21. detsember 2007

pisut ärevaid makaroonasid

Eelroana jõululauale sobib makaroon väga hästi. Ega seda siis palju pea tegema, seda enam, et linnalastel VÄRSKET pastat tagliatellede näol saadaval.

Tagliatelle meresoolases vees pehmeks, korraks tõmbuma.
Enne toda aga maksab poest ostetud kuivatet puravikud kaheks tunniks likku jätta. Pärast seda siis hakata ja musta pipra, kuivatet tüümiani ning rõõsa koorega pannilt kuumast läbi lasta. Koort peab olema nii palju, et suurem seenetükk selles ujuda ei tohi, et oleks poolenisti kaetud.
Tagliatelle manu.
Eelroa veiniks olgu pinot grigio. Külm.

Volks

postitas Volks 01:13 | arvamused (0)

9. mai 2007

suitsujuustu-tüümianitäidisega kanafilee valgeveiniananassiga

Sedakorda kiirelt maitsev kraam.

Ürdivatsane kõõrutis, kus ka suti suitsujuustu sees on.

4 kanafileed
punt värsket tüümiani
4 küüslauguküünt
meresool, must pipar
4 viilu suitsutet kadakajuustu

purk tükeldet konservananassi
pool klaasi kuiva valget veini
jupike võid
oliivõli

Fileedelt naksatakse är' too pehme kõhualune lihasiil. Kahe naisenäpu jämeduse noaga tehakse jämedamast otsast sisselõige tipu poole ja laiendatakse, kuni saab.
Tüümian ja küüslauk hakatakse koos ülipeeneks ja segatakse tsimaru soolaga. See segu topitakse filee sisselõikesse ja supsatakse sinna ka juustuviil. Võileivatikuga ots kinni.

Grillpannile võijups ja õlisorts, fileed praadida mõlemalt poolt keskmisel tulel nii 8-10 minti, et juust är' sulaks. Pipar ja sool ka mõlemale küljele puistata.

Valmis fileed vaagnale, pannile praeleemesse ananassitükid, tiba särrata lasta, siis valge vein noile kaela ja pisuke hau. Vaagnale see ananass fileede manu.

Safraniriis. Vein: tempranillo.

Volks

postitas pilleriin 20:03 | arvamused (1)

1. aprill 2007

lambamaksapada

viimase lambaga sain mõne lambamaksa ka. netis sorides ei jäänud midagi hullult isuäratavalt silma, nii mailisin Volksule. vastus on tüüpiline Volksu retsept, mis jätab interpreteerimisvõimalusi (need kogustega retseptid pole tglt üldse 'päris'-Volks):

noo, ma ususn, et juppideks ja õrnalt võist pannil läbi, siis rohelise pipra,
pisukese rosmariini, bataadi, kaali ja tüümianioksaga kurikuuma ahju. Pisut vett ka.
Pärast kurnad kastmevedeliku läbi sõela, lisad soraka magust punast portveini,
sirrad kopsikus läbi ja kutsud rahva roale.

lisan siis omapoolsed kogused ka:
1 lambamaks (ei kaalunud, ca pool kilo või natuke peale)
1 keskmine kaalikas (ca 800g)
500-600g bataati
rohelist pipart nii 30-40 tera + natuke purustet peale
maitseroheline tunde järgi

paprika sobis kõrvale hästi :)

lmaks11.jpg

postitas pilleriin 08:54 | arvamused (2)

2. veebruar 2007

kergemat sorti rohekala

Salatipõhjaks:

jääsalatit, palju keski tahab
väikseid kappareid
rediseid
balsamiäädikat tunde järgi
tsipa oliivõli
tsipa vedelat mett

salati pääle
külmsuitsu gorbuša
külmsuitsu tuura ja
õrnsoola siia tükka

pluss korralik törts karulauguga toorjuustu (saksa toode)

ja semillion

postitas Volks 20:55 | arvamused (0)

7. oktoober 2006

Granaadipuu all nõtkuv utekael

600 g. lambakaela (kolm lõiku)
supilusikas naršarabi (granaatõunaekstrakt) või klaas 100% granaatõunamahla (nektar on out)
šambala maitseainet
lambaliha maitseainet (mille ise võite segada: teravast tšillist, kuivatet barbarissimarjadest, kuivatet küüslaugust ning purustet koriandrist)
kuivatet oregano
300 g. soolaseeni
50 g. taluvõid
purustet viie pipra segu
meresoola

Salatiks hiinakapsas, riivitud värske kurk, riivitud hapukurk, külmpress-oliivõli, valge veini äädikas estragoniga ning soola.

Lambakael on utekese ihust üks selline osa, mida tihti lihtsalt niisama praadida saab. Kondu kaelatüki keskel annab ainult vunki manu, sest kui saab kuuma, küpsetab seestpoolt lihaskiud kondi küljest lahti. Mis ongi ju eesmärk, kas pole?
Parim lambakael ei ole talle oma. Parim on selline aastase mää oma, et lihal oleks suurust ja mahlasust. Seega võiks utekene olla agneau ja mouttoni (tallek'se ja vanalamba) vahepääle jääv keskmises vanuses lambuke.

Nii poolteist senti paksud kaelatükid nõuavad võiga pruunistamist. Enne seda aga maksab nood kokku mätsida šambala ning lambavürtsiga. Pärast pruunust jäävad tükid õige madala kuuma pääle hauduma ning neile tuleb juurde anda naršarab ja pisut soola. Ning lambakael peab saama ülipehmeks hautud. Värvi muudab see mää ka, granaatõunaekstraktile tänu. Aga ärge laske end häirida, sest kuldkollane eesti kartohvel kõrval tasakaalustab lihatüki esteetika.

Salati värv, nagu isegi mõistate on rohevalge. Aga keski ei keela lisada roosat sigurit või tuleneelajad lapsukesed tsäkivad sinna aktsendiks värske punase tšillikauna.

Vein: pinot noir

postitas Volks 16:38 | arvamused (0)

29. august 2006

Meriahun estragoni-laimikleidis

1 terve meriahven
100 ml. vahukoort
pool pudelit valget veini
punt värsket estragoni
kaks laimi
soola, suhkrut, pipart
pisut muskaati

vein: chardonnay

Volks hiivas pardale ühe ilusa punase, kilo kaaluva meriahuna ning vaaris täna perele ahjus poisi är'.

Ahven tuleb puhastada. Mõttekas on seljauim kääridega ära pügada, et vältida torkeid, aga radikaalid jätavad kala esteetika mõttes terveks ja hoiavad näppusida uimedest eemal. Soomused tulevad meriahunal kergelt.

Ahuna vatsa läheb soola ja siis pool värskest estragonipundist. Ärge kartke, vänge ei jää. Kala turjale ja külgedele sool ning pipar veskist ja kala külje alla klaas valget veini. Ahju 200 kraadi manu 15 minutiks.

Vahepääl maksab kala ümber pöörata ja veidi veel lasta. Siis hakkida ülejäänud estragon, kahe laimi koorest riivitud sukaad ja napilt suhkrut soolase tasakaaluks.
ja koor.

Kala valmimisel too vaagnale, kaste veelkord tulele ja vajadusel toeks valget veini manu pluss jahvatet muskaat.

Lauale laimisektorite ja keedukartuli ning kastmega.

postitas Volks 00:09 | arvamused (0)

15. mai 2006

Sake-koorekaste spargli manu

Terekest,

katsetasin mittekaalujälgijatele mõeldud kastet, mis hää võtta keedetud spargli manu.

Poole kilo sparglite manu on kena valada järgmist sousti:

pakk 35-protsendilist vahukoort
kuivatet tüümiani
pisut jahvatet muskaati
soola
kaks teelusikut fariinsuhkrut
100 g. saket
supilusik maisitärklist

Vahukoor kuumama, pidevalt segades. Aeglaselt niristades sake juurde ja segamist jätkata kõik see aeg. Maisitärklis lahustada väheses vees, tollega kreemistada kaste.
Siis sool, suhkur, muskaat ja tüümian.
Spargli juure meestele suureks ampsuks võib pakkuda minutisteiki,äärmisel juhul grill-liha.
Muuseas, kuumsake sobib siia vägagi hästi, kuigi tegu ei ole mitte teps jaapani roaga.

Volks

postitas Volks 21:18 | arvamused (0)

24. veebruar 2006

hõrk kartulivorm juustuga

resteptikogust üks 3a tagune asi :)

Tervist. Volks eetris ja pakub neile, kes liha süüa ei täi.

Sõbralik segu.

