29. jaanuar 2004

mahe riisikeedutus maksa ja peekoniga

300 g pikatera-riisi
100 g seamaksa
100 g toorsuitsupeekonit
1 porknas
50 g taluvõid
sortsud Ketjap Manis'i (magus soja)
nelk, must pipar, sool

Maks ja peekon ja porknas maksab tükikesteks lõigata ja pannilt läbi lasta - ja ilma soolata.
Riisikene soolveega potis saagu poolpehmeks lastud, siis kurnatud. Riisile manu võitükk ja sojasortsud, visata veel nelgiõiekesi (nii 4 tükki). Hauduvale riisile langevad kaela maks, peekon ja porknas, sool ja pipar ja saab pehmeks kogu see potitäis.

Riisikeedutuse juure maksab juua Eesti pohlaveini.

Volks

postitas 20:27 | arvamused (1)

28. jaanuar 2004

aedviljatäidisega paprikad

et natuke tasakaalustada loomalihatoitude ilmselt ülekaalu siin (loomaliha on mu lemmik, saate ju aru?), lisan vahelduseks ühe liha mittesisaldava retsepti.
ma olen seda kunagi teinud, aga üsna ammu, nii et kommenteerida enam ei mäleta :P
retsept on tõlgitud ühest ürgaegsest Burdast ja sestap on mul ka pilt sisse skännitud:

taidet_paprika.gif

2-3 rohelist paprikakauna
200g värskeid shampinjone
1 purk maisi
4 tomatit
150g hapukoort
100g Gouda või Emmentali juustu
soola, pipart, murulauku

Pese paprikakaunad, lõika pooleks ja eemalda seemned. Lase vesi keema. Kuni vesi tõuseb keema, pese ja puhasta shampinjonid ning viiluta. Nõruta mais, pese tomatid ja tükelda kuubikuteks. Lisa keevasse vette soola ja keeda paprikaid vaiksel tulel umbes 3 minutit. Sega kausis shampinjonid, tomatid, mais, hapukoor ja 2/3 juustust ettevaatlikult, maitsesta soola ja pipraga. Täida blansheeritud (kuumutatud) paprikad seguga ja pane peale ülejäänud juust. Aseta paprikad rasvaga määritud kuumakindlasse nõusse. Küpseta 200 kraadi juures 25 minutit. Võid küpsetada ka mikrolaineahjus keskmisel võimsusel.

Serveerida soojalt, garneerida murulauguga.

postitas pilleriin 18:24 | arvamused (0)

sametine supp ameerika angerjast

keedus iseenesest lihtne, aga mokamekine

poolteist liitert kalapuljonksi
2 ameerika angerja fileed
200 g rohelisi türgi ube
1 suur kartul
200 g lillkapstast
1 porgand
klaas piima
sorts kohvikoort
loorber
vürts
must pipar

puljonksis saab angerjas loorberi ja vürtsi ja pipraga pehmeks aetud. Kalapala hüppab potist välja ja läheb tükeldamisele. Puljonks kurnatakse klaariks ja udune asi lastakse allavett. Vedelikusse lähevad piklikuks friikartuli - kujuliseks lõigatud kartulisiilud, porgandikettad, jala küljest eraldet lillkapstaõied ja türgioad. Pehmeks. Kala potti juurde. Keema. Piim ja kooresuts manu. Keema. Näpuotsaga rohelist tilli - selle puudumisel aga imeväike tsutsakas soolaga sissetehtud tilli.

röstsai, soolasiig

Volks

P:S: ameerika angerja asemel eesti oma võtta on ohtlik, on teine liigrasvane. Ameerika angerjas Jaama turu kalapaviljoonis külmutet ja fileerit' kujul saadaval - 55 eeku kilo, 2 fileed on nii 350-400 grammi

postitas 16:43 | arvamused (0)

ananassiloom

esmaspä saigi vasikakontidest mingi roog kokku keeratud. tavaline raguu või soust ei tundunud huvitav, pealegi vahtis külmikust poolik ananassipurk vastu.
ühtlasi avastasin, et mul pole majapidamises ühtegi marineerimata küüslauku, mis on iseendast katastroof!
aga okei.

nii 700g looma ribikonte lihaga (või ka puhast loomaliha, siis poole vähem)
keskmine sibul
ca 300g tükeldatud ananassi konservi
sidrunimahla, õli
törts veini
vett, piima, jahu
soola, wok-maitseainet, pipart

väiksema haudepoti või panni põhja valad törtsu õli või võid, lased kuumaks. liha sisse, natuke keerata, pruuniks. kui vedelikku hakkab eralduma, lisad sibulad (küüslauk oleks tegelikult ehk paremgi) ja keerad kuumuse maha. paari minuti pärast kallad törtsu veini peale - mitte liiga palju. muide, ise kasutasin sedapuhku mingit suvalise hõõgveini lõppu :P aga veini võib ka ära jätta, kui seda pole parajasti.
nii. kui vein on pealt enam-vähem kadunud, panin umbes spl. jahu, jahvatatud musta pipart ja segasin korralikult ning kallasin kuuma vett kogu kupatusele peale. no umbes nii poole sousti jagu. hetke pärast tuli sidrunimahla mõte. teoreetiliselt oleks võinud seda ka varem lisada. okei, igatahes sel hetkel kallasin väikese koguse sidrunimahla ning panin kaane peale ning jätsin väikesele kuumusele hauduma.
kuna noor loom ei taha väga kaua tulel olla, lisasin varsti ananassid. see kaal on antud kood vedelikuga, mul oli selline suurem purk, sellest umbes pool. vedelikku ma sousti ei pannud. selle asemel lisasin hoopis piima.
et maitse hubitabam oleks, sobrasin pisut maitseainetekapis ja leidsin mingi Sichuan wok-maitseainesegu (huvitav, Santa Maria kodukalt ma seda ei tuvastaunud enam), mida sai pisut lisatud ning kõige lõpuks näpuotsaga soola.
kõrvale keetsin kurkumiga riisi.

igatahes uuriti mult, et kas see on mingi Hiina retsept. ei ole, ise keerasin kokku.
jagus 2le suurele ja 1le väikesele inimesele :)

postitas pilleriin 01:02 | arvamused (0)

27. jaanuar 2004

kooresed sinikarbid

enne, kui lähen oma tänast kokkamist tegema (ei midagi erilist, ilmselt suitsupeekoni ja sibulaga praetud kartul), poetan siia ühe isuäratava lingi. nimelt Tellerilt pärit Moule Bleue a la Kalju. igatahes.. mina ei fänna karpe :)

postitas pilleriin 20:15 | arvamused (0)

kitsejuust ja tomat

jälle üks vanem retsept. ma ei suuda kuidagi välja mõelda, kas see on nagu soe salat või.. no ei pane salati kategooriasse :)

100 g parimat suitsupeekonit
5 lihast tomatit
8 küslaküünt
punt lehtpeterselli
punt basiilikut
4 salveilehte
200 g kitsejuustu

Võtta üks sihuke kõrgema äärega ahjupann, kuhu peekon põhja laduda. Tomatitel ühekõrguselt "kaaned" päält maha lõigata. Notsu pääle tomatid tervena kenasti istuma. Ja siis - tomatitele kenasti viiludena küüslauk, hakitud petersell, basiilik ja salvei. Selle otsa kitsejuustuviilud.
Ahju, igatahes, lasete nii 35 minti 175 kraadi man.Lõhnav, aromaatne ja tervislik. Mina võtaks jahedat valget veini nt. Rieslingi marjadest.

