29. juuni 2010

banaani-kookoskook

erinevatest rabarberikookidest sai siiber. niisiis sai võetud kusagilt netist üks retsept ja seda muditud.

125g võid või margariini
2 karpi (300g) Farmi maitsestamata toorjuustu
250g suhkrut
3 muna
300g kooritud banaane
1tl vanillisuhkrut
400g jahu
2tl küpsetuspulbrit
1tl soodat

100g kookoshelbeid
2spl suhkrut
2tl kaneeli

võta toorjuust ja või ca tund varem kapist välja pehmenema.
pane ahi soojenema 180 kraadi peale.
sega või suhkruga, lisa toorjuust ja klopi ühtlaseks (ei pea vahtu kloppima). lisa ükshaaval munad, segades iga muna enne järgmise lisamist korralikult taignasse.
püreeri banaanid ja lisa eelnenule.
sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sooda ning sõelu taignasse.
purusta kookoslaastud ning sega suhkru ja kaneeliga. lisa umbes pool segu taignale.
aseta 26cm läbimõõduga koogivormi põhja küpsetuspaber ning vala taigen vormi. puista peale ülejäänud kookossegu.
küpseta ca tund, kuni koogi sisse torgatud tikk jääb välja tõmmates puhtaks.
enne vormist eemaldamist lase umbes pool tundi jahtuda.

soojalt sobib väga hästi nt jäätisega, külmalt aga kohvi kõrvale.


banaanikook726.jpg

postitas pilleriin 21:44 | arvamused (0)

17. mai 2010

singi-tomati-kodujuustu-quiche kerge salatiga

tõesti-tõesti - see oli minu esimene quiche. otsa sai lausa hämmastavalt kiiresti.
tegelikult on quiche retsepte netis saadaval küll ja küll, aga nagu mulle just öeldi, et villaseid sokke on ka nett täis, aga ikka pannakse juurde. no mina panen villased sokid küll jalga :P

aga olgu, asja juurde. 24cm vormi tegin, kogused siis selle järgi. ja nagu ikka, ega mu retseptid väga kaalujälgijatele sobi. ning sõna 'pirukas' on suupärasem :P

taigen:
250g jahu
150g võid
veidi soola
2-3spl külma vett

täidis:
4 muna
200ml 35% koort
100g Farmi maitsestamata toorjuustu (toatemperatuuril)
200g suitsusinki
2 tomatit
2tl hakitud värskeid ürte (basiilik, tüümian, rosmariin)
veidi soola

salat:
1 pea frillice salatit
1 pikk kurk
200-300g tomateid (kirsstomatid on parimad, aga ka muud sobivad)
1 keskmine paprika
3-4 päikesekuivatatud tomatit
1spl balsamveiniäädikat
2spl kvaliteetset õli (ma ise olen kasutanud valge sinepi õli; aga külmpress-oliivõli on muidugi väga sobilik)
1tl suhkrut
0,5tl soola
veidi jahvatatud valget pipart

taigna valmistamiseks peavad ained olema külmad. aseta või, jahu ja sool suuremale lõikelauale ja haki kiiresti suure noaga ühtlaseks pudiks. kasuta kindlasti võid, mitte margariini. lisa vesi ja mätsi ühtlaseks taignaks :P
rulli küpsetuspaberi peal vormipõhjast veidi suuremaks, pane teise küpsetuspaberiga kata vormi põhi. aseta nüüd vorm taignale ja keera osava liigutusega kogu kupatus teistpidi, nii et taigen on vormi põhjas. käte abiga kohenda taigent, kus vaja. servad peavad ka kenasti jääma.
aseta vorm külmkappi, vähemalt pool tundi peaks seal seisma, kui võib ka pikemaks 'unustada'.
kuumuta ahi ca 220 kraadini. torka taignast puutikuga läbi mõned augud, et õhk küpsemise ajal alt välja pääseks ja tainast 'kummi' ei ajaks. aseta põhi ahju, ca 5 minuti pärast alanda temperatuuri 200le kraadile ja küpseta veel umbes 10 minutit.

vahepeal valmista ette täidis. koori tomatid ja viiluta. haki suitsusink kuubikuteks. mikserda kokku munad, koor ja toorjuust. lisa veidi soola.

nüüd peaks põhi küps olema. võta see ahjust välja, aseta põhjale ühtlaselt singikuubikud, nende peale laota tomatikettad ja puista ürdid. nüüd kalla kõige peale muna-koore-toorjuustutäidis.

aseta ahju ja alanda veel veidi temperatuuri (ca 190). küpseta ca 30-40 minutit, küpsust võid kontrollida puutikuga.

kuni quiche küpseb, on hea aeg valmistada salat.
rebi salat tükkideks (võid kasutada ka mingit muud meeldivat salatit või frillice ja lollo rosso segu), kirssomatit lõika neljaks, suuremad sektoriteks. kurk lõika pikuti pooleks või neljaks ning seejärel mitte väga õhukesteks viiludeks, puhasta paprika seemnetest ja viiluta samuti mitte liiga peenikeseks. tükelda ka päikesekuivatatud tomatid.

vala salatikastme ained (balsamico, äädikas, suhkur, sool, pipar) väikesesse kaanega purki ja loksuta seal korralikult segamini ning seejärel vala salatile ja sega salat läbi. jäta lauale seisma, kuni pirukas valmib.

quiche on väga hea ka siis, kui on üleöö külmkapis seisnud.


quiche066.jpg

postitas pilleriin 21:22 | arvamused (1)

24. aprill 2010

banaanimuffinid šokolaadiga

selle retsepti aluseks on Nigella Banana and butterscotch muffins. esimest korda sain selle baasil tehtud muffineid ca kuu aega tagasi külas ja siis küsisin retsepti. sain selle koos paari soovitusega ja lõpuks teen ikka mingi veidi-veidi muudetud variandi.
aga neile, kes ei viitsi võõrkeelsest õpetusest end läbi närida, minu versioon.