1 kg kartuleid
pool liitrit piima
200 g eesti juustu
80 g võid
2-3 küslaküünt
1 muna
25 g purustet kreeka pähkleid
purustet musta pipart
soola

Kardulas lõigatakse imeõhukesteks ketasteks ja visatakse potti, segatakse sassi koos soola, pipra, pähklite ja poole osa riivitud juustuga. Siis lüüakse muna lahti ja raputatakse pääle ja siis piim ka ja segatakse jälle hästi läbi.

Keraamiline ahjunõu hõõrutakse kokku küslaga, määritakse seejärel võiga, potist kogu segu ahjunõusse, pääle riputada ülejäänud riivitud juust ja mõni tükike võid.
Ahi on enne kuumaks aetud ja 40-50 minti keskmises kuumuses on paras aeg küpsemiseks. Vein võiks olla ümmargune ja täidlane - nagu Rioja Crianza viinamarjast Hispaaniast näiteks.

Volks

postitas pilleriin 22:32 | arvamused (2)

31. jaanuar 2006

Metssea kaelakarbonaad pohlade ja adžikaga

Et siis tähtsate päevade puhul tekkis kiirkäiguretseptum, kuna liha oli kapis.

Metssiga kaelapidi pohlades

1 kilo metssea kaelakarbonaadi
200 grammi riivitud porknaid (lai liist)
kaks peotäit värskeid/külmutet palukamarju
supilusikas klassikalist adžikat (teravapoolne)
1 loorberileht
3 küüslauguküünt (Eesti) või 5 küüslauguküünt (Poola, Hiina)
kolm nelgitera
sool, pipar meki järele

Metsanotsu lõigatakse pooleteise sentimeetristeks viiludeks ja lastakse kuumas päevalilleõlis kiiresti külgedelt pruuniks. Liha võõbatakse adžikaga.
Potti. Vaheldumisi lihaviilakatega pannakse palukas ja riivit' porknas ja siis veel pannilt õli ja loorberileht ja nelk.
Madalale tulele hauduma. Vähe vett. Poole hauduse pääl sool ja pipar ning lõpuni tõmmata. Kui vesi kaob võib juurde panna - keedetud vett.

Rõõsa koorega ahjukartul. Hautuskaste. Värske hakitud petersellum.

Vein: Garnacha

postitas Volks 21:07 | arvamused (0)

28. detsember 2005

Armastus Ofelia vastu

Armastus Ofelia vastu ehk sealiha punaveini-koriandrikastmes

1 kg sealiha (kael)
klaas punaveini
kaks supilusikut purustet koriandriseemneid
veskist meresoola, veskist musta pipart
kaneelikoor
kuus supilusikut rafineeritud päevalilleõli

Notsutükid pannakse marineeruma veini ja maitseainetega vähemasti neljaks tunniks, aga veelgi parem – laske rahus olla üleöö.

Pann väga tuliseks, lihakene marinaadist välja ja kuivaks. Pannile õli ning liha graniitjaks mõlemalt poolt. No ikka kenasti pruuuniks.

Kogu kupatus pruunistet, siis pann ülejäänud õlist puhtaks, liha uuesti pääle ja marinaadus tollele otsa. 30 minti pannikaane all tõmmata lasta. Marinaadist tulnud kaste peab olema tihe. Kui ei ole, siis kaas päält maha ja 10 minti ilma kaaneta lisaks lasta.

Vein: Cabernet Franc

postitas Volks 11:46 | arvamused (0)

27. detsember 2005

Kõõrutab ploomide poole

Kõõrutab ploomipuu poole

1 kilo broileritükka
400 g. musti kuivatet kivideta ploome
2 sibulit
pool teelusikat safranit
2 suurt kardulast
toiduõli
soola

Sopsuta ploomid veega üle ja pane pooleks tunniks paari klaasi külma veega likku.

Sippul kõrge servaga pannil õhkpeeneteks viiludeks lasta ja pannil tulises õlis kuldseks - nagu ikka. Parajaks löödud kanatükid sippula pääle, siis sool ja ploomid koos ploomi leoveega. Pool tundi haududa.

Pärast seda: kartul sentimeetrijämedusteks tükkideks ja koos safraniga kaagale manu. Kümme minti tõmmata.

Vein: merlot

postitas Volks 12:51 | arvamused (1)

28. november 2005

tuline ahjuvorm

miskit Volksu retseptide arhiivist :)

Terava elamuse harrastajatele.

500 g kartuleid
200 g veisehakkliha
100 g suitsuseapõske
200 g hapukapstast
100 g pohli
paar viilu eesti juustu
3 värsket chillikauna
kimbuke tüümiani
soola, pipart

Kartulid laastudeks loigata. Kõrge ahjupoti pohja seapose viilud alla, pisut tüümiani pääle. Hakkliha maitsestada hakitud tüümiani, hakitud chilli, soola ja pipraga. Kartulis seapõse pääle, siis hakkliha, siis pohladega segatud hapukapstas, siis kartul, siis hapukapstas jälle ja siis hakkliha ja kartul pääle. Koige pääle juust.
Ahju. Valmis hautada.

Volks

postitas pilleriin 21:02 | arvamused (0)

30. august 2005

Mahlased Taimõri pelmeenid

Tainas:

800 g. sõelutud nisujahu
200 g. hapukoort
200 g. vett
3 muna

Hapukoor ja vesi ja munad lüüakse kokku ning vispeldatakse nii, et vaht taga, andes väikeste kogustena manu jahu. Mikser ka passib selleks segamise tööks.

Mätsida kokku üks korralik tainapall ning lasta sel tunnikene niiske räti all seista.
Pärast lauale jahu ja jahule rusikasuurune taignakäkk ja rulliga laiaks. Teeklaas ning täidis ja poolkuud vormuvadki. Ja jahust ikka läbi, mida kohe ei söö - sügavkülma.

Kolme-elaja-täidis

300 g. sealiha
300 g. loomaliha
300 g. lambaliha
üks sibul
must purustet pipar
sool

Lihha massinasse ja koos hakklihaks lasta. Sibul pannil õlis pruunistada ja lihasse segada. 20 minti seista ka lasta.

Kanakese-seenemiku täidis

500 g. kanaliha
400 g. värskeid metsaseeni
100 ml. rõõska koort
soola

Lihha massinasse ja hakklihaks lasta. Seened peeneks hakata ning võiga sirrata. Siis kanahakkliha ja rõõskkoor ja seened kokku ja segamini. Sool. Seismine nii paarkümmend minti.

Viin: Puškin, Belõi Doktor, Gželka

postitas Volks 21:41 | arvamused (2)

28. august 2005

Veinivasikas

Veinivasik on teadagi üks võimalusi, kuidas noorukveise ammoniaakset lihamekki varjata. Kõigile vasikaliha ei meeldi ja see on klaar. Paljud ei hakkagi kunagi vasikut sööma - ja mitte ainult teadmise pärast, et tegu on piimavasikaga, vaid selle tõttu, et liha on kirbem, ehk ka vintskem kui muidu.
Veiniga vasikaliha on klassika. Aga veelgi klassikalisem on vasikaliha mekkimine köögiviljadega, kartul välja arvata.

500 g. vasikaliha
liiter allikavett
50 gr. taluvõid
üks väike sibul
40 g. nisujahu
pool klaasi mahlasemat punaveini (merlot, malbec)
basiilikum
tümiaanium
estragonicum

Veinivasika garniiriks võiks olla juurik. Näiteks fooliumis võiga küpsetet kaal, topinambur, must rõigas või pruunistet naeris. Võib aga ka spargelt keeta.

Aga. Vasikas keedetakse vähesoolases vees tervena pehmeks. Siis, pärast jahtumist nuga pihku ja lõigata mõnusad tükid, noh, et poleks liigsuured.
Tulises võis sirrata sibul ning jahu tumekollaseks, selle manu kolmveerand vasikapujonksist.
Kui keema kisub, vasikas manu ja keema uuesti.
Värske hakitud basiil, tüüm ja estragoon saputada kõige pääle ja muidugi vein ja sool. Kuiv ürt kah võimalik. Segada-segada-segada. Ringitades.

postitas Volks 14:54 | arvamused (1)

27. august 2005

Kümmelseened taluköögi moodu tehtud

Kuigi Taat norib meid seeneaastaga, leiab ikka vahest nõnda palju, et pannitäieks. Minge metsa, ütlen ma ja kes otsib, see leiab. Kümmelseeni olen teind juba aastaid, ei teagi, miks varem põhjust polnud retseptumit jagada...