Volks

postitas pilleriin 00:46 | arvamused (0)

26. jaanuar 2004

veerand looma

näe, eile toodi jälle veerand noorlooma.
tüütu on muidugi tükeldada (ehkki lapse pärast jäin ma suuremast tööst kõrvale), aga teiselt poolt on suur hulk värsket liha ka hea .. kuigi lõppeks maandub enamus ikkagi sügavkülma. enne aga sai tükike liha soola pandud ja tükike ahju pistetud leivakatteks ning ribitükkidele keeran kohe sousti peale.
taas kord tõdesin, et võiks ju võtta terve looma ning tuttavatelegi müüa.. aga igaüks tahab ju sisefileed ja praetükke ja puhast liha.. ning kui kalliks peaksime me siis oma lihunikutööd hindama? ning loom ei koosne ju ainult fileest :)
sama on lambaga. saaks terve lamba, nii paari tükki raiutuna.. aga edasi? tahtjaid oleks ehk, kuid ikkagi peab komplekteerima enamvähem võrdsed pakikesed..
igatahes on külmkapp jälle mu sõber ja liha täis. suurem osa on ema juures, kuid mu külmik on hulka pisem ka :)

tssh, tegelikult ei tohi niimoodi tuttavatelt kodus tapetud looma liha saada...

postitas pilleriin 19:08 | arvamused (0)

sinepiga ahjusiga

Sain täna oma kadunud neti tagasi ja kohe ka Neemelt (kellelt on pärit marineeritud küslad) ühe vahva retseptumi, mille siinkohal ära kriban:

Võtad ühe kena seapraetüki ning küpsetad selle ahjus ära.
Tõstad välja, siis lõikad kamara ja ülearuse peki ära. Asemele määrid järgmise mödla: 3 spl sinepit, 1 munakollane, 0,5 spl. kartulitärklist, 0,5 spl. suhkrut, riivsaia; paned ahju tagasi nii 220-250o juures ja küpsetad veel 10-15 minutit. Saab hää.

postitas pilleriin 18:45 | arvamused (1)

24. jaanuar 2004

Kringel

2 klaasi piima, 50–60 g pärmi, 1 tl. peenestatud kardemoni, 1/2–l sidruni riivitud koor, 1 tl. soola, 2 sl. hakitud sukaadi, 3–4 munakollast või 1 muna ja 2 munakollast, 150–200 g suhkrut, 200–250 g võid, 150–200 g rosinaid, 1 kg jahu. Määrimiseks muna või munakollast, pealepuistamiseks mandleid ja tuhksuhkrut.

Pärm hõõrutakse 1 tl. suhkruga vedelaks, lisatakse leige pärm; ja umbes pool jahukogusest, segatakse lusikaga vedel taigen ja lastakse soojas kohas 15–20 minutit kerkida. Eelkergitusele lisatakse suhkruga vahustatud munakollased, sool, maitseained, ülejäänud jahu, segatakse taignaks, sõtkumise vältel lisatakse järk-järgult pehme või vahustatud või ja lõpuks sukaad ning pestud, kuivatatud ja väheses jahus veeretatud rosinad. Taigen kaetakse rätikuga, lastakse soojas kohas kerkida, kerkimise vältel sõtkutakse taignat 2–3 korda. Hästi kerkinud taignast veeretatakse taignalaual pikk rull, vormitakse kringel ja lastakse plaadil kerkida. Mandlid pannakse mõneks minutiks kuuma vette, kõrvaldatakse kestad, hakitakse peeneks või lõigatakse ribadeks.
Kerkinud kringel määritakse lahtiklopitud muna või munakollasega ja kaunistatakse hakitud, ribadeks lõigatud või tervete mandlitega. Kringlit küpsetatakse keskmise kuumusega ahjus 30–40 minutit. Küpsetamise algul, kuni kringli pruunistumiseni, olgu kuumus pisut tugevam, hiljem nõrgem. Kui paistab, et kringel kipub pealt kõrbema, kaetakse ta niiske pärgamentpaberiga ja vähendatakse ahju kuumust. Valmis kringel pannakse taignalauale või puitrestile, kaetakse rätikuga ja lastakse jahtuda. Jahtunud kringlile sõelutakse tuhksuhkrut.

postitas 18:04 | arvamused (0)

23. jaanuar 2004

Siga sibulal, veinist rääkimata

Tänaõhtune eksprompt-roog.

Vaja:
Sea sisefileed paras tükk
Porrut (pool kuni üks vars)
Küüslauku (3-4 küünt)
Mugulsibulat (1 keskmine)
Soola
Musta pipart
Koriandrit
Valget veini
Malmpott
Pliit
Ahi

Haki sealiha pisikesteks tükkideks ja pane poti põhja praadima. Kui liha on parasjagu pruun ja natuke rasva välja andnud, korja liha potist välja ja pane kõrvale. Kui rasva vähe tuli (sisefilee pole eriti rasvane, võid mõne tükiga ka proovida, mis rohkem välja annab), pane õli juurde ja viska sinna sisse tükeldatud küüslauk, porru ja sibul ning prae need pruuniks.
Kui valmis, laota gemüüse poti põhja laiali ja kata lihatükkidega. Lisa maitseained ja vala kogu tulemus valge veiniga üle, umbes nii palju, et liha kaetud oleks.
Pane kogu roog ahju kaane alla hauduma, mulle tundus et nii kolmveerand tundi 200+ kraadi juures oli paras, aga ma ei vaadanud väga täpselt kella.
Valmis on ta siis, kui liha hakkab suus sulama ja vein on potist enam-vähem otsa saanud.
Viimaseks liigutuseks võib sibula ja liha potis omavahel ilusti ära segada, kui seda juba vahepeal juhtunud ei ole.

Ette kanda heas seltskonnas, kuumalt, keedukartuli ja külma viinaga.


postitas fazz 22:10 | arvamused (0)

21. jaanuar 2004

mira? mira!