6 küpset banaani
250ml õli
4-5 muna (mul oli pisemad munad ja panin 5)
500g jahu
ca 200g tuhksuhkrut (aga võib panna ka demerara suhkrut, sobib väga hästi ja sellega oli tehtud tookord, kui ma esimest korda proovisin)
1tl soodat
3tl küpsetuspulbrit
100-150g šokolaadinööpe (või riivitud mõrušokolaadi)

pane ahi sooja 190-200 kraadi juurde.
püreesta banaanid. vale pisemasse kaussi õli ja löö sinna sisse munad. sega korralikult.
mõõda suurde kaussi jahu, suhkur, sooda ja küpsetuspulber. lisa õli-munasegu ja püreestatud banaanid. sega ühtlaseks taignaks.
aseta suure lusika abil muffinipaberitega vooderdatud vormi. puista peale šokolaadinööpe või riivšokolaadi. soovi korral võid riivšokolaadi ettevaatlikult taignasse segada kõige lõpuks.
küpseta ca 20 minutit.


banaanimuffik965.jpg

postitas pilleriin 19:53 | arvamused (0)

21. märts 2010

soolased lehttaignaküpsised

juhtus nii, et ostsin paar korda Selverist karbikesi nimega "Pestokõrvakesed". tootjat ma ei mäleta. igal juhul maitsesid head - aga kallid on ka, raiped.

aga samas, mõtlesin, pole nendes ka mitte midagi ülejõu käivat.
pestot on mul kodus ikka, läksin hankisin mõned vajalikud ained (nagu taigna) poest juurde ja tulemuseks olid kolme täidisega küpsised.

1kg lehttainast
3sl rohelist (klassikalist) pestot
3sl punast (päikesekuivatatud tomatite) pestot
3sl toorjuustu (nt Farmi naturaalne)
2tl Mistura de Tomato't (saadaval piprapoes, on päikesekuivatatatud tomati, küüslaugu, basiiliku jms kuivatatud segu
1 muna
linaseemneid, seesamiseemneid (viimaseid mul seekord ei olnud)

pane ahi sooja ca 220-230 kraadi juurde.
rulli tainas laiali ja lõika kolmeks ühelaiuseks ribaks. lehttainast ei tasu üritada rullida väga õhukeseks, ka on seda mõistlikum töödelda jahedas.
määri ühele ribale rohelist pestot, teisele punast ja kolmandale toorjuustu. toorjuustu peale raputa tomati-ürdisegu.

rulli kõik ribad pikemat külge pidi kokku (st. et jääb pikk ja üsna peenike toru) ning väga terava noaga lõika sealt umbes 1cm paksused seibid (nagu kaneelirulle tehes nt). aseta seibid lõikepinnaga küpsetuspaberiga kaetud plaadile.
klopi muna väiksemas tassis või kausis kahvliga segi, pintselda küpsised munaga. puista peale ohtralt lina- ja seesamiseemneid.

pane küpsised plaadiga ahju. küpseta, kuni muutuvad kenaks tumekollaseks. oluline on, et esimese ca 5 min jooksul ahjuust ei avataks.


lehtkypsis089.jpg

postitas pilleriin 18:28 | arvamused (0)

25. veebruar 2010

mustika-juustukook ehk juristide elupäästja

otsustasin, et 92. sünnipäev on piisav põhjus üle tüki aja üks kook teha.
alustuseks kiidan Rimit, kust sain normaalne hinnaga kvaliteetse väikese koogivormi. meile lihtsalt jagub 24se läbimõõduga vormist küll, praegune 28ne on enamasti liiga suur.
ilmselt leiab mustika-juustukoogi retsepte netist küll, aga ma ei võtnud aluseks ühtegi konkreetset, vaid kombineerisin kokku. või siis pigem, lasin end inspireerida.

koogi lisanime põhjus on kirjas siin.

aga retsept siis:

125g täistera küpsiseid
50g mandlilaaste
125g sulavõid
300g (tegelikult võiks olla 450g) Farmi maitsestamata toorjuustu
3 muna (450g puhul 4 muna)
100g suhkrut (metsamustikate korral rohkem)
soovi korral veidi riivšokolaadi ja nt laimimahla
paar peotäit Marjasoo mustikaid (talvel sügavkülmast)

purusta küpsised ja mandlilaastud, et oleks üsna peenike puru. võid seda teha nt taignarulliga või kausis pudrunuiaga. sega sulavõiga. määri lahtikäiv koogivorm võiga (põhjale võib ka küpsetuspaberi panna) ning mätsi segu vormi, ka mööda servi ülespoole. pane vorm koos põhjaga külmkappi, kuni valmistad täidise.
vot selle põhjaga on mul ikka mingi jama, jääb liiga pudisev. kas peaks olema rohkem vedelikku või lihtsalt on see kogus väikese vormi jaoks suur. mingi mõte tuli proovida nt kondenspiima ka natuke sinna segada.