500 g. värskeid seeni
50 g. suitsušpekki
väikene sippul
pihutäis köömneid
500 g. kartohvlit
soola, musta pipart
kaks muna
pool klaasi piima

Seened vajavad äraviilutamist ja siis lähevad mõõduka kuumusega pannile, kust neilt kõik see vedelik välja lastakse. Vedelik ära valada tuleb.

Nüüd pannile kuubikuteks saetud špekk, peeneks hakit' sippul ja köömned ühekorraga. Sirrata lasta.

Kartohvlid peavad enne mundrid keedetud olema - ja mitte kõige pehmemaks. Tuleb need ketasteks lõigata ja siis špekile manu pannile. Kui kõik hakkab mõnusalt krõmpsumaks minema, siis sool ja pipar meki järele.

Kõige lõppu pääle valada piimaga sassilöödud munad. Ja lasta kuni muna kokku läheb.

Õlu: Lager-tüüpi

postitas Volks 10:28 | arvamused (0)

27. juuli 2005

Suitsjas kikerherne püreesupp basiilikumiga

Värske ürdiga supid on hääd. Kuigi Vahemere-veersetes kusiinades vähe suitsuliha (sest liha suitsutatakse päämiselt põhjas, et säiliks üle talve), olen tuvastanud basiilikumi ja suitsusea imekena sobivuse.

Kikerhernes on oriendi köökide tavapärane toiduaine ja ei meki üldse meie rohelise (ega ka kollase) herne moodi.

800 g. (kaks purki) kikerherneid
100 g. maasuitsuliha
viis basiilikuvart
50 g. rõõska koort
kaks klaasi vett
sool, pipar, muskaat

Suitsulihast eraldatakse suitsupekk ja taine osa lastakse väikesteks juppideks, kamar näritakse kohe niisama är.
Kombainer asetab massinasse herned koos purgis olnud soolveega, tükeldet suitsupeki ning 4 varre basiilikumilehed. Massin teeb kombaineri käe all kreemja segu.

See valatakse potti ja aetakse keemiseni. Siis tõmmatakse tuli maha ja lisatakse taine suitsuliha, nii palju vett, kui paksust tahetakse. Sirratakse, soolatakse, pipardatakse ja muskaaditatakse (seda'nd pisut, jah). Siis rõõsk koor. Veel pisut tõmmata madalal tulel ja valma.

Pääle riputatakse ühe varre basiilikumi värskelt hakit' mahlased lehed.

Õlu: porter

Volks

postitas Volks 19:42 | arvamused (0)

26. juuli 2005

Kalaleem nuudlite ja laimiga

Kõikide kalameeste naistele ja kõikide kalanaiste meestele tundub see retseptum pisut metsa poole, soovitan aga siiski.
Tavapärane (mida isegi saanud proklameerida) on, et kalasupp peab olema kalasupp kindlakskujunenud korra järele (vesi samast veekogust, kust kala; soovitavalt röövkala nooremad esindajad: koha, ahven, haug ja kiisk jne.). Kindlasti sibulast ja kardulast peab olema ja porknas vahest ka.

Volks katsetas aga segada rööv- ja lepiskala ning teha sellest leem munanuudlitele. Ilusti tuli välja. Ilma igasuguse kartulita. Ja vajalikult krehvtine, kuigi kiisk puudub.

125 g. munanuudleid
ühe latika pea, uimed ja selgroog
ühe keskmise koha pea, uimed ja selgroog
1,75 liitrit vett
üks leht värsket või kaks lehte kuivatet loorberit
viis tera vürtsi
viis tera musta pipart
üks piri-piri kuivatet kaun (väike)
pool punti käharpeterselli
pool laimi
sool, pipar veskist,
teelusik suhkrut

Kalaosad lastakse koos loorberi, vürtsi, pipra, soola ja piri-piriga pehmeks, kurnataks siis är' ja klaaritakse luud kenasti lihast puhtaks, mis hiljem supi sisse potsab.

Siis kurnatud leemesse sukeldatakse nuudlid ja lastakse pehmeks minna. Hakit' petersellipoiss nüüd ja laim ka - tükeldatuna. Ja suhkur, tasakaalu toomiseks soola ja imeõrna hapu manu. Pisukene podisemine nõutud veel ning enne lauale toomist kalatükid sisse.
Must leib hapukoorevõiga, kui võimalik.

Vein: soave

postitas Volks 20:49 | arvamused (0)

23. juuli 2005

Aurustet juurikud šokolaadi-veinisoustis

Lihtne ja mekitav roog taimetoidulistele või noile, kel tõsine himu Eesti maamullas kasvanud juurikate järele. Soust on eksootikum, aga olen täheldanud, et millegi väga lihtsa ja ja väga eksootilise ühendamine on seiklus, mille võib ette võtta ka eluaeg hakklihakastme või vorstisousti pääl kasvanu.

pool kilo juurikuid ja päälmaad kasvanud asju: nt. lillkapsas, naeris, kaal, koorega värske kartul, redis, porknas - valik on lai
punt lehtpeterselli, punt tüümiani

200 g. kuiva punaveini
pool tahvlit musta šokolaadi (kes krehvti, võtku bitter), riivituna.
supilusik võid
nelgitera
musta pipart veskist ja tiba peenikest soola

Selle roa jaoks on vaja bambusest aurutit. Toda leidub täitsa söödava hinna eest paremates poodides. Juurikat aurutatakse bambuskarbis är, nii, et nad on poolpehmed, elik krõmpsuvad õrnalt (muuseas, kartulid maitsevad siis nagu küpsekartulid lõkkest). Aurutamisele tuleb panna juurikad ja petersell ning tüümian läbisegi (ürdid tervena, soovitavalt ka juurikad tervena, kui on pisikesed).

Soust tehakse lihtsalt. Tulisele pannile vein, siis pisut tsirrata. Šokolaad manu ja nelgitera ja kogu aeg, kogu aeg, kogu aeg segada-segada-segada. Siis pipar ja soolake ning kreemjas olema peab, kui liig paks, kraanist kuuma vett ligi.

Juurikad soustiga üle valada ning garneeringuks mõned mandariinilõigud.

Vein: Shiraz/Syrah

postitas Volks 23:27 | arvamused (0)

19. juuli 2005

Kähkukas seenemikuga

300 g. hapukaid soolaseeni vene moodi
250 g. basmati riisi
50 g. tomatipastat veega sassi
sorts oliivõli
sorts valget kuiva veini
valget pipart
musta pipart
soola

See on kähkukas. Nii ja naa.
Seenemikud õliga pannile. Riis olgu enne keedetud soolvee ja tilga õliga.

Ürte võib ju ka meki järgi panna.
Siis tomaat pääle siputada ja veintski.

pipar-sool enne valmimist ja pannil kaane all pehmeks kõik.

Vein: riesling

postitas Volks 00:05 | arvamused (0)

17. juuli 2005

Hindulotitar punahiinlaste seas

Kõrge servaga panni pääle tuleb panna kogu õlikogus. Pann olgu ikke enne kuumaks aetud, kesse muidu hää roa saab? Kuuma (sisuliselt keevasse õlisse heidetakse mõneks jupiks löödud küüslauk. Kui too kullapruun, siis lihajupid manu.

Pruunata kergelt kõik see mees, lisada soja ning masala. Kaas pääle ja madalale tulele tõmmama.
Kui liha pehme, juurde koor. Pisut veel sirrata ja siis oad. Segada kenasti, mekkida sousti tulemust ja soola vastavalt vajadusele. Õrna magus mekk sojast peab jääma.
Too kuulub asja juure.

Selle roa manu kuulub tai jasmiiniriis hästi, aga aitab pikateraline kah. Basmati riis on liig pretensioonikas.

Ja siit koosseis:

400 g kalkuni kintsuliha
200 g. punaseid ube (leotatud)
5 küüslauguküünt
50 g. kreeka pähkli õli
pakk 10-protsendilist kohvikoort
25 g. magusat sojakastet
näpuotsaga garam masalat
näpuotsaga soola

Vein: carmenere

Volks

postitas Volks 21:24 | arvamused (0)

30. mai 2005

Kluugutis baklažaaniteki all

300 g kalkuni kintsu
150 g suitsupõske
1 keskmine baklažaan
supilusik klassikalist adžikat
paar näpuotstäit kuivatet oreganot
soola, pipart

Kõrge servaga ja ilma tingimata kaanega pann lastakse hetkeks kuumaks tõmmata, ning pannakse sinna viilutet suitsupõsk. Sel särisemise ajal tehakse kluugu parajateks tükkideks ja segatakse läbi adžikaga, asetatakse siis õrnalt suitsupõsele ja kluugu kukile baklažaanitükid. Noile selga sool ja pipar ja oregano ja siis pannile kaane alla. Kuni pehme.