Minski poest, mis mind ikka aegajalt üllatab (meeldivalt enamjaolt, muide), õnnestus täna leida imepärane valik tooteid Solvex MIRA Frukt nimeliselt Bulgaaria firmalt. hinnadki olid nii 15-30 krooni vahel. peale pikemat kaalumist leti ääres otsustasin greeka stiilis baklazhaani kasuks. varsti teen purgi lahti ka.
poes ma ei osanud vaadata, äkki oli nende magusaid asju ka saada. ma olen juba peaaegu kaotanud lootuse leida unistuste kirsimoosi. enam ei julge igat asja ostagi. kuigi aprikoosimoos kõlab ka hästi :)

postitas pilleriin 21:15 | arvamused (5)

Vissi nuusutab liivateed

minu tänased kokandussaavutused on piirdunud võileibade ja soojendet supiga. nii et kaon arhiivi kallale.
näiteks selline mõnus roog:

300 g looma sisefileed
500 g rohelisi aedoakaunu
150 g suitsupeekonit
tüümiani
soola, valget pipart
Aedoakaunad juppideks (kui külmutet, siis ongi tavaliselt juba jupid, siis ära sulatada) ja koos väikeste (2cm) peekoniribadega ning paraja tüümianiga (sobib värske, sobib kuivatet) pannile praaduma.Siis pannilt maha ja suitsupeekoni rasva sisse praaduma õhukesed loomaliharibad. Soolata, pipardada. Tsirrdi kuumusest ja peekonimahlast läbi.Liha, oad ja peekon segada üheks ja anda riisiga lauda.
Vein: Assenovgradi Mavrud
Volks

postitas pilleriin 18:09 | arvamused (0)

vasika-seenekaste

külmkapp oli mu sõber täna :) lisaks vasikale leidsin sealt ka marineeritud metsaseente purgi, mis juba mõnda aega lahti olnud ja söömist ootas.
ühtlasi jõudsin jälle ammuteada tõdedeni, et kui osta vasikat lihakeha tükina, siis ei ole mitte kõik tükid fileed ning kelmetest puhastamine on tüütu.
kogused on silma järgi :)

0,5kg vasikaliha
300g marineeritud (metsa)seeni
paar küüslauguküünt
peotäis värsket tüümiani
pisut punast veini (võib magusam olla)
2spl mett
õli, vett, piima, sojakastet
soola, pipart, rosmariini

peale kelmetest puhastamist lõikasin vasikast sellised kenad pisikesed soustitükid. koorisin küüslaugud ja jätsin hetkeks ootele. õli pannile, pann kuumaks, lihatükid peale, segades pruunistada. mingi hetk pressida küslad sinna peale puruks. kui mahl hakkab lihast välja tulema, siis natuke pipart peale, segada. törts punast veini pannile. mmmm.. kui hea lõhn! hetk kuumutada, siis seened ja natuke seenevedelikku, hakitud tüümian kohe järgi ja kui on, siis tsipake rosmariini ka. kuumus maha ja kaane alla. minuti 5 pärast lisasin mee ning uuesti kaas peale. nii. haudub seal kenasti, kuni liha saab pehmeks .. või natuke kauem. aegajalt võib natuke vett lisada. lõpupoole sorts piima ka ja soja läks kohe järgi. päris lõpus veel tsipake soola.
hea sai. pann söödi tühjaks :)

postitas pilleriin 00:09 | arvamused (0)

20. jaanuar 2004

igapäevane toit

nagu piisavalt tihti, avastasin ma ka täna, et kõik vähegi intrigeerivamad ained on minust poodi jäänud. jälle peab rakendama Kodus Olemasolevate Ainete baasil kokkamist. no tõesti..

postitas pilleriin 17:54 | arvamused (0)

praetud küüslaugukarp

haiguste ajal pole eriti kokkamisege tegelenud. lihtsat kanasupi retsepti, mis koosneb peamiselt puljongi keetmisest, ma andma ei hakka.
pigem hoopis oma kogust üks Volksu vana kalaretsept. ma loodan, et turul ikka on veel värsket karpi või juhtub nii nagu alati - kui ma jaole plaanin minna, on kaup läbi?

kena karpkala (poolekilone)
4 supilusikat võid
4 supilusikat hapukoort (20 %)
30 g meresoola
4 küüslauguküünt
maitserohelust

Nonii. Karp puhastada, ilusti är pesta ja kuivatada kuivatuspaberiga. Küüslaugu peab puruks tampima (uhmris näituseks) ning selle küüslaugupuruga mätsida kogu kõht seest kokku. Kui see valmis, siis maksab kalakese tükkideks lõigata, aga suuremateks ikka, mitte lihtsalt seibistada.
Pann kuumaks ja või pannile särisema. Kalatükid võtta ettevaatlikult, et küüslauksisse jääks ja mätsida väljast mõlemalt poolt hapukoorega kokku (hapukoor olgu külm ja tahe). Supsti pannile kohe ja ahju. Küpsemise aeg pool tundi. 15 mindi pärast pööra teist külge.
Maitserohelusega üle ja lauale.
Volks

postitas pilleriin 16:44 | arvamused (0)

19. jaanuar 2004

marineeritud küüslauk

ise tatine olles mõtlen, et miks ma seda asja juba kunagi enne valmis ei teinud :p eks katsun õhtul teha..

5-6 tervet küüslauku (koorituna kõva kuhjaga 1/2l purgitäis)
1dl veiniäädikat või 6% tavalist äädikat
1dl vett
2tl soola
4-5spl suhkrut
2-3 loorberilehte
1sl purustatud musta pipart
1/2dl õli
(värsket rosmariini)

kõik marinaadiained (v.a. õli ja rosmariin) panna potti ja kuumuta pea keemiseni. lisa kooritud küüned ja keeda tasasel tulel 4-5 min (ära lase liig pehmeks). peale keetmist lisa rosmariinioks ja õli. siis vala kogu kupatus purki ja lase toatemperatuuril jahtuda. kohe, kui enam ei kõrveta, võib ka sööma hakata.
ja muidugi tänud Neemele, kes kunagi selle retsepti mulle jagas :)
säilib külmkapis paar nädalat - või vähem, kui kiiremini ära süüakse :)

postitas pilleriin 14:20 | arvamused (11)

Leivasupp

300 g kuiva leiba 1—2 spl. võid 1— 2 l vett,
pool kl. mett või suhkrut, kalja

Leiba leotada mõned tunnid vees, keeta pehmeks,
maitsestada suhkru ja kaljaga.
Keetmise lõpul lisada või. Lauale anda piima või koorega.

postitas 09:27 | arvamused (1)

Odrajahukarask

Pool l petti või hapupiima 5—7 kl. odrajahu,
pool tl. soodat, 2—3 spl. sulavõid 1 tl. soola