pane ahi sooja ca 160 kraadi juurde.
täidise jaoks vahusta toorjuust suhkruga, seejärel lisa ükshaaval munad. mina lisasin mõne tilga Rimist ostetud I Love Eco laimimahla ka - mulle meeldib natuke hapukas rohkem kui liiga magus ja kultuurmustikad sügavkülmast on liiga vähehapud (kuigi väga head muidugi).
võta põhi külmast ja soovi korral riivi veidi šokolaadi põhjale

seejärel kalla täidis põhjale ning puista koogile mustikaid ning aseta ahju.
küpseb ligi tund aega julgelt. täidist võib nii kolmveerand tunni pärast tikuga katsuda - kui tundub piisavalt kõva, võib ka varem välja võtta.

lase vormis taheneda ja seejärel eemalda vormist (kui õnnestub).
mina seekord ei julgenud, nii et sai plastiklabidaga vormi pealt jagatud. maitseomadusi see siiski ei mõjutanud :)


mustikajuustukas846.jpg

postitas pilleriin 00:22 | arvamused (0)

24. detsember 2009

apelsini-šokolaadi juustukook

ma ei ole suurem asi küpsetaja. kunagi nooruses sai rohkem magusale rõhutud, nüüd enam ammu mitte. nii kipuvadki mu koogid tulema tihti sellised natuke käki moodi :P seekordne ei erine just väga.
retsepti leidsin allrecipes-i lehelt ja ilmselt kas konvertimisega või mõõtmisega kõik ei klappinud. aga midagi väga hullu ka ei ole, koogil on olemas üsna kuju ja vägagi maitset.

koogipõhi:
150g purustatud Digestive küpsiseid
50g suhkrut
100g sulatatud võid

täidis:
100g mõrušokolaadi
600g toorjuustu (mina kasutasin Farmi oma, aga ilmselt sobib ka kohupiimapasta)
200g suhkrut
5 muna
75ml apelsinimahla
(veidi riivitud apelsinikoort)

sega omavahel purustatud küpsised, suhkur ja sulatatud või. saadud segu suru koogivormi põhja ja külgedele.
küpseta 180 kraadi juures 10 minutit ning võta välja.

sulata šokolaad veevannil ja jäta vannile seisma, et ei taheneks.
vahusta toorjuust suhkruga ja seejärel lisa ükshaaval muna. enne eelmise lisamist sega eelmine korralikult (mikseriga saab kiiremini, kui juust on piisavalt pehme). lisa apelsinimahl ja apelsinikoor.
kalla umbes veerand kuni kolmandik täidist teise kaussi ja sega sulatatud šokolaadiga.

vala hele täidis poolküpsele põhjale. seejärel lisa šokolaadiga täidis ning noa või lusika abiga saad kujundada koogile mustri. mina lisasin kõige peale veel natuke sulatatud šokolaadi.

aseta ahju tagasi ning küpseta ca tund.

mõned mugandused on siin retseptis need, mis ma ise tegin (kasvõi pakendite mahud on ameerika süsteemist ümber mõõdetuna suht absurdsed), aga küpsetasin madalama temperatuuriga; 180 tundub siiski mõistlikum olevat.
ja mahla võib rohkem panna, tulemus oli minu jaoks natuke liiga magus.


apelsinijuustukook947.jpg

postitas pilleriin 20:24 | arvamused (1)

21. juuli 2008

Vincenti šokolaadikook

Vincent on üks Tallinnas elav prantslane ja tema seda retsepti levitas. Natuke nagu Tarte au Chocolat, aga mitte päris (vähemalt mitte need retseptid, mis mulle ette on jäänud, aga igas kubermangus tehakse toda ka ju ise moodi).

150g tumedat šokolaadi
125g võid
200g suhkrut
4 muna
200g jahu
4-5 tl küpsetuspulbrit

Sulata šokolaad koos võiga leiges kohvis või vees. Sega, lisades samal ajal ülejäänud komponendid. Küpseta ümaras lahtikäivas koogivormis 45 minutit 180° juures.

postitas fazz 14:58 | arvamused (0)

11. juuni 2008

riisi-rabarberikook

mul on nina all juunikuu Tervis+ ja tahan siit ühe retsepti omale kirja panna, et järgi proovida.

2kl toorest riisi
1kl vett
1,5kl piima
2spl võid
4 muna
500g puhastatud rababerit
150g suhkrut
1tl tuhksuhkrut
1tl kakaod
soola
vormi määrimiseks võid

tükelda rabarberid ja kalla peale 100g suhkrut. lase seista 1,5-2h. kurna ja jäta siirup alles.

pane riis veega keema ja keeda 2-3 minutit. lisa piim ja keeda poolvalmis. maitsesta vähese soolaga. lase jahtuda.

vahusta munad 50g suhkruga ja lisa jahtunud riisipudrule.
määri vorm võiga ja kalla riisipuder vormi, rabarberid (ilma siirupita) aseta peale. puista üle tuhksuhkru ja kakaoga ning küpseta 180 kraadi juures umbes veerand tundi.

serveeri koos siirupiga.


seda lugedes arvan, et putru oleks hakata hea keetma siis, kui rabarberid on seisma pandud, siis jõuab ära jahtuda kenasti.
kui olen järgi proovinud, siis kommenteerin :)

postitas pilleriin 19:09 | arvamused (0)