Vein: mis kätte juhtub, aga mõrkjam on parem, näiteks bonarda

Volks

postitas Volks 21:19 | arvamused (0)

17. aprill 2005

Haug lavashi sees

mul haug külmikus ja volksu link tänases lehes. seega..

Hambuline kala lavashis

800-grammine haug
pool kilo õhukest lavashi
punt värsket estragoni
70 g taluvõid
sorts sidrunimahla
purustet must pipar
sool

Haug puhastatakse, tehakse soomusest priiks ja fileeritakse är. Järgijäänud kraamist (pea, saba, kõhuääred, selgroog) võite kalasuppi teha.

Võiga määritud ahjupoti põhja pannakse kaks lavashi, kummagi pääle üks tükeldet haugifilee, mis on enne soolatud-pipardatud. Rohkelt estragoni kala pääle, siis sidrunimahlasorts ja kalakene kaetakse lavashiservadega kinni. Servad ühendatakse vajadusel võileivatikuga. Päält määritakse ka pisut võiga.

Eelkuumutet ahju madalale kuumale pehmeks hauduma.

Vein: riesling

Volks

postitas pilleriin 00:41 | arvamused (0)

11. veebruar 2005

Seene-oaroog paastuks, mis igate värskelt mekib

Retseptum säänne on:

võetagu:
100 g kuivatatud hiina musti shampinjone või 350 g soolatud ja siis ilma tingimata magestatud terveid metsaseeni
1 purk suuri valgeid ube
1 suur tomat
2 suurt eesti küüslauguküünt (või äärmisel juhul 5 hiina- ehk poolamaa oma)
pool punti värsket basiilikut
20 g taluvõid
kuivatet oregano (pune)
sool 'n must pipar veskist

Seenepoikad hakkele ja viiludeks. Siis koos nõrutet ubadega, mis konservipurgist välja valat' saavad pannile. Juurde saagu suure näpuotsaga oreganot. Enne seda aga on pann tuline ja sulavõi koos tiba oliiviõliga pääl.
Mõned küüslauguviilakad ka manu. Tsirrata üks 10 minti ja siis tulelt maha. Jahutada. Sellele segadusele tuleb manu anda värskelt hakitud basiilik, hakitud tomat, ülejäänud peenestet küüslauk ja sool 'n pipar. Serveerida jahutet viisil, aga mitte külmkapist tulnuna, sest muidu hangub oliivõli.

Röstsai, avokaadoviilud, valge vein - Torrontes

Volks

postitas 23:17 | arvamused (0)

20. november 2004

Šampinjoonid, pruunid ja lõhnavad.

Õnnis paast, maitsev paast.
Mulle paast meeldib. Üha enam.
Kuna eelmisel pühapäeval algas ortodoksidel (need kes toksivad kogu aeg) jõulupaast, on taaskord võimalus panna kaalule oma oskused maitsva toidu valmistamisel ja kehakaalu kilod (võimalikult vähenevad).

Täna tuli nt. idee maitsestada seeni.

Pruunid lõhnavad šampinjoonid.

400 g pruune šampinjone
1 supilusik ketjap manisi (magus paks soja)
2 supilusikut kuiva valget veini
1 eesti küüslaugupea nii 5 küünega
2 supilusikut päevalilleõli
kaks tubli näpuotsatäit kuivatet pune (oregano)
noaotsaga Sambal Oeleki (või muud toorchillit)

Pann tulele. Kummaks ja õli pannile. Küüslaugukene noa alla ja viiludeks. Pannile heita ja siristada pisut. Seenekesed pooleks (ja mitte enam!!!), et säilitaksid vähesegi seenemaitse, mis šampinjonidel on. Küüslaugule otsa ja praadida, kuni õli imendub seende ja pann kuivaks jääb. Nüüd veinikene ja sirrata veel. Siis chilli, oregano ja lõpuks magus soja.

Kena riisi manu.

Vein: müller-thurgau v. chardonnay

postitas 01:13 | arvamused (0)

16. november 2004

Kombitsate maailm

Beebikaheksajalad muhedas tomatises loorberi-hapukurgi-oliivisousti sees

Noored (vahest ka beebikaheksajalgadeks kutsutud) peajalgsed on hõrgutis. Eestlane alles õpib seda suurepärast tegelast armastama. Volks aga juba ammu.

300 g külmutet beebikaheksajalgu
purk purustet tomateid (400 g)
klaas punast kuiva veini
4 keskmist hapukurki
peotäis kivideta musti oliive
võimalusel pisut kappareid
üks loorberileht
pool supilusikut fariinsuhkrut
sool, pipar

Kaheksajalad lähevad soolasesse vette ujuma tagasi. Nii 15 minti tahavad keeda, siis vesi seljast. Potti kaheksajalgadele pääle vein, tomat, hakitud hapukurk, oliivid, loorberileht ja hauduma.
Haudub nii 20-25 minti. Soola ja pipra ja suhkruga nii mekitada, et haput palju ei oleks.

Juurde röstsai. Võimalusel mõne veelinnu maksast tehtud pasteediga :-)
Vein: chenin blanc

postitas 19:17 | arvamused (0)

9. november 2004

kanakoivad karris-kookoses

7 broileri poolkoiba
50 g võid
pool purki punast karripastat
purk kookospiima
5 küüslauguküünt
soru kuiva valget veini
10 tera rose-pipart
kurkumit pool teelusikut
100g kanabuljonksi
supilusik fariinsuhkrut

Pann tulele ja hästi kuumaks, või pääle sulama ja särisema, küüslaugud pannile särisema, kanakoivad ka. Pruunistad koivad ära kõval leekival leegil või kangel elektril, võtad pannilt ära ja hoiad soojas.

Keedad buljonksi (võib kuubikust), kuhu lisad kurkumi. Segad. Pliidilt maha.

Kuumale pannile või ja küsla manu viskad karripasta ja segad kõvasti, võtad tule väiksemaks ning lisad valge veini, segad, seejärel kookospiim.

Nüüd koivad potti, valad buljonksi pääle, mis koibi ei kata, aga ärge muretsege! Hautad, siis lisad rose-pipra terad. Ja siis pannilt või-küsla-veini-kookosepiima segu
koibadele pääle. Pärast koivad eraldi ja kaste kurnata läbi sõela kastmekannu. Kes tahab, võib kastme ka paksendada kreemjaks.

Garneeriks basmati riis, soovitavalt segatuna rosinate või purustet kreeka pähklitega. Riisi võib panna ka tirtsu trühvliõli, kui kätte saate.

mekkige
Volks

postitas pilleriin 23:41 | arvamused (0)

3. november 2004

Peidus tall

10 keskmist kartulit
500 g hääd noore lamba liha
Schezuani pipart
2 rosmariinioksa
4 küüslauguküünt
2 muna
pool klaasi piima
100 g riivjuustu
sool, jahvatet muskaatpähkel

See on üks kartulivormi-tüüpi roog. Kindlasti aga maitseelamus.

Lambaliha läheb ampsusteks tükkideks. Kartulid mundrist valla ja viilakateks. Ahjupoti põhja pisut oliivõli, siis lihatükid pääle, viilutet küüslauk, rosmariin ja Schezuani pipar sinna vahele ja pääle.
Noh ja siis kartuliviilakad pääle laduda. Nonde vahele võib köömneid panna ja soola kindlasti

Ahju, mis on eelsoojendatud ja lasta sääl pool tundi 250 kraadi all olla. Siis välja korraks, et - muna-piimasegu kus muskaatpähkel ka sees - pääle valada ja takkaotsa kõige pääle riivjuust. Ahi 100 kraadile ja kolmveerand tunnikest, et pehme oleks kõik.

Vein: mendoza

postitas 15:49 | arvamused (0)

30. oktoober 2004

Mõtsanotsu ruig

500 g shampinjone
1 kg metssealiha (rind oleks hää)
200 g suitsupekki
1 sibul
võid
4 klaasi kuuma vett
sool, pipar

Suuremad seened pooleks lõigata väiksemad terveks jätta. Liha lõigata kenasti tükkideks ja praadida pruunistades võis lisades soola ja pipra. Ahjupoti põhja panna suitsupeki viilud, nonde pääle sibularattad siis pruunistet ruigam ja pääle seened. Vesi pääle veel ja ahju hauduma tunniks ajaks.
Vein: Merlot

Volks

vajadusel sobib ka pehme sealiha!

postitas pilleriin 16:16 | arvamused (0)

19. oktoober 2004

Liha ampsab ise

Vaat, kes seda enne näind, et lihatükk ise suu avab ning - ampsti - teeb.
Aga siin on säherdune, mille puhul teadagi köögikatid ja köögimatid silma säravaks ajavad. Eriti matid.