Sooda lisada jahule. Kõik ained segada
ja kloppida puulusikaga kõvasti läbi.
Taigen valada õhukese kihina rasvaga määritud pannile
ja küpsetada keskmise kuumusega ahjus (200—220°C).
Süüa soojalt või ja rõõsa piimaga.

postitas 09:25 | arvamused (0)

17. jaanuar 2004

hapukoorekook

laupäeva puhul üks mõnus kook :)
selle retsepti sain ma mashenkalt. garanteeritud on igatahes maitsev tulemus..

põhi:
125 g pehmet võid
40 g suhkrut
2 spl hapukoort
1 munakollane
150 g jahu
näpuotsaga soola
1tl küpsetuspulbrit

täidis:
3 munakollast
130g suhkrut
600 g hapukoort
2 spl kartulitärklist (või 1 spl mannat)
4 munavalget

Kõigepealt tee valmis põhi. Selleks vahusta kõigepealt pehme või suhkruga, seejärel lisa munakollane ja vahusta edasi, kuni muna on kenasti taignasse segunenud. Siis lisa hapukoor, 1 lusikatäis korraga, vahepeal sega eelmine korralikult taignasse. Kõige lõpuks sõelu taignasse küpsetuspulbri ja soolaga segatud jahu.

Taigen vajuta lahtikäiva koogivormi põhja ning küpseta 200oC juures umbes 20 minutit. Võimalusel vooderda kogu vorm küpsetuspaberiga, enne, kui taigna vormi paned.

Nüüd valmista täidis. Eralda munakollased munavalgetest. Kõige parem on seda teha ükshaaval, nii, et lööd muna kausikese kohal pooleks ning nõrutad munavalge välja, munakollane peab koore sisse jääma. Munakollase paned teise kaussi. Jälgi, et munavalge sisse munakollast ei satuks, valge ei vahustu muidu hiljem. Kollase juurde valget võib jääda. Enne järgmise munavalge eraldamist kalla eelmine sellest nõust mujale, kus eraldad.

Vahusta munakollased 2/3 suhkruga ning lisa munavahule hapukoor ning karulitärklis. Sega korralikult. Siis vahusta munavalged ülejäänud suhkruga kõvaks vahuks ning lisa ülejäänud taignale. Sega ettevaatlikult, et mitte kaotada munavalgete kohevust.

Selle aja peale peaks põhi juba küps olema. Vala täidis põhjale ja küpseta algul 275 kraadi juures umbes 10 minutit, siis vähenda kuumust 200 kraadi peale ja küpseta veel vähemalt 40 minutit. Koogi küpsust kontrolli puutikuga (kui täidis tiku küljes on vedel, siis ei ole kook veel küps). Kontrolli ka, et kook pealt ei kõrbeks. Kui on selline oht, siis kas vähenda kuumust või kata kook pealt fooliumiga. Sel juhul küpsemisaeg pikeneb.

Kui kook on valmis, lase natuke jahtuda, siis on parem lõigata.


..aga konsistents ei ole mul paari proovimisega veel õnnestunud. tundub, et lõpuks peaks temperatuur olema madalam ja aeg pikem või mis. igatahes kipub minul see lõpuks ahjust välja võttes kokku vajuma, mida mashenkal küll ei juhtu. õnneks siiski see ei mõjuta maitseomadusi :)

postitas pilleriin 14:07 | arvamused (0)

pildid toitude juurde

hetkel ei ole. mmm.. no näiteks et ma ei suuda neid piisavalt kiiresti teha (digikaameratu, eksole) + see, et kui teeksingi, vaevalt need väga apetiitesed jääksid + see, et kas peabki olema? tore vaadata ilusaid pilte, aga samas lõppkokkuvõteks stressama-ajav, sest nagunii ei tule oma toit samasugune välja või kui tuleb, siis ei õnnestu nii ideaalset lauda katta.
rohkem fantaasiat, seltsimehed! kujutage see toit omale ise ette, täpselt oma miljöösse! :)

postitas pilleriin 11:33 | arvamused (1)

16. jaanuar 2004

mõisahärra hautis

kui ma mailiga selle retsepti sain, tabasin, et saatja nimi ei jõuagi minuni korralikult. humm.. kuna ma ise ilge php-guru ei ole, peab selle vormi veel üle kontrollima. aga igatahes..

Käib nii, et võta:
300 g sealiha, võib olla läbikasvanud
4-5 rusikasuurust kartulit,
1 pakk külmutatud aedviljasegu vastavalt maitsele (algselt tehtud shampinjonisupi seguga)
1 kl. vett,
1 kuhjaga spl. koorevõid,
2 küüslauguküünt,
1 väiksem mugulsibul,
1 spl. Vilux sinepit \"Dijoni teravamaitseline\"
maitse järgi soola, musta peenpipart, kuivatatud tilli ja peterselli, jms.

Tükelda sealiha suupärasteks tükkideks ja pane wok-pannile. Raputa lihale veidi musta peenpipart ja mõõdukalt soola ning lisa 1 kuhjaga spl koorevõid ja 1 spl sinepit. Lihale lisa 1/2 tl. kuivatatud tilli, peterselli ja muid maitseaineid tunde järgi. Kangemad (jalapeno, cayenne jne.) piprad siia ei sobi.
Lõika kartulid pikuti pooleks ja viiluta 1cm paksusteks tükkideks. Kartuliviilud aseta liha peale koos tükeldatud sibula ja viilutatud küüslauguga. Raputa kartulitele veidikene soola ja soovi korral kartulimaitseainet. Parem pane soola vähe, pärast saab juurde panna.
Kõige peale puista külmutatud aedviljasegu paki sisu. Originaalis oli selleks shampinjonisupi segu. Ka siin võib kihile puistata õige veidi soola. Lõpuks kalla wok pannile 1 klaas vett, kata pann kaanega ja tõsta tulele. Algul lase panni sisu kõval tulel podisema, pärast keera vaiksemaks, et hauduks nii nagu peab. Umbes 20 minuti pärast võiks piiluda, kas pealmine köögivili on üles sulanud ja panni sisu aeglaselt aga korralikult segada. Muuseas kontrolli, kas soola ja muud kraami on parajalt. Kui vesi on põhjast otsa saanud, tuleks seda poole klaasi kaupa juurde lisada, sest muidu pole hautisel õiget mekki ja mahla. Pane kaas tagasi peale ja 20 minuti pärast tee kartulile ja lihale maitseproov. Kui need on pehmed, keera tuli alt ära ja lase hautisel 10 minutit rahuneda.
Serveeri (soovitavalt savikaussides) külma õlle või härmas viinaga.


kõlab nii, et proovin järgi. umbes varsti :)

postitas pilleriin 19:18 | arvamused (0)

Kartulipuder

l kg kartuleid, l kl. piima, vett ,l spl. võid, soola, 1—2 sibulat

Tükkideks lõigatud kartulid keeta väheses soolaga maitsestatud vees pehmeks,
valada keeduvesi ära, suruda kartulid katki, lisada kuum piim ja võiga
läbikuumutatud hakitud sibulad ning kloppida hästi kergeks. Süüa pekikastme ja
piimaga.

kartuliputru saab teha mitut moodi

Kartuli-jahupuder

1 kg kartuleid, 1—2 spl. nisu- või odrajahu
2—3 spl. võid, vett, soola

Kartulid keeta väheses soolaga maitsestatud vees pehmeks, suruda keeduvees
katki, lisada võis kuumutatud jahu Ja keeta segades läbi. Süüa pekikastme Ja
piimaga.