30. detsember 2006

kaneelisüdamed

4 muna valged
250g tuhksuhkrut
325g sarapuupähkleid või mandleid (jahvatatud või purustatud)
2tl kaneeli
suhkrut

vahusta munavalged. kui vaht muutub tugevaks, lisa tuhksuhkur ja vahusta veel paar minutit. võta 2 spl glasuuri jaoks, pane see niiske rätikesega kaetud tassi, et ära ei kuivaks.
sega ülejäänud munavalge hulka pähkli- või mandlipuru ning kaneel.
laota taignalauale suhkur j laota taigen selle peal 1cm paksuseks kihiks. vormi südamed. pane need küpestuspaberiga kaetud plaadile ja lase neil 1-2 tundi toatemperatuuril seista.
pane ahi sooja 160 kraadi juurde. määri küpsised pealt ülejäänud munavalgevahuga ja küpseta umbes 25 minutit. tõsta plaadilt, kui küpsised on jahtunud.

postitas pilleriin 11:30 | arvamused (1)

17. oktoober 2006

Pähkli-šokolaadi küpsised

Et pabistamise kõrvale tekitasin sellise küpsiseretsepti

150g mandleid (Euroshopperi pakike) röstida pannil
peotäis kreeka pähkleid
(pakipõhi kuivatatud maasikaid)
pool klaasi tumedat suhkurt
kõik köögikombaini ja nugadega rezhiimi peal peeneks.
Siis koguaeg segades juurde:
2/3 pakki võid
2 muna
1 pakk kohupiima.

Kuivained võiks enne ära segada.
umbes 1-1,5kl speltanisu helbeid, 1 tl peenestatud, kuivatatud piparmünti (võib avada panna 1-2 teekoti sisu), 1/2 tl soodad ja 4 tl kakaod Meie Mark.

Siis köögikombaini ja segi muude asjadega. Vajadusel jahu juurde, nii et saaks mitte äga kõva aga selline paks ja natuke nätske taigen.

Suure supilusikaga tõsta suured pätsid ja vajuta natuke laiali (nii et näeksid välja nagu cookied ameerika moodi) ja küpseta 20-25 minutit 180 kraadises ahjus

Ei ole väga magusad, ei ole liiga rammusad, aga on head :-)

postitas Pille 15:32 | arvamused (0)

2. oktoober 2005

Stressirohke nädala lõpetuse kook

Kui on raske nädal seljataga, siis võib endale head-paremat kooki lubada. Kogused said seekord kohati tunde järgi võetud, nii et päris grammi pealt järge ei ole mõtet ajada. Kook ise on inspiratsiooni saanud mingist brownie retseptist, mida ma siis omaloominguliselt täiendasin ja püüdsin pisut "kergemaks" teha.

2 muna
pool klaasi suhkurt
60g võid, sulatatud
500g Nopri 2% kohupiima
100g mandlilaaste (1 pakk)
125g (pool pakki umbes) Ökosahvri kookoselaaste
4-5 spl Meie Margi kakaopulbrit
2 spl peenestatud piparmündilehti
5-6 spl maisijahu (võib ilmselt olla suvaline jahu)
1/2 tl söögisoodat (mul pole hetkel küpsetuspulbirt ja ma vaatan, et sooda tegelt ajab suuremas osas olukordadest asja ära küll)

Munad, suhkur, või ja kohupiim hoolikalt läbi segada. Lisada mandli ja kookoselaastud, piparmünt, kakaopulber, maisijahu ja sooda. Sooda ja jahu segada enne läbi. Mina panin oma 26cm diameetriga TW madalasse vormi ja natuke oleks võinud vorm suurem olla, sest poole küpsemise pealt pidin kooki tagasi vormi sisse ajama. Küpsetasin sellises 180-200c kuumuses nii umbes tunnikese. Seni kuni puutikk enam kleepuva šokolaadiplögaga ei kattunud. Kook sai otsa ja töökaaslaste stressirohke nädal kena lõpetuse.

postitas 23:12 | arvamused (0)

24. september 2005

Kookose-kohupiima küpsised

Käin juba mõned päeva ringi kõikehõlmava küpsiseisuga. Täna katsetasin selliseid.

Kodu.jpg

Retseptiks:
1 muna
5 spl suhkurt (nt 2 fariinisuhkurt ja 3 tavalist)
1 tuutu Meierei rasvata kohupiima
1 pakk (150g) kookoshelbeid
3 spl nisujahu
3 spl riisihelbeid
1/2 tl soodat
1/2 sidruni mahl
1 sidruni koor

Kokku mätsida on mõnus kätega. Teelusikaga plaadile laduda ja 20 minutit küpsetada 200 kraadises ahjus.

postitas 18:36 | arvamused (1)

18. september 2005

Tagurpidi õunakook kliidega

Palusin Pilleriinult, et ta mulle ka siia kasutaja teeks, et kui tuleb tuju söögitegemisest blogida, siis ei teeks ma seda mitte oma kodublogis, muude juttude vahele, vaid teeks seda hoopiski siin. Kuna ma hetkel tegelen oma tite- ja muust üleliigsest kaalust lahti saamisega, siis sellest lähtuvalt on ka enamus mu retsepte kerged. Alustuseks, siis õunakook.
4-5 suuremat haput õuna (antonovka tüüpi)
1tl kaneeli
3 spl suhkurt
4 spl nisukliisid
puhasta ja viiluta õunad, sega kaneel, suhkur ja nisukliid. võta ahjuvorm või koogivorm, lao vaheldumisi õunad ja kliisegu, pannes kõige alla kliisegu.
Taignaks:
1 muna
1 klaas hapupiima (väherasvast)
3 spl suhkurt
1/2 klaasi kaerakliisid
1/2 tl soodat
Sega kõik taignaks kokku ja kalla õuntele peale, hoolitse selle eest, et kõik õunad oleks kaetud ja kui taigent üle jääb, siis susi natuke lusikaga, et läheks õunte vahele ka.
Küpseta 200 kraadises ahjus 30 minutit kuni õunad pehmed ja koogipind küps ja pruun.