600 g vasika- või loomaliha
kõrvitsaseemneid
ohtralt küüslauku
100 g suitsupekki

Liha jupitage veits suuremaks kui guljashi-prae tükid, no nii 2 sentimeetrit külg. Siis parajast suskav nuga, millega tee tasku lihtükki. Pikikiudu! Tasku sisse peab mahtuma küüslauguküüs (või pool...), koorest vabastet kõrvitsaseeme ja tükike suitsupekki, suts soolagi.

Ampsud lastakse õlisse (fritüüri). Välja võtta ja sinna manu andke kurgi, hapukurgi, tomatijuppe (kes tahab, punase sibula rõnglaid), musti oliive.

Vein: bonarda

postitas 19:44 | arvamused (0)

8. september 2004

Suitsune möki tüümianitomatiga

Mõnusat aromaatset õhtusööki.

100 g suitsupeekonit
500 g lamba kintsuliha
5 tomatit
2 küüslauguküünt
punt tüümiani
3 nelgitera
2 loorberilehte
sool, pipar

Peekon peab kuumale pannile saama ja är praetud saama. Kui see möödas, siis pannile jäänud rasva sisse viilutet küüslauk. Kuldseks ikka. Küüslauk maha, pannile lihatükid – nii ampsused. Pruuniks kergelt ja pannilt maha.
Tomat sektoriteks.
Ahjupotti liha ja tomat vaheldumisi, peekon sinna veel manu. Tüümian kahte marlikotikesse (et ei hakkaks segama) ja liha vahele. Niisamuti toimeta ka nelgi ja loorberiga. Sool ja pipar järgi ning keskmise kuumusega ahju. Tunnike ahjus.
Kõrvale metsiku ja pikateralise riisi segu hautet kuivatet aprikoosidega.
Pääle mõni värske tüümianioks.

Vein: shiraz

postitas 14:23 | arvamused (0)

3. september 2004

Peipsiääre haugiamps

"Klopitud röövel"

700 g haugifileed
1 väiksem sibul
3 küüslauguküünt
1 supilusik mannat
1 muna
4 supilusikut päevalilleõli
1 porgand
1 paprikakaun
1 väiksem naeris
50 g riivjuustu
punt lehtpeterselli
sool, pipar

Haug hakkmassinasse koos sibula ja küüslauguga. Asjale, mis massinast välja tuleb, panna manu muna, manna, pipar, sool ja kenakesti ära sassitada. Nüüd pallikesed vormida ja pannile kuuma õli sisse. Kuldpruun kooruke tuleb. Pärast pallide praadimist lähevad pannile sama õli sisse õhkõrnaks viilutet paprika, porgand ja naeris. Ahjupannile nüüd pallid ja selle pääle laduda paprika-porknas-naeris ja kõige pääle riivjuust. Ahju 15 min. Välja ja peterselliga üle puistata.

Vein: riesling

postitas 13:19 | arvamused (0)

1. september 2004

Vasikaribi petersellimekise tomatikastmega

Volksu uus retsept:

Niisiis. Vasikas on hüva amps ja kulub tänaseks päevaks retseptumi sisse nagu nakstigi.

"Kablutav vissi"

6 vasikaribi tükki, igaüks 150 g.
80 g taluvõid
1 supilusik fariinsuhkrut
3 supilusikut tomatipastat
3 näpuotstetäit hakitud LEHTpeterselli
sool, pipar

Sõber pann aetakse tuliseks, et särtsub ja võikene sulab ära. Selles prigisevas võis lastakse ribi nii 10 minti mõlemalt poolt. Praadumise lõpus sool ja pipar. Võetakse siis pannilt maha ning ilusalle vaagnalle, et oleks kaunis vaadata.
Pannile pannakse aga fariinsuhkur, hooliliselt segades ja kohe ka klaasis külmas vees lahustet tomatipasta. Soola ja pipart ka. Segada kuni valmis.
Garniiriks koorega ahjukartul.
Vein: malbec

Volks

postitas pilleriin 15:15 | arvamused (0)

31. juuli 2004

Värskendav kirsijook

Kui läheb palavaks on mõnus rüübe ja kui kergemat rüübet tahta siis ka - saab õhtu otsa kõrrega imeda - puuviljade kõrvale nt.

150 g kirsse (värskeid v. kompoti)
40 g kirsilikööri
30 g tuhksuhkrut
150 g jäätist pähklitega
1 l gaseeritud joogivett (mitte originaalset mineraalvett, mitte sidruni- või greibimaitselist)

Kirssidelt võetakse kivid ja asetatakse kannu põhja, lisada liköör, tuhksuhkur, jäätis ja valada üle gaseeritud veega.

Proozit!

Volks

postitas pilleriin 23:46 | arvamused (0)

15. juuni 2004

Aroomikas siblija siloaugus

3 kanafileed
1 suur küüslauguküüs
supilusik päevalilleõli
supilusik tumedat soja
2 teelusikut fariinsuhkrut
kuivatet tüümiani
tandoori masala maitseainet - pool supilusikut
supilusik punaveini

salat:

2 lehtsalatipead
200 g rediseid
punt värsket tilli
150 g 20% hapukoort
sool

Mõnusad fileed tuleb juppideks hakkida, aga mitte liiga pisukesteks, et ikka mahla ka sisse jääks. Soja, suhkru, õli, tüümiani ja masalaga tunniks likku.

Salat rebida, redis tsõõrideks, tilliladvad autodafeele ja tsäkkida. Sool ja koor. Sassi.

Siblijajupid tuleb lasta väga tulisel pannil kiirelt krõbedaks. Veinisorts manu ja kaane alla 10 minutiks.

Ja siis linnusemäge meenutava salatikuhila (see salat kannab tihti nime "silo") otsa teha kraater, kut vulkaanil, kuhu kanakene ära mahub. Pääle värske tüümianioks.

vein: zinfandel rose nt.

Volks

postitas 14:25 | arvamused (0)

13. juuni 2004

kabatshokk riisiga

Kabatshok riisiga näitamas teed!

1,5 kg kabatshokki
4 keskmist tomatit
klaasitäis pikateralist riisi
120 ml taimeõli
400 ml piima
3 muna
tilli
sool, pipar

Kabatshokid är puhastada ja ratasteks lõigata, soolata, lasta 10 minti seista ja siis pannil kergelt õlis praadida. Ülejäänud õlis lasta 5-10 minti pannil tõmmata peeneks hakit' tomatitel. Tomatite manu pipardatud riis, 2 klaasi kuuma vett pääle ja soola ka. Keeta pannil kuni vedelik ära aurab. Hakitud till nüüd sinna sisse.
Haudepotti kihiti kabatshokk ja riis, alustades ja lõpetades kabatshokiga. Pääle valada piimas segilöödud muna ja küpsetada ahjus mõõduka kraadi juures.
Lauale kuda soovite, kuumalt või külmalt. Rose vein.

Volks

postitas pilleriin 23:07 | arvamused (0)

30. mai 2004

Lõhepoiss türgi saunas

400 g lõhefileed või forellifileed
sool, pipar, kolmandiku sidruni mahl

kastmeks:
100 g oliiviõli
kahe kolmandiku sidruni mahl
kaks supilusikat viilutet rohelisi oliive
kaks teelusikat kappareid
sool, pipar

Kenad kalatükid taldrikule, pääle soola ja pipart ning pisut sidrunimahla ja taldrikuga koos 8 minutiks aurukorvi. Korvi kaas pääle ka.
Kastmeks kaussi õli, sidrunimahl, kapparid, oliivid, sool ja pipar ning vispliga hästi segi lüüa.
Aurutet kala vaagnale, õrnalt kastmega kalatükid üle käia ja õite pisut värsket raiut' petersellipoissi kah pääle riputada.
Kõrvale aromaatne ja aurav jasmiiniriis.
Vein: Chenin Blanc

Volks

postitas pilleriin 00:31 | arvamused (1)

19. mai 2004

Muhedad kotletid utest ja vasikast

500 g vasika-lambahakkliha
2 muna
3 viilu saia
pool klaasi piima
1 suurem toores kartul
sorts oliivõli
jahvatet rosmariini
jahvatet kaneeli
sool, pipar

Hakklihasse munad. Piimas leotet sai manu. Toores kartul peene silmaga riivist läbi. Rosmariini ja kaneeli. Ärge ehmuge - kaneel annab mõnusa idamaise meki ega riku maitset! Sool ja pipar.