Kartuli-munapuder

l kg kartuleid, vett, soola, 2—3 spl. rasva, 1—2 muna, pool kl. koort, l—2
sibulat
Kooritud kartulid keeta väheses soolaga maitsestatud vees pehmeks, suruda katki,
lisada rasvaga läbikuumutatud hakitud sibulad ja lõpuks lahtiklopitud muna ja
koor. Kloppida hästi kergeks. Süüa praelihakastme ja rõõsa või hapupiimaga.

postitas 11:53 | arvamused (0)

Mulgikapsad

1 kg hapukapsaid, soola,
400—500 g pekist sealiha, suhkrut, pool kl. tangu või kruupe, (1—2 sibulat) vett

Kapsad ja liha panna keedunõusse, nende peale pestud tangud. Valada veega üle ja
hautada kaanega kaetult tasasel tulel või ahjupotiga ahjus, kuni kõik toiduained
on pehmed. Maitsestada soola ja suhkruga. Sibulad võib lisada algul või vähese
rasvaga kuumutatult hautamise lõpul. Lauale anda kartulitega või hautatud
lihatoitude juurde.

postitas 11:49 | arvamused (2)

Mitchi-munasupp

Ma ise pole mingi koduse kiirtoidu fänn, eelistan aeganõudvamat tervislikku sööki. ent küllap satub siia igasugu inimesi, nii panen üles selle mulle saadetud retsepti.

Noh, kui juba munade ja nuudlite peale jutt läks, siis üks veel, mida eile suure näljaga õhtul tegin. Nimi võiks olla Mitchi-munasupp või midagi sellist. Vaja läheb:
Pakk Michisid (kiirnuudlid)
1 muna
Natuke paprikat (võib ka ära jätta)
Keema ajada üsna vähekene vett, Mitchid e. nuudlid sinna sisse visata, mõned minutid keeta kuni on peaaegu pehmed, siis muna sisse lüüa. Kui on ka paprikat, siis see hakkida, aga võib jätta näpuotsa suurused kuubikud, mis suts enne muna sisse loopida. Maitseaineteks need samad kiirnuudli pakis olevad (sõltub muidugi margist, osadel ei ole nii head). Kokku peaks jääma selline parajalt paks \"supp\". Mina söön alguses pulkadega ja hiljem lusikaga leeme magustoiduks peale :) PS. Eeldab, et inimesel pole kiirnuudlimürgitust.

postitas pilleriin 11:16 | arvamused (3)

Hernesupp

400—500 g sea- või loomaliha
200 g suitsuliha 3 l vett
2 kl. kuivatatud herneid 1 sibul soola

Liha ja leotatud (6—8 tundi) herned panna külma veega keema. Keema hakkamisel
eemaldada vaht, siis lisada sibul ning keeta, kuni kõik ained on pehmed. Supp
maitsestada. Kui hernesuppi valmistatakse soolalihaga, siis keeta herned mageda
veega eraldi pehmeks ja lisada koos keedu-leemega lihaleemele.

hernesuppi saab aga teha veel mitut moodi..

Herne-piimasupp
Pool kl. kuivatatud herneid
1 l piima
4—6 spl. kruupe
soola
2 l vett
võid

Pestud leotatud herned ja kruubid panna külma veega keema ja keeta pehmeks,
lisada piim, kuumutada keemiseni, maitsestada ja lauale andmisel lisada või.


Herne-lambalihasupp
3 l vett
2—3 spl. sularasva
pool kl. kuivatatud herneid
l sibul
400—500 g suitsutatud lambaliha
l—2 porgandit
soola

Liha panna keema, lisada külmas vees leotatud herned koos leotusveega ja rasvas
kuumutatud väikesteks kuubikuteks lõigatud sibulad ning porgandid. Keeta nõrgal
tulel, kuni herned on pehmed. Maitsestada. Liha lõigata kuubikuteks ja panna
supi sisse tagasi.


Herne-kartulisupp
500 g suitsuliha või -konti
3—4 kartulit
2 l lihaleent soola (maitserohelist)
l l vett
l kl. kuivatatud herneid
l sibul
1—2 porgandit

Puhastatud, pestud ja leotatud (6—8 tundi) herned ja liha
panna vähese külma veega keema, lisada hakitud sibul ja
tükeldatud porgandid, keeta peaaegu pehmeks ning lisada
tükeldatud kartulid. Kui kõik ained on pehmed, võtta liha
välja, muud ained tampida pudruks, valada juurde lihaleem,
keeta veel 10—15 minutit ja maitsestada.
Supi juurde anda rasvaga praetud leiva- või saiaviile.

postitas 08:19 | arvamused (3)

15. jaanuar 2004

Siimu lihtne nuudliroog

Siim kribas mulle sellise lihtsa retsepti:

Ma soovitaks ühe ülilihtsa pasta, mida aeg-ajalt endale teen, kui toiduvalmistamisele aega ja vaimu ei viitsi kulutada. Vaja läheb:
Lintnuudleid
Sinki, sellist, mida hea praadida
Muna
Nuudlid ära keeta, kui valmis hakkavad saama, siis singiribad pannile ja tuliseks. Edasi tuleb kõike umb. korraga teha, sest peab tuline olema. Nuudlid kaussi, toores muna otsa ja särisev sink peale (ise kraabin pannilt ka rasva otsa) ning siis kõik kiirelt ära segada. Muna hüübib tänu makaronide ja singi kuumusele natuke ära, kuid kõik peaks siiski mõnusalt vedel olema. Viimasel korral praadisin singi sisse ka natuke paprikatükke. Maitseaineid ma sellele ei pane, sink ja muna annavad omapärase tulemuse nagunii.
Head katsetamist :)
Siim


muide, ka mul on antud toidust oma versioon olemas. vahe on selles, et segan muna piimaga, singi asemel kasutan suitsupeekonit ning kui peekon on pannil juba üsna kena, siis kallan makaronid ka pannile, kuumutan ning seejärel muna-piimasegu peale ja siis segan kuni hüübib. soola-pipart-pitsaürte ka man.
ja kuigi Siim jättis end anonüümseks, on mul põhjust arvata, et just tema sedasinast köögipäevikut oma ajaveebis reklaamis :)

postitas pilleriin 23:50 | arvamused (1)

Jänese hautis ploomidega

Vajalikud toiduained:

jänes (küülik)
kuivatatud kivideta ploome 300 g
shampinjone 1 pakk
tüümiani e. aed-liivateed peoga
küüslauku
valgeveiniäädikat
sidrun 1/2
loorberilehed 2-3 tk
nelk 6-7 tera
soola
pipart (valge)
puljongit pisut


Jänes, või siis tegelikult küll küülik, tükeldada koos kontidega parajateks hautisetükkideks. Eemaldada suuremad rasva- ja kileosad. Pesta jaheda veega. Pruunistada väheses õlis. Jubedalt pritsib :P
Pane pruunistatud liha vähesesse puljongisse hauduma, lisa kuubikuteks lõigatud sidrun, sorts veiniäädikat, loorber, nelk, sool, pipar, tüümian. Hauta umbes tund.