postitas 16:48 | arvamused (0)

31. august 2005

mustika-õunakook

mustikad hakkavad selleks aastaks küll läbi saama, aga..

mustikakook

taigen:
250g margariini või võid
75g suhkrut
1 muna
350g jahu
0,5tl küpsetuspulbrit

täidis:
2-3 hapu õuna jagu kuubikuid
mustikaid
kaneeli

kate:
3 muna
3spl suhkrut
250g hapukoort

pane ahi sooja ca 200 kraadi juurde.
vahusta rasvaine suhkruga, lisa muna ja klopi see korralikult taignasse. lõpuks lisa sinna küpsetuspulbriga segatud jahu ja tee üsna kõva taigen. vajadusel võib jahu juurde panna - ja lõpp on mõistlik käega kokku sõtkuda, lusikaga hästi ei jõua.
suru taigen küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja, tekita kõrgemad servad. tee koogipõhjale kahvliga mõned täkked ja pane ahju nii 10ks minutiks.

õuntest eralda seemnepesad ja vajadusel koori (võid selle teha ka enne taigna tegemist) ja haki kuubikuteks. mustikad võivad olla nii värsked kui külmutatud. ära pane mustikaid väga paksu kihina, muidu liguneb koogipõhi liiga läbi!

katteks vahusta munad suhkruga kõvaks vahuks ning lisa hapukoor.

võta koogipõhi välja, kata mustikate ja õuntega, raputa peale kaneeli. seejärel vala kate õuna-mustikasegule ning pane kook ahju ning küpseta veel, kuni on pealt kena pruunikas.

plaaditäie jaoks võtta umbes 2-kordne kogus.

mõnus jäätisega :)

postitas pilleriin 23:14 | arvamused (0)

22. november 2004

suupisteküpsised kohupiimast

neid küpsiseid on meie peres jõulude paiku tehtud nii kaua, kui ma mäletan. ehk siis kaua. kõikidele teistele on sellised küpsised aga täiesti tundmatud - kuid kes on söönud, tahab veel.
viimasel ajal olen jõudnud järeldusele, et neid võib ka väljaspool jõule teha. kuigi, nende maitse ja lõhn seostuvad minu jaoks vist küll alati jõuludega.

300g kohupiima
300g margariini
3,5kl jahu
0,5tl äädikat
0,5tl soodat
0,5tl soola
1spl vett
300g tuhksuhkrut, vaniljet

haki kohupiim, margariin ja jahu laual üsna peenikeseks segamini.
pane väiksema tassi põhja sool, lisa äädikas ja vesi. sega. nüüd lisa sooda. sega veel (vahutamine selle protsessi juures on normaalne). kalla segu ülejäänud tainga peale ja sõtku ühtlaseks.
pane ahi sooja umbes 220 kraadi peale.
vormi taignast peenikesed (ca 1-1,5cm läbimõõduga) vorstikesed ja lõika nendest kettad, mitte üle 1cm paksud. aseta kettad ahjuplaadile, jäta vahed (paisuvad natuke) ning pane ahju küpsema, kuni muutuvad kuldpruunideks. kalla kaussi ning sega koheselt tuhksuhkruga.
enne järgmise täie panemist plaadile jahuta plaat korralikult maha.

nämm!

      
postitas pilleriin 16:18 | arvamused (0)

12. september 2004

ameerika õunapirukas (american pie)

nokkisin selle retsepti paar aastat tagasi üles perekooli foorumist. tegelik päritolu on veel ajakirja Pirkka septembrikuu number, 2002. perekoolis andis selle Miki-nimeline kasutaja :)

(12 tükki, 1 tükk u 125g)

TAIGEN:
4 dl nisujahu
2 spl suhkrut
150 g margariini
1/2 dl külma vett

TÄIDIS:
1 kg hapukaid õunu(Granny Smith)
1/2 sidruni mahl
1½ dl suhkrut
1½ spl nisujahu
1½ tl kaneeli
1 tl vaniljesuhkrut
25 g võid või margariini

LISAKS:
Kaneeli ja vaniljesuhkruga maitsestatud vahukoort, vaniljekastet või jäätist.

1. Mõõda jahud, suhkur ja külm margariin köögikombaini kaussi. Sega kiiresti teraliseks massiks. Lisa vesi ja sega siledaks taignaks. Pane kilesse keeratud taigen külmkappi ootama, kuni valmistad segu.
2. Koori õunad ja eemalda seemnepesad. Lõika need kuubikuteks ja maitsesta sidrunimahlaga. Sega suhkur, jahu, kaneel ja vaniljesuhkur omavahel. Sega segu õuntega.
3. Rulli taignas 2 ümmargust plaati, läbimõõduga u 33 cm. Tõsta taignarulli abil üks plaat koogivormile(u 26 cm läbumõõduga), et servad ulatuvad üle vormi ääre u1/2 cm (taigent ei saa äärtesse kõvasti kinni vajutada). Kalla täidis koogivormi ja lõika täidise peale mõni võitükk.
4. Tõsta teine taignaplaat kaaneks. Keera pealmise plaadi serv alumise plaadi ja koogivormi servade vahele. Torgi koogipind kahvliga ja küpseta ahju alaosas 200°C juures u 35 minutit. Paku leigena vaniljejäätise, vaniljekastme või kaneeli ja vaniljesuhkruga maitsestatud vahukoorega.

