80g, süsivesikuid 90g ja energiat 1250kcal. ilmselt see varieerub kohupiima rasvasusest :P

postitas pilleriin 14:01 | arvamused (0)

Väike Juustumagu

mul oli plaan siia kirjutada mingi pikem retsept oma varasalvest, aga 2 hirmkiiret päeva on mõjunud nii, et täna siiski ei kirjuta ise, vaid salvestan siia mõne retsepti oma varasalvest.

kanapoeg - poolekilone
20 g toiduõli või taluvõid
100-200g "Suluguni" juustu
50 g graanaatõuna seemneid viljalihaga
piparmündilehti
sool, valge pipar

Puhastet ja seespoolt võiga/õliga ja soola ning pipraga vooderdet kanapoisi kõhtu asetatakse väga väikeseks hakitud, granaatõunaseemnetega ja hakitud piparmündiga segatud suluguni juust.
Kanapoisi vats kinni nõeluda, pannile ja väliskülg võiga üle tõmmata. Ahju. Pehmeks. Väljatulnud kaste eraldi kannukesse.
Serveerida riisi või nuudlitega, mida võib ju safrani või kollajuurega kollaseks teha. Aga millesse võib vabalt ka rosinaid sisse panna.
Volks

postitas pilleriin 00:58 | arvamused (0)