Kotletid mätsida peopesasuurused. Ja ikka pigem lätakad kui kõhukad.
Pannile ja pärast vatsa. Aurutet broccoli parmesani juustuga kõrvale.

Volks


sai tehtud isegi. nämm :)

postitas pilleriin 23:26 | arvamused (1)

17. mai 2004

Tsipa suitsused kalapallid.

Stauriid on tihti meie suitsukalandusest täiesti kõrvale jäänud. Selleks 3 põhjust: esiteks on teda harva saada, teiseks põlatakse ta ookeanikalana ära ja kolmandaks on punane kala röövinud valge mageveekala ja valge mereveekala positsiooni.
Volks armastab kohutavalt peaaegu luuvaba stauriidi tema pehmuse ja mõnusa meki pärast ning soovitab kõigile.

2 suitsustauriidi (et siis kuumsuitsu)
2 muna
paar viilu saia
värsket estragoni
1 riivitud sidruni koor
valget pipart
soola
riivsaia
päevalilleõli

Stauriididelt nahk üle kõrvade. Uimeluud ja keskel olev suur kont välja. Puhas kala hakkmassinasse ja koos hakitud estragoniga tsiraki läbi. Parimal-kuidas-teha-kotlette-viisil tuleb kalakene saia ja munaga segi mätsida, lisada sidrunikoor, pipar ja vajadusel soola.
Pallikesed vormida. Hellalt riivsaiaga puuderada ja siis...Asetada nood pallid pannile, mis on kuum kui naise armastus, et kohe särisema hakkaksid. Ja pannil peab olema rafineeritud päevalilleõli! Muu rasvainega ei tule nii hää.
Krõbedate kalapallide kõrvale võiks teha kuuma tomati-basiiliku-küüslaugu kastme näiteuseks.

Vein: riesling

Volks

postitas 14:26 | arvamused (0)

3. mai 2004

Ahjuvorm hapupiimaga

700 g loomaliha
300 g sibulat
5 küüslauguküünt
750 g kardulast
100 g sulatet võid
150 g hapupiima (ka kefiir võib olla)
2 muna
nisujahu
puljongit
sool, pipar

Sibulapoisid lõigatakse rõngasteks. Pool sibulast nakstigi kõrge servaga ahjupanni põhja. Kartul ka ümmargusteks viiludeks. Pool kartulist sibula pääle pannile. Kartuli pääle lihatükid, mis eelnevalt laiaks tambitud küüslaugu ja soolaga, jahus keeratud ja pannil pruunistet. Liha pääle järelejäänud sibul ja pipart veskist. Ja kardulas taas. Panni tuleb nüüd valada puljonksi, kuni poole kõrguseni. Pääle pritsida sulavõid, kaan pääle ja madala tulega ahju. Kuni pehmeks saab. Ahjust välja, pääle valada kahe muna ja hapupiima segu ning uuesti ahju - hästi kuumale tulele, kuni päält ilus näib. Vana hää Cabernet Sauvignon sobib siia juure rüübata.

Volks

postitas pilleriin 22:48 | arvamused (0)

18. aprill 2004

Sardiinipasteet

Olgu öeldud, et sardiinipasteet, mis on erakordselt tavaline suupiste portugali köögis, puudub Eestis täiega. On muud igasugused: tuunikalast ja anshoovisest jne. Samas on sardiin kahtlemata väärikaim pasteedikala, kuna ei ole nii kuiv kui tuun ja ei ole nii soolane kui anshoovis.

Volks leiutas väga lihtsa resteptumi.

Sardiinu tomaatu pasteetu.

4 karpi atlandi sardiine õlis
purk (100 g) tomatipastat
soola
veskist musta pipart
jahvatatud muskaati

Sardiinitükid võetasse karpidest, nõrutatasse õlist är', eraldatasse selgroolülid ning hakkmassinast paar korda läbi. Tomatipasta lahjendatasse vähese veega, et oleks selline parajalt soustine. Lisatasse muskaati ja musta pipart.

Hakkmassinast käind kala ja tomatisoust segatakse kokku ning maitse järele soola manu. Jahutada, karpi, külmkappi.
Lahe määre külma laua jaoks. Järele proovitud.
Värske lavashiga parim. Mõnda tummist portugali punaveini kõrvale hiivata, sest teadagi Portugalis öeldakse: "Kui vein ei ole punane, siis ei ole see vein." Pääle kuulata fado-muusikat.

tervitelles

Volks

postitas 16:09 | arvamused (0)

30. märts 2004

ärahautatud maks peekoni ja paprikasalatiga

maksaroogasid peaaegu nagu pole. lisan siis midagi jälle oma arhiivist, Volksu retseptide hulgast.

300 g loomamaksa
100 g toorsuitsupeekonit
4 supilusikut konservherneid
2 hapukurki
1 tomat
mõni naat rohelist sibulat
mõni törts käharpeterselli
näpuotsaga jahvatet punast pipart
soola

salatiks:

5 erivärvilist paprikakauna
pool chillikauna
5 küüslauguküünt
supilusik toiduäädikat
kaks supilusikut oliivõli
soola

Peekon tükkideks, nagu ka maks ja tulisele pannile pruunama. Siis vett pääle, soola, keema lasta ja õrnal tulel pehmeks sirrata. Lisada hakitud kurk, hakitud tomat, herned, hakitud roheline ja tsimarakese pipartki. Veelkord tõmmata lasta ja valmis ta on.

Salatiks paprikakaunad peenemateks pikkupidiviiludeks, chilli hästi peeneks ja küüslauk muidugist ka. Nüüd soola, äädikut ja õli, segada ning maksaroa manu anda. Salat on pisut krehvtine, aga seda paremini pääroa juurde ampsata on.

Vein: bonarda

Volks

postitas pilleriin 00:32 | arvamused (0)

8. märts 2004

kana-püreesupp

va laiskus ei lase jälle mingit oma retsepti siia kribada, kopi-paste on märksa lihtsam :P Volksu varasalvest niisiis.

Püreesuppe püütakse pakkuda viimasel ajal kõikvõimalikes söögikohtades. reeglina on nood maitsetud plödid. Tehke kodus ise.

"Ujuv tibu"

2 supilusikut taluvõid (võib olla ka light-margariin, kaalujälgijad!)
1 hakitud keskmine sibul
3 sellerivart, hakitud ka
3 supilusikut nisupüüli
4 klaasi vett
1 kanafilee
1 keskmine kartul
4 teelusikat kanabuljooni pulbrit (kaks kuubikumi)
400 g. sparglivõsusid, puhastet ja hakitud kenasti
100 g. 10% rõõska koort
1 teelusik soyasousti
teelusikuotsaga musta tolmpipart
teelusikuotsaga valget tolmpipart

Või või mingi lait-margariin kokapotti sulama. Pane manu sibul ja hakitud seller ning poputa neid kuumaga nii 4-5 minti. Lisa jupphaaval saputades jahu, segades kogu aeg. Kupata minuti jagu ja är lase jahul klompi tõmmata. Lisa vesi, kanafilee ja buljoon. Jällegi sega ning lase kreemjaks. Tõsta keemiseni. Potti pikuti lõigutud (friikartula moodi) kartul ja hakitud spargel. Võta suur kuum maha ja hauta paarkümmend minti.
Nüüd panna valmis mikser, millega püreestad poti sisu. Püree nakstigi potti tagasi.
Rõõsk koor, sojasoust ja must ning valge pipar püreele manu panna ja supp keemiseni vedada.

Pääle supirohelust ning kõrvale röstleib. Soolasiiaga? :-)

Volks

postitas pilleriin 00:22 | arvamused (3)

6. märts 2004

Koriandrinotsu

600 g seafileed
klaas punast veini
supilusik oliivõli
supilusik purustet koriandrikupraid
teelusik suhkrut
sool, pipar

Notsufilee tuleb sentimeetrijämedusteks juppideks viilutada, misjärel panna nood viilakad kahe küpsetuspaberi vahele ja pisut köögihaamriga toksida. Nüüd tuleb siis mätsida viilakad mõlemalt poolt kokku seguga koriandrist, soolast, suhkrust ja piprast ja asetada pooleks tunniks jahedasse.