Toiteväärtus/1 tükk:
energiat: 278kcal/1152kJ
rasva: 12g
proteiini: 3g
süsivesikuid: 34g

tegin kopipaste, sest täpselt nii ma seda teengi. mul on vähe suurem vorm, nii et teen tavalsielt 1,5-kordsest taignakogusest. väga lahe kook, mille sisse võib tegelikult panna ka kõiki muid pie-täidiseid, mida kuskilt netist leiab.

postitas pilleriin 16:53 | arvamused (1)

27. aprill 2004

tibinase mandliküpsised

Saadan midagi, mis valmib kiirelt ja on suht odav valmistada. Kerge ja õhuline nauding, ja väheste kaloritega.
Mandlid jahvatada suhkruga. 50g võid vahustada suhkruga. Lisada 2 munavalget ja segada. Ettevaatlikult segamise ajal juurde lisada jahu, vaniljeessentsi ning siis mandli ja suhkru pulber. Taigen peax jääma piisavalt paks, et saax rullida.
Õhukesed kettad panna pärgamentpaberile ja ahju 3-4 minutiks. Peale kypsemist asetada kuumad kypsised nt. taignarullile jahtuma.

mhh, peab tibinase käest küsima, palju umbes neid mandleid ja jahu on ja kui kuum ahi võiks olla? :)

postitas pilleriin 00:26 | arvamused (1)

8. aprill 2004

lihavõttetort

et pühadest mitte märkamatult mööda libiseda, pakun välja ühe beseekoogi.

100g mandleid
4 munavalget
50g suhkrut
100g vahukoort
aprikoosikompotti

jahvata mandlid. vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa alles lõpus suhkur ja mandlid ning sega kergelt läbi. eelsoojendusega 175-kraadi kuumuses ahjus küpseta 20 minutit.
peale jahtumist vahusta vahukoor, kata kook sellega ning kaunista aprikoosidega ;)

postitas pilleriin 16:48 | arvamused (0)

18. veebruar 2004

vastlakuklid

oma ajastu lapsena eelistan ka oma lapsepõlve retsepte. igal aastal ma ei viitsi kukleid ise teha, aga kui teen, olen parimad saanud ikka selle retsepti järgi, mis on Ida Savi raamatus "Saiad, pirukad, koogid".

1/4l piima
30g pärmi
100g suhkrut
1 muna
75-100g võid
riivitud sidrunikoort
1/2tl peenestatud kardemoni
1/2tl soola
450-500g jahu
määrimiseks munavalget

pärmitaigna valmistamisel tõsta ained juba varem jahedast välja, et kõik oleks toasoe (piima võib ka pliidil kuumutada). pärm armastab ca 30-40 kraadist temepratuuri ja külmad koostisained võivad pärmi 'ära ehmatada' :)
hõõru pärm vähese toasooja piima või paari tl suhkruga vedelaks. lisa ülejäänud suhkur (jäta siiski natuke alles muna lahtihõõrumiseks) ning leige vedelik, sega natuke ning lisa umbes pool jahust. nüüd pane mõnusasse sooja kohta kerkima (radika või ahju lähedusse, päikese kätte laual vms.; pane puhas rätik kausile peale, et mingit sodi kogemata taignasse ei läheks).
kui taigent on silma järgi umbes poole rohkem kui alguses (tavaliselt ehk 30-45 minti läheb), lisa taignale sool, suhkuga lahti hõõrutud muna, sidrunikoor ja kardemon ning enamiku järelejäänud jahust. sõtku kätega segamini ning lisa vähehaaval pehme või. nüüd tuleb jupp aega sõtkuda, kuni taigen muutub ühtlaseks ning lööb kausi ja käte küljest lahti.
aseta taigen soja kohta ning lase veel seista, kokku ehk paar tundi. vahepeal võib natuke sõtkuda, nö. alla lüüa. idee poolest peaks taignakogus suurenema kerkimisega umbes 2 korda.
valmis taignast veereta väiksed kuklid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud või või-margariiniga määritud ahjuplaadile ning lase seal veel kerkida.
apne ahi sooja 180-200 kraadi juurde. vahetult enne ahju panemist määri kukleid lahtilöödud munavalgega ning küpseta umbes 10-12 minutit.
peale ahjust väljavõtmist peaks kukleid piserdama veega ning jätma rätiku alla jahtuma.
jahutnud kuklitel lõika 'mütsikesed' pealt ära ning kui on soovi, võid ka natuke sisu välja uuristada. nüüd pane äralõigatud tüki kohale vahukoort (35%-38% koor vahusta suhkruga), soovi korral võid ka natuke moosi põhjale panna. aseta 'müts' kuklile pähe ning sõelu kõige peale tuhksuhkrut.
mm.. ja ongi imemaitsvad kuklid valmis.

teise tavapärase vastlaroa (hernesupi) retsepti leiad siit :)

postitas pilleriin 17:41 | arvamused (0)

5. veebruar 2004

Imelihtne kohupiimakook

Maitsev ja kergelt valmiv kook, mis sobib nii argipäeva magustoiduks kui ka
vahukoorega kaunistatult pidulauale. Kes armastab rosinaid, võib neidki
kohupiimale lisada.