Lisa ploomid, shampinjonid. Kuumuta veerand tundi. Valmis.
Sai jube hea :)

postitas Fikon 19:16 | arvamused (7)

hautatud porgandid

10 keskmist puhastatud porgandit , pool kl. vett
soola, 2—3 spl. rasva , rõõska või hapukoort

Porgandid lõigata kuubikuteks, panna keedunõusse kuuma rasva sisse ja kuumutada
segades. Lisada vedelik ja sool ning hautada kaane all pehmeks. Kui toit jääb
kuivaks, valada vedelikku juurde. Seejärel lisada koor ja kuumutada koos läbi.
Hautatud porganditele võib lisada ka jahutummi. Selleks segada 2—3 tl. jahu
poole kl. külma piimaga, valada peaaegu pehmeks keenud porganditele ja keeta
koos läbi.

postitas 18:03 | arvamused (0)

hautatud köögivili

1 kg köögivilja (porgand, kaalikas, kapsas, kartul, sibul jne.), 1-2 kl. vett
või lihaleent

Juurvili lõigata kuubikuteks ja kuumutada keedunõus rasvaga läbi, lisada
vedelik, maitsestada ja hautada kaane all, umbes 10 minuti järel lisada
tükeldatud kapsas ja kuubikuteks lõigatud kartulid ning hautada üheskoos
pehmeks. Hautamise lõpul peab köögiviljal üsna vähe vedelikku olema. Lõpuks
lisada hapukoor ja kuumutada üheskoos keemiseni. Lauale anda maitserohelisega
ülepuistatult.

postitas 18:00 | arvamused (0)

hapukapsasuppe

hapukapsasuppi, nagu ühte head eesti suppi ikka, annab teha mitmel eri moel. paneme siis siia mõned ritta:

Hapukapsasupp seapea ja seajalgadega

Pool seapead ja seakõrv, pool kl. odrakruupe, 3 l vett (1—2 sibulat)
2—2l hapukapsast, soola

Seapea ja seakõrv panna koos hapukapsaste, pestud odrakruupide ja sibulatega külma veega keema. Keeta pehmeks ja maitsestada enne lõplikku valmimist. Seapea anda eraldi vaagnal lauale.

Hapukapsasupp lambalihaga

500—600 g lambaliha, 1 sibul, 1l hapukapsaid, 1 spl. rasva (2—4 spl. odratangu), soola, 1 porgand 2 l vett

Liha panna külma veega keema, eemaldada vaht, lisada hapukapsad ja pestud
odratangud ning keeta. Pool tundi enne keetmise lõpetamist lisada rasvas
kuumutatud peenestatud sibul ja porgand. Keeta kõik pehmeks. Odratangude asemel võib kasutada ka jahu. Juurde võib anda ka verikäkke.


Hapukapsasupp kartulitega

500 g hapukapsaid, 1—2 porgandit, 400—500 g soolaliha, 4—5 keskmist kartulit
2 l vett, soola

Hapukapsad ja liha keeta peaaegu pehmeks, lisada riivitud porgandid, kartulid ja keeta kõik pehmeks. Maitsestada. Liha anda eraldi vaagnal lauale.

Hapukapsasupp põldubadega

400—500g sealiha, pool kl odratangu, 1 l hapukapsaid, 1 sibul, pool kl. kuivatatud põldube, soola, 2 l vett

Põldube leotada vees 6—8 tundi ja kupatada. Liha panna külma veega keema,
eemaldada vaht, lisada leotatud ja kupatatud oad, hapukapsad, odratangud ja
peenestatud sibul. Keeta kõik ained pehmeks ja maitsestada. Liha anda lauale
eraldi vaagnal või lõigata kuubikuteks ja panna supisse.

postitas 17:57 | arvamused (0)

nõgese- või naadisupp

Noori nõgeseid või naate
2 spl. võid
1 spl jahu
vett
soola
2 muna

Noored nõgesed või naadid puhastada, pesta, keeta vähese veega ilma kaaneta nõus
ja hakkida peeneks. Või sulatada, lisada jahu ja kuumutada läbi, valada juurde
kuum vesi ja hakitud nõgesed või naadid. Keeta mõni minut, siis maitsestada
soolaga. Kausis kloppida toores munarebu koorega lahti, valada peale kuum supp.
Muna võib lisada ka keedetult lõikudena.

postitas 17:52 | arvamused (1)

aedviljasupp

400—600 g liha
3 l vett
soola
4—5 porgandit
6—8 kartulit hapukoort maitserohelist

Liha panna külma veega keema, eemaldada vaht, keeta poolpehmeks, lisada sool,
ribadeks lõigatud porgandid ja kaalikad, lõpuks kartulid, ja keeta kõik pehmeks.
Lauale andmisel panna supisse hapukoort ja puistata peale maitserohelist.

postitas 17:50 | arvamused (0)

Aedviljatoidud

Aedviljadest tarvitati toiduks talvel kõige enam naereid, hiljem
kaalikaid ja hapukapsaid. Naereid ja kaalikaid keedeti, küpsetati
tervelt reheahjus ja kasutati teiste toitude lisandina. Küpsetatud
kaalikas oli vaga maitsev.