Kõrgema servaga pannil lasta õli tuliseks ning praadida notsuviilud mõlemalt poolt pruuniks. Kui kogu liha praadunud - läheb kõik see lihahunnik pannile tagasi ja lastakse vein kuklasse. 1 minut kõval tulel, siis tuli maha ja kaane all pool tundi.

Sic! Praeleem peab saama siirupi paksuse. Kui seda ei juhtu, võtke liha pannilt, nõrutage ja laske vedelikul vastav paksus saavutada.

Liha vaagnale ja kaste kohe pääle. Midagi rohelist (nt. basiilik läheb hästi) kaunistuseks.

Vein: shiraz

Volks

postitas 15:15 | arvamused (1)

1. märts 2004

Loom granaatõuna-friseesalatil

Pudulojus pleesitab.

Hõrk ja kerge õhtune piduroog veini ja küünalde manu.

500 g veise sisefileed
2 granaatõuna
1 õun
3 tomatit
2 friseesalatit
1 sigur
1 varsselleri vars
2 supilusikut maapähkliõli
1 supilusik vaarikaäädikat
sool, purustet must pipar

Loom sentimeetristeks viiludeks ja grillpannil mõlemalt küljelt vöödiliseks.
Frisee rebida peeneks ja segada viilutet varsselleri, suuremalt hakitud õunaga ning ühe granaatõuna seemnetega.
Õli, äädik, sool ja pipar omavahel sassi ja salati pääle valada. Pisut sopsutades segada.

Sigurilehed eraldada, vaagnale tähekese kujul lesima. Salat pääle. Nüüd tomatid sektoreiks ja külgedele. Lihaviilud sinna otsa ja teise granaadi seemned pääle raputada.

Vein Shiraz/Cabernet Sauvignon

Volks

postitas 17:30 | arvamused (0)

22. veebruar 2004

Lambuke ürdi-veini soustiga

lisaks nüüd jälle ühe Volksu lambaretsepti :)

Ei ole mahlakamat ja hõrgumat ühest kenast lambasuutäiest. Kasukameki kartjaile olgu öeldud, et sellest eelarvamusest tuleb üle saada. Turgudel ja taludes kasvavad määgijad, kellede ainus eesmärk ei ole villa kasvatada. Lihaks lähevad. Suurima koguse kondita lambaliha saab tagakintsust. Sellele tulebki nüüd turule järele minna.

1 kg. kondita lambaliha
vürtsköömneid
pipar, sool

soust:

pool klaasi kuiva punaveini
klaas puljonksi
3 küüslauguküünt
1 porgand
supilusik võid
supilusik oliivõli
punt värsket rosmariini
punt värsket tüümiani
sool, pipar
maisitärklis

Parajad lambatükid määritakse pipra, soola ja vürtsköömnetega kokku ning lähevad ahju haudumisele. Ahjupotis peaks pisut õli olema ja pärast pruunistumist pannakse vett manu. Hautatud lamba kõrvale tehakse sousti nõnna:
Potti pannakse särisema või ja kohe ka oliivõli, mis aetakse kuumaks. Sinna purustet küüslauk ja viilutet porgand. Rosmariin ja tüümian seotakse punti ja pannakse ka potti. Kui küüslauk ja porgand on oma saanud, valatakse puljonks ning seejärel viinapuu neste. Sool ja pipar ja läbi kuumutada kõik see. Soustipada tulelt ja kraam kurnata läbi sõela. Soust pliidile tagasi ning kreemjaks lasta maisitärklisega paksendades.

postitas pilleriin 15:08 | arvamused (0)

17. veebruar 2004

Taimne toit Frau Echile

Paastu saabumise puhuks olgu see neile, kes liha ei meki.

pakk külmutet suuri põldube
250 g soolatud metsaseeni
50 g suitsujuustu
1 sibul
1 varsselleri vars
paar vart värsket basiilikut
kaks küüslauguküünt
pool klaasi valget veini
supilusik võid

Seened lasta 24 tundi liguneda vahepääl vett vahetades. Oad soolvees pehmeks lasta. Sibul-küüslauk pannil võist läbi ja väiksema ahjupoti põhja. Selle pääle vaheldumisi oad, hakitud seened, viilutet varsseller ja basiilik ning riivjuust. Soola ja pipart. Pritsida pool veinist ja tsipa vett ja ahju.
Poole haudumise pääl panna ülejäänud vein.

P.S. Ahjupott peab olema kaanega ja kaanetatult see hautis ka valmib! Enne lõplikku valmimist maksab kaas är võtta ja mõni juustuviil pääle panna ning veel ahjus lasta, kuni päälmine juust sula. Ja muidugi mainin, et parim haudepott on malmist!

Volks

postitas 09:27 | arvamused (0)

15. veebruar 2004

Ürdivatsane kõõrutis, kus ka suti suitsujuustu sees on.


4 kanafileed
punt värsket tüümiani
4 küüslauguküünt
meresool, must pipar
4 viilu suitsutet kadakajuustu

purk tükeldet konservananassi
pool klaasi kuiva valget veini
jupike võid
oliivõli

Fileedelt naksatakse är' too pehme kõhualune lihasiil. Kahe naisenäpu jämeduse noaga tehakse jämedamast otsast sisselõige tipu poole ja laiendatakse, kuni saab.
Tüümian ja küüslauk hakatakse koos ülipeeneks ja segatakse tsimaru soolaga. See segu topitakse filee sisselõikesse ja supsatakse sinna ka juustuviil. Võileivatikuga ots kinni.

Grillpannile võijups ja õlisorts, fileed praadida mõlemalt poolt keskmisel tulel nii 8-10 minti, et juust är' sulaks. Pipar ja sool ka mõlemale küljele puistata.

Valmis fileed vaagnale, pannile praeleemesse ananassitükid, tiba särrata lasta, siis valge vein noile kaela ja pisuke hau. Vaagnale see ananass fileede manu.

Safraniriis. Vein: tempranillo.

Volks

postitas 17:30 | arvamused (0)

6. veebruar 2004

õhkav lambahautis*

600 g lambaliha (kints)
purk purustet tomateid
2 supilusikut magusat soja (Ketjap Manis)
supilusik Pav Bhaj masalat (võib ka garam masalat)
6 küüslauguküünt
5 nelgitera
50g võid
sool

Haa. Lammas kooritakse kontidelt ja kahe-ampsu-suurusteks tükkeks lõigatakse. Pannil või sees pruunistatakse.
Kõrge servaga ahjupott, millel kaas ka juures on, võetakse kasutusse ja sinna sisse pannakse liha. **

Liha vahele laia peoga küüslauguküüned, mida maitse huvides pooleks võib hakata. Viide ilmakaarde liha sekka nelgiterad. Nüüd purustet tomatid, siis masala ja sool, soja ja hool. Segamini puulusikuga, kaas pääle ja 150 kraadi manu ca 2,5 tunniks.

Juurde sobib herneste, idude ja munahüübega basmati riis. Liha keske-ella, riis ratast pidi ümber.

Vein: pinot noir

Volks

* roog on õrnalt terav

** muuseas, kes Venemaal käib, võiks endale 150 rutsi eest muretseda vene-tüüpi malmist ahjupoti, säänse ümara, mida hargiga ahju pannakse, kut vene multifilmides näidatakse; pott malmist on, aga seest emailitud - seega kasutamiseks kohe valmis

postitas 14:48 | arvamused (2)

1. veebruar 2004

Väike Juustumagu

mul oli plaan siia kirjutada mingi pikem retsept oma varasalvest, aga 2 hirmkiiret päeva on mõjunud nii, et täna siiski ei kirjuta ise, vaid salvestan siia mõne retsepti oma varasalvest.

kanapoeg - poolekilone
20 g toiduõli või taluvõid
100-200g "Suluguni" juustu
50 g graanaatõuna seemneid viljalihaga
piparmündilehti
sool, valge pipar

Puhastet ja seespoolt võiga/õliga ja soola ning pipraga vooderdet kanapoisi kõhtu asetatakse väga väikeseks hakitud, granaatõunaseemnetega ja hakitud piparmündiga segatud suluguni juust.
Kanapoisi vats kinni nõeluda, pannile ja väliskülg võiga üle tõmmata. Ahju. Pehmeks. Väljatulnud kaste eraldi kannukesse.
Serveerida riisi või nuudlitega, mida võib ju safrani või kollajuurega kollaseks teha. Aga millesse võib vabalt ka rosinaid sisse panna.
Volks

postitas pilleriin 00:58 | arvamused (0)

29. jaanuar 2004

mahe riisikeedutus maksa ja peekoniga

300 g pikatera-riisi
100 g seamaksa
100 g toorsuitsupeekonit
1 porknas
50 g taluvõid
sortsud Ketjap Manis'i (magus soja)
nelk, must pipar, sool

Maks ja peekon ja porknas maksab tükikesteks lõigata ja pannilt läbi lasta - ja ilma soolata.
Riisikene soolveega potis saagu poolpehmeks lastud, siis kurnatud. Riisile manu võitükk ja sojasortsud, visata veel nelgiõiekesi (nii 4 tükki). Hauduvale riisile langevad kaela maks, peekon ja porknas, sool ja pipar ja saab pehmeks kogu see potitäis.