1 pakk Juubeli tordipulbrit
4 muna
400 g kohupiimapastat
4 sl suhkrut
200 g hapukoort
100 g võid

Vahusta munad suhkruga, sega hulka kohupiim ja hapukoor. Määri 26 cm
läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga. Puista põhja kolmandik tordipulbrist,
selle peale pane õhukesi võitükke. Nüüd kalla vormi pool kohupiimamassist,
teine kolmandik tordipulbrist ning ülejäänud kohupiimamassist. Kõige peale
pane võitükikesi. Küpseta 200o juures 30 - 40 min, kuni kook on pealt
kuldpruun ja seest küps. Piilu poole küpsemise pealt, kas koogi pinnal on
mõni koht jahune, sel juhul pane sinna võitükikesi.

postitas 13:28 | arvamused (5)

4. veebruar 2004

tatrajahu pannkoogid petiga

kunagi oli mul üle mingi hulk tatrajahu ja otsisin retsepte, et mida sellega siis peale hakata. ja kohe esimesega hooga leidsin ühe lihtsa ja mõnusa retsepti. sellised mittemagusad pannkoogid, sobivad imehästi juustu-küüslaugukastmega või ka dipikastmetega :)

1kl ehk ca 240ml petti
1 muna
6spl nisujahu
6spl tatrajahu
natuke õli
1tl suhkrut
1tl soola
1,5tl küpsetuspulbrit

löö muna suhkruga lahti. lisa umbes 1spl õli või sulatatud võid. sega jahud, sool ja küpsetuspulber omavahel. lisa munale kordamööda jahusegu ja petti, segades.
kui oled saanud ühtlase taigna, pane pann sooja keskmsie kuumuse peale. törts õli pannile ja lusikaga koogid peale. kummaltki poolt küpseta paar minutit, kenaks kollaseks.
sellest kogusest ei tule väga palju kooke, nii paarile inimesele jagub.

ise olen peti asemel kasutanud ka maitsestamata jogurti ja piima segu või hapukoore-piima segu. töötab ka :)

postitas pilleriin 19:53 | arvamused (0)

1. veebruar 2004

kohupiima-lehttainas

ostsin kunagi, vist Emma poest, sellise raamatu nagu "Piimatooted laste toidulaual", välja antud aastal 1980, autoriks legendaarne Linda Petti ja maksin selle eest vist 2.- või 3.- :)
väga huvitav lugemine muide, kõik tolleaegne sortiment kirjas ja puha. ideid saab ka üsna korralikult.
täielik hitt sellest raamatust on aga kohupiima-lehttainas, mis on nii metsikult lihtne, et seda ei kujutagi ette ja mis peaaegu et petab ära ja mõjub päris-lehttaignana. kui süveneda, siis maitse on natukene teine ning kihid ei ole nii kenad, aga pealiskaudsel suhtumisel sellest aru ei saa. igatahes võin ma siiralt vastata imetlevatele küsimustele, et 'kas sa tegid taigna ise?' jaatavalt :)

100g kohupiima
100g võid või margariini
120g jahu
soola

hakid ained laual segi ning sõtkud ühtlaseks taingaks. paned umbes ööpäevaks külmkappi. järgmisel päeval rullid õhukeseks ja kasutad nagu tavalist muretaigent.
ma olen teinud nii pirukaid kui magusaid küpsetisi ning servadele raputanud suhkrut peale ning teinud selliseid lihtsaid kihilisi küpsiseid niimoodi.
muide, kaloraazh on ka antud :) saadud kogus annab valku 30g, rasva 80g, süsivesikuid 90g ja energiat 1250kcal. ilmselt see varieerub kohupiima rasvasusest :P

postitas pilleriin 14:01 | arvamused (0)

24. jaanuar 2004

Kringel

2 klaasi piima, 50–60 g pärmi, 1 tl. peenestatud kardemoni, 1/2–l sidruni riivitud koor, 1 tl. soola, 2 sl. hakitud sukaadi, 3–4 munakollast või 1 muna ja 2 munakollast, 150–200 g suhkrut, 200–250 g võid, 150–200 g rosinaid, 1 kg jahu. Määrimiseks muna või munakollast, pealepuistamiseks mandleid ja tuhksuhkrut.

Pärm hõõrutakse 1 tl. suhkruga vedelaks, lisatakse leige pärm; ja umbes pool jahukogusest, segatakse lusikaga vedel taigen ja lastakse soojas kohas 15–20 minutit kerkida. Eelkergitusele lisatakse suhkruga vahustatud munakollased, sool, maitseained, ülejäänud jahu, segatakse taignaks, sõtkumise vältel lisatakse järk-järgult pehme või vahustatud või ja lõpuks sukaad ning pestud, kuivatatud ja väheses jahus veeretatud rosinad. Taigen kaetakse rätikuga, lastakse soojas kohas kerkida, kerkimise vältel sõtkutakse taignat 2–3 korda. Hästi kerkinud taignast veeretatakse taignalaual pikk rull, vormitakse kringel ja lastakse plaadil kerkida. Mandlid pannakse mõneks minutiks kuuma vette, kõrvaldatakse kestad, hakitakse peeneks või lõigatakse ribadeks.
Kerkinud kringel määritakse lahtiklopitud muna või munakollasega ja kaunistatakse hakitud, ribadeks lõigatud või tervete mandlitega. Kringlit küpsetatakse keskmise kuumusega ahjus 30–40 minutit. Küpsetamise algul, kuni kringli pruunistumiseni, olgu kuumus pisut tugevam, hiljem nõrgem. Kui paistab, et kringel kipub pealt kõrbema, kaetakse ta niiske pärgamentpaberiga ja vähendatakse ahju kuumust. Valmis kringel pannakse taignalauale või puitrestile, kaetakse rätikuga ja lastakse jahtuda. Jahtunud kringlile sõelutakse tuhksuhkrut.