XIX sajandil levinud kartul võeti küll algul rahva poolt
umbusaldusega vastu, muutus aga üsna varsti asendamatuks
toiduaineks. Taludes söödi kartuleid küpsetatuna reheahju tuhasel
põrandal. Küpsed kartulid tõmmati roobiga sõelale või mati sisse,
mindi õue, kus sõela hoolega raputati, et lahtine tuhk minema
lendaks, ja pandi sama nõuga lauale. Matist võeti, hõõruti käte
vahel või püksipõlvel puhtaks ja söödi. Kõrvale võeti soolasilku või
kasteti kartul silgusoolvette. Eriti maitsev oli kartul, kui seda
kasteti kohupiima sisse, mis omakorda rõõsa või hapupiimaga vedelaks
tehti. Jõukamates taludes segati paksupiima hulka koort või pandi
kartulile võid otsa. Kartulit kasteti veel hapu või rõõsa piima
sisse, kuhu maitse järgi oli soola lisatud. Kui oli, söödi kartulite
kõrvale ka lihalõike. Kooritud pannikartuleid tehti harva, sest
koorimisel läks osa kartulisisust kaduma.

postitas 17:35 | arvamused (0)

Rahvatoidud

Eesti rahvatoidud olid valmistamisviisilt lihtsad, kuid
heamaitselised. Paikkonniti oli ühel ja samal toidul erinevusi.
Omapärase meeldiva maitse andis toidule sageli reheahi, mida ei saa
asendada ühegi maitseainega. Äärmiselt lihtne oli toidu
laualeandmise viis: puukausis supp, vaagnal suure tükina liha, sinna
juurde lõhnav rukkileib, või jälle puupütis või, kuum odrakarask
külma rõõsa piimaga, reheahjus hautatud mulgikapsad sealihaga jne.

Lauanõudeks olid peamiselt puust kausid. Suuremad neist olid leeme-,
kördi- ja pudrukausid. Väiksemates pandi lauale silku, võid, liha,
kastet. Puder oli koos rasvasilmaga ühes nõus. Suurema pere puhul
asetses laual kaks või kolm kaussi nii et igaüks ulatus oma lusikaga
putru võtma ja rasvasilma kastma, Lauanõudest olid laual veel
piimapütid. Vahel pandi nendega või lännikutega lauale ka suppi või
putru. Hiljem hakati puukausside asemele muretsema ümmargusi ja laiu
savikausse ning kivist (fajanss-) taldrikuid..

Söömiseks oli igaühel oma jaolusikas, mille varrele oli lõigatud oma
märk. Pärast söömist asetati lusikad varna. Kui olid laual keedetud
kartulid, räimed, lõss ja leib, siis kasutati ainult
taskunuga.Söömise ajal oli igaühel laua juures kindel koht. Laua
otsas istus harilikult peremees. Vana kombe kohaselt oli tema
läheduses leivapäts, millest ta lõikas vajaduse järgi. Pärast
söömist tänati toidu eest. Kui söögiajal juhtus külaline tulema,
kutsuti see alati leiba võtma

XIX sajandi lõpul ja XX sajandi alguses hakkasid eesti külas levima
uued toidud, mida varem oli valmistatud ainult linnades ja mõisates.
Ilmusid esimesed laialdasemaks kasutamiseks määratud kokaraamatud.
Korraldati lühemaajalisi majapidamiskursusi, küladesse ilmusid
suuremate oskuste ja vilumustega kokad, kelle hooleks jäi
toiduvalmistamine tähtsamate sündmuste puhul. Kasvas poest
ostetavate toidu- ja maitseainete hulk. Vanad rahvapärased toidud
hakkasid taanduma uute linnatoitude ees, esmajoones jõukama
talurahva pidulaual. Järjest enam võitsid poolehoidu mitmesugused
küpsetatud saiad ja koogid, tangupuder asendus sageli manna- või
riisipudruga. lauale ilmus heeringas, jne. Kadusid vanade
toitude erinimetused. Nii körti, leent kui rooga hakkasid nooremad
suppideks nimetama. Muhus öeldi: «Seni kuni koldes keedeti, oli
leem, kui pliidil keedeti, oli supp». Kihelkonnas aga: «Enne paargu,
pada, roog, nüüd köök, katel, supp.

postitas 17:33 | arvamused (3)

potihõrgutis

et ma suuresti mõtlesin selle koha teha, et ka vanemaid retsepte näha oleks, siis veel üks siia. originaalkuupäev on 02.12.02 :)

500 g vasikaliha
750 g kardulast
200 g tomateid
50 g tomatipastat
300 g baklazhaane (ka munataim - kes k...t küll sedaviisi tõlkis?!)
100 g suitsuribi
pool sibulat
peterselli, basiilikut, küüslauku, loorberit, pipart, soola meki järele

Savinõusse (nonii 3-4 liitrisesse) või keraamilisse kuumust kannatavasse nõusse panna hakitud sibulaga segatud kartulikuubikud. Väikseteks tükkideks lõigatud vasikas koos baklazhaanidega, mis eelnevalt pannil suitsuribiga praetud, sinna potti järele. Pipar ja hakit' roheline pääle raputada. Tomatipasta tuleb pisukese buljonksiga lahjendada, millesse pressida ka küüslauk. See ka sinn potti ja siis sool ja pipar takkaotsa.
Hauta ahjus kenaste pehmeks ja enne hautamise lõppu aseta pääle terved!!! tomatid.
Vat nii, keele viib minema kui naksti.
Volks

postitas pilleriin 16:49 | arvamused (0)

pariisi aedviljasalat

miks see salat just pariisi on, ma ei tea. igatahes sellise nime all see mu ema retseptide märkmikus (väga kulunud märkmik) igatahes seisab ja meie peres on seda tehtud nii kaua kui ma mäletan. hea vaheldus makraga riisisalatitele, mis praegu eriti levinud on.

130g riisi
2-4 porgandit
200g rohelisi herneid
200-300g doktorivorsti
150g majoneesi
2spl õunaäädikat või -veini
soovi korral 1-2 õuna
maitserohelist, soola

Keeda porgandid ja riis. Pane riis nõrguma. Porgandid lõika ristkülikukujulisteks tükkideks, samuti vorst ja õunad. Vala salati koostisained kaussi, peale vala majonees, õunaäädikas, raputa peale soola ja maitserohelist. Sega korralikult ja lase umbes tund aega jahedas seista. Serveerimisel võid kaunistada värskete tilli- või petersellilehtedega.

postitas pilleriin 16:16 | arvamused (0)

Põrgust päästetud siga

tulles vastu fazzu soovile, kopin siia selle retsepti. ühtlasi tänud autorile! :)

Valmistada juhul, kui on vaja hädasti kaitsta käntsakat parimat sealiha riknemise eest. Põhjuseks näiteks see, kui ilusal kevadpäeval koos 25-kraadise sooja saabumisega külmkapp untsu läheb(või midagi sinnapoole).