Riisikeedutuse juure maksab juua Eesti pohlaveini.

Volks

postitas 20:27 | arvamused (1)

28. jaanuar 2004

sametine supp ameerika angerjast

keedus iseenesest lihtne, aga mokamekine

poolteist liitert kalapuljonksi
2 ameerika angerja fileed
200 g rohelisi türgi ube
1 suur kartul
200 g lillkapstast
1 porgand
klaas piima
sorts kohvikoort
loorber
vürts
must pipar

puljonksis saab angerjas loorberi ja vürtsi ja pipraga pehmeks aetud. Kalapala hüppab potist välja ja läheb tükeldamisele. Puljonks kurnatakse klaariks ja udune asi lastakse allavett. Vedelikusse lähevad piklikuks friikartuli - kujuliseks lõigatud kartulisiilud, porgandikettad, jala küljest eraldet lillkapstaõied ja türgioad. Pehmeks. Kala potti juurde. Keema. Piim ja kooresuts manu. Keema. Näpuotsaga rohelist tilli - selle puudumisel aga imeväike tsutsakas soolaga sissetehtud tilli.

röstsai, soolasiig

Volks

P:S: ameerika angerja asemel eesti oma võtta on ohtlik, on teine liigrasvane. Ameerika angerjas Jaama turu kalapaviljoonis külmutet ja fileerit' kujul saadaval - 55 eeku kilo, 2 fileed on nii 350-400 grammi

postitas 16:43 | arvamused (0)

27. jaanuar 2004

kitsejuust ja tomat

jälle üks vanem retsept. ma ei suuda kuidagi välja mõelda, kas see on nagu soe salat või.. no ei pane salati kategooriasse :)

100 g parimat suitsupeekonit
5 lihast tomatit
8 küslaküünt
punt lehtpeterselli
punt basiilikut
4 salveilehte
200 g kitsejuustu

Võtta üks sihuke kõrgema äärega ahjupann, kuhu peekon põhja laduda. Tomatitel ühekõrguselt "kaaned" päält maha lõigata. Notsu pääle tomatid tervena kenasti istuma. Ja siis - tomatitele kenasti viiludena küüslauk, hakitud petersell, basiilik ja salvei. Selle otsa kitsejuustuviilud.
Ahju, igatahes, lasete nii 35 minti 175 kraadi man.Lõhnav, aromaatne ja tervislik. Mina võtaks jahedat valget veini nt. Rieslingi marjadest.

Volks

postitas pilleriin 00:46 | arvamused (0)

21. jaanuar 2004

Vissi nuusutab liivateed

minu tänased kokandussaavutused on piirdunud võileibade ja soojendet supiga. nii et kaon arhiivi kallale.
näiteks selline mõnus roog:

300 g looma sisefileed
500 g rohelisi aedoakaunu
150 g suitsupeekonit
tüümiani
soola, valget pipart
Aedoakaunad juppideks (kui külmutet, siis ongi tavaliselt juba jupid, siis ära sulatada) ja koos väikeste (2cm) peekoniribadega ning paraja tüümianiga (sobib värske, sobib kuivatet) pannile praaduma.Siis pannilt maha ja suitsupeekoni rasva sisse praaduma õhukesed loomaliharibad. Soolata, pipardada. Tsirrdi kuumusest ja peekonimahlast läbi.Liha, oad ja peekon segada üheks ja anda riisiga lauda.
Vein: Assenovgradi Mavrud
Volks

postitas pilleriin 18:09 | arvamused (0)

20. jaanuar 2004

praetud küüslaugukarp

haiguste ajal pole eriti kokkamisege tegelenud. lihtsat kanasupi retsepti, mis koosneb peamiselt puljongi keetmisest, ma andma ei hakka.
pigem hoopis oma kogust üks Volksu vana kalaretsept. ma loodan, et turul ikka on veel värsket karpi või juhtub nii nagu alati - kui ma jaole plaanin minna, on kaup läbi?

kena karpkala (poolekilone)
4 supilusikat võid
4 supilusikat hapukoort (20 %)
30 g meresoola
4 küüslauguküünt
maitserohelust

Nonii. Karp puhastada, ilusti är pesta ja kuivatada kuivatuspaberiga. Küüslaugu peab puruks tampima (uhmris näituseks) ning selle küüslaugupuruga mätsida kogu kõht seest kokku. Kui see valmis, siis maksab kalakese tükkideks lõigata, aga suuremateks ikka, mitte lihtsalt seibistada.
Pann kuumaks ja või pannile särisema. Kalatükid võtta ettevaatlikult, et küüslauksisse jääks ja mätsida väljast mõlemalt poolt hapukoorega kokku (hapukoor olgu külm ja tahe). Supsti pannile kohe ja ahju. Küpsemise aeg pool tundi. 15 mindi pärast pööra teist külge.
Maitserohelusega üle ja lauale.
Volks

postitas pilleriin 16:44 | arvamused (0)

15. jaanuar 2004

potihõrgutis

et ma suuresti mõtlesin selle koha teha, et ka vanemaid retsepte näha oleks, siis veel üks siia. originaalkuupäev on 02.12.02 :)

500 g vasikaliha
750 g kardulast
200 g tomateid
50 g tomatipastat
300 g baklazhaane (ka munataim - kes k...t küll sedaviisi tõlkis?!)
100 g suitsuribi
pool sibulat
peterselli, basiilikut, küüslauku, loorberit, pipart, soola meki järele

Savinõusse (nonii 3-4 liitrisesse) või keraamilisse kuumust kannatavasse nõusse panna hakitud sibulaga segatud kartulikuubikud. Väikseteks tükkideks lõigatud vasikas koos baklazhaanidega, mis eelnevalt pannil suitsuribiga praetud, sinna potti järele. Pipar ja hakit' roheline pääle raputada. Tomatipasta tuleb pisukese buljonksiga lahjendada, millesse pressida ka küüslauk. See ka sinn potti ja siis sool ja pipar takkaotsa.
Hauta ahjus kenaste pehmeks ja enne hautamise lõppu aseta pääle terved!!! tomatid.
Vat nii, keele viib minema kui naksti.
Volks

postitas pilleriin 16:49 | arvamused (0)

14. jaanuar 2004

tomatisalat

ja veel üks Volksu retsept kohe otsa:

5 tomatit
2 kõvakskeedet muna
2 supilusikut väikesi rosinaid
2 supilusikut maitsestamata jogurtit
soola, pisut suhkrut
pisut äädikut
pool teelusikut sinepit

Tomatid viiludeks. Munakollased hõõrtuakse pisukse suhkruga lisatakse napp äädik ja jogurt. Segatakse tomativiiludega segi. Hakitud munavalge pääle. Tillioks otsa.

Volks

postitas pilleriin 18:58 | arvamused (0)

mõnusalt lõhnav lillkapsavorm

esimene tänane Volksu retsept. uskuge mind, luba on olemas :)

Lõhnavad lilled

1 suur lillkapsapää
100 g toorsuitsupeekonit
supilusik võid
2 supilusikut jahu
3½ klaasi piima
2 muna
riivitud kõva juustu
tüümiani, soola

Lillkapstas soolasesse vette ja pehmeks vuhistada. Ahjuvorm võiga määrida ja kapstas sinna tükkadigi sisse. kapstatükkide vahele toorpeekoniribad. Pannil lastakse või jahuga kokku ja jupiti piim valatakse manu. Sool. 10 minti lastakse pannil sirrata. Kui soust jahtunud, segatakse är hõõrutud munad ja hakitud tüümian tollele sekka. Valatagu see kraam lillkapsta pääle kõik. Ja pähe veel riivjuust. Ahjus küpseks ja lauale.

Vein: siia sobib chardonnayd juua kenasti.

Volks

postitas pilleriin 18:57 | arvamused (0)