postitas 18:04 | arvamused (0)

19. jaanuar 2004

Odrajahukarask

Pool l petti või hapupiima 5—7 kl. odrajahu,
pool tl. soodat, 2—3 spl. sulavõid 1 tl. soola

Sooda lisada jahule. Kõik ained segada
ja kloppida puulusikaga kõvasti läbi.
Taigen valada õhukese kihina rasvaga määritud pannile
ja küpsetada keskmise kuumusega ahjus (200—220°C).
Süüa soojalt või ja rõõsa piimaga.

postitas 09:25 | arvamused (0)

17. jaanuar 2004

hapukoorekook

laupäeva puhul üks mõnus kook :)
selle retsepti sain ma mashenkalt. garanteeritud on igatahes maitsev tulemus..

põhi:
125 g pehmet võid
40 g suhkrut
2 spl hapukoort
1 munakollane
150 g jahu
näpuotsaga soola
1tl küpsetuspulbrit

täidis:
3 munakollast
130g suhkrut
600 g hapukoort
2 spl kartulitärklist (või 1 spl mannat)
4 munavalget

Kõigepealt tee valmis põhi. Selleks vahusta kõigepealt pehme või suhkruga, seejärel lisa munakollane ja vahusta edasi, kuni muna on kenasti taignasse segunenud. Siis lisa hapukoor, 1 lusikatäis korraga, vahepeal sega eelmine korralikult taignasse. Kõige lõpuks sõelu taignasse küpsetuspulbri ja soolaga segatud jahu.

Taigen vajuta lahtikäiva koogivormi põhja ning küpseta 200oC juures umbes 20 minutit. Võimalusel vooderda kogu vorm küpsetuspaberiga, enne, kui taigna vormi paned.

Nüüd valmista täidis. Eralda munakollased munavalgetest. Kõige parem on seda teha ükshaaval, nii, et lööd muna kausikese kohal pooleks ning nõrutad munavalge välja, munakollane peab koore sisse jääma. Munakollase paned teise kaussi. Jälgi, et munavalge sisse munakollast ei satuks, valge ei vahustu muidu hiljem. Kollase juurde valget võib jääda. Enne järgmise munavalge eraldamist kalla eelmine sellest nõust mujale, kus eraldad.

Vahusta munakollased 2/3 suhkruga ning lisa munavahule hapukoor ning karulitärklis. Sega korralikult. Siis vahusta munavalged ülejäänud suhkruga kõvaks vahuks ning lisa ülejäänud taignale. Sega ettevaatlikult, et mitte kaotada munavalgete kohevust.

Selle aja peale peaks põhi juba küps olema. Vala täidis põhjale ja küpseta algul 275 kraadi juures umbes 10 minutit, siis vähenda kuumust 200 kraadi peale ja küpseta veel vähemalt 40 minutit. Koogi küpsust kontrolli puutikuga (kui täidis tiku küljes on vedel, siis ei ole kook veel küps). Kontrolli ka, et kook pealt ei kõrbeks. Kui on selline oht, siis kas vähenda kuumust või kata kook pealt fooliumiga. Sel juhul küpsemisaeg pikeneb.

Kui kook on valmis, lase natuke jahtuda, siis on parem lõigata.


..aga konsistents ei ole mul paari proovimisega veel õnnestunud. tundub, et lõpuks peaks temperatuur olema madalam ja aeg pikem või mis. igatahes kipub minul see lõpuks ahjust välja võttes kokku vajuma, mida mashenkal küll ei juhtu. õnneks siiski see ei mõjuta maitseomadusi :)

postitas pilleriin 14:07 | arvamused (0)

14. jaanuar 2004

vürtsikad juustuküpsised

ootan juba terve päeva, millal fikon oma suurepärase jänesehautise retsepti üles paneb (tõesti, läks napilt, et ma panni lakkuma ei hakanud :P). aga seniks pakuks hoopis küpsiseid. on sellised soolased ja sobivad hästi õlle või veini kõrvale, aga lähevad ka niisama alla.

300g jahu
300g riivitud Shveitsi (või mingit muud pikantsemat) juustu
300g võid või margariini
2 muna
muskaatpähklit, cayenne- või chillipiprapulbrit
seesamiseemneid, purustatud mandleid, köömneid
määrimiseks 1 munakollane ja 1spl piima

Vahusta kausis rasvaine. Lisa ükshaaval munad, eelmine tuleb enne järgmise lisamist korralikult rasvainesse segada. Seejärel sega taignasse jahu, lisades seda vaheldumisi riivitud juustuga. Maitsesta muskaatpähkli ja piprapulbriga. Pane taigen toidukilesse ja aseta umbes üheks tunniks külmkappi.

Seejärel rulli taigen jahuga kaetud laual umbes poole sentimeetri paksuseks ja lõika koogivormidega küpsised välja. Pane ahi sooja 180 kraadi peale. Sega omavahel munakollane ja piim ning pintselda küpsised seguga. Puista küpsistele seesamiseemneid, mandlilaastusid, köömneid vastavalt maitsele.

Küpseta umbes 10 minutit.

maitseaineid võib panna üsna palju, nii et taignas ikka tunda on. muidu lahtub kuidagi ära küpsetamise ajal :)
ahjus on mul ka kauem olnud kui 10 minutit. seni kuni pealt kuldseks saavad. minu kogemus ütleb, et kui neid küpsetada siis, kui muu pere kodus on, kaovad need küpsised kiiremini, kui uus portsjon ahjust välja tuleb..

postitas pilleriin 14:33 | arvamused (0)