Vaja on:

Mida parajagu kodus on, sest nagu eelnevalt mainitud, tegu on häireolukorraga ning poest midagi tuua ei jõua. Hea oleks, kui leiduks selliseid asju:
musta pipart
soola
mingit tsitrusvilja, näiteks sidrunit
küüslauku paar küünt
oliiviõli
üks korralik mugulsibul, hädapärast ka paar väiksemat
rohelist sibulat, peterselli, sellerit, porrut vms. rohelist
mõistagi hea seaprae tükk

Tee nii:
Võta küüslauguküüned ja purusta ära. Kuidas iganes parem on, mina vajutan nad tavaliselt lihtsalt kahvliga mudruks. Võta liha ning määri kokku sellesama küüslaugu, soola ja musta pipraga. Lisaks pigista sidruni seest mahla, saab tummisem. Võta lihatüki suurusega sobiv malmpott, ahjuvorm või lihtsalt kõrgema servaga ahjuplaat. Pane liha anumasse, kalla sinna natuke vett(sortsu võid õli ka panna aga esialgu tuleb rasva ka liha seest) ning pista kogu see värk umbes tunnikeseks korralikku kuuma ahju. Vahepeal võid lihatükki paar korda ümber keerata, nii saab ta ühtlaselt pruun. Vaata, et vett väheks ei jääks!
Tunni aja pärast lisa juurde sibulakettad ning kõikvõimalikku mitte-väga-peeneks lõigatud rohelist. Nüüd võib olla vaja ka sorts oliiviõli panna, et asi väga kuivaks ei läheks.
Eksperimenteerimise koht: mina siinkohal potile kaant peale ei pannud. Võiks aga panna, sest äkki saab mahlasem.
Igatahes, pista lihake uuesti ahju ja küpseta senikaua, kuni valmis on. Peaks hea saama.
Kogu see värk võtab umbes 1.5-2 tundi aega, aga vahepeal on piisavalt aega, et jõuaks rahulikult natuke külmkappi parandada. :-)
Tarvitada:
Seespidiselt. Võib soojalt, koos keedukartuli, mädarõika ja pitsi parema viinaga. Midagi hullu aga ei juhtu, kui ta maha jahtub. Mis taga siis teha, eks mõtled ise välja.
Teie terviseks.

postitas pilleriin 00:30 | arvamused (4)

14. jaanuar 2004

tomatisalat

ja veel üks Volksu retsept kohe otsa:

5 tomatit
2 kõvakskeedet muna
2 supilusikut väikesi rosinaid
2 supilusikut maitsestamata jogurtit
soola, pisut suhkrut
pisut äädikut
pool teelusikut sinepit

Tomatid viiludeks. Munakollased hõõrtuakse pisukse suhkruga lisatakse napp äädik ja jogurt. Segatakse tomativiiludega segi. Hakitud munavalge pääle. Tillioks otsa.

Volks

postitas pilleriin 18:58 | arvamused (0)

mõnusalt lõhnav lillkapsavorm

esimene tänane Volksu retsept. uskuge mind, luba on olemas :)

Lõhnavad lilled

1 suur lillkapsapää
100 g toorsuitsupeekonit
supilusik võid
2 supilusikut jahu
3½ klaasi piima
2 muna
riivitud kõva juustu
tüümiani, soola

Lillkapstas soolasesse vette ja pehmeks vuhistada. Ahjuvorm võiga määrida ja kapstas sinna tükkadigi sisse. kapstatükkide vahele toorpeekoniribad. Pannil lastakse või jahuga kokku ja jupiti piim valatakse manu. Sool. 10 minti lastakse pannil sirrata. Kui soust jahtunud, segatakse är hõõrutud munad ja hakitud tüümian tollele sekka. Valatagu see kraam lillkapsta pääle kõik. Ja pähe veel riivjuust. Ahjus küpseks ja lauale.

Vein: siia sobib chardonnayd juua kenasti.

Volks

postitas pilleriin 18:57 | arvamused (0)

vürtsikad juustuküpsised

ootan juba terve päeva, millal fikon oma suurepärase jänesehautise retsepti üles paneb (tõesti, läks napilt, et ma panni lakkuma ei hakanud :P). aga seniks pakuks hoopis küpsiseid. on sellised soolased ja sobivad hästi õlle või veini kõrvale, aga lähevad ka niisama alla.

300g jahu
300g riivitud Shveitsi (või mingit muud pikantsemat) juustu
300g võid või margariini
2 muna
muskaatpähklit, cayenne- või chillipiprapulbrit
seesamiseemneid, purustatud mandleid, köömneid
määrimiseks 1 munakollane ja 1spl piima

Vahusta kausis rasvaine. Lisa ükshaaval munad, eelmine tuleb enne järgmise lisamist korralikult rasvainesse segada. Seejärel sega taignasse jahu, lisades seda vaheldumisi riivitud juustuga. Maitsesta muskaatpähkli ja piprapulbriga. Pane taigen toidukilesse ja aseta umbes üheks tunniks külmkappi.

Seejärel rulli taigen jahuga kaetud laual umbes poole sentimeetri paksuseks ja lõika koogivormidega küpsised välja. Pane ahi sooja 180 kraadi peale. Sega omavahel munakollane ja piim ning pintselda küpsised seguga. Puista küpsistele seesamiseemneid, mandlilaastusid, köömneid vastavalt maitsele.

Küpseta umbes 10 minutit.

maitseaineid võib panna üsna palju, nii et taignas ikka tunda on. muidu lahtub kuidagi ära küpsetamise ajal :)
ahjus on mul ka kauem olnud kui 10 minutit. seni kuni pealt kuldseks saavad. minu kogemus ütleb, et kui neid küpsetada siis, kui muu pere kodus on, kaovad need küpsised kiiremini, kui uus portsjon ahjust välja tuleb..

postitas pilleriin 14:33 | arvamused (0)

13. jaanuar 2004

kaubamaja ja vein

.. ei käi kokku, nagu ma jälle kord äsja tõdema pidin. miks ei võiks ühes kesklinna ennast eliitpoeks pidavas asutuses olla normaaaaalset veinivalikut? midagi sealt ju leiab, aga valik on .. veider. carmenere'i, mu lemmikut, oli täpselt 2 sorti. seekord siis valisin 1997a tempranillo hispaaniast.
järgmine kord teen ikka tingi sisse ja astun stockmanni alkoholiosast läbi.

postitas pilleriin 20:41 | arvamused (0)

tere!

üritan siin vaikselt luua nö. elavat retsepti-kokkamise jm. köögiideede lehte.
kõigil on võimalus oma retsepte lisada kommentaaridesse või üksikuid retsepte ka mailiga PilleRiinule saates (autori nimi saab ära mainitud). kui aga on soovi lisada suurem hulk nõuandeid kasvõi pikema aja jooksul, siis võiks sellest samale mailile teatada ja saadki oma kasutajanime, millega ise uusi teemasid lisada.
loodan, et sellele lehele koguneb tore hulk köögiga sesotuvaid nõuandeid :)

ühtlasi uurikski, et kas oleks huvi, et toitude jaotus oleks käikude (eelroad, salatid, praed jne.) järgi või põhilise koostisosa (liharoad, kalaroad, piimatoidud jne.) järgi?

postitas pilleriin 17:50 | arvamused (0)